proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 100 g czekolady , u mnie 70% kakao papierowe foremki do babeczek Beza 6 białek 750 g cukru sok z jednej dużej cytryny Polewa czekoladowa 250 g czekolady 2 łyżki oleju Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią na puszystą masę. Roztop(...)masy jajecznej i zmiksuj. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem, solą i kakao. Posiekaj czekoladę. Dodaj składniki do jajecznej masy i wymieszaj. Papierowe papilotki umieść w foremce na muffinki. Napełnij masą 2/3 foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz babeczki przez 15 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Przyrządź bezę. Przygotuj kąpiel wodną. Zacznij ubijać
codojedzeniakuchni nie wyszła, mogłabym bawić się non stop :) No dobra, tylki, ale co zrobić? Bo przecież nie będę robić wzorków na stole. Muffinki! Ulubione muffinki mojego dziecka, lekkie, puszyste, sługo pozostają świeże i czekoladowe :) Kremu na bazie włoskiej bezy się jeszcze boję maślanych kremów nie znoszę, więc wybór padł na ganache....mmmm czekoladowe i tak pomyślałam, że pasowałoby przełamać(...)długo, żeby nie przebić kremówki. Miksujemy tylko do uzyskania gęstej konsystencji, która umożliwi nam tworzenie wzorów :) DODATKOWO: Ganache czekoladowe <-------tu w nazwie masz przepis na ganache Kandyzowane wiśnie kolorowa posypka, u mnie to serduszka I teraz tak. Upieczone i wystudzone muffinki zaczynamy dekorować. Ja najpierw kremem śmietankowym i tylką Wilton #125 zrobiłam sobie takie białe no własnie kwiatki
Blondynka GotujeJutro tłusty czwartek, wszyscy pączkują :) A ja zamiast pączków, lub obok nich proponuję muffinki. Mięciutkie, wilgotne w środku mocno czekoladowe z nutką kokosu. Szybkie w przygotowaniu i błyskawiczne w zjadaniu :) Polecam Składniki ( na 12 szt.) SUCHE - 1 i 3/4 szklanki* mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - 2 łyżki ciemnego kakao - 3 łyżki wiórków kokosowych - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)polewa czekoladowa - 2 łyżki wiórków kokosowych * szklanka- poj. 250 ml Wykonanie W jednej większej misce mieszam łyżką składniki suche, w drugiej mniejszej trzepaczką mokre. Do suchych składników stopniowo, powoli dodaję mokre i dalej mieszam przy pomocy trzepaczki aż do połączenia składników. Nie polecam używania miksera, dzięki trzepaczce babeczki będą lepiej napowietrzone i bardziej pulchne. Formę na muffinki wykładam papilotkami
Kuchnia z widokiem na ogródJeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo – kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty
Pink EnvelopeJeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo - kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty, a nastraja również świątecznie jak pieczenie pierników
pink envelopeOstatnio koleżanka dała mi przepis (dzięki Aga!) na pyszny muffinki z coca colą. Są pyszne, czekoladowe i bardzo wilgotne! Przepis wart wypróbowania :) Składniki: 1 szklanka mąki, 4 łyżki kakao , 2 łyżeczki sody , 1 szklanka cukru , 2 jajka, 1 szklanka coca coli , 150 g margaryny, 100 g konfitury wiśniowej Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy w małym rondelku. Następnie odstawiamy(...)coca coli. W osobnej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sodę oraz kakao. Miksujemy mokre składniki i stopniowo dosypujemy suche składniki. Ciasto ma konsystencję dosyć lejącą. Do blachy na muffinki wkładamy papierowe papilotki, wlewamy ciasto ok. 1/4 objętości. Następnie wkładamy po 2 łyżeczki konfitury wiśniowej i dolewamy do 3/4 objętości ciasta. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy
Aga w kuchnirozkoszować. SKŁADNIKI: 100 g białej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30 % 1 łyżka (kopiasta) serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru mały kieliszek likieru czekoladowo-pomarańczowego 10 małych papilotek na muffinki A jak to zrobić: Białą czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzelka wysmarować dokładnie papierowe foremki. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Czekoladę(...)ściągnąć papierowe foremki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i likier. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do czekoladowych babeczek. Przed podaniem dobrze schłodzić
Kuchnia w opałachNie wiem jak Wy, ale ja bez drugiego śniadania z domu nie wychodzę. Śniadania czasem zdarza mi się nie zjeść w domu, ale zawsze rano pakuję
Słodkie Przyjemności"Mikołajki to bardzo przyjemny dzień w roku, coś w stylu Dnia Dziecka, tylko dla wszystkich. Obdarowujecie swoich bliskich tego dnia jakimiś drobiazgami? A może przygotowujecie jakieś
Słodkie Przyjemnościpołączyć. Wiem, nie każdy z Was ma takie foremki w domu, gdybym ja ich nie miała z pewnością wycisnęłabym bitą śmietanę do kieliszków, lub przygotowała podobne czekoladowe foremki w silikonowych foremkach na muffinki. W każdym bądź razie chciałam Wam pokazać, że bita śmietana z truskawkami wcale nie musi być nudna. Jeśli Wy akurat nie piekliście cupcakes(...)tyle powinno wystarczyć) 1-2 łyżeczki cukru pudru 1-2 łyżeczki kawy w proszku ( u mnie typu Crema) DODATKOWO użyłam: kilka truskawek mikro krople mix 8 szt salaterki czekoladowe frak Wykonanie: Dzięki gotowym już salaterkom wystarczyło, że tylko ubiłam kremówkę z kawą i wycisnęłam ją do salaterek, potem tylko posypałam czekoladowymi kropelkami, kawałek truskawki i gotowe :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujekremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella) do dekoracji: banan posypka czekoladowa lub starta czekolada Banany rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem, jajkiem, cukrem i olejem. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z kakao, wsypać do mokrych składników. Ciasto wymieszać łyżką lub rózgą niezbyt dokładnie, pozostawienie grudek nawet jest wskazane:) Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem na wysokość 2/3. Wstawić(...)ostudzić na kratce. Śmietankę mocno schłodzić, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać nutellę i krótko zmiksować. Krem przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki. Muffinki udekorować kremem, plasterkami banana i posypką czekoladową. Smacznego
Obiad gotowyNa niedzielny deser polecam babeczki sezamowe z czekoladowym kremem. Ostatnio mam cały czas ochotę na sezam. Bardzo lubię tahini, zawsze mam w lodówce. Przyrządzam z niego
codojedzeniaskładniki: 190 g maki 20 g kakao 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 60 g gorzkiej czekolady 85 ml oleju 1
Domowy Smak Jedzenia"Jadę dziś na ostatni w tej sesji egzamin - w sumie jest to poprawka, ale mimo wszystko ostatni raz wpadam na uczelnie przed feriami, niezależnie od wyniku
Słodkie Przyjemności