Masa jagodowa: Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić. 1 szkl jagód podgrzać w garnuszku z cukrem aż się rozpadną, przetrzeć przez sito. Serek utrzeć z musem jagodowym, cały czas miksując wlewać galaretkę. Do masy dodać pozostałe jagody, wymieszać. Dno i boki foremki wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć pierwszy blat biszkoptu, wylać 2/3 masy jagodowej. Następnie przykryć drugim biszkoptem
Smakołyki Asimiksując. Masę dzielimy na dwie części, jedna większa druga mniejsza (mniejsza będzie na wierzch, więc może jej być nie dużo). Większą część wylewamy na schłodzony spód i porcjami nakładamy mus z malin, zostawiając odrobinę na wierzch. Następnie za pomocą patyczka lub noża mieszamy delikatnie tworząc koło (owoce z kolorem się rozejdą po masie). Wkładamy do lodówki, aby nieco stężało (drugiej
zdrowo i aktywnieciecierzycą, krem z batatów z romesco i meksykańska zupa kukurydziana. Na obiad możemy zaserwować lasagne z selera, grzybowy strogonow, czy naleśniki kmichi. Na deser mamy włoskie ciasto cukiniowe, magiczny mus czekoladowy i inne ciekawe desery oraz napoje. Autorka wykorzystała polskie, sezonowe warzywa i przedstawiła je w całkiem nowej odsłonie. Przepisy nie są skomplikowane, natomiast niektóre składniki są bardziej wyszukane
kruche babeczkiKiedy za oknem pojawia się słońce i robi się cieplej, nabieramy ochoty na coś owocowego, chłodnego, trochę lżejszego… Wtedy przypominają mi się różnego rodzaju galaretki, ptasie mleczka, musy, budynie na zimno, które zajadaliśmy jako dzieciaki Dlatego z sentymentem połączyłam to i owo i powstał deser malinowy z dodatkiem czekolady. Z pewnością wyglądałby ładniej ze świeżymi malinami, ale nasze jeszcze
Słodki sentymentmieszanki mąk bezglutenowych, ziemniaczanej, ryżowej, kukurydzianej i wiórków kokosowych. Krem to tylko trzy składniki śmietana, serek mascarpone i masa kajmakowa o smaku adwokata. Krem wyszedł bajeczny, delikatny lekki niczym mus, a jego smak to poezja! Do uzyskanie tak cudownego smaku konieczna jest masa krówkowa o smaku adwokata. Warto przy okazji najbliższych zakupów poszukać odpowiedniej puszki kremu, bez niej smak
SprawdzonaKuchnia.plkostkę, dorzucić do sosu. Doprawić do smaku i chwilę dusić. Dodać przecier pomidorowy i miód. Jeśli sos jest za gęsty dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku, zblendować na gładki mus, podawać z kopytkami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.moja ulubiona zupa. Kluski zrobione z kaszy mannej zastępują ziemniaki, doskonale smakują z delikatnym gulaszem. Doskonale smakuje też jako samodzielne danie np.: jako deser podawany ze świeżymi owocami lub musem, z dodatkiem czekolady i orzechów. Kaszę manną można przechowywać od 5 – 6 miesięcy od wyprodukowania. Cena i rodzaje W sklepach możemy znaleźć kaszę manną i kaszę manną preparowaną . Kasza
SmartBake.ploctu. Gdy zauważysz tworzącą się pianę, zacznij dodawać po łyżce cukru. Miksuj po każdej dodanej łyżce tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Żółtka połącz z olejem, aromatem, musem z mięty i szpinaku. Dodaj mąkę, wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do żółtkowej masy dodaj ubitą pianę. Najpierw trochę, tylko do rozrzedzenia masy. Potem dodawaj białka
SmartBake.plpączki są jeszcze ciepłe, na wierzchu można dodać kandyzowaną pomarańczę. Gdy pączki już ostygną można je popudrować cukrem pudrem. Możesz je po usmażeniu nadziać marmoladą lub gęstym dżemem czy musem owocowym, ja nadziałam puszystym kremem cytrynowym. Przygotuj sobie szeroką plastikową strzykawkę (taka bez igły), rękaw cukierniczy z długą tylką lub jednorazowy i wąski worek cukierniczy. W woreczku umieść wcześniej wymieszaną
SmartBake.plpiecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 60- 70 minut. Wystudź. W garnku podgrzej mrożone maliny, które po rozpuszczeniu przetrzyj przez gęste sito. Pestki wyrzuć a malinowy mus podgrzej z masłem, solą, pieprzem i cukrem. Przygotowany pasztet podawaj z pieczywem i sosem malinowym. Gwarantuję, będzie pyszny. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaPozostawiamy około 0,5 cm miąższu przy skórce. Do tego zabiegu wykorzystałam specjalną łyżeczkę do wycinania kulek z owoców. Miąższ jabłek ścieramy na tarce na drobnych oczkach lub blendujemy. Mus z jabłek mieszamy z kaszą jaglaną, miodem, cynamonem, orzechami i żurawiną. Nadziewamy jabłka, przykrywamy “pokrywkami” z ogonkami, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika
Tajemnice Smakuekosystem morski, pozostawiając więcej ryb w morzach i oceanach i sprzyjają innym zwierzętom morskim. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smakowe ryby: Dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym Dorsz pieczony w rozmarynem i cytryną Grillowana dorada Labraks pieczony w folii Dorsz z sosem borowikowym Ryba po kaszubsku z warzywami i białym winem Karmazyn w warzywach z sosem winno
Kulinarne przygody Gatityużywanie podpuszczki zwierzęcej, więc pa ški sir jest wegetariański) oraz risotto cytrynowe. Poezja! Do tego wino, oczywiście lokalne. Na deser lody figowe z winem Malvasija i mus z białej czekolady z szałwi ą. Za dwa dania główne, 2 lampki wina, 2 desery i kawę zapłaciliśmy 410 kun (230 zł) Po pysznym obiedzie możemy wyruszyć na dalsze
Roślinożerni urlopowiczeposiekaną czekoladę, łyżkę kakao i żelatynę. Mieszam do rozpuszczenia. Deser rozlewam do pucharków, ozdobnych kieliszków, szklanek czy filiżanek, studzę. Zimne wkładam do lodówki, by stężały. Deser podaję udekorowany dowolnym musem owocowym, owocami świeżymi lub z puszki, polewą, dekoracją mleczną, płatkami migdałowymi. Oprószam cukrem pudrem. Smacznego
Zasmakuj Kuchni