Ostatnio dość rzadko piekę, ale od czasu do czasu ulegam. Szczególnie kiedy dziecko wyjeżdża na weekend na konkurs i prosi o coś dobrego na drogę
Sto kolorów kuchniKiedy u Karoliny zobaczyłam brioszki pomarańczowe z dżemem , już wiedziałam do czego zużyję resztę mango curd, którym wcześniej przełożyłam ciasteczka (przepis wkrótce na blogu). Składniki i
Czerwień i błękitSkładniki na 12 sztuk: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka 165 g cukru 90 ml
Świat Ciastadawna miałam ochotę na budyń, ale taki prawdziwie waniliowy. A ponieważ dziś pogoda stanowczo sprzyja zachciankom wreszcie go zrobiłam. Cukier zastąpiłam stewią. Budyń co prawda z torebki, ale Wy możecie spróbować zrobić go sami. Mi niestety nie wyszedł, chociaż zrobiłam wszystko według przepisu z pewnego bloga. Wyszła jedna wielka klucha.. No nic.. poratowałam się saszetką(...)pozostałych 100ml dodajemy budyń w proszku, gdy mleko się zagotuje wlewamy rozpuszczony proszek i energicznie mieszamy. Przelewamy budyń do wypłukanych zimną wodą miseczek bądź foremek na muffinki (ja użyłam właśnie takich, silikonowych). Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy na ok 30 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos owocowy. Rozpuszczamy pastylki stewii w 100ml wody, następnie
Ze smakiem i z pasjąNo i Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami! Tak, tak, wiem, że nie możecie się go doczekać! Już pewnie oblizujecie się na samą myśl o gorących
Ostra na SłodkoFantastyczne babeczki z dodatkiem budyniu, udekorowane słodkim kremem kakaowym i czekoladowymi kuleczkami. Szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymagają specjalnych umiejętności. Polecam! Składniki:(na około 10
Nastoletnie Wypiekanie"Ostatnio mam wielką ochotę na przygotowywanie wypieków z serem. Aby nie wpaść w monotonnie, zamiast tradycyjnego sernika przygotowałam dla Was mini serniczki z nektarynkami. Jeżeli jesteście
Słodkie PrzyjemnościTe babeczki to mój najbardziej udany kulinarny eksperyment :) To zdecydowanie najlepsze ciasto bez jajek i produktów mlecznych jakie do tej pory upiekłam. Jeśli jesteście na diecie
głodny alergikznowu to samo – muffinki Musicie mi to wybaczyć, ale uważam, że to genialna, słodka przekąska, szczególnie by ładnie przywitać gości. Łatwo je podzielić, a na stole prezentują się ślicznie. Po raz pierwszy ich głównym składnikiem były u nas borówki amerykańskie, które wprost uwielbiam. Wyszły wilgotne i mocno owocowe. Sprawdźcie sami ok. 1 godziny 12 dużych + 10 malutkich (oczywiście jeżeli(...)wanilii 1 szklanka mleka 250 g borówek amerykańskich do dekoracji: lukier śmietankowy kilka borówek świeża mięta wykonanie: Wymieszać w jednym naczyniu mokre składniki – jajka, mleko, olej i ekstrakt waniliowy. W drugim naczyniu wymieszać przesianą mąkę, cukry, sól i proszek do pieczenia. Do mokrych składników dodawać suche, delikatnie ubijając. Do masy dodać umyte borówki i połączyć silikonową szpatułką. Porozkładać
Ania i Marcin gotująłyżek mąki aromat waniliowy poskładane paseczki z wróżbami DODATKOWO PRZYDA SIĘ SZKLANKA i FORMA DO MUFFINEK PRZYGOTOWANIE Do miski wbijam białka, dodaje do nic olej i aromat waniliowy. Miksuję na najwyższych obrotach na gęstą ale nie sztywną masę.Dodaję na przemian po łyżce cukru i mąki ciągle miksując. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładam sylikonową(...)maty sylikonową łopatką i szybciutko wkładam do niego wróżbę zginam na pół jak pierożek. Następnie zaginam ciasteczko na rancie szklanki aby uzyskało ładny kształt i wkładam do foremki na muffinki aby ostygło i stwardniało. Dzięki temu zabiegowi ciasteczka zachowują kształt
Magiczna kuchnia DariiDziś kolejny przepis na babeczki:) Pamiętacie, jak rodzice mówili Wam, gdy byliście mali i zarywaliście boki ze śmiechu, że to pewnie z powodu sera.... Tym razem
Kuchnia smakówDzięki uprzejmości firmy TUPPERWARE otrzymałam do przetestowania silikonową foremkę " Silikonowy król" klik . Foremka ma ładny i niespotykany kształt. Produkty Tupperware wytwarzane są z najwyższą precyzją i
Ala piecze i gotujeskładniki na 17 porcji: 2 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki kakao 0,5 szklanki oliwy składniki na masę: 250 g serka mascarpone śmietanka kremówka 36% - ok 300 g 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru(...)termoobieg) 20 minut. Przygotowanie kremu: łączymy serek mascarpone ze śmietanką kremówką i ubijamy na sztywno, dodając zmielone orzechy, cukier puder oraz rum. wkładamy do lodówki. Gdy muffinki ostygną przekrawamy na pół smarujemy obficie kremem przykrywamy drugą częścią i na wierzchu dekorujemy ponownie kremem i orzechami
noteskulinarnyfiga"Jak już nie raz mówiłam, nie lubię tortów. Po prostu ich nie lubię. I tym razem uznałam, że tradycyjny tort odpada. Postanowiłam przygotować dla moich jubilatów
Słodkie Przyjemności"Po wczorajszym maratonie w pracy, dziś czeka mnie maraton przedwyjazdowy, pakowanie, zakupy pieczenie tortu dla Mamy i ciast na wyjazd, a to wszystko do godziny 18
Słodkie Przyjemności