mus truskawkowy - 1829 przepisów (strona:29/122)

Tort mocno truskawkowy 161

misy miksera i zmiksuj na gładką masę. Następnie wlej śmietanę kremówkę i miksuj do uzyskania gęstego kremu. Do gotowego kremu wlej lekko ciepłą żelatynę i zmiksuj do połączenia składników. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: Żelatynę namocz w minimalnej ilości wody, odstaw do napęcznienia, a następnie rozpuść w kuchence mikrofalowej i zostaw do ostygnięcie(...)ozdoby), wylej na nie 2/3 masy i przykryj drugim blatem ciasta. 1/3 masy wyciśnij na wierzchu za pomocą worka cukierniczego i delikatnie wylej na wierzch tężejący mus truskawkowy. Ozdób pozostałymi truskawkami. Schłódź w lodówce. Po około 2-3 godzinach możesz ściągnąć rant tortownicy i przełożyć tort na paterę. Opcjonalnie można polać polewą czekoladową. Gotowe :) Ciasto należy przechowywać w lodówce. Najlepiej

Kulinarna (nie)codzienność
BELRISO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 163

Pyszny ryżowy deser z musem truskawkowym z niewielkim dodatkiem cukru. Jeśli chcecie wiedzieć jak używać cukru, zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl .   SKŁADNIKI ½ szkl. ryżu, 600 ml mleka, laska wanilii, cukier puder do smaku, 50 ml śmietany 30%, ½ szkl. zmiksowanych truskawek, kilka truskawek do dekoracji WYKONANIE Ryż zalewamy mlekiem, dodajemy ziarenka wyskrobane z laski wanilii, gotujemy na małym ogniu, często mieszając(...)masa zgęstnieje i ryż wchłonie mleko. Dosładzamy do smaku. Przestudzone mieszamy ze śmietanką. Truskawki zagotowujemy, aż lekko zgęstnieją, dosładzamy do smaku cukrem. Do pucharków przekładamy ryż, a następnie mus truskawkowy. Dekorujemy truskawkami oraz miętą

słodki bratek
Tort śmietanowo - truskawkowy. 173

nadal miksować. Dodac zółtka wymieszać, a na samym końcu dodac mąki i delikatnie wmieszac w ciasto. Wlac do tortownicy (srednica 28cm.) i piec około 35 min. w 170C.   Mus truskawkowy i smietanowy - składniki;   1 kg truskawek ( z czego zostawić kilka do dekoracji) 2 galaretki truskawkowe 3 łyzki cukru 400 g. smietany kremówki ( ja uzyłam 30%) 1 "smietan(...)Biszkopt przecinamy na pół. Nasączamy herbatą i wykładamy lekko schłodzoną mase smietanowa. (2-3 łyzki odkładamy do dekoracji)Przykrywamy biszkoptem który takze ponczujemy a na niego wylewamy mus truskawkowy. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Warstwy należy układac w tortownicy albo kominie cukierniczym. Ponieważ składniki są płynne nie ma możliwości zrobić tego bez formy. Ciasto nieco

Radość kipiąca uśmiechem.
SERNIK czekoladowy 118

się ucieszy. SKŁADNIKI: ciasto: - 50 gr. oleju kokosowego - 500 gr. twarogu półtłustego - 3 jajka - 100 gr. cukru - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 3 łyżki ciemnego kakao - 60 gr. maki samorosnącej mus truskawkowy: - 120 gr. truskawek - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE: Do misy miksera wrzucamy 3 jajka, 100 gr. cukru, włączamy miksowanie i ubijamy na puszysto. Następnie dodajemy twaróg, olej(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół na drugim poziomie od dołu w 180* C około 50 minut. W tym czasie, kiedy nasz sernik się piecze robimy mus truskawkowy. Do garnka wrzucamy drobno pokrojone truskawki,  cukier i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Jak truskawki będą już bardzo miękkie, ściągamy z ognia i dodajemy żelatynę. Zostawiamy do ostudzenia

Rita creative
SERNIK NA DZIEŃ MAMY 131

się ucieszy. SKŁADNIKI: ciasto: - 50 gr. oleju kokosowego - 500 gr. twarogu półtłustego - 3 jajka - 100 gr. cukru - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 3 łyżki ciemnego kakao - 60 gr. maki samorosnącej mus truskawkowy: - 120 gr. truskawek - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE: Do misy miksera wrzucamy 3 jajka, 100 gr. cukru, włączamy miksowanie i ubijamy na puszysto. Następnie dodajemy twaróg, olej(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół na drugim poziomie od dołu w 180* C około 50 minut. W tym czasie, kiedy nasz sernik się piecze robimy mus truskawkowy. Do garnka wrzucamy drobno pokrojone truskawki,  cukier i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Jak truskawki będą już bardzo miękkie, ściągamy z ognia i dodajemy żelatynę. Zostawiamy do ostudzenia

RITA food channel
z musem truskawkowym ucierane ciasto cappuccino... 163

margaryna 15 dag, cukier 1/2 szklanki, mokate cappuccino waniliowe 2 opakowania, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, śmietana gęsta 2 łyżki mus truskawkowy: truskawki 1 kg, śmietana gęsta 1 szklanka, galaretka truskawkowa 2 opakowania, wiórki kokosowe - ile potrzeba miękką margarynę, cukier, jajka mikserem utrzeć do białości do masy wsypać mokate cappuccino waniliowe(...)truskawek, prawie tężejący mus wylać na ciasto w formie, posypać wiórkami kokosowymi i schować do stężenia - ucierane ciasto z dodatkiem kawy mokate cappuccino jest wilgotne, pyszne i z musem truskawkowym smakuje wyśmienicie........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Serniczki z musem truskawkowym i granolą 219

Truskawki coraz tańsze więc korzystam ile mogę. Dzisiaj na deser zrobiłam serniczki na zimno z musem truskawkowym i granolą. Jak wszystko co z truskawkami serniczki znikały bardzo szybko.  Składniki: 200 ml śmietany kremówki 30% 200 g twarogu z wiaderka* 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl ciepłej wody granola 300 g truskawek Przygotowanie: Zimną kremówkę ubić(...)szklanek i włożyć na około 2 godziny do lodówki by masa stężała. Truskawki zmiksować na mus i dosłodzić według uznania. Gdy serniczki stężeją nasypać warstwę granoli i wylać warstwę musu truskawkowego. Można ponownie schłodzić w lodówce lub spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. * Dodając twaróg o temperaturze pokojowej istnieje ryzyko, że masa może się "zważyć"- różnica temperatur

Ala piecze i gotuje
Jagielnik na zimno z truskawkami 187

tylko 126 kcal. Składniki: szklanka kaszy jaglanej (250 g) 0,5 l mleka (1,5%) 250 ml wody ¼ płaskiej łyżeczki soli łyżeczka masła 5 łyżek cukru 2 galaretki truskawkowe 3 czubate łyżki żelatyny 125 ml wrzątku ok 300 g truskawek Przygotowanie Kaszę dobrze opłukujemy pod bieżącą wodą i przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. W garnku zagotowujemy szklankę mleka(...)wierzch ciasta, a resztę miksujemy na mus. Jedną galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 125 ml wrzątku. Drugą galaretkę rozpuszczamy osobno w 400 ml wrzątku. Galaretkę z żelatyną mieszamy z musem truskawkowym. Mus przelewamy do kaszy, całość miksujemy do połączenia się składników. Masę przelewamy na blaszkę (moja ma wym ok 24x24cm) i wstawiamy do lodówki. Po jakiś dwóch godzinach, kiedy masa

e-PrzepisyKulinarne
Kawa z musem truskawkowym i śmietaną 174

Ulubiona kawa z słodkim musem truskawkowym i bitą śmietaną to w zasadzie propozycja na deser niż napój. Niemniej jest przepyszna! Owocowa, wiosenna wersja małej czarnej. Składniki: (na jedna dużą porcję) 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub opcjonalnie zbożowej (w zależności jak mocną lubimy kawę) szklanka truskawek łyżeczka nasion chia (można pominąć) 2 łyżeczki cukru 100ml śmietanki kremówki wiórki czekoladowe(...)łyżeczką cukru. Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem łyżeczki cukru. Do wysokiej szklanki wlewamy kawę a na nię delikatnie po łyżeczce mus truskawkowy. Całość wieńczymy kleksem bitej śmietany i starta czekoladą

Pyry na Gaz
Ciasto z truskawkami bez pieczenia 231

które powstało szybki sposób. Nie miałam czasu na pieczenia ciasta a miałam ochotę na ciasto z truskawkami więc postanowiłam zrobić ciasto podobne do 3-bita, zamiast masy toffi dodałam mus truskawkowy. Składniki: Masa budyniowa: 1 litr mleka 1 szklanka mąki krupczatki ¼ szklanki cukru 1 masło roślinne 1 cukier waniliowy Masa truskawkowa: 0,5 kilograma truskawek 2 łyżki cukru 1 galaretka(...)mieszamy z mąką krupczatką,wlewamy do gotującego się mleka,gotujemy budyń.Dno formy (25x40) wykładamy herbatnikami,wylewamy gorący budyń,układamy kolejna warstwę herbatników i pozostawiamy do ostygnięcia . Wylewamy tężejący mus truskawkowy i układamy kolejną warstwę herbatników.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wykładamy na herbatniki i posypujemy startą czekoladą

Bajeczna Kuchnia
Bezglutenowy sernik z musem truskawkowym 144

Sernik z musem truskawkowym przygotowany z sera z jogurtów greckich.  Doskonały pod każdym względem - robiłam go wielokrotnie z różnymi owocami i zawsze jest to rozkosz dla podniebienia. Wypiek trzeba zaplanować sobie z wyprzedzeniem, ale naprawdę warto. Jest cudownie kremowy, delikatny i wprost rozpływający się w ustach. Inspiracja z Kwestii Smaku. Pysznie polecam!   SKŁADNIKI: MASA SEROWA 2200 g jogurtu(...)małych obrotach miksera, a następnie dodawaj kolejno jajko i krótko miksuj – tylko do połączenia składników. Masę wylej na tortownicę i wyrównaj powierzchnię. Na masę serową nakładaj po jednej łyżeczce mus truskawkowy zachowując odstępy i zagłębiając do połowy łyżeczkę w masie. Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni

Kuchnia bezglutenowa
Biszkopt z kremem i musem truskawkowym 1036

kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju Krem z białą czekoladą: 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 350 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy: 700 g truskawek ( u mnie mrożone ) 2 galaretki truskawkowe 2 łyżeczki żelatyny  Wykonanie: Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Jajka ubić z cukrem(...)koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Ostygnięty biszkopt umieścić w formie/blasze do pieczenia. Na biszkopt wyłożyć równą warstwę masy z białą czekoladą i wstawić ciasto do lodówki. Gdy mus truskawkowy ostygnie i zacznie tężeć, wylać go na ciasto i ponownie wstawić ciasto do lodówki, aż zupełnie stężeje. Smacznego

kolorowotorcikowo
PYSZNE CIASTO "AFRODYTA"Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 374

szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia   2 łyżki kakao Biszkopt jasny: 3 jajka 1/2 szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy 500g truskawek (mogą być mrożone) 2 galaretki truskawkowe lub inne czerwone szklanka wody Krem 500ml mleka 1/2 szklanki mleka budyń śmietankowy lub waniliowy  125g masła WYKONANIE Blaszkę o wymiarach(...)wodę i zagotowujemy,następnie wsypujemy galaretki mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Teraz najważniejsza rzecz składanie ciasta :). Ciemny biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na jeden z blatów ciasta wylewamy tężejący mus truskawkowy ,przykrywamy białym biszkoptem,na biszkopt wykładamy krem i przykrywamy ciemnym biszkoptem.Całość można polać polewą lub jakimś lukrem według uznania,ja posypałam tylko cukrem pudrem. Ciasto jest trochę pracochłonne

Mała w garnku miesza
Rolada z masą budyniowo-truskawkową 144

rolada z pianką . W końcu namówiła mnie żebym ponownie upiekła taką roladkę. Jednak tym razem zmodyfikowałam ją a raczej jej środek. Zamiast masy jogurtowej zrobiłam masę budyniową na bazie musu truskawkowego. Nie jest trudna do zrobienia a znika w mgnieniu oka :) Składniki:    ciasto czerwone:     20g mąki     1 białko(...)budyniowa:   Truskawki zmiksować. Do garnka wlać 2/3 mleka i mus z truskawek. Dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku rozrobić budyń. Budyń dodać do gotującego się mleka z musem truskawkowym. Zagotować i odstawić do wystudzenia. Gdy budyń będzie wystudzony dodawać po łyżce masła  i miksować. Roladę delikatnie rozwinąć ze ściereczki. Masę budyniową równomiernie rozłożyć na ciasto po stronie

Amatorka kuchenna
Ciasto malinowy pocałunek. 194

wdzięczną nazwą nie ma swojego własnego szlagierowego deseru. Tak więc powstał ten przepis. Uwierzcie mi robione całkowicie w ciemno. Ale efekt końcowy zdumiewający. Ciasto fenomenalne, połączenie czekolady, musu truskawkowego, bitej śmietany i malin.... Koniecznie musicie wypróbować! Składniki na spód sufletowy: 4 jajka 150 g cukru pudru 45 g kakao Wszystkie składniki, których używamy  powinny być w temperaturze pokojowej(...)niej masę, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut. Natychmiast wyjąć z piekarnika. Ciasto urośnie, po przestudzeniu lekko opadnie. Pozostawić je zapięte w tortownicy. Do przygotowania musu truskawkowego potrzebujemy:   400g truskawek (świeżych lub mrożonych) 1/3 szklani cukru sok  z połowy cytryny lub więcej zależy od upodobań   3 łyżki żelatyny 300 ml śmietany

Malinowe Pocałunki