muffinki waniliowe - 1003 przepisów (strona:43/67)

Waniliowe babeczki z borówką amerykańską 144

Babeczki te są, według mnie, absolutnym hitem - nie są to muffinki bo mają jakąś taka inna ,,strukturę" są jakby bardziej puszyste i przypominają mi takie kupne babeczki - wilgotne, słodkie - pyszne po prostu! Można je upiec nie tylko z borówka ale i innymi ulubionymi owocami a zamiast oleju można spróbować dodać rozpuszczone masło - nabiorą wtedy maślanego smaku Babeczki z borówką amerykańska(...)Składniki: 3 duże jajka 1/2 szklanki zukru 1 i 1/3 szklanki mąki 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki oleju 1 łyżka octu łyżeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy ok 200 g borówki amerykańskiej lub innych owoców Do dzieła!!! Jajka ubijamy z cukrem - gdy powstanie nam gładka, gęsta piana dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką, następie

sierotka maRysia w kuchni
Babeczki z jeżynami 146

babeczek starczyło i zapach roznosił się po całym domu. A jak smakowały jeszcze ciepłe ? Po prostu bosko. 1 szk jeżyn ( u mnie małe ) 2 jajka ( M ) 16 g cukru waniliowego 2 łyżki cukru 125 ml oleju rzepakowego 80 ml mleka 3/2% 50 ml maślanki naturalnej 250 g mąki pszennej typ 500 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder(...)olej i wsypać oba cukry i wymieszać. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko wymieszać ( ja używam widelca ). Ciasto rozdzielić do foremek włożonych do blachy na muffinki. Na wierzch ułożyć jeżyny lekko dociskając do ciasta. Babeczki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Po upieczeniu babeczki wyjąć na kratkę jeśli są w silikonowych foremkach

Ewa w kuchni
Muffinki z kawałkami czekolady 119

teraz przyszedł czas na ... Muffinki ! Muszę się przyznać, że pierwszy raz je robiłam i uważam że wyszły bardzo dobre. Niestety jest jeden ich minus, bo znikają w ekspresowym tempie :) Składniki: 2 szkl mąki 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki kakao (można dać też te słodkie dla dzieci) 1,5 szkl cukru pudru(...)tabliczki czekolady mlecznej 1,5 szkl mleka 1 szklanka oleju (można zamiast tego dodać masło) 2 jajka wanilia lub cukier waniliowy lub aromat waniliowy - co kto woli Przygotowanie: Najpierw siekamy czekoladę na małe kawałeczki.Przesiewamy mąkę i wsypujemy do miski. Dodajemy suche składniki, czyli : cukier puder,proszek do pieczenia,sodę oczyszczoną, kakao i pokrojoną czekoladę. Do drugiej miski wlewamy mleko

charlotte gotuje
Nakrapiane serniczki ze słodką niespodzianką 179

każdego nakrapianego serniczka ułożyłam moje ulubione kruche ciasteczka z marmoladą od Brześć. Składniki: (na 6 sztuk) 300 g sera na sernik z wiaderka 1 jajko M 2 łyżeczki budyniu waniliowego 3 i 1/2 łyżki cukru 6 kruchych ciasteczek z marmoladą Brześć około 5-6 łyżeczek kropli czekoladowych * składniki powinny mieć temperaturę pokojową Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy żółtko, do drugiej(...)łyżki. Białka ubijamy (ja robię to ręczną trzepaczką, nie musimy ubić ich na sztywno). Pianę z białej przekładamy do masy serowej i krótko mieszamy łyżką, bądź trzepaczką. Formę na muffinki wykładamy papilotkami (6 sztuk). Do każdej papilotki wkruszamy jedno ciasto. Ja wkładamy całe ciasto na tyle ile się da, a następnie brzegi przyciskam by się pokruszyło. Marmolada z ciasteczka

Słodkie okruszki
FIT serniczki na czekoladowym spodzie (bez sera!) 220

słodki!) początek wakacji? Składniki: na ,,serową" masę  100 g kaszy jaglanej dwie łyżki (40g) roztopionego oleju kokosowego kilka łyżek miodu (do smaku) niewielka ilość (10g) proszku budyniowego, waniliowego białko jaja kurzego na czekoladowe spody 50 g płatków owsianych 1 dojrzały banan łyżka naturalnego kakao łyżka miodu Przygotowanie: KROK 1:  Gotujemy kaszę. Suche ziarna prażymy, mieszamy, zmniejszamy moc palnika(...)kaszę dokładnie blendujemy dodając : roztopiony olej kokosowy, miód, białko jaja i proszek budyniowy. KROK 3: Banana rozgniatamy w miseczce dodając kakao, miód i płatki owsiane. KROK 4: Formę na muffinki delikatnie natłuszczamy i formujemy w niej spody do serniczków. Z tych proporcji wyszło mi ich sześć. Podpiekamy przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni C. KROK 5: Na podpieczone

Kuchnia Ellie
Bezglutenowy murzynek z orzechami 188

Kinga Paruzel i jej fit słodkości zachwycają mnie za każdym razem jak oglądam je na blogu. Piękne zdjęcia zachęcają do zrobienia w domu wszystkiego, co tam

Humanistka w kuchni
Babeczki - muffinki cytrynowe (bez glutenu, mleka i jajek) 228

Składniki: masło lub margaryna bezmleczna 150 g cukier trzcinowy ciemny  0,5 szklanki mąka ryżowa 0,5 szklanki mąka kukurydziana 0,5 szklanki skrobia kukurydziana

głodny alergik
Babka z jagodami 189

Dzisiaj zapraszam na babkę z dodatkiem serka mascarpone która  jest wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Do środka dodałam jagody. Ale uwaga - babka jest pyszna i

Ala piecze i gotuje
Urodzinowe babeczki z pączkami 157

Mini donuty do dekoracji Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Kakao rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie. Dodajemy maślankę i mieszamy. Sodę mieszamy z mąką. Wszystkie cukry (biały, brązowy, waniliowy) wsypujemy do jednej miseczki. Miksujemy miękkie masło (jeśli macie stojący mikser ciasto robi się praktycznie „samo”). Do masła wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy, kiedy skończy się już cukier dodajemy(...)turach za każdym razem miksując. Gotowa masa nie ma idealnie jednolitej konsystencji, ale nie należy się tym przejmować. Ciasto przekładamy do blaszki – nie rośnie tak bardzo jak klasyczne muffinki, dlatego spokojnie można nałożyć nieco więcej na każdą babeczkę. Pieczemy 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 – 200 stopni. Przed wyciągnięciem warto upewnić się czy babeczki na pewno

Ciastkozercy
Czerwone babeczki waniliowe - muffinki walentynkowe 146

Piękne, intensywnie czerwone i takie romantyczne - muffinki walentynkowe. Zwieńczone kandyzowaną wiśnią, czekoladą i bitą śmietaną.  Składniki: 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru  1 laska wanilii 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1 łyżeczka czerwonego barwnika w żelu 250g śmietanki 30% 200g mascarpone wiśnie kandyzowane starta czekolada Laskę wanilii rozcinamy, wyskrobujemy nasionka(...)wanilii, dodajemy je do mleka, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, w drugiej misce mieszamy jajka, barwnik, olej i waniliowe mleko. Suche składniki mieszamy z mokrymi, tylko do połączenia składników, ciasto powinno być trochę grudkowate.  Foremki natłuszczamy, nakładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut

Gotowanie i blogowanie
Prosty tort Red Velvet 420

jeśli chcecie je wypróbować można zobaczyć je w tym wpisie . Dziś kolej na Tort Red Velvet, z delikatnym kremem z białego twarogu. Tort zrobiłam z bardzo stabilnego ciasta na muffinki, więc jeśli macie opory – naprawdę ciężko go popsuć! Do tego dekoracja z truskawek (nawet o tej porze roku można je kupić np. w Lidlu). Mój tort piekłam w dwóch(...)Walentynkowy Konkursie , może to właśnie Red Velvet będzie Waszym zwycięskim wypiekiem ;) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju 1 szklanka soku jabłkowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 jajko +czerwony barwnik spożywczy w żelu lub proszku, świeży sok jabłkowy na poncz, truskawki do dekoracji Składniki

Ciastkozercy
Dwukolorowe Muffinki z czekoladą 101

Kolejne nowe dzieło jeszcze smaczniejsze od Muffinek według Nigelli. Koniecznie muszę zaznaczyć, że każdy je sam zrobi :)  Jak mój chłopak zrobił to wy też :D

W Moim Magicznym Domu
Babeczki "Brownies" z Orzechami 127

Co tu dużo pisać, babeczki są po prostu genialne. Popularne ciasto kuchni amerykańskiej w postaci zgrabnych muffinków to propozycja dla każdego fana czekolady i... oczywiście brownies

Słodka Strona
Malinowe babeczki 138

lubimy;) Składniki: (na około 22szt) 250g malin (lub zamiennie jagód, jeżyn lub czekolady;)) 130g masła 4 jajka M 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej kilka kropli aromatu waniliowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody łyżka octu szczypta soli 7 łyżek mleka cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Masło rozpuścić i ostudzić. Utrzeć z cukrem(...)stopniowo do masy. Na końcu cienką strużką dodawać mleko i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Do foremek do muffinek włożyć papilotki nałożyć do nich po łyżeczce ciasta. Do każdej muffinki włożyć kilka malin i przykryć resztą ciasta do około ¾ wysokości foremki. Piec około 15-18 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Pyry na Gaz
Muffinki z budyniem 145

Muffinki z budyniem... Lekko chrupiące z zewnątrz, w środku puszyste i wilgotne i do tego jeszcze to nadzienie. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, więc kiedy przychodzi ochota na słodkie, warto zakasać rękawy. Jak już raz je zrobiłam, to wysyłali mnie do kuchni codziennie. Są naprawdę bardzo smaczne. Składniki na ok. 12 sztuk: 300 g mąki 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia szczypta soli 160 g cukru 2 jajka 170 ml mleka 120 ml oleju Dodatkowo: 1 budyń waniliowy  300 ml mleka 2 łyżki cukru Ugotować budyń i lekko ostudzić.  Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej ( wystarczy widelcem, nie potrzeba miksera). Później do suchych składników przelać mokre i wymieszać. Do foremek włożyć

Pelusiowa Kuchnia
Muffiny migdalowe z jablkiem i truskawkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.72 149

pszennej 65 g mielonych migdałów 130 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu skórka starta z połowy cytryny szczypta soli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 120 g masła, stopionego i ostudzonego 2 lekko roztrzepane jajka 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 6 truskawek, u mnie mrożone, pokrojonych w ćwiartki płatki migdałowe do posypania cukier(...)cytryny. Do drugiej łączymy masło z jajkami, ekstraktem oraz 180 ml ciepłej wody. Łączymy zawartość obu misek. Dodajemy jabłka i mieszamy. Ciasto nakładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffinki, do 3/4 wysokości.  W każde ciastko wkładamy po 2 ćwiartki truskawki i posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. Pieczemy ok. 25-30 minut by ładnie sie zrumieniły a środek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki miodowe 190

Babeczki miodowe Niemal każde ciasto przy odrobinie dobrych chęci nadaje się na babeczki. Dzisiejsze miodowe muffinki powstały z przepisu na popisowe ciasto mojej cioci - piernik ze śliwkami. W oryginale piecze się go na blasze, przekłada konfiturą i polewa czekoladą - wersja jak najbardziej godna polecenia! Mogę jednak zaręczyć, że miodowe babeczki uzupełnione pasującym kremem smakują równie dobrze :) Składniki: 70 g masła(...)miodu 2 jajka 1,5 szklanki mąki 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 szklanki mleka Składniki na krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka (około 1,5 szklanki) 4 łyżki miodu 1,5 kostki masła Oddzielamy białka od żółtek. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem, miodem i żółtkami. Dodajemy mleko

Ciastkozercy