bułki kajzerki są składnikiem masy! Każdy dziwi się, kiedy to słyszy a potem już tylko oblizuje się ze smakiem. Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 28 cm ) BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1 łyżka MASA: * bułki kajzerki – 2 szt * mleko – 3 szkl * cukier(...)dżem aroniowy lub z owoców leśnych – 1 słoik KRUSZONKA KOKOSOWA: * masło – 2 łyżki * kokos – 100 g * cukier – 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy, aż piana będzie lśniąca. Wrzucamy po 1 żółtku, a następnie dodajemy przesiane mąki – dokładnie
Ostra na Słodkobiszkoptowego nigdy nie piekłam, bo się go bałam (sama nie wiem czemu). No, ale dopóki się człowiek nie przekona na własnej skórze. Tak więc zmobilizowałam się i tadam! Szmaragdowy biszkopt przełożony maślanym kremem. Do przygotowania tortu potrzebujemy: na biszkopt (wg Moje Wypieki) – 226g masła – 220 g cukru (użyłam cukru pudru) – 5 białek – 2 łyżki ekstraktu(...)mleku rozpuścić barwnik i na zmianę dodawać mleko i wymieszane suche składniki (przesianą mąkę, sól, proszek). Piec ok 35-40 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu. Ostudzić. Biszkopt wyrównać z góry i przeciąć na dwie części. Przełożyć kremem. Boki i górę obłożyć kremem. Górę posypać na krem – kostkę masła (temperatura pokojowa) – 220 g cukru pudru Masło
Szybko Tanio SmacznieJuż dwa razy przygotowywałam ten tort. Klasyczny, czekoladowy, wzbogacony bakaliami. Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli Nasączenie: 2/3 szklanki mocnej słodzonej kawy (czarnej) Masa i dekoracja: 750 ml mleka 5 00 g masła (2,5 kostki) 1 i 1/3 szklanki cukru(...)zimny budyń, ucierając na gładki krem. Do kremu można również dodać kakao, by smak kremu był bardziej intensywny. 1/3 kremu odłożyć. Do pozostałego kremu dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Biszkopty nasączyć kawą. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę z bakaliami, a masą bez dodatków posmarować wierzch i boki tortu. Dowolnie udekorować i schłodzić do stężenia kremu
Czerwień i błękitsans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Biszkopt ciemny Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao Z podanych składników upiec biszkopt wymiary formy 25x37cm Ciasto orzechowe Składniki(...)zostały nam z ciasta orzechowego 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 370g masła Wykonanie: Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z wystudzonym budyniem. Biszkopt lekko nasączyć pozostałym płynem, w którym moczyły się śliwki. Posmarować cienko kremem, przyłożyć placek orzechowy, znów posmarować kremem na to wyłożyć śliwki i reszta kremu. U mnie na górze
W garach u Gosisans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Biszkopt jasny Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mąki ziemniaczanej Z podanych składników upiec biszkopt wymiary formy 25x37cm Kolejne składniki: 2szt(...)górze najczęściej układam jeszcze warstwę herbatników petit beurre maczanych w soku cytryny i robię lukier. Tym razem tego nie zrobiłam wierzch ciasta posypałam tartą czekoladą. Warstwy: biszkopt - masa cytrynowa - masa śmietanowa – herbatniki - lukier
W garach u Gosijesieni rozsmakowałam się w orzechach i powstał kolejny wypiek. Była już kora orzechowa i ciasto marchewkowe z orzechami teraz kolej na orzechowca. orzechowy biszkopt: 8 białek 5 żółtek 3/4 szkl. cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na dwa cienkie placki. Z podanej porcji mleka odlać 1/2 szklanki,resztę zagotować z cukrem. Obie mąki i żółtka rozprowadzić w odlanym mleku,wlać do gotującego
Kolorowa kuchnia Elkimasa serowa: 400 g serka waniliowego 330 ml zimnej śmietanki 36% 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru dodatki: ok. 12 biszkoptów podłużnych 1 galaretka truskawkowa świeże owoce: borówki, maliny,truskawki,porzeczka Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Powoli dodajemy serek waniliowy(...)koniec dodajemy ostudzoną galaretkę i miksujemy. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i połową owoców . Zalewamy całość masą serową. Biszkopty mogą zacząć wypływać na wierzch- nie przejmujemy się tym :) Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Pod koniec tego czasu przygotowujemy kolejną galaretkę i studzimy. Zalewamy wierzch ciasta zimną galaretką i układamy owoce. Wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Smacznego
KuchcikoweLovekubeczek śmietany 30 % 1 kubeczek serka mascarpone 2 galaretki ( smak według uznania ) 3 łyżeczki żelatyny 1 czekolada mleczna 3 łyżki cukru pudru paczka biszkoptów 2 krople zapachu śmietankowego Wykonanie Na początku gotujemy wodę i rozpuszczamy nasze dwie galaretki , po dokładnym wymieszaniu , odstawiam galaretkę do wystygnięcia. Kiedy galaretka(...)wystygnie odlewam do miski 1 łyżkę wazową galaretki i wstawiam do lodówki , do tortownicy wykładam biszkopty i zalewam resztą wystudzonej galaretki i wstawiam do lodówki do zastygnięcia . Kiedy nasza galaretka się zastygnie , zabieram się za masę śmietanową , gotujemy wodę i rozpuszczamy żelatynę i odstawiam do wystudzenia , następnie śmietanę ubijam na sztywno , po ubiciu dodaję serek mascarpone
Mój Smakłyżki wiórek kokosowych, 2 łyżki cukru pudru Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka Dodatkowo: 1 galaretka kiwi, paczka biszkoptów 1 szkl. mocnej posłodzonej herbaty WYKONANIE Ciasto białe: Ubijamy białka z cukrem, dodajemy resztę składników. Ciasto ciemne: żółtka i jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników. Blaszkę o wymiarach 22x38 cm wykładamy(...)czekoladami i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Następnie ubijamy z dodatkiem cukru. Cały krem wykładamy na 1 warstwę ciasta, na kremie układamy biszkopty nasączone w herbacie. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą wylewamy na biszkopty. Gdy warstwa galaretki stężeje robimy krem kokosowy: ubijamy kremówkę z cukrem , dodajemy wiórki, rozsmarowujemy na galaretce, układamy
słodki bratekCiasto w sam raz na weekendowy podwieczorek przy kawie. Placki miodowe, połączone z biszkoptem i masą budyniową. Doskonała rozkosz dla naszego podniebienia. Polecam. SKŁADNIKI Placki miodowe 2 szklanki mąki 2 łyżki miodu 1 jajko 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 15 dag rozpuszczonego, ciepłego masła Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)się gotować, polewę zdejmujemy z palnika i mieszamy do rozpuszczenia składników. Wykończenie ciasta: Jedną część ciasta miodowego układamy na blaszkę. Ciasto smaruje połową masy budyniowej. Na to układamy biszkopt. Możemy go posmarował dżemem jak chcemy złagodzić słodycz. Na wierzch biszkoptu wykładamy resztę masy budyniowej i przykrywam drugim plackiem miodowym. Wierzch ciasta oblewamy polewą czekoladową. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto
W kuchennym oknie EwyJeśli macie ochotę na coś słodkiego to proponuję czekoladowe trufle z płatkami owsianymi. Biszkopty możecie zastąpić pokruszonymi herbatnikami. Możecie posypać je dodatkowo cukrem pudrem. Zapewniam, że ręka sama wędruje po małą pyszną kulkę czekoladową. Polecam Wam również ciastka śniegowe kule , które również znajdziecie na moim blogu. Składniki 2 szklanki płatków owsianych 100 g biszkoptów 1 szklanka cukru 2 łyżki(...)gorzkiej czekolady 70% W rondelku zagotować mleko z cukrem, masłem i kakao, a następnie dodać czekoladę i gotując na małym ogniu rozpuścić wszystko. Do miseczki wsypać płatki owsiane, pokruszone biszkopty i zalać gorącą masą kakaową. Dokładnie wymieszać i poczekać aż zgęstnieje i wystygnie. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i odłożyć do schłodzenia. trufle z płatkami owsianymi
O kuchni z uczuciemNiedziela nie może się obyć bez ciasta, oczywiście bardziej wykwintnego niż w tygodniu. Dziś więc do kawy zajadamy się pysznym tortem na bazie biszkoptu cappuccino przełożonego musem czekoladowym. W środku jest jeszcze niespodzianka- ciasteczka typu delicje z musem czekoladowym a więc całość jest bardzo czekoladowa, lekka i nieprzesłodzona, więc można pozwolić sobie na większy kawałek. *tortownica 21 cm Składniki(...)biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 5 dużych łyżek cappuccino czekoladowego łyżeczka proszku do pieczenia na mus czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki 100 g mlecznej czekolady 100 g deserowej czekolady opakowanie ciasteczek typu delicje z musem czekoladowym dodatkowo: 4 łyżki bitej śmietany łyżka gorzkiego kakao wisienki koktajlowe Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Nadal ubijając
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzepis już po modyfikacji Ciasto pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Jest bardzo proste w przygotowaniu, bardzo je Wam polecam :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *Na dużą blaszkę BISZKOPT -6 jajek -3/4 szklanki mąki pszennej tortowej -3/4 szklanki cukru -2 duże łyżki kakao -1 budyń czekoladowy 40g -2 łyżeczki proszku do pieczenia PONCZ -3/4 szkl wody(...)galaretki cytrynowe -800ml wrzątku -0,5 tabliczki czekolady deserowej 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody, odstawiamy do całkowitego ostudzenia i lekkiego stężenia. Potem przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka. W miseczce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwszystko bardzo delikatnie miksujemy. Na koniec dajemy olej. Masę wylewamy na blachę i delikatnie rozprowadzamy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 8 minut. Gorący biszkopt wierzchnią stroną wykładamy na suchą ściereczkę,odrywamy papier i delikatnie zawijamy biszkopt wraz ze ściereczką. Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej śmietanki dodajemy cukier puder oraz śmietan fixy (można zastąpić żelatyną(...)ubijamy na sztywno. Zimny biszkopt delikatnie rozwijamy i smarujemy cienko powidłami. następnie dajemy śmietanę ( można zostawić 2 łyżki śmietany do dekoracji) Następnie delikatnie zwijamy naszą roladę. Już bez ściereczki. Po zwinięciu przekładamy na tacę. Kostkę czekolady wkładamy do woreczka strunowego i roztapiamy (np w mikrofali) Wycinamy mała dziureczkę i robimy dekorację na roladzie. Następnie szprycą robimy rozetki z pozostawionej śmietanki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasto chyba każdy zna, choćby z nazwy ;) taka klasyka - makowo-kokosowy spód, a na nim delikatny krem i biszkopty oblane czekoladą po prostu pysznie. Dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na przepis. Ciasto: 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubijamy(...)przez ok 45 minut w 180 st. C Masa: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 masło biszkopty czekolada Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż ten się całkowicie rozpuści, a następnie dodajemy mąki. Mleko zagotowujemy najlepiej w garnku z grubym dnem. Do gotującego wlewamy masę jajeczno mączną
Cynamonowe szczęście