na biszkopcie - 2000 przepisów (strona:64/134)

Tęczowe ptasie mleczko 103

Moje dzieci uwielbiają takie desery Tęczowe ptasie mleczko SKŁADNIKI: mleko skondensowane niesłodzone - 2 puszki biszkopty -1 opak duże galaretka pomarańczowa -1 opak galaretka niebieska - 1 opak galaretka cytrynowa -1 opak galaretka agrestowa - 1 opak galaretka truskawkowa - 2 opak listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gotowanej wody. Następne galaretki, każdą oddzielnie rozpuścić w 1/2 szkl gotowanej(...)ubić robotem to momentu aż zwiększy objętość o 2 razy. Mleko podzielić na 4 części, do pierwszej części dodaj agrestową galaretkę, dobrze ubij. Brytfannę o wymiarach (22x40 cm) wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać pierwszą część mleka, odstawić do lodówki do stężenia. Powtórz te same czynności z pozostałymi trzema galaretkami.  Galaretki truskawkowe wylać na wierzch deseru, odstawić do lodówki

Kuchnia Danusi
Tort błękitna laguna 181

Pyszny niezbyt słodki Tort błękitna laguna  Biszkopt mąka pszenna 1 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki woda zimna -4 łyżki jajka 9 szt mąka ziemniaczana 1 szkl. cukier 1 szkl ocet -1 łyżka MASA BUDYNIOWA mleko -2 szkl cukier -4 łyżki margaryna -210 g mąka -5 łyżek PIANKA śnieżki 2 opak mleko -1,5 szkl galaretka niebieska -2 opak(...)woda -1 szkl delicje jagodowe -1 opak WIERZCH CIASTA galaretki niebieskie -2 opak woda -0,5 l migdały tarte- 3 łyżki PRZYGOTOWANIE BISZKOPT  Białka ubić na sztywno.  Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać.  Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 4 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie

Kuchnia Danusi
Sernik z czerwoną porzeczką 159

sezonie letnim najlepsze są serniki na zimno z galaretką. Takie serniki można przygotowywać z różnymi owocamiSernik z czerwoną porzeczką  SKŁADNIKI:SPÓD:biszkopty - 150 gMASA SEROWA:1,25 kg ser biały w kostce800 g- śmietana 18%cukier puder - 0,5 szklżelatyna - 4 łyżkiWIERZCH CIASTAgalaretka truskawkowa - 2 opakporzeczki czerwonePRZYGOTOWANIE:Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Ser przecisnąć przez praskę do miski, do sera dodać(...)ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować) Ostudzić żelatynę, dodać do sera, zmiksować. Galaretki rozpuścić w 750 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Masę serową wyłożyć na biszkopty, na serze ułożyć czerwoną porzeczkę i zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Kuchnia Danusi
Tort lalka śmietankowy 191

szklproszek do pieczenia - 1,5 łyżeczkiKREMśmietana kremówka 36 % Puratos - 900 mldżem wiśniowy -1,5 słoikaPONCZwoda gotowana - 1,5 szklsok z cytrynyherbatacukierDODATKOWObarwnik czerwonyperełki srebrnelalkabułka tarta do formytłuszcz do formyPRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Żółtka odzielić od białek. Mąki przesiać obie z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym(...)talerzu, nasączyć ponczem. Następnie posmarować dżemem i porcja kremu, dobrze rozsmarować. Przykryć drugim blatem biszkopta i znów dobrze nasączyć ponczem, dżem i krem. Nałożyć ostatni biszkopt. Za pomocą noża wyciąć dziurkę na lalkę, wyjąć ciasto ze środka. Postąpić tak samo z ciastem i masami z foremki z babki. Gdy mamy już wszystkie części ciasta

Kuchnia Danusi
Tort z truskawkami 154

Składniki:biszkopt:4 jajka, 1 szklanka mąki,3/4 szklanki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,krem:4 żółtka,1/2 szklanki cukru pudru,1 masło,dodatkowo:0,5 kg truskawek,3 galaretki truskawkowe.Przygotowanie:    Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, następnie dodajemy na zmianę po trochu mąki (wymieszanej z proszkiem do pieczenia) i żółtek, ciągle ubijając(...)gładka masa, przelewamy do tortownicy i pieczemy 25 min w 180 stopniach.  Krem: żółtka ucieramy z cukrem do białości, kolejno dodajemy kawałki masła i ucieramy na krem. Biszkopt przekrawamy i smarujemy kremem, na wierzchu układamy truskawki i zalewamy  tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 1 litrze wody

Aga w kuchni
Truskawkowy tort z migdałami 187

Szybki, prosty i jaki smaczny śmietankowo -truskawkowy torcik z płatkami migdałowymi.  Składniki:15 okrągłych biszkoptów,400 ml kremówki 30%,3 łyżki cukru pudru,2  śmietan fixy,300 g truskawek,50 g płatków migdałowych.Przygotowanie:     Biszkopty układamy na dnie tortownicy (o średnicy 25 cm).  Schłodzoną kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem(...)sztywną pianę. Przelewamy kremówkę na biszkopty. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Ciasto chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin. Bita śmietana musi nam się dobrze schłodzić, by ciasto ładnie się kroiło. Następnie prażymy płatki migdałowe  na suchej patelni. Posypujemy nimi ciasto przed podaniem  do stołu

Aga w kuchni
Prosty sernik na zimno z truskawkami. Ciasto bez pieczenia. 329

najprostszy to jeszcze najlepszy sernik na zimno!!!SKŁADNIKI: 1 kg sera zmielone, 1/2 laski wanilii, 2 żelatyny fix deserowe, 2 galaretki truskawkowe, ok. 20 truskawek, 1/2 paczki okrągłych biszkoptów. Przygotowanie:     Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Do sera dodajemy ziarenka z laski wanilii. Żelatynę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i dolewamy(...)zimnej wody, miksujemy. Taki roztwór wlewamy do sera i miksujemy. Przelewamy masę serową na biszkopty i wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Na masie serowej układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.  Rady: Aby galaretka szybciej stężała, rozpuszczamy ją w minimalnej ilości gorącej wody i resztę dodajemy zimnej wody. Możemy

Aga w kuchni
Pianka z owocami i galaretką 389

owocami. Niezawodny i pyszny deser bez pieczenia. Moja wersja z borówkami amerykańskimi i galaretką jagodową :)Składniki:250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %2 galaretki jagodowe300 g borówek amerykańskichkilka okrągłych biszkoptów Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią. Ułożyć na spodzie biszkopty jeden przy drugim (ja przekroiłam je wcześniej na ćwiartki). Galaretkę jagodową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Dobrze wystudzić(...)Śmietanę ubić na sztywno. Cały czas ubijając, bardzo powoli wlewać jeszcze płynną galaretkę. Tak przygotowaną piankę wylać na biszkopty i wstawić tortownicę do lodówki. Przygotować drugą galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i schłodzić, aż zacznie się ścinać. Borówki wyłożyć na jagodową piankę, zalać tężejącą galaretką i schłodzić całość

wyzwania kuchenne
Moje tiramisu 331

pieczenia Przygotowanie: Białka ubijamy z cukrem,dodajemy żółtka i olej po łyżce Dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem- ucieramy Pieczemy w temp. 180 stopni do zarumienienia (sprawdzić patyczkiem) Przygotowanie : Biszkopt kroimy na dwie części Przygotowujemy syrop do nasączenia ciasta : 6 łyżek rozpuszczalnej kawy rozpuszczamy w około 500 ml przegotowanej , lekko posłodzonej wodzie, dodajemy około 100 ml alkoholu Przygotowujemy krem do przełożenia(...)biszkoptu : 3 serki mascarpone po 250 gram  szklanka śmietany tortowej 36 % około 3 łyżek cukru pudru Ubijamy śmietanę z cukrem , dodajemy kolejne opakowania serków, ubijamy na jednoltą masę Pierwszą część biszkoptu nasączamy równomiernie syropem z kawą, rozsmarowujemy połowę kremu serowo - śmietankowego, posypujemy startą czekoladą Przykrywamy drugą częścią ciasta  ( też należy je nasączyć)  i rozsmarowujemy pozostały krem, posypujemy

Proste Potrawy
Szachownica z truskawkami i galaretką 128

Zwyczajnie i banalnie: biszkopt, krem, truskawki, galaretka. O tej porze roku to raczej pospolite zestawienie. Dzisiaj dla urozmaicenia ciasto przełożone w szachownicę.   Potrzebujemy:1. ok. 1 - 1,5  kg truskawek2. Biszkopt ( 1 lub dwa placki) wg dowolnego przepisu. Ma być duży aby można go było pokroić wzdłuż na 12 pasków. Ja trochę przesadziłam. Upiekłam dwa biszkopty

Praktyczna pl
Śmietankowiec 129

koloru różowego ale tak miała piękny zapach, że niestety nie doczekała momentu przygotowania ciasta...Zniknęła bez śladu... Składniki: 800 ml. śmietany 18% 3 opakowania ŚmietanFixu (małe) 2 galaretki opakowanie biszkoptów 2 opak. 14g. cukru waniliowego Zaczynam od przyrządzenia galaretek, ale nie w 0,5l wody jak sugeruje opakowanie tylko około 350-400 ml. Odstawiam do stężeniaTortownicę wykładam biszkoptami.Schłodzoną śmietanę(...)ubijam aż do momentu gdy smietana nie będzie miała płynnej konsystencji.Galaretki ostrożnie wyjmuję z miseczek i kroje w kostkę. I mieszamy bardzo delikatnie ze śmietanąNastępnie masę wylewamy na biszkopty. i odstawiamy do stężenia. Ja pozostawiłam ciasto w lodówce na całą

NaKońcuJęzyka
Rafaelo bezglutenowe 223

Hmmm powiem tak jest godzina 2 w nocy, to nie jest najlepsza pora na wypieki zwłaszcza gdy w pracy było sie 10 godzin....miał być biszkopt, ale zapomniałam o tłuszczu i wyszło kruche ciasto...Miało być piękne ciacho Rafaelo a wyszedł deser w "szklance"Sam smak masy jest bardzo dobry ale co biszkopt to biszkopt... Składniki: Kruche ciasto: 5 jajek

NaKońcuJęzyka
Tiramisu w pucharkach 622

Włoski deser, który podaje się mocno schłodzony.  Nasączone kawą i likierem amaretto biszkopty oraz puszysty krem z jajek, cukru i serka mascarpone. Całość posypana kakao. Składniki na 2 pucharki: 12 biszkoptów Savoiardi 2 jaja 250 g mascarpone 2 łyżeczki cukru 3 łyżki likieru amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej kakao do oprószenia Kawę zaparzyć w filiżance i pozostawić do ostygnięcia(...)będą puszyste i jasnożółte, a następnie dodać do nich mascarpone. Białka ubić na sztywno i wymieszać z powstałą masą.  Do kawy dodać amaretto, wymieszać i zanurzać w niej biszkopty (nie za długo, aby się nie połamały) i ułożyć z nich w pucharkach jedną warstwę, potem nałożyć warstwę kremu i posypać kakao.  Powtórzyć układanie kolejnych dwóch warstw

wyzwania kuchenne
Truskawki tiramisu po polsku 360

bardziej polskiej wersji. Zamiast mascarpone użyłam zwykłego sera półtłustego oraz sporej ilości truskawek;) Deser wyszedł tak smaczny, że chłopcy już pytają kiedy następna porcja:) Składniki:200g podłużnych biszkoptów, 300g świeżych truskawek, 250g półtłustego twarogu, 100g cukru pudru, 200ml śmietanki 30%, 2 łyżki likieru migdałowego, 100ml świeżo zaparzonej kawy, 10g mlecznej czekolady.PrzygotowanieTruskawki umyć, odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę owoców(...)zmiksować wraz z serem, cukrem i likierem migdałowym przy pomocy blendera. Śmietankę ubić na sztywno, 2/3 dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. W szklanym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Nałożyć połowę masy serowej, warstwę namoczonych w kawie biszkoptów oraz resztę masy serowej. Udekorować pozostałą ubitą śmietanką oraz odłożonymi truskawkami. Całość posypać startą czekoladą. Deser przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Torcik tiramisu z wiśniami 157

wiśni (ok 750 ml) 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny po 50 dag chudego twarogu i serka mascarpone 5 łyżek wiśniówki 500 ml kremówki 15 dag podłużnych biszkoptów 2 łyżki kakao Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dosypywać 10 dag cukru,  jedną torebkę cukru waniliowego. Wlać żółtka , starannie wymieszać. Mąkę i proszek połączyć(...)Zalewę przelać do garnka zagotować z cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić zimną wodą, wlać do wrzącego płynu. Cały czas mieszając, gotować, aż lekko zgęstnieje, włożyć owoce, wymieszać ostudzić. Zimny biszkopt przekroić na dwa placki. Spód posmarować masą wiśniową i odstawić na godzinę do lodówki. Mascarpone zmiksować z twarogiem i resztą cukru . Namoczoną żelatynę rozpuścić w podgrzanej wiśniówce i połączyć

W kuchennym oknie Ewy