zimno z owocami , które lubię najbardziej :) SKŁADNIKI 300g truskawek1 galaretka truskawkowa250 ml śmietany kremówki100g cukru pudru1 op. cukru waniliowego100ml mleka15g (3 łyżki) żelatyny450g twarogu śmietankowegookrągłe biszkopty - ok 15 sztukna tortownicę 23 cm1/3 szklanki wody 2 łyżeczki cukru2 łyżeczki soku z cytrynyPRZYGOTOWANIEGalaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając w 1/2 litra wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy(...)sztywno, stopniowo dodając oba cukry. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę -gdy trochę przestygnie dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy. Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody rozpuszczamy cukieri dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując.Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa
Moje Kuchenne Rewelacjekońcu wymyśliłyśmy warstwowy deser z jej udziałem. Był to strzał w dziesiątkę. Pyszny, delikatny, całkowicie zaspokajający żądzę słodkości w organizmie :). Jeśli nie macie babki, nic straconego, wystarczy zastąpić ją biszkoptami lub herbatnikami, a deser wyjdzie równie smaczny. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Ok 10 truskawek (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru trzcinowego ½ limonki Duże opakowanie jogurtu naturalnego(...)kawałki babki ( można zastąpić biszkoptami lub herbatnikami) 3 kosteczki czekolady gorzkiej W garnuszku umieszczamy truskawki, dodajemy cukier oraz sok z połowy limonki. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a truskawki puszczą sok (około 5 minut). Odstawiamy garnek na bok by nieco przestygł. Babkę kruszymy na malutkie kawałki. Jeśli mamy biszkopty lub herbatniki robimy dokładnie tak samo. Przygotowujemy
Kolizje Smakówpierwszego tłoczenia. 6. Teraz powoli dodajemy przesiane kakao,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnymi ruchami łyżki lub szpatułki do masy łączymy je z ubitymi jajkami. 7. Ciasto na biszkopt wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 35 minut / robimy test suchego patyczka / 8. Boki dobrze ostudzonego biszkoptu odkrawamy ostrym nożem od obręczy(...)tortownicy, zdejmujemy ją i przy pomocy ostrego noża kroimy biszkopt na trzy, równe blaty. MASA CZEKOLADOWA : Mieszamy w mikserze 500 g serka mascarpone i 460 g Nutelli i gotowe PONCZ : Wykonanie ponczu jest niezwykle łatwe wystarczy rozrobić z wodą nalewkę wiśniową bądź do kompotu wiśniowego naleć trochę wódki ( ilość wody i wódki według własnych upodobań ) Składanie
ciemna strona patelnimąką - dodać do ubitych jajek - delikatnie połączyć.Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 170 stopniach C przez około 15 min ( do suchego patyczka ).Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z tortownicy.Zimny biszkopt ponownie umieścić w tortownicy i spiąć rant.Przygotować mus jabłkowy.Jabłka obrać, pokroić w cząstki i rozgotować w rondlu, podlewając 1/5 szklanki wody.Jabłka dusić
kolorowotorcikoworozpłynął. Użyłam więc żelatyny a gotowe ciasto zabrałam w lodówce turystycznej do której włożyłam chłodzące wkłady. W ten sposób z ciastem nic się nie stało. A oto przepis: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Masa: 400 ml śmietanki(...)Dodajemy do niej resztę cukru pudru i energicznie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy odłożoną wcześniej śmietankę, mieszamy po czym wlewamy to do masy. Dokładnie ale delikatnie mieszamy trzepaczką. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części i nasączamy je sokiem. Na pierwszym układamy jagody i przykrywamy masą. Przykrywamy go drugim biszkoptem i znowu przekładamy masą. Przykrywamy trzecią. Na wierzchu i bokach
Mienta blogzniżki na zakupy w sklepie Emako.pl. Kod rabatowy jest ważny od dzisiaj przez 7 dni. Przy zamówieniu należy wpisać w koszyku zakupowym ala-piecze. Zachęcam do zakupów. Składniki: Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem adwokatowy 750 ml mleka 250 ml adwokatu 1 szkl cukru 3 kopiaste łyżki mąki pszennej(...)gotującego się mleka wlać zmiksowane mleko i energicznie mieszając zagotować. Nakryć z góry folią spożywczą i schłodzić. Masło utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem dodać żółtka i nadal ubijać aż powstanie sztywna masa. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać małymi porcjami do masy jajecznej i delikatnie
Ala piecze i gotujegdzie trzeba, czyli nie przy ciescie, bo inaczej bym nie zrobila tak glupich, szkolnych bledow.A zapowiadalo sie tak pieknie, lekkie ciasto jogurtowo-smietankowe z truskawkami, na cieniutkim biszkopcie. Biszkopt byl bez zarzutu, masa jogurtowa rowniez. Za to polaczenie tego wszystkiego w jedna, spojna calosc jakos przeszlo moje mozliwosci. Mimo pewnych trudnosci jakos wyszlam z opresji, ale az wstyd sie przyznac(...)uczniak zalewajac ciasto luzna galaretka, ktorej sie na ciescie nie podobalo i zamiast zostac na slicznych, sodkich truskawkach poplynela sobie hen. W sumie nie tak daleko, bo tylko do biszkoptu. Nie zmienia to jednak faktu, ze ciasto stalo sie prawdziwa porazka. Do teraz zastanawiam sie co mnie pokusilo by zalewac ciasto gdy galaretka ani troche sie nie sciagnela?By zachowac
Przysmaki Karolkimasa będzie robić się coraz gęstsza. Gotową masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Pozostałą śmietanę (200 ml) ubijamy mikserem. Możemy dodać cukier puder. Gotową bitą śmietanę dodajemy do ganache. Zimny biszkopt odwijamy z ręcznika. Robimy to delikatnie by nie uszkodzić ciasta. Na rozwiniętym biszkopcie rozprowadzamy 2/3 masy czekoladowej, zostawiamy około 2 cm marginesu na końcu biszkoptu. Gdy będziemy zwijać roladę
Przysmaki Karolkiobecną chwilę w lodówce mam ciasto bez bitej śmietany. Spróbowałam i w takim stanie jest już rewelacyjne. Jeszcze zdecyduję czy zaszaleje z bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa : * kg jabłek * galaretka cytrynowa * łyżka masła Masa jogurtowa : * litr jogurtu owocowego - u mnie truskawkowy(...)owocami * galaretka truskawkowa * łyżka żelatyny Bita śmietana : * pół litra kremówki * 2 łyżeczki żelatyny * 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo 24 delicje z dowolnym nadzieniem Przygotowanie : Upiec biszkopt. Miksować jajka z cukrem na gęstą masę przez około 5 minut. Miksując dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 30 minut na złoty kolor. Wystudzić. Jabłka obrać i zetrzeć
Magiczne Życie MartyTort piekłam specjalnie na imieniny, które jutro mój S obchodzi. Biszkopt z niezawodnego przepisu mamy oczywiście, a krem z dodatkiem mascarpone. Do tego orzechy i czekolada. Mam nadzieję, że będzie pyszny! Składniki : * biszkopt * sok z połowy cytryny * szklanka wrzątku * 2 małe śmietany kremówki 36% * opakowanie serka mascarpone * 2 fixy do kremówki * 2 łyżki cukru(...)pudru * duża garść orzechów laskowych i włoskich * tabliczka mlecznej czekolady Przygotowanie : Upieczony biszkopt przekroić by powstały trzy blaty. Każdy nasączyć wrzątkiem z sokiem z cytryny. Przygotować krem ubijając kremówkę z fixami. Dodać serek i dosłodzić cukrem pudrem do smaku. Każdy nasączony blat posmarować kremem i posypać startą czekoladą. Wierzch posypać uprażonymi i posiekanymi orzechami. Ja swój tort ozdobiłam
Magiczne Życie Martyprzekonana to jednak ciasto wjechało na stół. Mnie posmakowało bardzo i żałuję, że już nic nie zostało! Zapraszam po przepis, choć pewnie już Kubuś gościł w Waszych domach. Składniki :Biszkopt :* 3 jajka* pół szklanki cukru* szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczeniaMasa budyniowa :* 3 budynie śmietankowe* litr soku przecierowego np. KubuśMasa z kremówki :* 350 ml śmietany kremówki 30%* galaretka(...)opakowanie ciastek typu Delicje Przygotowanie :Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, piec około 20 minut na złoty kolor. Odstawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia. Sok podgrzewać na wolnym ogniu, dodać proszki budyniowe, mieszać aż się zagotuje. Masę budyniową wylać na biszkopt. Ułożyć delicje, odstawić do wystygnięcia. Galaretkę rozpuścić
Magiczne Życie Martymnóstwo czasu. Nic bardziej mylnego! Zachęcam do przyrządzenia tiramisu całkowicie samemu. Nieporównywalny jest jego smak z kupnymi mieszankami. CYNAMONOWE TIRAMISU. /zmodyfikowany przepis podstawowy;/ na 6-8 porcji: 1 opakowanie biszkoptów tiramisu kakao mielony cynamon krem: 1kg mascarpone 5 żółtek 5 łyżek cukru łyżeczka syropu cynamonowego (od MakroC&C) łyżeczka cynamonu mielonego (od Makro C&C) 40g cukru waniliowego(...)odstawiam do wystudzenia, mieszając co jakiś czas. Ucierając, dodaję ser mascarpone, cynamon i syrop, mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Z kawy, syropu i nalewki robię poncz, w którym namaczam biszkopty i układam je ciasno, obok siebie w głębokim naczyniu kwadratowym, o wymiarach ok. 20x25cm. Nakładam 3/4 masy, przykrywam kolejną warstwą namoczonych biszkoptów i pozostałą masę. Kakao mieszam z cynamonem (wedle
W kuchni Karmel-itkiokazji, tak po prostu. Zniknął jak kamfora - bardzo mu smakował i do tego bardzo się ucieszył. A uśmiech mojego dziecka to najlepszy prezent jaki mogłabym sobie wymarzyć. Biszkopt: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki(...)pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Użyłam tortownicy o średnicy 18 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150 -180 stopni około 25 - 30 minut. Upieczony i wystudzony biszkopt kroję na dwa równe blaty. Krem z białej czekolady: 250 ml śmietanki kremówki 36% 70 g białej czekolady Kremówkę ubijamy na sztywno. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, lekko ją studzimy
Blondynka Gotuje30x20 cm. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 150-180 stopni przez max 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopta ułożyłam go w foremce keksówce silikonowej. Wyłożyłam w taki sposób, aby biszkopt dobrze przylegał do dna i boków formy.A teraz możemy zabrać się za masę jogurtową:) MASA JOGURTOWA: 2 duże jogurty greckie 1 mały jogurt naturalny cukier 20 g żelatyny 1 duża(...)rozpuszczamy w minimalnej ilości ciepłej wody. Po rozpuszczeniu żelatyny wlewamy ją do jogurtu, chwilkę miksujemy. Teraz wsypujemy mrożone owoce, bez wcześniejszego rozmrażania, mieszamy łyżką i całą masę wylewany na biszkopt w keksówce, na koniec przykrywamy zwisającym z formy biszkoptem i wstawiamy do lodówki. Jak masa stężeje, wyciągamy ciasto z formy na talerz i co? I częstujemy :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujecałość nie była zbyt mocno alkoholowa, dlatego zmniejszyłam ilość użytego alkoholu oraz skróciłam zalecany czas "kąpieli alkoholowej", a i tak śliwki były jak dla mnie na rauszu. ;) Lekki kakaowy biszkopt, krem budyniowy, śliwki i mleczna czekolada to naprawdę udane połączenie. Smakuje jak śliwka w czekoladzie, stąd druga nazwa w tytule. Bardzo polecam.P.S Warto śliwki drobno pokroić by nie mieć później(...)problemu z krojeniem ciasta! :-) Pijana śliwka vel. śliwka w czekoladziePRZEPIS{forma: 25 x 30 cm}Temperatura piekarnika: 170ºC | Czas pieczenia: 35-40 min Biszkopt kakaowy 4 jaja 0,5 szkl. cukru (ok. 6 łyżek cukru, w tym 1 łyżka cukru wanil.) 3 łyżki mąki pszennej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao (najlepsze wedlowskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.com