Zupy, niezależnie od pory roku, to moja słabość... nawet latem uwielbiam gorące zupy. Do lata pogodowo nam daleko, dlatego tym bardziej zapraszam dzisiaj na zupę
Humanistka w kuchniPuszyste czekoladowe muffinki ze świeżymi malinami i posmakiem amarantusowym. Amarantus zastępujący tu tradycyjną mąkę pszenną to jedna z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Posiada bardzo wysoką wartość odżywczą i cenne właściwości dietetyczne. Jego dodatek sprawia, że danie zyskało na jakości, ale też smaku. Muffinki idealnie sprawdzają się jako pożywna przekąska w ciągu dnia i zdrowszy zamiennik przetworzonych słodyczy. Przepis
Milion Smakówrewelacyjne muffinki zapakujcie sobie na drugie śniadanie do pracy. Są bardzo pożywne, naszpikowane superskładnikami i smakują cudownie. Dodatek tartych jabłek dodaje im pulchności a orzechy i bakalie - smaku i wartości odżywczych. Ponadto żeby było zdrowiej mąkę pszenną wymieszałam z pełnoziarnistą. Te muffinki nie tracą smaku nawet po kilku dniach więc możecie je śmiało upiec nawet na cały tydzień. Jest
Milion Smakówrabarbarem Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Tarta z rabarbarem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje
Kulinarne przygody GatityUwielbiam kruche ciasteczka, dlatego są tak częstym gościem na ciastkożercach. Są idealną przekąską do popołudniowej kawy. Dzisiejsze kruche ciasteczka kakaowe robiłam z myślą o Dniu Matki
CiastkozercyLizaki z ciasta można było już zobaczyć na ciastkożercach w kilku miejscach (np. tu lub tu ). Do przygotowania dzisiejszego wpisu bardzo przydały się moje cukiernicze pamiątki
CiastkozercyDzisiaj chciałabym zabrać Państwa, moim zdaniem, w udaną podróż do Indii. Zapraszam na hinduski dal, pachnący kolendrą. pól szklanki suchej, czerwonej soczewicy pół
Humanistka w kuchniBabeczki Bombonierka pojawiły się już na ciastkożercach z okazji zeszłorocznych Walentynek, na pomysł na tę wersję wpadłam, bo zbliża się Dzień Matki. W Ikei znalazłam idealne
Ciastkozercystopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Na ostatek dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Gotową masę przekładamy łyżką do formy na muffiny i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym
upichconaJak najlepiej rozpocząć ponury poranek? Koktajlem jagodowym z energią i kolorami lata... 1 szklanka tłustego mleka 1 szklanka maślanki 20 dag jagód łyżka złotego
Humanistka w kuchnidynią. Warzywa tarłam na tarce,na najmniejszych oczkach. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem, sodą i solą. Stopniowo dodawaj olej. Całość wymieszaj za pomocą łyżki. Muffiny piecz w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Gdy muffiny przestygną pięknie je udekoruj. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytTarta z gruszkami to pyszna propozycja na niedzielny podwieczorek. Aromatyczne pieczone gruszki na kruchym spodzie przykryte pierzynką masy migdałowej. Do tego gęsty babciny dżem – palce
CiastkozercyNa pomysł, żeby zrobić pralinki orzechowe wpadłam robiąc przegląd mojej kuchennej szafki z różnościami. Znalazłam gotową polewę orzechową i trochę masła orzechowego (którego ktoś nie zdążył
Ciastkozercymożna je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Nam bardzo posmakowało nam modne na zachodzie połączenie masła orzechowego i dżemu - zrobiłyśmy z córcią z takim nadzieniem pyszne tosty francuskie oraz muffinki. W wersji wytrawnej zrobiłam m.in Kotlety drobiowe z chrzanem i masłem orzechowym. Tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 4 kromki pieczywa 1 jajko 4 łyżki mleka masło orzechowe dżem(...)posmarować dżemem i dwie masłem orzechowym. Złożyć kanapki (dżem i masło idą do środka), kanapki zmoczyć z obu stron w jajku z mlekiem i usmażyć na rozgrzanej patelni. Muffinki z masłem orzechowym i dżemem Kotlety drobiowe z chrzanem i masłem orzechowym Podsumowując: masło jak najbardziej sprawdziło się w mojej kuchni, zwłaszcza jako dodatek do wypieków i dań, gdyż
Kto ugości moich gości?