muffinki piernikowe z orzechami Składniki: - 155g mąki pszennej - 10g mąki ziemniaczanej - 115g drobnego cukru do wypieków - 1/3 łyżeczki soli - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 40g posiekanych orzechów włoskich - 20g kakao - 1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka cynamonu - ½ szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju - 20g pomarańczowej skórki kandyzowanej - starta skórka z małej pomarańczy - kilkanaście kropelek czekoladowych Zaczynamy(...)mieszamy na jednolitą masę i przekładamy do papilotek – gdzieś do połowy wysokości. Na masę w papilotkach nakładamy po kilka czekoladowych kropelek. Foremkę z naszymi papilotkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez 25 minut. Po wystudzeniu możemy muffinki posypać cukrem pudrem. Smacznego
Kuchenne Wariacjeskładniki do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę wlewamy do foremek na muffinki tak 1/2-2/3 wysokości foremki. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach- do "suchego patyczka". Studzimy. Z przepisu wyszło mi 11 sztuk małych babeczek. Czubek każdej babeczki smarujemy rozpuszczoną czekoladą i ustawiamy czekoladowy cukierek. Masę cukrową rozwałkowujemy na kształt koła i układamy na cukierku. Formujemy postać duszka
Czerwona Porzeczkamoże dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia. W międzyczasie formę na muffinki wykładamy kawałkami aluminiowej folii lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Można wykorzystać także papierowe papilotki, ale ja wolałam nie mieć na brzegach czekoladowych "kotletów" małych rowków po papierkach. Jajko miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po trochu mąkę
Ciastkozercydowolnych muffinek, najlepiej kakaowych lub czekoladowych 12 okrągłych ciasteczek z białym nadzieniem 16 szt. kolorowych cukiereczków a la lentilki (trzy przekrawamy na pół /dzióbki/) ok. 50 – 100 g roztopionej czekolady wykonanie: Każde ciasteczko rozdzielamy na dwie części (z białą masą i bez). Dwa ciasteczka z masą przyklejamy za pomocą czekolady do muffinki. Ciasteczka bez masy przekrawamy na pół
Domowy Smak Jedzeniadzisiejszy poście mały skok w bok na moje ulubione ciasto brownie, zwykle robię je w tortownicy, czasami jako muffinki. W wersji oryginalnej ciasto brownie podaję się w formie kwadratowych kostek, jest bardzo gęste i czekoladowe, trudno też je zepsuć. Sama legenda na temat tego ciasta głosi, że jego autorka zapomniała wsypać proszku do pieczenia do klasycznego ciasta czekoladowego, niezrażona porażką
Pause Gotowanie!To są te jedyne, idealnie, odpowiednio czekoladowe i wilgotne babeczki. Klasyczne czekoladowe cupcakes. W przepisie proponuję frosting również czekoladowy ale można kombinować i miksować wedle upodobania
DiteczDziś zapraszam na przepyszne, czekoladowo-piwne babeczki z twarożkowym kremem. W konsystencji przypominają bardziej brownies - są zachwycająco mięciutkie i wilgotne <3 Osobiście nie przepadam ani
My Culinary ArtCzy może być lepszy prezent dla każdego dziecka niż domowe czekoladowe ciasteczka :) Te nie tylko fajnie smakują, ale i wyglądają dzięki kropeczkom z lentilek. Składniki
Zainspirowana w kuchniMini ciasteczka z delikatnego kruchego ciasta, pieczone w formie na mini-muffinki. Można je napełniać dowolnym nadzieniem. U mnie połowa została napełniona jogurtową pianką i truskawkami, a druga połowa marmoladą brzoskwiniową i kremem czekoladowo-orzechowo-jogurtowym. Kruche kwiatuszki wyglądają bardzo dekoracyjnie, ale przede wszystkim są smaczne. Przepis na około 48 sztuk. Składniki na ciasto na 48 kruchych kwiatków(...)łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka żelatyny 6 truskawek przekrojonych na 4 części Składniki na wypełnienie do 24 kruchych kwiatków czekoladowych : ½ słoiczka marmolady np. brzoskwiniowej 1 duża łyżka kremu czekoladowego typu nutella 1 duża łyżka schłodzonego masła orzechowego (można zastąpić nutellą) 1 duża łyżka jogurtu naturalnego gęstego (np. typ grecki) garść dowolnych orzechów pokrojonych drobno Mąkę przesiać z proszkiem
Trzeci talerzdraże? Takie miękkie cukierki - duże groszki, czekoladowe, waniliowe, pomarańczowe, czekoladowe... Pękające pod zębami z lekkim trzaskiem, wypełnione miękkim, słodkim nadzieniem? Choć generalnie zawsze stroniłam od słodyczy, to draże kupowałam sobie od czasu do czasu i jadłam... ze słonymi paluszkami! :) Moimi ulubionymi były orzechowe i pomarańczowe (niezwykle rzadkie!). I te muffinki właśnie bardzo podobnie smakują do tych ostatnich - kremowo-śmietankowy(...)sosu pomarańczowego: 80 g białej czekolady sok z jednej pomarańczy 100 g śmietanki kremówki skórka otarta z 1 dużej, lub 2 mniejszych pomarańczy * Można pokruszyć herbatniki z polewą czekoladową, a wtedy wystarczy tylko 20 g czekolady 1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wysmarować grubo masłem. W jednej misce połączyć składniki mokre, w drugiej suche. Mokre zmiksować
Kuchnia PrezydentowejMój pomysł na walentynki to podwójna porcja czekolady. Rozpływająca się w ustach czekoladowa muffinka, z której po ugryzieniu wypływa nadzienie z białej czekolady. Jeśli nadzienie zastygnie, muffinke wkładamy na pół minutki do mikrofalówki i nadzienie znowu ma konsystencję płynną :) Składniki: - 250 g mąki - 100 g cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 2 łyżki kakao(...)roztopioną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę z masłem. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy łyżką do połączenia się masy, ale tak by było grudkowate. Formy na muffinki napełniamy masą i w środek każdej wkładamy kostkę białej czekolady. Pieczemy w 180 C przez 25 minut
Zainspirowana w kuchnimasłem i mlekiem. Przy pomocy szpatułki smarujemy babeczki. Po nałożeniu czekolady na wszystkie muffinki, brudną miskę zostawiamy żeby z resztek czekolady zrobić źrenice i przykleić noski. Póki czekolada jest płynna przykładamy precelki, biszkopt oraz oczy. Przy pomocy wykałaczki wykonujemy źrenice. Na środku biszkoptów przyklejamy kropelki czekoladowe przy pomocy odrobiny pozostawionej roztopionej czekolady. Wstawiamy na chwilę do lodówki, by czekolada
Kolizje Smakówszklanki mleko 10 jajeczek czekoladowych krem: 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii ok. 1/4 szklanki mleka ociupina niebieskiego barwnika Jajeczka włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Ciasto na babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć papilotkami 10 foremek na muffinki. Do miski przesiać razem mąkę, kakao, sól, sodę(...)masy dosypać polowe suchych składników, następnie dodać kawę i mleko. wymieszać. Dodać drugą połowę suchych składników i zmiksować. Masa wyłożyć 1/2 papilotek, do środka włożyć obrane ze złotka czekoladowe jajeczka i przykryć masa tak żeby 3/4 papilotki było zajęte. Włożyć do piekarnika i piec przez 20. Przygotowanie kremu: W misce mikserem ubić masło aż będzie lekkie i puszyste. Powoli dodać
Bernika - moj kulinarny pamietnikpochodzi, aż z 16 lutego! Po drodze, oczywiście, mogliście przeczytać jak przygotować cytrynowe babeczki ucierane lub czekoladową babeczkę z kubeczka . Nic jednak nie zastąpi dwunastu puszystych muffinek uśmiechających się do nas z piekarnika :) Dziś zapraszam na idealne słodkości z przepisu samej Nigelli Lawson. Muffinki są naprawdę wspaniałe, delikatne i niezwykle puszyste. Podczas pieczenia nieco ciemnieją
Chocolate Muffin BlogMagiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami Tort kawowo-bezowy. Bez glutenu, bez pieczenia Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski
Karo in the Kitchen