na biszkopt - 2000 przepisów (strona:52/134)

Szokoladowe karminadle ;) (Trufle z mascarpone) 146

narychtuje 4 . Sam s ō m yno 3 składniki, to nawet listy zakup ō w niy trza specjalnie zapisywać. Co potrza? 250 g mascarpone 100 szokolady 100 g podłużnych biszkopt ō w Szokolada łozpuśćcie 5 w jaki misce nad gorkym ze wrz ō nc ō m wodōm. A w inkszyj misce zmiksujcie mascarpone ze łozpuszcz ō n ō m szokolad(...)chwila wrojście 6 to do lod ō wki. Biszkopty w blynderze abo robocie kuchynnym roztrzaskejcie na tako choby 7 tartoł b ō łka- mogecie to tyż zrobić motkym 8 Jak już sie szlukniecie 9 trocha tyju 10 i zadzw ō nicie do jaki ciotki abo kamrata 11 , wyci ō ngcie 12 masa ze lod ō wki, a łoztarte biszkopty wsujcie

Chop w kuchni
Tort z malinowym musem i marakują 207

blogu. Niedźwiedzia przysługa…jednak nie, bo tort z malinowym musem zamówiony już na kolejne imprezy. Tort z malinowym musem Składniki: 2 okrągłe formy o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 180 g cukru 75 g ziemniaczanej mąki 75 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu skórka ötårta z jednej cytryny tłuszcz i mąka(...)czekoladą 200 g białej czekolady 300 g masła 300 g kremowego twarożku 400 ml cukru pudru kilka kropel czerwonego naturalnego barwnika do ciast Dekoracja Perły cukiernicze Zacznij od upieczenia biszkoptu. Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu (podgrzewanie góra/dół). Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Przesiej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą

codojedzenia
Letni deser z owocami 190

salaterek : - 450 g naturalnego jogurtu - 2 galaretki pomarańczowe - 2 galaretki ananasowe lub w kolorze żółtym - 1 galaretka cytrynowa - puszka ananasów w plastrach - 3 duże pomarańcze - 120 g biszkoptów - 250 ml śmietanki 30% - kilka listków mięty do dekoracji Sposób wykonania : Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 100 ml wrzątku ,odstawiamy do ostygnięcia , Galaretki ananasowe i pomarańczowe robimy wg przepisu na opakowaniu ,odstawiamy(...)kolory do ostygnięcia a potem do lodówki . Do salaterek wrzucamy biszkopty ,najlepiej połamane na kawałki ,  pomarańcze obieramy całkowicie ze skórki i odsączamy z soku najlepiej na sitku ,ananasy wyciągamy z puszki i odsączamy na sitku ,nie kroimy bo ładniej będzie położyć je w plastrach . Gdy galaretka cytrynowa zaczyna tężeć mieszamy ją z jogurtem i wymieszaną masę nakładamy łyżką

Wypieki Rene
Ciasto grejpfrutowo – kajmakowe 154

Idealne połączenie słodyczy kajmaku z cierpkim smakiem grejpfruta jest mistrzowskim połączeniem dla wszystkich osób. Każdy znajdzie w tym słodko-kwaśnym cieście coś dla siebie :) Biszkopt: 8 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1,5 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka(...)kilka łyżek ciasta i domieszać do niego kakao, przełożyć do formy i delikatnie połączyć. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Masa grejpfrutowa: 2 budynie śmietankowe 500 ml soku grejpfrutowego 200 g masła 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Budyń ugotować zgodnie

Kulinarna (nie)codzienność
Deser Bajeczny : Gruszki w karmelu z ricottą i orzechami włoskimi. 141

porcje:  4 jędrne twarde gruszki (ok 500 g) 200 g serka ricotta  50 g orzechów włoskich sok z połowy cytryny ok 100 g okrągłych biszkoptów  2 łyżki ekstraktu waniliowego  100 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka cynamonu 4-5 szt goździków ok.40 g ciemnego cukru trzcinowego  4 łyżki wody  250 g serka mascarpone  Wykonanie(...)mieszając (gruszki powinny być ugotowane al dente i nie mogą się rozpadać). 5. Pod koniec wlewamy śmietankę i mieszamy dokładnie sos karmelowy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia,  6. Kruszymy biszkopty i siekamy orzechy włoskie. Na dnie pucharków wykładamy warstwę biszkoptów i polewamy sosem karmelowym, następnie wykładamy gruszki. Gruszki przykrywamy warstwą ricotty, i posypujemy orzechami. Proces powtarzamy do wyczerpania składników

vaniliowoczekoladowa
Biszkopt z bananami, bitą śmietaną i kajmakiem 209

podstawówki. Na jedną z imprez klasowych mama Patrycji przyniosła właśnie to ciasto. Pamiętam do dziś... nie mogłam się od niego oderwać. I do dziś mi tak zostało :) Składniki: Biszkopt 5 jajek 5 kopiastych łyżek cukru pół szklanki mąki pszennej ( używam od Młynu Kopytowa ) pół szklanki mąki ziemniaczanej 4 banany 200g śmietanki kremówki 200g mascarpone ( używam mascarpone od Mlekoma ) 450g kajmaku(...)gładkiej masy. Mąkę przesiewam, dodaję do masy jajecznej i mieszam już tylko szpatułką. Formę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto biszkoptowe i uderzam trzy razy blaszką o blat. Biszkopt wkładam do gorącego piekarnika (170*C) i piekę przez 30-40minut - do suchego patyczka. Ciepłe ciasto wyjmuję i ponownie uderzam nim trzy razy o blat, odstawiam do wystygnięcia.  Kremówkę

Gotowanie i blogowanie
Torta citrōłnowo (Tort cytrynowy) 121

taki wersji. Ta torta je tako leko [6] , niy za słodkoł, niy za kwaśno, że moja Muter i jyj kamratki [7] bōły bardzo zadowolōne.   Co potrza?   Biszkopt: 5 jajec 5 łeżek [8] mōnki pszynny 2 łeżki mōnki kartołflany [9] 5 łeżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczynia   Do filowania [10] i na wiyrch(...)citrołnōw 3 biołe szokolady [14] (3x100g) 2 łeżki wōdki [15] połra [16] łeżek cukru pudru- zależy łod tego, jak słodkoł chcecie mieć ta śmiytana   Tyn biszkopt to sie nojlepi już upiyczcie dziyń naprzōd [17] . Rozgrzyjcie sie piec na 165 stopni i przigotujcie sie tortownica- jak mołcie [18] tako zamykanoł, to na ta dolnoł czyńść mogecie sie dać tyż piapiōr

Chop w kuchni
Tort z kremem z białej czekolady i śmietany i żelem z truskawek 158

Kolejne urodziny i kolejny rok do przodu. Z tej oto okazji upiekłam tort z kremem śmietanowym i białej czekolady z żelem z truskawek. Tort wykonany z biszkoptu w tortownicy o średnicy 22 cm (mały). Biszkopt - przepis znajdziesz tutaj Krem z bitej śmietany i białej czekolady. Składniki: 600 ml kremówki (30% lub 36 %) 2 tabliczki białej czekolady 2 opakowania śmietan(...)połowie porcji wody. Poncz: 1.2 szklanki wody 1/2 soku z cytryny 2 łyżki cukru. Wszystkie składniki podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia, aż cukier się rozpuści, cały czas mieszając. Studzimy. Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Każdy blat polewamy ponczem. Smarujemy najpierw żelem truskawkowym, następnie masą śmietanowo - czekoladową. Na wierzchu układamy truskawki i polewamy galaretką, która zaczyna gęstnieć. Boki posypujemy pokruszonymi pierniczkami

tojestpyszne.blogspot.com
Cytrusowy deser w wersji świątecznej 131

soku z pomarańczy (wzięłam typu przecierowego marchewka z pomarańczą dla ładniejszego efektu) budyń śmietankowy (64 g; na 0,75 l mleka) galaretka pomarańczowa ok. 120 g okrągłych biszkoptów Warstwa żółta 2 galaretki o smaku cytrynowym Warstwa górna puszka mandarynek 300 g gęstej śmietany (użyłam 18%) łyżka-dwie cukru pudru 2 łyżeczki (z małym czubkiem) żelatyny gorzka czekolada (ok. 2 kostek(...)dodajemy sok w ilości 0,9 l. Do gorącego budyniu dodać galaretkę i rozpuścić mieszając. Gorącą masę rozprowadzić na warstwie piernikowej. Na pomarańczowym budyniu rozłożyć jak najbliżej siebie biszkopty.  Na biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę cytrynową. Mandarynki odsączyć z zalewy (zostawić ją na potem) i pokroić w drobniejsze kawałki. Można ich nie rozdrabniać, ale wierzcie mi, że łatwiej będzie

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezglutenowy biszkopcik czekoladowy 125

smaczny, czekoladowy a przede wszystkim zdrowy! Mąka została zastąpiona zmielonymi migdałami, dzięki czemu nasz wypiek jest bezpieczny dla osób będących na diecie bezglutenowej. Zdrowo i pysznie ! SKŁADNIKI NA BEZGLUTENOWY BISZKOPT CZEKOLADOWY: 4 jajka 3/4 szklanki zmielonych na proszek migdałów 4 łyżki ciemnego kakao pół szklanki brązowego cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach rumowy szczypta soli Przepis : Oddzielamy żółtka od białek(...)pieczenia małej tortownicy [średnica max. 2ocm]. Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 30 do 35min, do tak zwanego suchego patyczka. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni

Domowe Torty
CIASTO ANANASOWE Z WIŚNIAMI – łatwe i szybkie! 142

egzotycznymi wakacjami i kwaskowate wiśnie z naszych ogrodów. Połączenie tych dwóch smaków komponuje się świetnie! Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie łatwe , tanie i smaczne ciasto – ala biszkopt wypełnione ananasami z delikatną nutką wiśni. Idealne do popołudniowej kawki. W połączeniu z gałką ulubionych waniliowych lodów stworzy deser, którego nie powstydziłaby się dobra cukiernia … i deser, który zachwyci(...)nawet te najbardziej wybredne podniebienia. Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) * biszkopty – 150 g * ananasy w puszce – ok. 400 g / 1 op * sok ananasowy – 3 łyżki * wiśnie w słoiku – ok. 100 g * jajko – 4 szt * cukier – 4 łyżki * mąka – 5 łyżek * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia

Ostra na Słodko
Biszkopt z jagodami i galaretką – Smerfuś 457

Dzisiaj będzie bardzo niebiesko i jagodowo. Ciasto „Smerfuś” – czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami, oczywiście użyłam niebieskiej, jagodowej galaretki. Deser nie za słodki, ciekawie wygląda i powinien spodobać się dzieciom. Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”).   Porcelana ze sklepu Maxwell(...)wanilinowego 16g Wierzch: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka (użyłam niebieskiej) 1 fix do śmietany 1-2 łyżki cukru pudru 2 szklanki umytych, osączonych jagód     Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając

Mała Cukierenka
3 bit 195

kostki margaryny 1 szklanka cukru  2 paczki herbatników  1 puszka mleka skondensowanego  Masa śmietankowa: 2 śmietany kremówki  2 zagęstniki typu śmietan-fix Biszkopt: 4 jajka  3 łyżki mąki  8 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżka octu Wykonanie: Upiec biszkopt. Z mleka odlać pół szklanki, rozrobić w tym budynie, resztę mleka(...)zagotować i ugotować budyń i wystudzić.   Masło  utrzeć z cukrem, dodając porcjami zimny budyń. Gotową masę wyłożyć na biszkopt, ma masę ułożyć paczkę herbatników. Mleko w puszce wrzucić do wody i gotować ok 2-3 godz. Ciepłą masę karmelową wyłożyć na herbatniki, przykryć drugą paczką herbatników.Śmietanę kremówkę ubić razem z zagęstnikiem. Jeżeli jest zbyt płynna można dodać

Ciasteczkowy Potwór
Łasuch 142

Składniki: biszkopt czekoladowy z 6 jaj 1 litr śmietany kremówki 1 kostka margaryny 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mleka w proszku 3 łyżki kakao 1 opakowanie wafli bakalie   Wykonanie: Czekoladowy biszkopt przekroić na pół, kremówkę ubić dodając ewentualnie cukier  puder. Dla pewności, że kremówka będzie miała idealną konsystencję, można dodać trochę żelatyny rozpuszczonej(...)utrzeć. Masę czekoladową przelać na blachę wyłożoną pergaminem i odstawić do całkowitego zastygnięcia.  Na spód biszkoptowy wyłożyć połowę bitej śmietany, na to położyć wkładkę czekoladową, przykryć pozostałym biszkoptem i wierzch posmarować pozostałą bitą śmietaną. Do ozdobienia można użyć kakao lub rozpuszczoną czekoladę

Ciasteczkowy Potwór
Szarlotka po królewsku 211

się jeść. I tak po całym dniu pichcenia obiadu i ciasta,nareszcie mogłam odpocząć przy filiżance kawy i słodkim dodatku do niej w postaci szarlotki po królewsku:)))  Składniki: biszkopt z 5 jaj 1-1,5 kg jabłek 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 szklanka cukru Masa: 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 0,5 litra mleka 1 szklanka cukru(...)kostka masła lub margaryny Wykonanie: Upiec biszkopt z 5 jaj, wystudzić. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej, zasypać cukrem i smażyć na wolnym ogniu. Kiedy będą już usmażone wsypać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić, chłodne jabłka wyłożyć na biszkopt. Na mleku ugotować budynie, wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puch i dodawać

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania