Dzisiejszy torcik figowy powstał właściwie tylko dlatego, że znalazłam taaakie piękne figi (ten nie lada wyczyn udał mi się w Kauflandzie gdybyście byli ciekawi). I nie
CiastkozercyCzekoladowe babeczki z nutą piernikową z delikatnym kremem ze śmietanki i sera mascarpone, polane konfiturą z jeżyn i borówek, to propozycja na wspaniały słodkie deser! Muffinki podane na talerzu Kamila- BOGUCICE Składniki: Babeczki: 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika(...)Mąkę przesiać z proszkiem i przyprawą do piernika dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany. wylewać porcjami ciasto do papierowych papilotek na muffinki,-(z tej porcji wyjdzie około 30 sztuk średnich babeczek) piec 30 minut w temp 180*c. Wystudzić. Krem: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, przełożyć
Wanilia i Kardamonjakże, całe starty batoników, czekoladek i ciasteczek piętrzące się obok kolorowych i gadających zabawek. Jeśli kogoś z lekka przeraża taka wizja, zapraszam do zapoznania się z alternatywą. Mnie te muffiny urzekły i skradły moje serce. Są przepyszne i bez trudu dorównują swoją smakowitością popularnym smakołykom. Można je piec na co dzień i od święta, bez większych wyrzutów sumienia. Muffiny jaglano
Przepysznik - BLW i nie tylkoostatnio wspominałam, przypomniałam sobie o muffinach ! Te które chciałabym wam zaproponować dzisiaj są hitem jeśli chodzi o szybkie przygotowanie czegoś słodkiego. Chwilka zamieszania w misce, 20 minut w piekarniku i tyle ! Składniki: Suche: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 4 czubate łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mokre: 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju 2 jajka Przygotowanie
Taste TherapyPlacuszki dyniowe miały być dziś na niedzielne śniadanie, ale cóż… zaspałam ;) Myślę, że równie dobrze można z nimi zaczekać do podwieczorku :) Są puszyste i delikatne
Ciastkozercyproszku do pieczenia 1 szczypta soli pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka Przygotowanie: Na grubej tarce ścieramy tabliczkę czekolady. Nie przejmujcie się większymi kawałkami, takie czekoladowe grudki nadadzą muffinom charakteru. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, szczyptę soli, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko, po czym dodajemy mleko, dwa jajka i masło. Wszystko miksujemy(...)koniec dorzucamy startą czekoladę – całość delikatnie mieszamy. Rozlewamy do blaszek z papilotkami i gotowe. Na czas pieczenia do piekarnika wkładamy filiżankę z wodą, dzięki temu muffiny nie będą suche. Czas pieczenia: 25 – 30 minut. Smacznego. Podoba Ci się ten przepis? Pokaż go innym kliknij,, Udost ępnij” i ,,Lubi
Smaczne PotrawySzarlotka to jedno z moich ulubionych ciast – szczególnie na ciepło i z lodami :) Z podanych proporcji możecie upiec ciasto na standardowej dużej blaszce, ja zdecydowała
CiastkozercyWraz z końcem wakacji zaczyna się sezon na śliwki, jabłka i dynie – a ja zaczynam myśleć nad nowymi przepisami :) Dziś bajecznie proste ciasteczka z ciasta
CiastkozercyBardzo podoba mi się ten nasz nowy rozkład dnia, mimo iż te 3 godziny, w czasie których Zuzia jest w … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniCo zrobić ze śliwkami ze spirytusu z pysznej naleweczki? Wykorzystać dalej. Śliwka, czekolada, alkohol...mniam. Przepis banalnie prosty: 200 g śliwek ze spirytusu bez pestek 150
Humanistka w kuchniLubię wszelkiego rodzaju drożdżówki, ale te z jagodami...mniam CIASTO: 3 jajka 4 szklanki mąki 4 dag drożdży 5 łyżek cukru 3/4 szklanki mleka 15 dag
Humanistka w kuchniNawet zwykły owocowy koktajl można podać w nietypowy, oryginalny sposób. Do jego przygotowania możecie wykorzystać dowolne owoce, ja zdecydowałam się na maliny, banany i kwi –
CiastkozercyOstatnio pokochałam borówki. Kiedyś myślałam, że są to naprawdę gorsze wersje jagód... ostatnio dużo ich w moim menu. Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto czekoladowo-waniliowe
Humanistka w kuchnibabeczki, tak, aby przykryć owoce i uformować kopce. Posypujemy wszystko pokruszonym ciastem i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Ogólnie jestem zadowolona z efektu, szczególnie z truskawkowej wersji. Muffinki były idealnie słodkie, wilgotne i naprawdę smaczne. Jedynym mankamentem jest to, że strasznie się kruszą, ale chyba taki już ich urok, inaczej nie nazywałyby się kopcami kreta. Jeśli miałabym postawić(...)kultury jedzenia.. Także kiepskim pomysłem jest serwowanie ich dzieciom, chociaż na pewno by im bardzo smakowały. Można uniknąć problemu kruszenia - po prostu nie posypywać kremu okruszkami. Podsumowując, muffinki wyszły bardzo smaczne, ale trochę kruszą się ze względu na swoją formę. Polecam wypróbować z ulubionymi owocami, nie ograniczać się tylko do bananów
two broke sisters