na chleb - 3500 przepisów (strona:195/234)

Dip z pieczonych buraków z za'atarem 206

syrop klonowy lub melasę oraz za'atar. Wymieszaj całość i dopraw solą do smaku.  Przełóż dip do miski i posyp po wierzchu orzechami, serem oraz dymką. Podawaj z chlebem, najlepiej typu flatbread. Uwagi: Z podanej powyżej ilości wychodzi duża miska dipu (mniej więcej ilość ze zdjęcia razy 3), tak więc weźcie to pod uwagę i ewentualnie zmniejszcie ilości składników

Chilli Czosnek i Oliwa
O kreteńskim stylu życia czyli geneza diety śródziemnomorskiej 134

drzemką w domu i powraca odświeżony, aby dokończyć swoją pracę. Jego główny posiłek, jedzony w połowie dnia, składa się z bakłażana, z wielkimi barwnymi pieczarkami, chrupiącymi warzywami i wiejskim chlebem maczanym w nektarze, którym jest złota kreteńska oliwa. Raz w tygodniu jada trochę jagnięciny, naturalnie aromatyzowanej tymiankiem jedzonym przez zwierzęta na pastwiskach. Raz w tygodniu jada kurczaka. Dwa razy

Chilli Czosnek i Oliwa
Relacja z Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych - Regionalia 2014 97

Panie na zdjęciu zachęcają do spróbowania swoich produktów śpiewając ludowe piosenki:) Na Targach można było przede wszystkim spróbować tradycyjnych wyrobów z różnych części Polski - wędlin, miodów, serów, przeróżnych napitków, chleba i ciast. Poruszanie się po kulinarnej mapie kraju ułatwiało oznaczenie stoisk nazwami województw. Impreza promowała ponadto żywność ekologiczną i szeroko pojęty ekologiczny styl życia (np. segregację odpadów). Zauważyć się dało

Chilli Czosnek i Oliwa
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 198

gotowana horta). Taka ciepła sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji

Chilli Czosnek i Oliwa
Piyaz - turecka sałatka z fasoli 457

bazie białej fasoli, pomidorów, natki pietruszki i cebuli, z pysznym sosem z oliwy i czerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i sycący posiłek. Gdy macie ugotowaną fasolę, jego przygotowanie zajmie Wam tylko kilka chwil.Smak i wygląd piyaz stanowi dla mnie kolejny argument przekonujący, że Turcy są prawdziwymi

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 189

olejem.  Grilluj kefty na grillu ogrodowym, w piekarniku pod górną grzałką lub na patelni grillowej, odwracając, aby usmażyły się z każdej strony. Podawaj z sosem miętowym i chlebem. Możesz je też włożyć do podgrzanych chlebków pita z dodatkiem świeżych warzyw i sosu

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 179

podwieczorek. Mam nadzieję, że umilą również Waszą przekąskę:) Bułeczki pogaca znane są także w kuchni bałkańskiej i węgierskiej. Ich nazwa wywodzi się z łaciny - panis focacius oznacza chleb pieczony w palenisku i rzeczywiście pierwsze bułeczki pieczono w popiele pozostałym po wypaleniu ogniska, zanim przestawiono się na współczesne piekarniki.  Uwagi techniczne:W Turcji poğaça często przygotowuje się

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuska zupa szczawiowa 210

niej mniej śmietany i nie dodajemy jajek.Zupę przygotowuje się w kilka minut, pod warunkiem, że macie w zanadrzu trochę bulionu. Taka zupa-krem świetnie smakuje z grzankami z chleba, ale jeżeli nie lubicie gładkiej konsystencji, możecie zupy nie miksować. Wtedy będzie bardziej przypominać naszą polską wersję. Mój Mąż nie przepada za kremami, dlatego dodałam do zupy ziemniaków pokrojonych

Chilli Czosnek i Oliwa
Ladenia, czyli pizza z Grecji 220

oregano i mięty. Czasem posypuje się go również sezamem (wzorem przepisu Teo Vafidisa). Jest specjalnością wyspy Kimolos oraz leżącej w pobliżu Milos (archipelag Cyklad), a w wolnym tłumaczeniu oznacza "chleb oliwny" (λάδι - ladi to po grecku oliwa).Dla mnie ladenia to kwintesencja greckich smaków. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a ciasto drożdżowe nie musi długo rosnąć. Lato to idealna pora

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 296

Dzień dobry, Czy też macie takie produkty, bez których nie obejdą się Wasze zakupy? I nie mówię tu o chlebie (to oczywisty wybór;)), lecz o innych artykułach, które jecie nałogowo i pożeracie w każdych ilościach.  Dla mnie takim produktem są pomidory, nie tylko świeże, ale często w postaci pulpy albo sosu, bo wiele moich potraw powstaje właśnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak urozmaicić codzienne śniadania? Focaccia z czarnuszką i majerankiem 164

majerankiemSkładniki: ( na dwie keksówki ) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej  100 g świeżych drożdży 4 łyżki oleju rzepakowego lub dobrej jakości oliwy  1/2 opakowania przyprawy do chleba po staropolsku z majerankiem i czarnuszką, Kamis  1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody  szczypta soli  Przygotowanie:  Do dużej miski dodajemy rozkruszone drożdże, wlewamy wodę i dokładnie

Moja smaczna kuchnia
Kolorowe szaszłyki 159

jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba lub do pieczonych ziemniaków i surówki

prawdziwe jedzenie
Zakwas na żur 177

żytniej), dziś częściej korzystam z płatków owsianych (najlepiej górskich). Zakwas na zupę powstaje w trakcie fermentacji drożdży z mąki, płatków pod wpływem ciepła. Można ten proces przyspieszyć dodając kawałek chleba na zakwasie.Do wyparzonego słoika wsypuję płatki owsiane i zalewam litrem ciepłej wody. Zakrywam ściereczką i odstawiam słoik w ciepłe miejsce. Trzeciego dnia, gdy pojawią się bąbelki, mieszam płatki i dodaję

prawdziwe jedzenie
"CUDZE CHWALICIE, SWOJE KOCHACIE" 224

Specjalność Jakie wyroby, które posiadają jakieś z oznaczeń, znajdziemy?M.in. rogal świętomarciński z Poznania, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, obwarzanek krakowski, truskawka kaszubska, pierekaczewnik (Supraśl), kiełbasa lisiecka, śliwka szydłowska, chleb prądnicki, miód kurpiowski, karp zatorski, wielkopolski ser smażony, olej rydzowy, suska sechlońska, kołacz śląski, jabłka łąckie, miód drahimski, fasola korczyńska, jabłka grójeckie, cebularz lubelski, jagnięcina podhalańska, podkarpacki miód spadziowy, andruty

W kuchni Karmel-itki
Płatki ziemniaczane od JANTAR ZPZ STOLON 254

kuchni  Z płatków ziemniaczanych można wyczarować takie kulinarne cuda jak: krokieciki ziemniaczane, kluski śląskie, kopytka, pyzy, placki ziemniaczane, puree. Dodatkowo płatki ziemniaczane mogą być wykorzystywane przy wypieku chleba - jako spulchniacz i naturalny konserwant przedłużający świeżość pieczywa. Inne zastosowanie to zagęstnik do zup czy sosów. Oto jak swój produkt zachwala sam producent:  Płatki ziemniaczane oferowane przez

Grunt to przepis!