naleśniki muszą być nudne? Wcale nie. Dziś naleśniki kukurydziane ze zwykłym białym serem na słodko. Polane musem truskawkowym. Efekt? Szkoda, że na blogu nie mogę umieścić próbek do spróbowania ;) Przepis na naleśniki pochodzi z Moje Wypieki . Podanie i dodatki to już mój pomysł ;) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 mleka
Blondynka Gotujekąpieli wodnej. Kremówkę ubić, ja nie słodziłam, ale można to zrobić wg.uznania. Truskawki umyć, odciąć szypułki i zmiksować w blenderze. Tak przygotowany mus podgrzać. Na dno filiżanek nalać mus truskawkowy, na to gorącą czekoladę i dopełnić kremówką
Ze smakiem i z pasjąPoprawię się - obiecuję ;) Składniki: Panna Cotta: 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki cukru ziarenka z 1 laski wanilii Mus Truskawkowy: 1 szklanka truskawek (użyłam mrożonych) ok 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub zwykłego Wykonanie: Panna Cotta: Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach mleka. Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę i cukier(...)zimnej wody z kostkami lodu, od czasu do czasu mieszamy do całkowitego ostudzenia. Wylewamy do kieliszków i wstawiamy do lodówki. Gdy masa będzie już prawie stężała, wylewamy na nią mus truskawkowy. Przed podaniem musimy ocieplić tartę w temperaturze pokojowej i układamy ozdoby z czekolady. Mus Truskawkowy: Truskawki rozmrażamy.Następnie wykładamy do rondelka najlepiej z teflonową powłoką i podgrzewamy. Do podgrzanych
Blondynka Gotujecoraz to nowsze przepisy z udziałem tych pysznych owoców. Korzystajmy i jedzmy je póki możemy, sezon tak szybko mija :( Dziś propozycją moją będzie jogurt naturalny z nasionami chia i musem truskawkowym. Jest to fajny pomysł na śniadanie lub deser. Czytaj więcej
Ana Mari's worldcoraz to nowsze przepisy z udziałem tych pysznych owoców. Korzystajmy i jedzmy je póki możemy, sezon tak szybko mija :( Dziś propozycją moją będzie jogurt naturalny z nasionami chia i musem truskawkowym. Jest to fajny pomysł na śniadanie lub deser. Czytaj więcej
Ana Mari's worldciasto można zrobić nie tylko w sezonie na truskawki, zawsze można użyć mrożonych truskawek albo mrożonego musu truskawkowego. Ja zrobiłam spory zapas z truskawek na zimę, by właśnie takie ciasta przygotowywać kiedy minie okres letni. Pianka truskawkowa, to pyszne ciasto albo lekki deser, ponieważ jest tak delikatne, ze można zjeść go sporo bez opamiętania … Czytaj dalej Pianka truskawkowa Artykuł
Pieprzyć z Fantazjąwystudzić, przekroić na pół. Masa truskawkowa - truskawki rozmrozić, dodać cukier, zmiksować na gładki mus. Żelatynę zalać wrzątkiem, mieszać do rozpuszczenia, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Przestudzoną żelatynę wlać do musu truskawkowego, dokładnie wymieszać. Mus stopniowo wlewać do śmietany, miksować tylko do czasu aż składniki się połączą. Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć 3/4 masy truskawkowej, przykryć drugim blatem ciasta. Resztą kremu
Domowa cukiernia EwySezon truskawkowy powoli dobiega końca, ale zanim świeże truskawki zniknął całkowicie z krzaczków zróbcie pyszny truskawkowy deser. Lekka pianka truskawkowa, odrobina galaretki oraz bita śmietana. Pycha!!! DESER TRUSKAWKOWY Składniki: (4 porcje) 500 g truskawek 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny (+1/3 szkl wody) galaretka truskawkowa 200 ml śmietany 30% (+ cukier puder do smaku(...)dodajemy cukier puder, mieszamy.. Mleko skondensowane ubijamy mikserem do otrzymania puszystej pianki. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy, a następnie mieszamy z pianką z mleka skondensowanego wymieszaną z truskawkowym musem. Piankę truskawkową przekładamy do szklanek do połowy wysokości. Szklanki wstawiamy do lodówki. Galaretkę truskawkową rozrabiamy według przepisu na opakowaniu, studzimy, a kiedy zacznie tężeć wlewamy cienką warstwę
Bon appetit mon amieKakaowa nocna owsianka z gorzką czekoladą; z sosem rabarbarowo-truskawkowym* *rabarbar, mus truskawkowy, całe truskawki, potem jeszcze więcej gorącego Trzymajcie kciuki, bo czarno to widzę
More food, love and dreamsjedna z odmian klasycznego drinka jakim jest Margarita.Mrożoną Truskawkową Margaritę najlepiej jest podawać w kieliszku do margarity, którą można dodatkowo ozdobić truskawkami. Aby przygotować prawdziwą margaritę truskawkową potrzebujecie oczywiście truskawek, najlepiej świeżych, ale mogą być mrożone, tequilę i likier pomarańczowy. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na drinki . Składniki : Mus ze zmiksowanych truskawek 160 ml tequili 40 ml soku(...)pomarańczowy oraz sok z limonki. Następnie do tego dodajemy również mus truskawkowy. Ilość dodawanego musu z truskawek możemy dodawać wedle swojego uznania. Jak chcemy by drink był mocniejszy to dodajemy mniej musu. Całość energicznie ze sobą mieszamy. Gotowego drinka przelewamy do kieliszków do margarity. Artykuł Truskawkowa Margarita pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneczasie na blogu pojawi się sporo przepisów z jego wykorzystaniem, ponieważ jestem wielką fanką tych kwaskowatych czerwono-zielonych łodyg. Dziś zaprezentuję Wam lekki biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym. Osoby, które nie przepadają za kwaśnym smakiem rabarbaru, niech się nie zrażają nazwą musu, gdyż obecność rabarbaru uzupełnia dodatek galaretki truskawkowej i finalnie smak tych ostatnich owoców dominuje(...)więc smak delikatnego kompotu idealnie wpasował się w mój gust. Biszkopt został upieczony w tortownicy o średnicy 18cm i w niej przygotowałam ciasto. Biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym Składniki: biszkopt 2 jajka 2 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka zimnej wody szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem mascarpone 250g mascarpone 150g śmietanki
Smakołyki BerenikiDzisiaj lody truskawkowe na bazie kremu angielskiego. Z mlekiem, jajkiem i śmietanką. Słodkie, kremowe, z musem truskawkowym. Im więcej musu tym lody bardziej aromatyczne. Robiłam w maszynie do lodów, ale można oczywiście bez maszyny, tylko w czasie mrożenia trzeba mieszać od czasu do czasu. 0,5 litra mleka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 żółtek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieUchowało mi się jeszcze troszkę rabarbaru, postanowiłam więc do wykorzystać;) A, że truskawek u mnie pod dostatkiem zrobiłam szybką i bardzo smaczną tartę z musem rabarbarowo - truskawkowym. Tarta nie wymaga pieczenia i jest łatwa w przygotowaniu. Będzie idealnym dodatkiem do kawy w upalne dni:) Spód: 250g herbatników kakaowych(...)120g masła lub margaryny. Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze na pył, dodać masło, krótko zmiksować do połączenia składników. Masą wylepić dno i boki formy na tartę. Schłodzić. Mus truskawkowy: 400g truskawek, 400g rabarbaru, 2 czubate łyżki żelatyny, szklanka cukru, szklanka śmietanki 30%. Rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem i zalać 1/2 szkl
Z miłości do słodkościpół szklanki mleka jajka łyżka mielonych migdałów pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki masła klarowanego do smażenia łyżka soku z pomarańczy łyżeczka miodu cynamonowego opcjonalnie do podania mus truskawkowy i puder truskawkowy Chałkę kroimy w około 0,5-1 cm kromki. Pomarańcze filetujemy i koimy na mniejsze kawałeczki. Połowę kromek smarujemy niewielką ilością konfitury i na wierzchu układamy cząstki(...)jajku rozmieszanym z mlekiem, migdałami i cynamonem. Na patelni roztapiamy masło z miodem i sokiem z pomarańczy. Tosty smażymy z obu stron, aż będą rumiane. Opcjonalnie podajemy z musem i pudrem truskawkowym lub dowolną konfiturą bądź jogurtem. Smacznego :) Artykuł Tosty francuskie nadziewane pomarańczami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog