pszennej 85 g zmielonych migdałów (na mąkę) 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*Składniki na lukier:2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Wszystkie suche składniki: mąkę, migdały, proszek(...)sodę i przyprawy wsypać do miski i wymieszać. W garnku z grubym dnem podgrzać masło i miód. Mieszać delikatnie aż do roztopienia masła. Zdjąć z kuchenki i przestudzić (mieszanka powinna jednak zostać ciepła). Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową. Dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem) (fot.1), tak aby nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać
Świat CiastaSkładniki na około 16 pralinek: 200 g czekolady mlecznej 200 g czekolady gorzkiej 125 g cukru 30 g miodu naturalnego 200 g śmietany kremówkiOd razu muszę uprzedzić, że przepis jest czasochłonny... ale efekt końcowy wynagrodzi cały trud :) Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotować silikonowe małe foremki na pralinki. Ja akurat miałam listki, ale mogą to być dowolne kształty. Teraz(...)dnem. Wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu. W momencie kiedy cukier zacznie się rozpuszczać (fot.2), zacząć intensywnie mieszać aż nabierze ładnego karmelowego koloru. W tym momencie dolać śmietankę i miód. Całość dalej podgrzewać aż wszystko ładnie się rozpuści, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki (fot.3). Tak przygotowaną masę odstawić na 5 minut do przestygnięcia. Nie dłużej, ponieważ wtedy zbyt mocno
Świat CiastaSkładniki na krem budyniowy:2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 800 ml mleka 6 łyżek cukru 250 g miękkiej margaryny Składniki na polewę karmelową:125 g cukru 30 g miodu naturalnego 200 g śmietany kremówkiJajka utrzeć stopniowo dodając cukier przeznaczony na ciasto. Następnie ubijać na parze, aż do uzyskania gęstego, jednorodnego kremu. Dodać przesianą mąkę i ostrożnie wymieszać. Przygotować(...)grubym dnem. Wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu. W momencie kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, zacząć intensywnie mieszać aż nabierze ładnego karmelowego koloru. W tym momencie dolać śmietankę i miód. Całość dalej podgrzewać aż wszystko ładnie się rozpuści, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Tak przygotowaną masę odstawić na 5 minut do przestygnięcia. Nie dłużej, ponieważ wtedy zbyt mocno
Świat CiastaSkładniki: 50 dag miodu 30 dag cukru pudru 20 dag margaryny 1 kg mąki 3 łyżeczki sody torebka przyprawy do pierników 2 łyżeczki kakao 2 jajka 5 łyżek mleka torebka cukru waniliowego szczypta soli Na lukier:2 białka 50 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakaoPo raz pierwszy zdecydowałam się na zrobienie świątecznego domku z piernika. Muszę(...)przyznać, że jest z nim "trochę" pracy... ale efekt końcowy wynagradza cały trud. W rondlu, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść
Świat CiastaSkładniki: 15 dag miodu 10 dag cukru pudru 10 dag margaryny 30 dag mąki 1 łyżeczki sody 1/3 torebki przyprawy do pierników 1 płaska łyżeczka kakao 1 jajka 2 łyżek mleka 1/2 torebki cukru waniliowego szczypta soli Na lukier do dekoracji:1 białko 25 dag cukru pudru 1 łyżka soku z cytrynyW rondelku, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować
Świat CiastaSkładniki:4 dag drożdży 30 dag cukru 1 szklanka mleka 2 jajka 1 białko 50 dag mąki 15 dag masła 40 dag maku 2 łyżki miodu 20 dag bakalii cukier puder Do dekoracji:kandyzowane owoceDrożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 10 dag mąki i wymieszać. Gotowy rozczyn przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość(...)ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.Teraz należy przygotować masę makową. Mak przelać wrzątkiem na sicie. Dobrze odcedzić i zmielić 3 krotnie. Dodać resztę roztopionego masła, pozostały cukier, miód oraz bakalie. Składniki przełożyć na patelnię z wysokim rantem i smażyć przez 10 minut cały czas mieszając. Ostawić z palnika i wystudzić. Następnie ubić pianę z białek i połączyć
Świat CiastaSkładniki: 20 dag miodu 10 dag cukru pudru 7 dag margaryny 0,5 kg mąki 1 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do pierników 1 czubata łyżeczka kakao 1 jajko 2 łyżek mleka 1/2 torebki cukru waniliowego szczypta soli Na lukier:1 białka 25 dag cukru pudru sok z 1/3 cytryny(...)poranek, z małym piernikowym domkiem na brzegu? Chyba nie znajdzie się nikt taki... a już nie lada przyjemność zrobimy nimi dzieciom :)Więc zaczynamy... W rondlu, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w jednej łyżce wody, sól
Świat Ciastaszklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 2 jajka 2 łyżki oleju 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki miodu garść rodzynekDodatkowo:500 ml śmietany kremówki2-3 łyżki cukruczerwona masa cukrowabiała masa cukrowaczarna masa cukrowaZapach świeżo upieczonego piernika unoszący się po całym domu wprowadza nas w świąteczny, bożonarodzeniowy nastrój. Proponowane dzisiaj przeze(...)stanowić wyjątkową dekorację stołu. Składniki do muffinek dzielimy na suche i mokre. Mąkę, cukier, kakao i sodę wymieszać w jednej misce, a w drugiej jajka, mleko, olej i miód. Następnie dosypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Pod koniec dosypać rodzynki. Przygotować foremkę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem, prawie do pełna wgłębień. Piec przez około
Świat Ciastałyżki cukru250 g miękkiego masła250 g cukru pudru2 łyżki mleka2 łyżeczki ekstraktu waniliowegoczerwony barwnik spożywczy (najlepiej w proszku)W małym rondelku roztopić masło z cukrem i cukrem pudrem, dodać miód i przyprawę do piernika. Podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, dodać mleko, jajka i sodę. Dobrze wymieszać. Na koniec (cały czas mieszając) wsypać przesianą
Świat Ciastaosób jako dodatek do mięsa): 20 brukselek 10 kasztanów jadalnych 1 marchewka 2 szalotki kawałek boczku (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 łyżki masła 3 łyżki miodu lub syropu klonowego 4 ziarna ziela angielskiego gałka muszkatołowa sól, pieprz oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Brukselkę myjemy, odkrawamy białą końcówkę, zdejmujemy zewnętrzne liście(...)paski, a boczek w małą kostkę. W naczyniu żaroodpornym układamy przygotowane warzywa i boczek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. 2. W garnuszku łączymy miód, masło, utarty czosnek i gałkę muszkatołową. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia masła i polewamy warzywa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. 3. Kasztany układamy
My Culinary Artdwukrotnie zmieniając wodę. Jeśli nadal będą za słone, płuczemy je jeszcze raz. Następnie osuszamy i kroimy na mniej więcej 3 cm kawałki.W miseczce mieszamy musztardę, sok z cytryny, miód i olej. Dodajemy połamany liść laurowy, pieprz, mielone goździki, cynamon, imbir i roztarte w moździerzu ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy.Śledzie mieszamy z pokrojoną w piórka cebulką, przekładamy do salaterki
Oryginalny smakśniadanie albo przekąskę. Składniki:1 duży grejpfrut1 łyżka miodu1 gałka lodów waniliowych100 ml mlekaPrzygotowanie:Wyciskamy sok z grejpfruta, dodajemy gałkę lodów i miód, wszystko blendujemy, dodajemy mleko i gotowe :). Jeżeli ktoś chce może dodać cukru, chociaż uważam, ze to zbędne. Pijemy w wysokiej szklance. Smacznego
Niezły Młynekdzisiaj w klimacie nadchodzących Świąt, proponuje Wam przygotowanie pyszny i bardzo prosty w wykonaniu strudel z ciasta filo, z jabłkami, rodzynkami, syropem różanym, żurawiną, posiekanymi migdałami, kardamonem, cynamonem i miodem! Cóż tu dużej gadać! Pychota! SKŁADNIKI: - 3 arkusze ciasta filo - 4 jabłka - kardamon, cynamon - 2 łyżki miodu - żurawina suszona - syrop różany około 1,5 łyżki - rodzynki - migdały posiekane
SMYKWKUCHNICiasto francuskie wręcz uwielbiam i kupiłam kilka dni temu, by w niedziele dogodzić rodzince! Zrobiłam przepyszne koszyczki z dodatkiem kremowego budyniu … słodkich jabłek … i odrobiny miodu , które zaczęły znikać już po wyciągnięciu z piekarnika! Robi się je błyskawicznie a efekt jest nieziemski!Smakują jak popularne ciasteczka fornetti … albo jeszcze lepiej!Polecam!SKŁADNIKI:- budyń waniliowy(...)masą budyniową. Na wierzch wkładamy plastry jabłek. Ciasto smarujemy żółtkiem. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Pieczemy do uzyskania złotego koloru. Wyciągamy i zajadamy! Możemy dodatkowo pokropic miodem i oprószyc cukrem pudrem
Ostra na Słodko