Kaszę jaglaną odkryłam ponad 3 lata temu. Zaczęłam ją gotować starszemu dziecku przy rozszerzaniu diety i tak już zostało, co drugi dzień musiała być kasza jaglana w formie musu z owocem lub dżemem. Jak młodsze dziecko podrosło to też polubiło i teraz obaj domagają się kaszki. Często robię ją w formie koktajlu, zmieniam tylko dodatki. Dzisiaj z bananem, siemieniem lnianym
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieZdrowy MUS zamknięty szczelnie w słoiku , czekający na jesieno - zimowe wieczory. 2 kg.jabłek Syrop: ****************************** 100 ml.wody 2 łyżki miodu laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 2 ziarna kardamonu **************************************** Jabłka obrać , umyć , pokroić na plastry.Włożyć do naczynia żaroodpornego.Zagotować syrop z przyprawami.Zalać jabłka.Piekarniku rozgrzać do 200 stopni , wlożyć jabłka ,polać syropem .Piec , mieszając od czasu do czasu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiuprzednio rozpuszczonej. Do czekośliwki najlepiej jest wykorzystać słodkie, dojrzałe śliwki węgierki, dzięki temu nie będziemy musieli dodawać do nich cukru. Śliwki można smażyć w kawałkach lub rozdrobnione blenderem na mus, jeśli wolicie gładką czekośliwkę. Wersja z kakao jest równie czekoladowa w smaku, o ile dodamy odpowiednią jego ilość i użyjemy dobrego, ciemnego kakao do wypieków. Najlepiej jest sprawdzić podczas smażenia
Smakołyki Berenikizagotować z cukrem pudrem,wlać roztrzepany budyń i ugotować.Masło utrzeć,dodając przestudzony budyń. Spód ciasta czyli biszkopt lub biszkopty - brzeg tortownicy obłożyć plasterkami truskawek.Wyłożyć masę budyniową. Masa -mus truskawkowy: ok 500-700g truskawek(świeżych lub mrożonych) 2 galaretki truskawkowe Truskawki zmiksować,podgrzać,rozpuścić w nich galaretki.Tężejące truskawki wyłożyć na masę. Udekorować wg uznania
Niespełnione zdolności kulinarneczekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki masła Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Gotujemy w garnku z dodatkiem 3 łyżek wody aż całkowicie się rozpadną. Studzimy. Do musu śliwkowego dodajemy jajka, syrop klonowy, oliwę z oliwek oraz jogurt naturalny. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąki, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy, posiekaną gorzką czekoladę i orzechy laskowe
Mango Papajaumytych truskawek. Resztę truskawek też oczyścić z szypułek, opłukać, dodać do miksera, dodać cukier i razem wszystko zmiksować. Do niskich szklaneczek umieścić najpierw śmietanę zabarwioną lekko truskawkami , na wierzch mus truskawkowy i zrobić kleks ze śmietany. Można przed podaniem jeszcze troche schłodzić. Ozdobić miętą
Camilla w kuchniosolonej wodzie. Ugotowany wyjąć z garnka, rozciąć saszetki i wysypać na talerze. Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać, dodać do blendera, wsypać cukier i cukier waniliowy i zmiksować na mus, dodać śmietanę i razem zmiksować przez chwilkę, Powstałym sos polać po ryżu, udekorać truskawkami i miętą. Od razu podawać
Camilla w kuchnigarnka i gotować. Gdy woda będzie ciepła wsypać kaszę manną i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Gotować na wolnym ogniu. W międzyczasie banana rozgnieść widelcem za gładką masę. Mus bananowy wymieszać z gotującą się kaszką i jeszcze chwilę pogotować. Gotową mannę przełożyć do miseczki i podawać z ulubionymi dodatkami
tost z dżememSłodkie a zarazem delikatne ciasto do popołudniowej kawy. Dla mnie poezją jest mus śliwkowy z smakiem pomarańczowej galaretki. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Coś pysznego. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olejek pomarańczowy Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy (na 3/4 litra) 50 g margaryny Masa śliwkowa
VioletoweKucharzeniealuminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 50 min. aż dynia zmięknie. Następnie odlewamy sok, miąższ przekładamy do naczynia i miksujemy na gładki mus. Gotowe puree przekładamy do wyprażonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 3 razy przez ok. 20 – 30 min (w zależności od wielkości słoiczków). sposób II: Dynie kroimy na średnie kawałki
Domowy Smak JedzeniaPOLEWIE CZEKOLADOWO-ORZECHOWEJ SERNIK PIERNIKOWY SERNIK Z RODZYNKAMI SERNIK NA ZIMNO SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI SERNIK Z RODZYNKAMI NA KRUCHYM SPODZIE SERNIK Z MUSEM MALINOWYM SERNIK CZARNO- BIAŁY SERNIK Z BRZOSKWINIĄ SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyByły gołąbki ...i zostało trochę ugotowanego ryżu..[ ja prawie zawsze gotuję więcej, potem są kotleciki lub ryż zjadany jest tylko z dżemem lub musem owocowym na słodko]..i tak oto są kotleciki ryżowe.. 1 szkl. ryżu cebula 2 jajka 5 dkg sera żółtego sól,pieprz, wegeta natka pietruszki bułka tarta do panierowania Ryż ugotować na sypko.Cebulę pokroić
Moje domowe kucharzeniesię z korzenia wszewłogi górskiej, korzenia galgantu, korzenia lukrecji i cząbru ogrodowego- 100 g Przygotowanie : Obrane gruszki gotujemy na miękko, ( można ewentualnie dodać jedną pigwę do smaku) Do musu dodajemy 8 łyżek rozgrzanego miodu ( odszumowanego) oraz 100 g mieszanki ziołowej Mieszamy dokładnie i gotujemy chwilę Przekładamy do idealnie czystych słoiczków, najlepsze będą nie używane takie zakupione nowe w sklepie , powinny
Proste PotrawySezon dyniowy uważam za otwarty ! Na pierwszy ogień - risotto. Dzięki musowi z pieczonej dyni risotto jest niezwykle kremowe. A jego kolor, tak intensywny wprawia w zachwyt. Risotto możecie śmiało zajadać bez dodatków, ale jeśli myślicie o bardziej sytym posiłku, podajcie je z kurczakiem. Składniki: 200g ryżu arborio 2 cebule szalotki 150 ml białego wytrawnego wina 500-600 ml bulionu drobiowego
kolorowotorcikowoascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś prosty i bardzo smaczny pieczony jogurt z musem owocowym. Ja wybrałem maliny, który nadały daniu dodatkowej nutki kwaśności. Możecie wybrać dowolne owoce sezonowe. Korzystając z okazji chciałbym podziękować wszystkim odwiedzającym bloga, dzięki Wam udało się pokonać magiczną granicę
Jedz zdrowo żyj zdrowo!