uwielbiam różnego rodzaju muffinki,babeczki,nie tylko dla tego ,że są pyszne ale też przygotujesz je w 5-10 min,a składniki są często bardzo podstawowe -takie które zazwyczaj mamy pod ręką,tak jak i w tym przypadku, leżę w domu bo dopadła mnie grypa i myślę ,ze coś pysznego bym zjadła-10 min i już się pieką- polecam(...)wybrałam na mój dodatek-spróbujcie sami Składniki: 1 i 3/4 szkl mąki (275g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru pudru (95 g) 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 125 ml mleka 85 ml oleju 1 jajko sok i starta skórka z jednej pomarańczy 2 krople olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego(jak nie macie pod ręką
Swojskie jedzonkoI kolejny raz gotowałam, a raczej piekłam z Karoliną. Odkryłam, że to świetny sposób na wspólne spędzanie czasu, którego mi wiecznie brakuje. Mam frajdę z takiego
Kulinarne InspiracjeTemperatura pieczenia : 170°C | Czas pieczenia : ok. 60 min. Składniki 125 g miękkiego masła roślinnego lub zwykłego 3/4 szklanki cukru (dla lubiących słodsze wypieki - 1 szkl.) 1 cukier waniliowy lub migdałowy 2 jajka 180 g jogurtu greckiego 3 łyżki śmietany 18 % 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki(...)ubijać. Wbijać kolejno jajka, zmiksować. Przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek dodawać na zmianę z jogurtem i śmietaną, miksując na najniższych obrotach lub wymieszać widelcem jak ciasto na muffinki. Masa wyjdzie dość gęsta. Ciasto przelać do formy do babki wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 60 min., do tzw. suchego patyczka. Polewa czekoladowa. W rondelku
coolinarnastrefa.blogspot.comurodzinowych babeczek dla dzieci możemy podejść na dwa sposoby: zrobić muffinki inspirowane postaciami z bajek (Myszka Miki i Minie , rybka Nemo , Angry Birds ) lub przygotować „niejadalne” dekoracje do zwykłych babeczek. Pierwszy sposób na pewno zachwyci nie jedno dziecko, problem w tym, że kiedy gości jest dużo lub nie mamy wystarczająco czasu, żeby przygotować słodycze tego samego dnia(...)babeczki już przed samym podaniem. Warto zacząć od kolorowych papilotek na babeczki – zero pracy, a nasze wypieki na pewno będą wyglądać ładniej. Ja zdecydowałam się na proste babeczki waniliowe z kostką czekolady w środku. Przed rozpoczęciem prac warto zrobić dokładny przegląd szuflad z różnościami lub odwiedzić sklep papierniczy. Pierwszy pomysł to komiksowe chmurki na babeczki. Wycinamy je z najzwyklejszego
CiastkozercyZabrakło Wam czasu na upieczenie niedzielnego ciasta, a macie chęć na coś słodkiego do popołudniowej kawy? To proponuję szybciutko zrobić aromatyczne, wilgotne w środku muffinki piernikowe z jabłkami i słodką orzechową kruszonką na wierzchu. Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać łyżką (nawet nie trzeba używać miksera!), dodać jabłka, przełożyć ciasto do papilotek, posypać orzechami, wstawić do piekarnika(...)piernika 0,5 szklanki brązowego cukru szczypta soli Mokre składniki: 1 całe jajko 1 pełna szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka esencji waniliowej Ponadto: 1 duże lub 2 małe jabłka - obrane i pokrojone w niedużą kostkę Kruszonka: 2 duże garści orzechów włoskich 1 duża łyżka rozpuszczonego masła 5 łyżeczek brązowego cukru
Simply FoodSkładniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek(...)składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji
Mała CukierenkaSkładniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek(...)składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji
Mała CukierenkaSkładniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek(...)składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji
Mała Cukierenkacukru Wykonanie: Mąkę i sól przesiać do miski. W drugiej (dużej) misce utrzeć masę z masła i cukru (tak, by stałą się gładka). Do masy maślanej dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy i chwilę pomiksować. Wsypać mąkę i wyrobić. Ciasto podzielić na dwie kule i owinąć je folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny(...)Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 14-18 minut. Po upieczeniu przełożyć ciasteczka na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Dla fanów syropu klonowego polecam także przepis na muffinki z syropem klonowym . Przepis pochodzi z książki: "Ciasteczka-1001 przepisów
Mania Wypiekaniaprzynajmniej mam nadzieję, bo jeszcze o takim nie słyszałam) póki co oryginalny pomysł różni się trochę od dziś wykonanych babeczek ;) Wpadłam na pomysł że upiekę sobie dziś jakieś muffinki.. ale nie całe czekoladowe.. ile można? Jasne z kawałkami czekolady! Tak, ale nie mam czekolady ;( To mieszane jasne i ciemne ciasto! Zeberka! Ale dodatkowo znalazłam jabłka i przypomniało(...)babeczki z Ciastkożercy.pl ) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżka kakao pół jabłka / 12 wiśni roztopiona czekolada / polewa bita śmietana / krem maślany Wsypujemy do miski podstawowe składniki (1 część kropek) - mąka, proszek, cukier. Dodajemy jajko, mleko i olej
W kuchni bez szafek"Kiedyś trzeba zrobić coś po raz pierwszy. Tak właśnie było z dzisiejszym przepisem. Po raz pierwszy przygotowałam Tartaletki, dodatkowo przygotowałam je nie z kruchego a sypanego
Słodkie Przyjemnościsoli 4 łyżki masła orzechowego pół opakowania śmietanki 30% opcjonalnie cukier do smaku Krem: 200 g masła 2 szklanki mleka w proszku 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy W pierwszej kolejności, najlepiej poprzedniego dnia, przygotowujemy nadzienie do muffinek: śmietankę powoli zagotowujemy z masłem orzechowym (i cukrem, jeśli macie akurat zdrowszą wersję masła). Cały czas mieszając(...)połowy ich wysokości. Wyjmujemy zamrożone nadzienie i po kostce wkładamy do środka każdej z babeczek, przykrywamy resztą ciasta i pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy muffinki nieco przestygną przygotowujemy krem: płynne mleko podgrzewamy z cukrem do momentu rozpuszczenia kryształków, studzimy. Masło ubijamy mikserem na gładką, białą masę; dodajemy mleko w proszku oraz mleko z cukrem, miksujemy
sama złodyczwanilii ok. 1/4 szklanki mleka ociupina niebieskiego barwnika Jajeczka włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Ciasto na babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć papilotkami 10 foremek na muffinki. Do miski przesiać razem mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mikserem ubić razem masło i cukier przez 3-4 minuty, aż będzie puszyste. Zmniejszyć obroty(...)Włożyć do piekarnika i piec przez 20. Przygotowanie kremu: W misce mikserem ubić masło aż będzie lekkie i puszyste. Powoli dodać połowę cukru pudru i ubijać dalej. Dodać ekstrakt waniliowy. Dodaj resztę cukru pudru i ubija przez 2-5 minut, aż masa będzie kremowa. Dodać mleko, wymieszać. Dodać trochę barwnika spożywczego i delikatnie wmiksowac go w krem. Przenieść masę
Bernika - moj kulinarny pamietnik180g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 150g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki cukru pudru 2-4 krople aromatu śmietankowego + 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (możemy zastąpić aromatem waniliowym lub dodać 1 łyżeczkę startej skórki pomarańczowej lub dodać cynamonu i przypraw korzennych) Dodatkowo: biała posypka cukrowa Babeczki: 1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło, czekoladę, miód, wsypać kakao(...)składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach. 4. Do masy dodać mąkę, maślankę i krótko wymieszać, do połączenia składników. 5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 22-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia
Mała Cukierenka