Zarówno wypieki z jabłkami jak i drożdżówki są u nas ostatnio bardzo mile widziane, dlatego postanowiłam to połączyć. Upiekłam pyszne muffiny z jabłkami i masą cynamonową. Świetnie sprawdzą się jako deser, drugie śniadanie lub podwieczorek... Ciasto: 350g mąki pszennej, 125ml mleka, 15 g świeżych drożdży, żółtko, 3 i 1/2 łyżki cukru, 30g masła(...)masło cynamonowe i rozłożyć równomiernie jabłka. Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Pociąć na około 10 równych kawałków. Układać cięciem do góry w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą na muffiny. Odstawić na 20 minut. Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać cukrem. Piec około 18-22 minut w temp. 180st. Źródło: Smakołyki Bereniki
Z miłości do słodkościPerfekcyjny duet na pochmurne jesienne popołudnie: delikatne kruche ciasteczka imbirowe i gorąca herbata z domowym musem z żurawiny. Nie dość, że smacznie to jeszcze zdrowo! :) Składniki
CiastkozercyJeśli szukacie pomysłu na coś dobrego na podwieczorek mam dla Was puszyste aromatyczne bułeczki drożdżowe z cynamonem. Ciasto drożdżowe wymaga nieco cierpliwości, ale naprawdę opłaca się
CiastkozercySernik czekoladowy, który chcę Wam dziś zaproponować to pyszne połączenie delikatnej masy serowej z kruchym spodem z ciasteczek Oreo, do tego Nutella na górę i dekoracja
CiastkozercyDziś mam dla Was przepis na proste naleśniki czekoladowe z twarożkiem i owocami. My mieliśmy je na śniadanie, ale równie dobrze nadadzą się na podwieczorek :) Składniki
CiastkozercyMuffiny marchewkowe o mocnym korzennym aromacie, a to za sprawą przypraw, takich jakich używamy do przygotowania pierników. Zanim przyprawy korzenne zostały docenione w kuchni, służyły jako leki, afrodyzjaki, składniki kadzideł. Po drogocenne gwiazdki anyżu, goździki czy imbir wyruszały kiedyś całe wyprawy, a szczęśliwcy, którzy weszli w ich posiadanie, traktowali je jak klejnoty.Dziś zdobycie tych przypraw jest bardzo proste(...)przyprawy i orzechy. W drugim naczyniu mieszamy lekko roztrzepane jajko z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy startą marchewkę i gruszkę. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny, wyłożonych papilotkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce
Smakowity Blog KulinarnySkładniki na muffiny mąka pszenna, 1 i 3/4 szkalnki cukier, 1/2 szklanki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka szczypta soli jajko, 1 sztuka olej, 1/3 szklanki jogurt, 180g powidła lub dżem Składniki na posypkę masło stopione, 3 łyżki cukier, 3 łyżki cynamon, 1 łyżeczka Przygotowanie W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej miksujemy składniki mokre. Do składników(...)suchych przelewamy mokre, miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Do foremek na muffiny wlewamy po jednej łyżce ciasta, na ciasto wykładamy po 1/2 łyżeczki powideł i przykrywamy resztą masy. Foremki wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180st. Studzimy. Cukier mieszamy z cynamonem. Masłem smarujemy wystudzone muffinki i obtaczamy w cukrze
Gotowanie moimi oczamiJeśli próbowaliście kiedyś d omowych rogali z orzechami na pewno spodoba się Wam ich czekoladowa wersja. W sumie rzadko jem czekoladowe ciasto drożdżowe, a szkoda, bo
CiastkozercyWiadomo, że najlepszym lekarstwem na długie jesienne wieczory jest… czekolada :) dlatego w ten weekend mam dla Was dwie czekoladowe propozycje. Pierwsza z nich to proste
CiastkozercyZobacz jak zrobić babeczki na filmie :) Muffinki są zbite, sycące, a przy tym bardzo aromatyczne. Przyjemnie chrupią dzięki dodatkowi orzechów w mojej mieszance bakalii. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 35 minut Ilość sztuk(...)łyżeczka kardamonu · tłuszcz do wysmarowania foremki Przygotuj: miskę foremki na małe muffinki Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Do sporej miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy jajka i puree i dokładnie łączymy. Dodajemy bakalie (u mnie orzechy brazylijskie, jagody goji, rodzynki, skórka cytrusowa, daktyle
Bazując na smakuNa początku tego roku przywiozłam sobie z wakacji silikonowe foremki do cakepops czyli lizaków z ciasta, od tego czasu leżały zapomniane w jednej z moich kuchennych
CiastkozercyUwielbiam te muffiny! Pyszne, owsiane, bogate w smaku (mi przypominają w trochę ciasteczka Degistive, choć babeczki te nie są tak słone). Idealne zarówno do kawy, jak i na pierwsze bądź drugie śniadanie, czy słodki podwieczorek. Oprócz walorów smakowych posiadają jeszcze jedną zaletę, a mianowicie zbawienny wpływ na nasze jelita :). Bardzo polecam!!! Składniki na owsiane muffiny: na 12 sztuk
Rozpustne gotowaniedodać jabłka, jajka oraz wlać mleko. Delikatnie wymieszać. Ciastem wypełniać foremki do muffinek (do 3/4 wysokości) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Gdy muffinki będą upieczone, patyczek włożony na chwilę do środka babeczki wyjmiemy suchy. Muffinki wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut a następnie wyjąć babeczki z foremek. Otrzymałam 25 muffinek. zastawa
królestwo garównastępnie każdy pasek na pół, układamy na każdej części ok. jedną figę pokrojoną w paski. Zwijamy na pół, a następnie rolujemy i wstawiamy do wysmarowanej tłuszczem foremki na muffinki. Pieczemy ok 25-30 minut, sprawdzając czy muffinki się za bardzo nie przypiekają. Smacznego
Bazując na smakuDziś dla odmiany przekąski, które nie będą słodkie. Jeśli szukacie inspiracji na Halloween mam dla Was trzy nowe pomysły: pizzeriny z duszkami, jajka z pająkami i
Ciastkozercy