Gdy po raz pierwszy upichciłam z najmłodszym synkiem ekspresowe babeczki czekoladowe, moi wszyscy trzej chłopcy prosili o dokładkę. Dałam im kilka propozycji do wyboru i ostatecznie
Magiczny Garneknagrzanego piekarnika na ok. 25 min.- środkowa półka. W tym czasie ubijam kremówkę a pod koniec ubijania dodałam żółty barwnik spożywczy. Gotową śmietanę wkładamy do lodówki do momentu aż muffinki się upieką i ostygną. Po upieczeniu usuwam papilotki lub zdejmuję te, w których się piekły i nakładam nowe :) Gotowe muffiny (po ostudzeniu!) udekorowałam bitą śmietaną i jadalnymi ozdobami do deserów
Alutka-Gotujemuffinki robią się same .Im mniej mieszania, tym są bardziej puszyste i smaczniejsze .Z jabłkami , wilgotne i ta chrupiąca kruszonka …koniecznie do powtórki. Składniki: na 12 muffinek 1 duże kwaskowate jabłko 2 jajka 100 g masła,rozpuścić i ostudzić 125 ml mleka ,tem.pokojowa 250 g mąki 50 gr mielonych migdałów,można pominąć 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu
Ladylaura.pieczywa, które niekoniecznie przynieśliśmy przed chwilą z piekarni. Baza dla nich może być właściwie dowolna. Ja użyłem dziś chleba tostowego, ale chętnie widziałbym w tej roli np. chałkę. Muffinki wprost wołały o skontrastowanie jakimś mocnym, kwaśnym smakiem i odnaleziony w lodówce domowy dżem porzeczkowy okazał się dla nich świetnym partnerem. Kończymy tydzień muffinkowy, bo hasło następnego tygodnia strasznie się
zadanie-gotowaniełyżki) rozmrażamy np. w mikrofali lub na gazie w garnuszku z grubszym dnem. Rozmrożone, ciepłe jagody przelewamy do naszej masy, całość mieszamy do uzyskania jednolitej fioletowej barwy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki wkładamy po 1 małym biszkopcie na dno. Następnie wlewamy do około 3/4 wysokości naszą jagodową masę serową. "Tu mamo tu... daj ciastkoo" Blachę wstawiamy
Słodkie okruszkiTrochę spózniony wpis, już dawno po świętach, ale musiałam pokazać Wam te babeczki ;) Ile frajdy jest przy ich dekorowaniu! Rozkoszne, trochę nieforemne kształty, które mają przypominać zajączki ;) Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady, udekorowane ubitą śmietanka i kruchymi, maślanymi ciasteczkami. Robione razem z bliską mi osobą, która ostatnio przechodzi gorsze chwile i która sama stwierdziła, że samo pieczenie i dekorowanie poprawiło
Domowa cukiernia Ewyproszek do pieczenia i sodę, dodać masło i trochę zagnieść ciasto. W drugiej misce połączyć jogurt z jajkami. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać tylko do połączenia. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem waniliowy: 150 ml śmietanki 36 % 1 - 2 łyżki cukru pudru
Domowa cukiernia Ewysyrop z żurawiny. Mamma mia, naprawdę powinnam to jakoś uzasadnić?;) Moje kubki smakowe pracują na najwyższych obrotach! Marze, po prostu marzę o wspaniałej pogodzie, słońcu, świeżym powietrzu, cytrynowych muffinach z konfiturą różaną (swoją drogą, czy są lepsze pączki niż z nadzieniem różanym? Gdyby miało nie być pogody to przenoszę się w zimowe klimaty i nasmażę pączków z konfiturą
Mała Cukierenkaktóre nie do końca wyszło tak, jak byśmy tego chcieli, a nagle przyszła ochota na coś słodkiego? Najlepszym pomysłem są muffiny bananowo-orzechowe. Ponieważ w naszej diecie unikamy glutenu muffinki świetnie się wpasowały w nasze gusta. Wykonanie cista jest bardzo proste. Wystarczy blender i kilka składników. Z racji tego, że w naszym domu bakalie są mile widziane, nasze ciasteczka zostały
Ciasna KuchniaGruszka jest jednym z moich ulubionych owoców. Ma bardzo ciekawy smak i idealnie nadaje się do deserów, ciast i wypieków. Dziś prezentuję Wam pyszny przepis na muffiny z gruszkami! Muffinki wg. tego przepisu wychodzą naprawdę idealne. Nie są zbyt słodkie, co dla mnie zawsze jest bardzo ważne, ponieważ u nas w rodzinie nikt nie lubi przesłodzonych potraw. Są pulchne, mięciutkie
Kuchnia ŁukaszaDzisiaj Dzień Czekolady więc na blogu musi pojawić się coś czekoladowego :) Mam dla Was coś wyjątkowego- lava cake - pyszne czekoladowo-czekoladowe ciacho z płynnym środkiem - wylewającą
Moje Kuchenne Rewelacjeproszek do pieczenia i sodę, dodać masło i trochę zagnieść ciasto. W drugiej misce połączyć jogurt z jajkami. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać tylko do połączenia. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do 3/4 wysokości foremek. Na wierzch kłaść po 1 łyżce budyniu truskawkowego. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Pozostały budyń wymieszać
Domowa cukiernia Ewypuree and let in drip into the hole, otherwise sauce will splatter all over the cake and ruin its look) . Place each cake in a separate, paper muffin liner and package in a nice confectionery style box. Enjoy with your loved one. Chcesz przeczytać po polsku? Kliknij tu: “Słodkie, walentynkowe, czekoladowe „Conieco” stopi lód z każdego serca
Food PolkaOstatnio mało mnie tu było, mimo chęci nie udało mi się, długi czas walczyliśmy ze stroną, w międzyczasie dużo, dużo pracy. Oczywiście to nie był czas
dom-agi.plmigdałami, solą i cukrem. Dodać białka, połączyć. Partiami wlewać letnie (nie gorące!) masło, dokładnie mieszając. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę; można na całą noc. Formę na muffiny dokładnie wysmarować masłem. Do każdego dołka wkładać 1 kopiastą łyżeczkę ciasta. Piec w 200 st. C. przez 13-15 minut. Zostawić na 5 minut do przestudzenia w formie, następnie wyjąć
Pożeraczka, czyli raz adobrze