owoce do przybrania Sposób przygotowania Banana miksujemy z twarogiem. Pozostałe składniki zagniatamy na zwarte ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy w miarę równe kwadraty, którymi wykładamy foremki do tarteletek lub muffin. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu ciasto napełniamy masą twarogową i owocami
Kucharzycaciasto. O tej porze roku w mojej kuchni królują śliwki, więc i tym razem to te owoce pojawiły się w moim wypieku. Ciasto przygotowuje się naprawdę łatwo, podobnie jak muffinki. Osobno miesza się składniki suche, dodaje się mokre i gotowe. Dodatek śliwek sprawia, że ciasto jest naprawdę znakomite – mięciutkie, puszyste i wilgotne. Jeszcze obłoczek cukru pudru doskonale uzupełniający kwaskowość śliwek
W mojej kuchnimiski, roztrzepać widelcem. Wlać olej, ostudzoną mieszankę czekoladową, wsypać mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy. Wszystko krótko wymieszać widelcem do połączenia się składników. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć po łyżce ciasta czekoladowego. Z masy kokosowej uformować kuleczki i wcisnąć je w ciasto. Przykryć resztą ciasta. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym
Nastoletnie Wypiekaniemiejsce na 40 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy dżemem, zawijamy jak roladę i tniemy w 4 cm paski. Tak przygotowane ślimaczki układamy w foremkach na muffinki uprzednio wysmarowanych masłem lub olejem. Pieczemy 18-20 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu smarujemy lukrem. Z podanej porcji wyszło mi 14 sztuk
słodki bratekszybkie i łatwe w przygotowaniu muffinki dla naszej Walentynki SKŁADNIKI Muffiny: 1 szkl. mąki, 1/2 szkl. maślanki 1/3 szkl. cukru, 1/4 szkl. oleju, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao Krem: 100 g masła, 150 g masy krówkowej, 2 łyżki wódki WYKONANIE Muffinki: W 1 misce mieszamy widelcem jajko, maślankę i olej. W 2 misce
słodki bratekDziś światowy dzień muffina, z tej okazji zapraszam Was na szarlotki w formie małych muffinek, doskonałe na 1 kęs do popołudniowej kawki. SKŁADNIKI Suche składniki: 1 szkl. mąki, 2 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka cukru cynamonowego Skworcu, szczypta soli, Mokre składniki: 1 jajko, 1/2 szkl. śmietany
słodki bratekpapilotek na muf finki do ¾ objętości. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*c i piec około 20 minut lub do suchego patyczka. Krem czekoladowy przełożyć do szprycy cukierniczej, udekorować muffinki, posypać tartą czekoladą. Można też polać sosem czekoladowym. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonDzisiaj Dzień Muffina! Nie sposób nie uczcić takiego święta :) Dzisiaj mamy dla Was kulinarny eksperyment - krem do muffinek, który nie tuczy, ba! nawet odchudza. Wszystko zaczęło się od tego, że kupiłyśmy po raz pierwszy młody jęczmień. Nie będę ukrywać, że pierwsze starcie było tragiczne. Z wielkim trudem udało się to wypić. Zaczęłyśmy więc poszukiwać innych sposobów na jego spożywanie
two broke sistersnowej stronie znajdziecie przepis na pyszne muffinki z daktylami i orzechami
Co na wege obiad?moje kulinarne poszukiwania zakończą się sukcesem. I tak się stało. Gdybym miała wymienić mój numer jeden to zdecydowanie byłby to "smalec" z białej fasoli , a zaraz za nim muffinki z soczewicą . Chociaż nie próbowałam żadnej potrawy Maćka, a każda na pewno byłaby tego warta, to w pierwszej kolejności skusiłabym się na jego tajską zupę . Dzisiaj zaś przygotowałam pierogi z zieloną
zadanie-gotowanieMuffiny jajeczne to ciekawa propozycja na śniadanie, alternatywa dla jajecznicy. Mogą stanowić smaczny weekendowy starter. Nakład pracy i czas przygotowania niewielkie. Szynkę parmeńską możecie zastąpić plastrami boczku lub inną ulubioną wędliną. Bardzo lubię szpinak i wciskam go wszędzie, gdzie to jest możliwe, ale nic nie szkodzi jeśli pominiecie ten składnik. Bardziej chodziło mi o zaprezentowanie formy, smak dobierzcie według własnych
zadanie-gotowanieMarzena robiła już tosty z jajkiem i jajeczne muffiny . Ja połączyłem te dwie idee w jednym śniadaniowym daniu. Rzecz jest prosta i całkiem pomysłowa. Pod jajkiem możemy ukryć dodatkowe smaki: podsmażony boczek lub cebulkę, plasterek koktajlowego pomidorka, szczypiorek, starty ser. Ja zrobiłem wersję niemal podstawową - jedynie z dobrym włoskim serem. Z czego są foremki dowiecie się w przepisie. A gdyby
zadanie-gotowaniejajka 4 plasterki szynki 1 pieczarka oliwa z oliwek czosnek zioła prowansalskie sól, pieprz szczypiorek, narka pietruszki wykonanie: Pieczarkę drobno kroimy i podsmażamy. 4 kokilki lub foremki na muffiny smarujemy oliwą z oliwek. W każdej foremce umieszczamy po jednym plasterku szynki tak aby przykrywała całą powierzchnię foremki, tworząc po upieczeniu miseczkę. Do środka każdej wkładamy cząstki pieczarki, przeciśnięty przez praskę
Domowy Smak Jedzeniaproszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto wytrawne: Kruche ciasto nr 8 (z przepisu Muffiny Nadziewane Mięsem ) Składniki: 200 g masła wyjętego z lodówki około 15 minut przed wykonaniem ciasta 250g mąki pszennej ½ szklanki kwaśnej śmietany Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać masło i rozetrzeć
Mama Gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: gotujemy rodzinnie . Muffinki są pyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno czekoladowe. Robi się je bardzo łatwo i niezwykle szybko - nie ma opcji, aby nie wyszły. Wierzch można udekorować polewą czekoladową, lukrem lub posypać drobinkami czekoladowymi. (6-7 sztuk) 3/4 mąki pszennej 2/3 szklanki cukru (użyłam brzozowego) 2 łyżki kakao
Di gotuje