duży smakosz. Jest to również świetnie orzeźwiająca propozycja na upalne dni. Składniki - 30 dag truskawek - ok.300 g serka homogenizowanego o smaku stracciattela - 1 opakowanie galaretki truskawkowej - 3 łyżeczki cukru - 5 łyżeczek żelatyny Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga(...)lodówce do całkowitego stężenia. Uwaga – sprawdzona rada 1) niestety z racji, że tak jak w przypadku wielu produktów, jest żelatyna i żelatyna deser mus truskawkowy może nie stężeć czego sam doświadczyłem ( do każdego pucharka dodałem mus wymieszany z żelatyną innego producenta. W pierwszym mus naprawdę stężał, w drugim dopiero po włożeniu do zamrażalnika
Świat SmakuBardzo lubimy takie lekkie, piankowe desery. Ten jest wyjątkowo szybki w przygotowaniu i niezwykle puszysty. Na dodatek nie zawiera jajek. Ja wykorzystałam do niego mus z
Z miłości do słodkościPrzygotuj mus z Aperolem. Nie bój się niewielkich ilości dobrego, aromatycznego alkoholu w daniu. Podczas obróbki termicznej procenty "uciekają" a pozostaje jedynie smak samego alkoholu. Jeśli nie masz Aperola, do musu z truskawek możesz dodać czerwone wino, rum lub różowy gin. Też będzie fajnie. Jednak ja, jako fanka Aperola, nie odmówiłam sobie przyjemności dodania go do musu truskawkowego. Według mnie
Mango PapajaSezon truskawkowy w pełni! Nie wiem tylko czy ich cena pozwoli nam rozkoszować się nim, tak jakbyśmy tego chcieli? W tym roku wyjątkowo poszybowały one w górę. Cena ceną, ale tradycji musi przecież się stać zadość 💓 , więc dziś zapraszam Was na pyszne, bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Pamiętajcie tylko, że składniki(...)ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie tez inne słodkości z truskawkami w roli głównej: Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
Kulinarne przygody Gatityzacznie wrzeć wlewamy kaszowo - mleczny mix i energicznie mieszamy, gotujemy przez kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie truskawki blendujemy na mus. Odkładamy kilka łyżek musu do dekoracji. Zimą kaszę również blendujemy, dodając stopniowo truskawkowy mus. Gdy pięknie się połączą przekładamy do pucharków, dekorujemy odłożonym musem, świeżymi truskawkami i listkami mięty. Można wstawić do lodówki albo nie, zależy
Ale Pyszka!łyżki cukru pudru 3 łyżki mleczka kokosowego sposób przygotowania: truskawki miksujemy na mus, galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, studzimy i następnie przelewamy do niej truskawkowy mus, wkładamy do lodówki ( mus ma być lekko ścięty). Ubijamy śmietanę na sztywno dodając po chwili cukier puder i stopniowo po łyżce mleczko kokosowe. Deser podajemy w wysokich szklankach lub kieliszkach
noteskulinarnyfigaTradycyjna karpatka z kremem przekładana słodkim truskawkowym musem. Składniki: Ciasto: 250ml wody 125g masła extra 1 szklanka mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 5 jajek szczypta czerwonego spożywczego barwnika Krem: 300g masła extra 1litr mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 16g cukru wanilinowego 5 żółtek 5 łyżek cukru Mus z truskawek: 700g mrożonych(...)truskawek 2 galaretki o smaku truskawkowym Dodatkowo: czerwone cukrowe perełki do dekoracji Wykonanie: 1. Ciasto: Masło rozpuścić w gotującej wodzie z dodatkiem barwnika, dodać sól, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie mieszać żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać kolejno jajka cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe
Szalona Kuchnia EwelinyTruskawkowe ciasto z adwokatem Przepyszne i bardzo efektowne ciasto z musem truskawkowym, kremem śmietankowym oraz polewą adwokatową. Polecam! Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Truskawkowe nadzienie: 50g żelatyny 1 kg truskawek 100g cukru Krem: 7 łyżeczek żelatyny 300g śmietany kremówki
Blog z Apetytemgalaretką. Tortownicę ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała. Z podanych składników wyszła mi pełniuteńka tortownica. Polecam też inne moje truskawkowe serniczki: Łaciaty sernik z truskawkowym musem Serniczek truskawkowo-śmietankowy Sernik jogurtowy z truskawkami Serniczek truskawkowy
Monia miesza i gotujehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Truskawkowy sezon w pełni więc zapraszam do przygotowania tego lekkiego, soczystego w smaku idealnego deseru. Zapewniam, że podbije Wasze serca i podniebienia Składniki: 300g podłużnych deserowych biszkoptów 500g serka mascarpone 300ml(...)cytryny, 3 łyżki cukru zagotować do lekkiego rozgotowania owoców. Do gorącego musu dodać żelatynę i bardzo dokładnie ją wmieszać ( już nie gotować) wystudzić. Śmietanę ubić z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem na gęstą masę dodając pod koniec likier. Składanie deseru: Biszkopty maczać w przygotowanym musie truskawkowym , ułożyć pierwszą warstwę na dnie formy/naczynia, dodatkowo posmarować ułożone biszkopty aby mus ładnie wypełnił
W garach u Gosihansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Truskawkowy sezon w pełni więc zapraszam do przygotowania tego lekkiego, soczystego w smaku idealnego deseru. Zapewniam, że podbije Wasze serca i podniebienia Składniki: 300g podłużnych deserowych biszkoptów 500g serka mascarpone 300ml(...)cytryny, 3 łyżki cukru zagotować do lekkiego rozgotowania owoców. Do gorącego musu dodać żelatynę i bardzo dokładnie ją wmieszać ( już nie gotować) wystudzić. Śmietanę ubić z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem na gęstą masę dodając pod koniec likier. Składanie deseru: Biszkopty maczać w przygotowanym musie truskawkowym , ułożyć pierwszą warstwę na dnie formy/naczynia, dodatkowo posmarować ułożone biszkopty aby mus ładnie wypełnił
W garach u GosiTruskawkowy creme brulee <3 Obiecana już wcześniej druga odsłona Creme Brulee z truskawkami, tym razem z musem truskawkowym:) Pyszności! Składniki: (na 2 porcje) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% 3 żółtka 1/2 laski wanilii 40 g białego cukru 2-3 łyżeczki brązowego cukru 150 g truskawek- zblendowanych na gładki mus Przygotowanie: 1. Śmietankę zagotować ziarenkami z laski wanilii
KreatywnePinyZima za pasem, a ja zapraszam na pyszny mus truskawkowy z bananem, bitą śmietaną i bezikami. To taki wspaniały deser o tej porze roku, na przypomnienie sobie smaków Wiosny i Lata. Składniki: 0,5 śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru Mus truskawkowo-bananowy: 0,5 kg mrożonych truskawek 2 banany 2 łyżki cukru pudru(...)mandarynki Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa bezy rodzynki (50 g) starta gorzka czekolada (50 g) 1 kieliszek rumu (30 ml) Sposób przygotowania: Galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić i wstawić do lodówki, aby stężała Zamrożone truskawki, lekko rozmrozić i zmiksować z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru. Dodać pokrojone banany, sok z mandarynki i ponownie zmiksować. Rodzynki zalać rumem, mają
Gosia gotujeRodzinka ostatnio zażyczyła sobie sernik na zimno. Musiałam więc spełnić ich życzenie;) Przygotowałam pyszny sernik na czekoladowo- ciasteczkowym spodzie, z truskawkową masą serową oraz sporą warstwą musu truskawkowego. Ciasto rozeszło się tak szybko, że zdążyłam skubnąć tylko maleńki kawałeczek:) Inspirowałam się przepisem Oli. Spód: 330 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym, 70g masła, czubata łyżka nutelli lub innego kremu czekoladowego(...)cukrem pudrem. Dodać serek homogenizowany oraz jogurt, krótko zmiksować. Na koniec wlać rozpuszczoną, zimną żelatynę. Masę wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki, by zgęstniało. Mus truskawkowy: 500g truskawek, 3 galaretki truskawkowe. Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, przestudzić. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree. Połączyć z tężejącą galaretką
Z miłości do słodkości