na biszkopt - 2000 przepisów (strona:56/134)

Tort 148

łyżka cukru 1 op. bitej śmietany w proszku masa czekoladowa: 200 g mlecznej czekolady 1/4 szkl śmietanki 30% 1 łyżka oleju kokosowego dekoracja: kuleczki cukrowe tortownica śr. 28 Przygotowanie: Biszkopt:Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując.Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.Dno tortownicy(...)wykładamy papierem do pieczenia (boki zostawiamy suche), wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni- na złoty kolor. Po tym czasie studzimy biszkopt i zimny przekrawamy na trzy części. Masa 1: 1 szkl mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Wlewamy budyń do gotującego się mleka i mieszamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tort cynamonowo-migdałowy 160

czekać aż do grudnia i dzielę się przepisem z Wami już (sic) dziś. Być może komuś z Was przyda się na przypadające niebawem urodziny/imieniny czy inne uroczystości. Jest przepyszny:) Biszkopt: 6 dużych jajek 160 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 150 g mąki 70 g mielonych migdałów 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku Krem: 500 ml kremówki(...)cynamonem, proszkiem do pieczenia i migdałami. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Biszkopt po wyjeciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości około 60 cm. Przekrawamy na 3 blaty po całkowitym wystudzeniu. Konfiturę i amaretto umieszczamy w blenderze i miksujemy. Żelatynę zalewamy około

Smaki Na Talerzu
Sernik brzoskwiniowy 245

sernik. Czy można to jakoś pogodzić? Myślę, że ten przepis jest idealnym rozwiązaniem tego problemu. Ciasto jest delikatne, puszyste i wspaniale orzeźwia - niemal rozpuszcza się w ustach. Jednocześnie dzięki biszkoptowi i prawdziwemu serowi możemy odszukać nutę tradycyjnego sernika :) Składniki Biszkopt - 3 jajka - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki - 1,5 łyżki kakao - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa(...)małą kostkę. Jedną galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z cukrem pudrem, serem i chłodną galaretką. Całość dokładnie wymieszać, wylać na biszkopt i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Drugą galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Pozostawione brzoskwinie pokroić w plasterki, udekorować wierzch ciasta, całość zalać galaretką, wstawić do lodówki

Świat Smaku
Kremowe ciasto cappuccino 316

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki biszkoptu: 9 jajek 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżka oleju Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić mikserem na sztywno, pojedynczo(...)pieczenia oraz kakao, wymieszać ręcznie. Ciasto wylać na blachę 38x25 ( dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia), piec ok 20 minut w   170 stopniach. Po wystudzeniu zdjąć papier, przekroić biszkopt na 3 blaty.  Masa serowa Składniki: 600g serka homogenizowanego u mnie Jogobella 150g cukru 1 cukier waniliowy ( 3 łyżeczki) 600ml śmietanki kremówki 30-36% 125g kawy czekoladowej cappuccino

W garach u Gosi
Ciasto Meluzyna 807

Meluzyna to ciasto będące połączeniem biszkoptu makowego, masy jabłkowej i masy budyniowej. Jest lekkie i orzeźwiające. Kawałek tego pysznego ciasta do kawy zdecydowanie poprawi humor w mroźny zimowy poranek.  SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 8 białek, 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżki mąki pszennej  2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek suchego maku szczypta soli. Masa jabłkowa(...)Masa budyniowa: ½ litra mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 łyżka cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: Mieszanka płatków kukurydzianych pokrytych czekoladą Zentis - do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt makowy: Białka razem z solą ubijam na sztywną pianę. Stopniowo do piany dodaję cukier. Nie przerywając ubijania dodaję ocet oraz wymieszane razem mąki. Na końcu do masy wsypuję mak. Mieszam

Tradycyjna kuchnia Kasi
RAFAELLO 126

łyżka oleju słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 duży lub 2 małe budynie waniliowe cukier wanilinowy 30 gram wiórek kokosowych około 0,5 litra mleka 1 kostka masła Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 ° . Pieczemy około 35 minut. Po ostudzeniu kroimy(...)cytryny do smaku. Górna warstwa: Około 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy wiórki kokosowe i cukier wanilinowy. Prażymy aż do uzyskania złotego koloru. Ciasto składamy w następujący sposób: biszkopt dżem z czarnej porzeczki 3/4 masy budyniowej biszkopt 1/4 masy budyniowej wiórki kokosowe SMACZNEGO

Słodkie ciacho
Tiramisu. 109

Składniki na 6 pucharków: -500 g. serka mascarpone -660 ml śmietany 35% -6 łyżek cukru pudru -tabliczka mlecznej czekolady -ok. 60 sztuk biszkoptów okrągłych -4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej -4 łyżki amaretto Sposób przygotowania: Kawę zaparzamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Dolewamy amaretto i dokładnie mieszamy. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone. Zmiksować na jednolitą masę(...)Biszkopty namaczamy w kawie i układamy na dnie pucharka, następnie krem, znowu biszkopty i warstwę kremu. Na wierzch posypujemy startą czekoladę. Smacznego

Magia jedzenia.
Cake pops 160

dlatego możesz nimi zaskoczyć swoich bliskich, znajomych, współpracowników, dzieciaki. Sami przyznajcie, ze jest to naprawdę ciekawy pomysł na coś słodkiego. Cake pops wyglądają jak lizaki ale w środku mamy biszkopt lub inne ciasto a lizak polany jest czekoladą i udekorowany posypką Te lizaki to był mój debiut;) next time będzie ładniejszy ;) Składniki: - 1 średni mokry biszkopt lub babka - 4 łyżki(...)dżemu ulubionego - patyczki - polewa z białej lub mlecznej czekolady - kolorowa posypka do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt łamiemy / kruszymy lub przekładamy do miski malaksera, następnie miksujemy na okruszki, dodajemy dżem musimy dokładnie wymieszać. Formujemy kulki z ciasta, nadziewamy na patyki, oblewamy je polewą czekoladową następnie posypujemy kolorowymi posypkami.  Dobrze jest je schłodzić w lodówce

Życie zaczyna się w kuchni
Tort śmietanowy z czarną porzeczką 130

masą i czarną porzeczką, a nasączony syropem grenadine.  Chyba nie muszę mówić że był pyszny ;) Zrobiony jako niespodzianka dla mojej przyszłej teściowej na jej 18 urodziny ;))) Składniki na biszkopt: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki kakao 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 500 gram mascarpone(...)śmietanki kremówki 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie biszkoptu: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki i proszek do pieczenia i  kakao przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Rabarbarowe tiramisu 128

jedzmy sezonowo - czyli rabarbar. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 20 min + chłodzenie ok 60 min 500 g serka mascarpone 2 jajka 75 g cukru 400 g podłużnych biszkoptów 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu (przepis) ok 4 łyżki brązowego cukru ok 5 łodyg rabarbaru Przygotowanie: 1. Żółtka oddzielamy od białek, zachowujemy jednak tylko jedno białko. Dwa żółtka ucieramy(...)minut, powinien lekko zmięknąć jednak zachować kształt, odstawiamy do przestygnięcia 4. W miseczce mieszamy ok 1 szklanki wody z syropem z kwiatów z czarnego bzu i namaczamy w niej biszkopty, jeden po drugim 5. Na samo dno naczynia wykładamy biszkopty, następnie karmelizowany rabarbar i warstwę kremu mascarpone, na samym wierzchy układamy jeszcze rabarbar, wstawiamy do lodówki, tuż przed podaniem oprószamy

Słodki Kompromis
Herbatnik – kuchnia podkarpacka 3861

Ciasto herbatnik Herbatnik to smaczne przekładane ciasto , które ładnie się prezentuje, a jest proste w wykonaniu. Pomiędzy dwoma blatami kakaowego biszkoptu znajdują się dwie warstwy kremu budyniowego i dwie warstwy herbatników. W samym środku ciasta mamy warstwę toffi. Herbatnik to ciasto idealne na święta lub do kawki :) Przepis pochodzi od Miejskiego Koła Kobiet z Jedlicza na Podkarpaciu, a można(...)znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Ciasto herbatnik Składniki na foremkę 25x35 cm: Biszkopt kakaowy – składniki na 2 blaty: 10 jaj 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka (do budyniu) 250 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 paczki

Trzeci talerz
Katarzynka – ciasto z pierniczkami 403

składniki na 1 biszkopt (potrzebujemy 2 szt.): 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka miksujemy z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Dodajemy olej i miksujemy do połączenia się z masą. Mąkę przesiewamy z proszkiem(...)miksujemy na puch, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładka masę. dodatkowo: ok. 250 g powideł śliwkowych ok. 16 szt. pierniczków Katarzynek polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na pierwszym biszkopcie rozsmarowujemy równomiernie powidła śliwkowe. Na powidle układamy pierniczki i wykładamy krem. Na kremie układamy drugi biszkopt, delikatnie dociskamy. Całość polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce

Domowy Smak Jedzenia
Biszkopt kakaowy z truskawkami 189

TRUDNOŚĆ: średnie         -CZAS: powyżej 60 min           -PORCJE: 20   Biszkopt kakaowy z truskawkami BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao MASA ŚMIETANOWA 1/2 l śmietany kremówki 30% śmietana Śnieżka(...)śmietanki fix 3 łyżki żelatyny DODATKOWO 30 dag truskawek 3 opakowania galaretki truskawkowej BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i ubić na sztywno, następnie dodać żółtka. Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wmieszać łyżką do masy jajecznej. Piec około 25 min w 180st. MASA: Śmietanę ubić, dodać Śnieżkę, fixy oraz żelatynę przygotowaną według przepisu

Gotuję Testuję
Lamingtony vel kudłacze 193

Lamingtony są ciekawymi i pysznymi ciastkami . Podobno pochodzą z Australii gdzie początkowo robiono je z niewykorzystanego, nieco suchego biszkoptu żeby się nie zmarnował. Okazało się, że obtoczenie go w rzadkiej polewie czekoladowej, która pozwoli ciastu zwilgotnieć jest doskonałym sposobem na recykling obeschniętego ciasta. Całości dopełniają wiórki kokosowe, które sprawiają wrażenie kudłatego futerka na powierzchni ciastek. I dlatego też lamingtony mają(...)jeszcze inną, bardziej swojską nazwę - kudłacze . Ale jak zwał tak zwał, najważniejsze że są bardzo smaczne więc warto upiec specjalnie duży biszkopt i zrobić swoje własne lamingtony. Dzisiaj wersja podstawowa, ale można biszkopt przekroić na pół i przełożyć go domowym dżemem porzeczkowym albo posmarować gęstym budyniem i dopiero potem pokroić na kostki i opanierować. Zróbcie jak wolicie, my tym razem

Smaczna Pyza
ŁABĘDZI PUCH – CIASTO KOKOSOWE Z KRUSZONKĄ 183

bułki kajzerki są składnikiem masy! Każdy dziwi się, kiedy to słyszy a potem już tylko oblizuje się ze smakiem. Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 28 cm ) BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1 łyżka MASA: * bułki kajzerki – 2 szt * mleko – 3 szkl * cukier(...)dżem aroniowy lub z owoców leśnych – 1 słoik KRUSZONKA KOKOSOWA: * masło – 2 łyżki * kokos – 100 g * cukier – 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy, aż piana będzie lśniąca. Wrzucamy po 1 żółtku, a następnie dodajemy przesiane mąki – dokładnie

Ostra na Słodko