na biszkopt - 2000 przepisów (strona:6/134)

Ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą 766

Dzisiaj ostatni przepis w tym roku na ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą. Przygotowane jest z dwóch biszkoptów kakaowego i kokosowego. Krem jest kawowy z orzechami, z dodatkiem spirytusu. Jeśli nie przepadamy za wiśniami, możemy użyć moreli z puszki. Wtedy nie musimy ich gotować, od razu połówki układamy na cieście. Ciasto jest bardzo smaczne i łączy w sobie wiele(...)smaków, bardzo polecam (inspirację znalazłam w książce siostry Anastazji, przepis zmodyfikowany).   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka     Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt kokosowy

Mała Cukierenka
Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy 239

tort powstał zupełnie bez okazji, za to ze szczególnej potrzeby zjedzenia czegoś czekoladowego, z alkoholem i z owocami. Ciemny czekoladowy biszkopt, borówki, ajerkoniak i rum. Nie muszę mieć specjalnej okazji żeby robić tort. Muszę mieć tylko chwilę wolnego czasu i ogromną ochotę. Wszystko, o czym powinniście pamiętać żeby móc zrobić biszkopt idealny znajdziecie w TYM wpisie. Jeśli przepis i wykonanie(...)biszkoptu genueńskiego macie już opanowane, pora na biszkopt czekoladowy – ciemny, mocno kakaowy.   Szykujemy formę, wykładając jej dno papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik — funkcja góra i dół, temperatura 170°C. Jajka ważymy (całe, w skorupkach) . Połowa wagi jajek to potrzebna ilość cukru i mąki. W przypadku biszkoptu kakaowego, wagę mąki dzielimy na trzy. Kakao mieszamy z mąką w proporcji jeden

Karo in the Kitchen
Biszkopt czekoladowy bez proszku do pieczenia (2 blaty) 205

wszystkie zazwyczaj potrzebują jakiejś bazy, jakiegoś ciasta, z którego powstaną. A co to za tort bez biszkoptowego, mięciutkiego ciasta, dobrze nasączonego, puszystego i delikatnego? (Oczywiście torty nie na bazie biszkoptów też są super ale jednak tradycyjny tort to tort na biszkopcie :) Wiele osób boi się robić biszkopty bo opadają, nie wyrastają, robią się balony powietrza, pękają i różne inne rzeczy(...)się dzieją. Chciałabym wam jednak pokazać przepis, który jest bardzo prosty i zawsze wychodzi. Może tutaj wielu osobom otworzą się oczy ze zdziwienia, że "jak to? Biszkopt bez proszku do pieczenia?! On nie wyrośnie!". Otóż BŁĄD! Prawdziwy biszkopt nie zawiera w sobie ani grama proszku do pieczenia, a jest idealnie wyrośnięty, niepopękany i do tego mięciutki i puszysty. Tak naprawdę

Jedzeniomania
Biszkopt idealny – najlepszy przepis. Biszkopt rzucany. 150

Biszkopt idealny – najlepszy przepis. Biszkopt rzucany – czyli najlepszy biszkopt do ciast i tortów! Nie opada, a smakuje wyśmienicie! W dodatku jest bez użycia proszku do pieczenia i innych ulepszaczy :) Przepis widniał na blogu już w 20 The post Biszkopt idealny – najlepszy przepis. Biszkopt rzucany. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Tort orzechowy z kakaowym akcentem 194

Uwielbiam orzechy, więc przygotowując tort na 40 rocznicę ślubu Rodziców postanowiłam wykorzystać je w 100%. Do przygotowania biszkoptu użyłam włoskich, a do kremu- ziemnych, ale wcześniej lekko uprażonych. Było słodko, ale pysznie! Ps1. A krem polecam do deserów, bo jest niebiańsko smaczny :) Ps2. Wiem, wiem... nad dekoracjami tortów, to ja muszę sporo popracować :D   Składniki na tortownicę(...)28cm Biszkopt orzechowy: 6 jajek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 100g orzechów włoskich 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt kakaowy: 2 jajka 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 400ml słodkiej 30% śmietanki 1 szklanka mleka w proszku 200g białej czekolady 50ml likieru

Kuchnia w czekoladzie
Pinacolada - ciasto kokosowo-ananasowe 167

Pyszne kokosowo-ananasowe ciasto, bardziej przypominające właściwie tort. Biszkopt przełożony genialnym kremem na bazie likieru kokosowego i ananasową galaretką (która u mnie, jak widać, wsiąkła w biszkopt - pospieszyłam się i za wcześnie ją wylałam na ciasto...). Bogate w smaku, słodkie, atrakcyjne - bardzo polecam! SKŁADNIKI: (na tortownicę ok 28 cm) Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki(...)Krem kokosowy: 1 szkl likieru kokosowego 180 g wiórek kokosowych (u mnie do SKWORCU ) 1 szkl cukru pudru 200 g masła 200 g mleka w proszku Dodatkowo: 1 op biszkoptów podłużnych (można pominąć, patrz punkt 5. poniżej) wiórki kokosowe do dekoracji 1. Wiórki kokosowe zalać likierem i odstawić w zamkniętym słoiku lub innym pojemniku do lodówki, najlepiej na całą

Kto ugości moich gości?
Tiramisu w wersji letniej z owocami 139

Tiramisu w letniej odsłonie, z owocami, z delikatną nutką likieru Amaretto. To moja wersja klasycznego włoskiego deseru. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej z biszkoptem migdałowym, ale można też użyć gotowych biszkoptów do tiramisu. Składniki:biszkopt wg przepisu lub około 300g biszkoptów "kocie języczki"mus truskawkowy (300g zmiksowanych truskawek)500g serka mascarpone4 jajka200 ml likieru Amaretto4 łyżki cukruowoce (truskawki, maliny(...)borówki) Przepis na biszkopt migdałowy:Składniki:5 jajek1/2 szklanki mielonych migdałów1/2 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru Przygotowanie:Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru, gdy powstanie jasna, kremowa masa dodajemy mąkę i mielone migdały. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier. Do masy z żółtek i mąki dodajemy pianę z białek i delikatnie

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik makowy 259

Ciast biszkoptowych nie było jeszcze u mnie na blogu, a są one często bazą do ciast przekładanych i tortów.Dział z biszkoptami zapoczątkuję dziś przepisem na uroczy torcik makowy, który łączy w sobie lekkie blaty biszkoptowe i masę budyniową. Możemy przygotować go w prostokątnej czy kwadratowej blasze i będziemy mieć smaczne ciastka do popołudniowej kawy czy herbaty. Upieczony w tortownicy(...)budyniowa500ml mlekakilka kropel aromatu migdałowegoopakowanie cukru wanilinowego3 łyżki cukru2 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka200g masła50g wiórków kokosowych50g migdałów całych lub płatkówkilka łyżek wodykilka kropel aromatu migdałowego Wykonanie:BISZKOPT - spód tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, jeżeli piekarnik potrzebuje czasu do nagrzania się, włączyć go ustawiając temperaturę około 175 stopni (biszkopt od razu po przygotowaniu musimy wstawić

Smakołyki Bereniki
Ciasto w kształcie coca coli 429

Przyszedł teść do nas i mu pokazuje to ciasto, jak zobaczył to powiedział: czemu mi pokazujesz, co ja coli nie widziałem? Myślałam, że padnę ze śmiechu :) Do wypełnienia użyłam biszkoptu, bitej śmietany i bananów. Ale wypełnić butelkę można dowolnymi składnikami. Składniki: biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek śmietanka(...)banan  butelka po coca coli u mnie litrowa czekolada gorzka lub mleczna 3 tabliczki (300 g)  cukier ok 1/2 szklanki kwasek cytrynowy 1/2 łyżeczki do nasączenia biszkoptu: woda ok 1 szklanki, syrop ja akurat dałam malinowy, ale fajnie by pasował bananowy, można wlać troszkę alkoholu.  Zaczynam od zrobienia biszkoptu, przepis tutaj .   W butelce po coli wycinam

Kuchnia Viki
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 860

kawowym. Bardzo smaczne, szczególnie na drugi dzień, jak smaki się „przegryzą”. Ciasto ciekawie się prezentuje i stąd nazwa „dziwaczek”. Troszkę się przy nim napracujemy, ponieważ do upieczenia są dwa biszkopty, do tego gotujemy budyń kawowy i na samym końcu ubijamy śmietankę, ale uważam, że warto go przygotować. Ciasto radzę wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy(...)zmięknie i ciasto lepiej się będzie kroiło. Bardzo polecam… (inspiracja z książki siostry Anastazji :))   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka     Składniki: Biszkopt I: 4 duże jajka- osobno żółtka i białka 140g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt

Mała Cukierenka
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 182

piętro po przekrojeniu już klasyczne nie jest.  Czyli tak realnie rzecz ujmując ten tort przełamuje całkowicie wszelkie kanony klasyki.  Polecam spróbować. Efekt widoczny na zdjęciu. Składniki;  Biszkopt jasny:  5 dużych jajek  3/4 szkl mąki pszennej  1/4 szkl mąki ziemniaczanej  1/2 szkl cukru  Biszkopt ciemny:  5 dużych jajek  3/4 szkl mąki(...)kardamon  100 ml wina czerwonego   2 łyżeczki żelatyny  Nasączenie:  ok 700 ml wody  cukier  sok z cytryny   Wykonanie: Biszkopt jasny.  Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo

Malinowe Pocałunki
Torcik kakaowy z kokosowym kremem i malinami 187

zrobić Torcik kakaowy z kokosowym kremem i malinami do kawki potrzeba: 1 zamrożony krążek biszkoptu kakaowego (wyciągnąć dzień wcześniej), rano przekrawamy go na pół, smarujemy połową masy na domowe bounty (wymieszane 200 ml słodzonego mleka skondensowane i 100 g wiórków kokosowych), domowym syropem malinowym,  polewamy ułożoną na biszkopcie masę kokosową i powierzchnię górnego kakaowego biszkoptu. Przykrywamy drugą połówkę krążka biszkoptowego(...)lekko dociskamy do masy kokosowej. Wierzch biszkoptu oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę mleczną  i układamy mrożone maliny, torcik schładzamy w lodówce. Torcik jest pyszny, puszysty i do tego bardzo atrakcyjnie wygląda na białym talerzu, czy paterze. Ja do tego tortu wykorzystałam 1 krążek biszkoptu z poniższego przepisu, który zamroziłam i czekał na swoja porę oraz 1/2 kremu z tego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śmietankowa kanapka 10140

wygląd, różni się znacznie od dostępnej w sklepach przekąski.Masa, którą przełożyłam kanapkę, to połączenie śmietanki 30% oraz piany z białek. Po schłodzeniu ma ona lekką, piankową konsystencję.Kakaowy biszkopt upiekłam w formie 26x27cm, po przekrojeniu ciasto z pianką chłodziłam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Można też upiec dwa blaty biszkoptowe i przełożyć je podaną ilością masy, wtedy wyjdzie(...)zdjęciach poniżej. Śmietankowa kanapka Składniki:biszkopt3 jajka60g cukru50g mąki pszennej10g (1 łyżka) kakao2 łyżki zimnej wodypianka4 białkaszczypta soli100g cukru200g śmietanki 30%5 łyżeczek żelatyny5 łyżek wody Wykonanie:- składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową- białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli- pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać- do piany dodawać stopniowo żółtka oraz wodę, cały czas miksując

Smakołyki Bereniki
Ciasto Lion 182

ciasto nie było przesłodzone, dla nas idealne. Jedyna wada tego ciasta jest taka, że bardzo szybko znika ;-) Polecam, róbcie bo warto :-) Miłego piątku :-) Blaszka 24 x 34 cm Składniki biszkopt: 6 jajek L 2/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z ryżu i kajmaku: 100 g preparowanego(...)kajmaku) Krem: 500 ml śmietanki 36 %  250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: większe pół opakowania ciemnych herbatników (petitki) 1/2 szklanki wody z cytryną do nasączenia biszkoptu 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. 2. Mąki razem z proszkiem

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania