Czasami się zastanawiam, czy czasem to nie powinien być blog o muffinkach? A Wy się pewnie zastanawiacie, czy potrafię przygotować coś innego.. Owszem! Ale po co, skoro muffinki są takie wspaniałe? Jak można ich nie kochać? Pyszne, śliczne, a do tego proste i łatwe w przygotowaniu. Idealne na każdą okazję, bo można przyrządzić je na tyle sposobów! Dzisiaj przedstawiam(...)moje najnowsze odkrycie - muffinki kokosowe z princessą. Z góry przepraszam za mimowolne lokowanie produktu, jednak ten post w żadnym stopniu nie jest sponsorowany :) Czego potrzebujemy? - 300g mąki - 100g cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 pokruszone wafelki Princessa kokosowe - 2 łyżki wiórków kokosowych - 300g jogurtu naturalnego (1 i 1/2 małego jogurtu) - 100g roztopionego masła - 1 duże jajko - 1 łyżeczka ekstraktu
two broke sistersKolejna prosta letnia przekąska, która nie wymaga pieczenia, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut to banany z masłem orzechowym oblane gorzką czekoladą :) Całość wystarczy jeszcze
CiastkozercyMam dużą słabość do letnich owoców, jagód, jeżyn i malin – nie tylko pasują do niemal każdego deseru, ale jeszcze tak ładnie wyglądają na zdjęciach :) Dziś
CiastkozercyJak zrobić samemu miseczki z czekolady? Jak dotąd pokazałam Wam dwa sposoby można zobaczyć je tu i tu . Dzisiejsze mini miseczki możecie zrobić wykorzystując zwyczajny pojemnik
CiastkozercyJeśli lubicie ciecierzycę to na pewno posmakują wam te muffiny, które są o wiele bardziej zdrową wersją tych tradycyjnych, po pierwsze nie trzeba ich piec, mają bardzo dużo białka z ciecierzycy i orzechów, zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, dodatkowo zawierają miód, który niepoddawany obróbce termicznej zachowuje wszystkie swoje właściwości oraz bardzo zdrowy olej kokosowy, jeśli zastanawiacie się nad tym czy ciecierzyca(...)kawy/kakao/karobu/zielonej herbaty Przygotowanie : Ciecierzycę zblendować na krem razem z orzechami, dodać olej, miód i kawę wymieszać na gładką masę, posypać orzechami i wyłożyć do silikonowych foremek na muffiny i włożyć na 1-2 h do zamrażarki
zdrowa vege kuchniaJeżynowego szaleństwa ciąg dalszy :) Dziś z porcji najnowszych zbiorów postanowiłam zrobić czekoladowe babeczki z kremem i jeżynami. Wykorzystałam przepis na babeczki mocno czekoladowe , możecie jednak użyć
CiastkozercySkładniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 50 g drożdży 1 jajko 100 g masła (lub margaryny) 0,5 tabliczki
CiastkozercyWyśmienite, klasyczne i puszyste muffinki z borówkami to idealny pomysł na letni deser dla dzieci a także pyszny smakołyk do kawy dla dorosłych. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie i równie szybko znikają ze stołu. składniki na 12 sztuk 300 g borówek 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)proszek do pieczenia i wszystkie składniki ze sobą łączymy ( niezbyt dokładnie ). Do ciasta wrzucamy opłukane i osuszone borówki i delikatnie łączymy je z ciastem. Wyłożoną papilotkami formę na muffinki napełniamy ciastem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. około 25 minut
Smakowite DaniaW ogródku mojej mamy rośnie ogromny krzew jeżyn, który aż ugina się pod ciężarem dojrzałych owoców. Aż żal byłoby je tam zostawić. Postanowiłam wykorzystać je do
CiastkozercyCiasteczka otrębowe może w moim wykonaniu nie wyglądają pięknie, ale smakują wybornie. Chrupiące, wyjątkowe, no i z czekoladą. Przepis pochodzi z książki "Czekolada" i został przeze
Humanistka w kuchniMuffiny idealne gdy ja lub których z moich domowników ma ochotę na coś słodkiego, szybkie, banalnie proste, składniki zawsze się znajdą bez wychodzenia do sklepu i przede wszystkim smaczne. Tym razem wykorzystałam gotową masę kajmakową, która już od jakiegoś czasu czekała na swoją kolej :) Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku
Słodka Kraina Wypiekówpuszka mleka kokosowego 100 ml mleka 3,2 % 4 łyżki nasion chia 2-3 łyżki miodu lub złotego syropu ewentualnie ekstrakt migdałowy, waniliowy (1 łyżeczka) Wszystkie
Humanistka w kuchniBardzo lubię torty „naked” czyli te, które mają brzegi bez kremu – jest z nimi tak mało pracy jak tylko się da przy
CiastkozercyDzisiejsze ciasteczka piekłam z myślą o maluchach, ale na pewno zasmakują też dorosłym. Nie mam dużego doświadczenia w wypiekach bezglutenowych, ale im więcej czytam takich przepisów
Ciastkozercykarobowe wegańskie muffiny z borówkami~ Zostało mi jeszcze nieco zalewy z ciecierzycy więc pomyślałam, że dodam ją do muffinek...Co z tego wyszło? Delikatne, puszyste i pyszne bezglutenowe oraz wegańskie muffiny ♥ Kolejny eksperyment się udał, a upały na dworze nie przeszkadzają mi w wypiekaniu tych pyszności :) Jeśli też chcecie je zrobić i spróbować mogę podać przepis
breakfast of dreams