miód - 5845 przepisów (strona:159/390)

Truskawka w roli głównej-koktajl truskawkowy 199

ulubionych.Naprawde warto pic go w sezonie truskawkowym jak najczesciej.W towarzystwie kefiru jego wartosc dietetyczna jest zwielokrotniona.Przepis na koktajl truskawkowy- 4 porcje:300-500 g truskawek500 ml kefiru2 lyzki miodu ,lub 4 slodziki stewii a 2,1 gTruskawki umyc,odszypulkowac.Razem z kefirem i miodem umiescic w blenderze.Zmiksowac do zadanej konsystencji.Rozlac do pucharkow i podawac.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Deser kokosowy z jagodami 173

puszki)3 lyzki miodu50 g jagod (u mnie borowka amerykanska)6-8 truskawek10 ciasteczek amarettini(biszkoptow lub jakichkolwiek innych)Wykonanie:Jogurt grecki wymieszac lyzka z kremem kokosowym i miodem na gladka maseNa dno pucharkow wylozyc ciasteczka  Na ciasteczka wylozyc polowe przygotowanego kremuTeraz poukladac pokrojone w czastki truskawki.Przykryc reszta kremu.Posypac jagodami i wiorkami kokosowymi.Przed podaniem schlodzic w lodowce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Deser chałwowy z truskawkami i pestkami granatu 254

ciastecze amarettiWykonanie: Truskawki pokroic na mniejsze czastki .Z 1 lyzeczki cukru i soku z cytryny zrobic marynate do truskawek. Odstawic na kilka minut by przeszly smakiem.Jogurt wymieszac z miodem i tahini.Nie potrzebujemy tu zadnego miksera.Robimy to zwyczajnie lyzka.Owoc granatu przeciac w poprzek i z jednej polowki "wywroconej "jakby na lewa strone wyciagnac pestki.Najlepiej zrobic to palcami,uwalniajac je z bialej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lody,lody....niskokaloryczne truskawkowe i chałwowe na bazie jogurtu 159

kamien.Takze  na drugi dzien latwe do porcjowania.A jak chalwa to oczywiscie nie moze zabraknac orzeszkow pistacjowych,dlatego gotowe lody posypalam orzeszkami.Skladniki:300 g jogurtu greckiego4 lyzki tahini3 lyzki miodu (lub cukru pudru)kilka orzeszkow pistacjowych-posiekanychWykonanie:Jogurt wymieszac z miodem i tahini.Nie potrzebujemy do tego zadnego miksera,robimy to zwyczajnie lyzka.Calosc umiescic w maszynce do lodow i postepowac dalej wedlug

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Mizeria" z ogorkow bez smietany? 325

salaterce i wymieszac z sola ( 2-3 szczypty),by zmiekly i puscily sok.Soku nie odlewac.To same sole mineralnei wszystko co najzdrowsze w ogorku.Przygotowac sos winegret.Oliwe z octem i miodem wymieszac na gladka emulsjeOgorki polaczyc z sosem.Dorzucic pokrojony szczypior i koperek.Przed podaniem schlodzic w lodowce.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab nadziewany morelami z sosem ze świeżych moreli i rozmarynem 138

 Oto letnia odslona schabu- tym razem na owocowo, z sosem ze swiezych moreli.Schab nadziewany suszona sliwka lub morela to bardzo swiateczne danie.Jednak swieze morele z

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z dynii z mlekiem kokosowym i ciasteczkami amarettini oraz masłem szałwiowym 138

zupa bedzie poezja smaku. Sprobujcie zreszta sami.Dzis chcialam zaproponowac do kremu z dyni odmienna wariacje smakowa,ktora oczywiscie powstala przez przypadek,a jest po wyjatkowa: sa to ziarenka anyzu,miod i starta skorka z cytryny.Konsystencje zupy wzmocni chrupiaca posypka z amarettini ,a liscie szalwi wniosa subtelne akcenty smakowe.Skladniki 4  na porcje: 500 -700g dyni (po obraniu i wypestkowaniu(...)chwili dodac czosnek.Nastepnie dorzucic pokrojona w kostke dynie i ziemniaki,zalac bulionem,dolac mleko kokosowe i gotowac do miekkosci ( u mnie 15 minut) .Do wywaru dodac ziarenka anyzku,miod i skorke z cytryny mozemy dodac na koncu.Doprawic sola i pieprzem.Calosc zblendowac.Podawac.W pierwszej wersji zupe podajemy z posiekanymi ciasteczkami amarettini.Mozna dodatkowo posypac podprazonymi platkami migdalowymi.W drugiej wersji z podpieczonymi listkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka piękności z selera 156

oczkach tarki.Zetrzec takze jablko i calosc skropic sokiem z cytryny.Cytryna jest nie tylko pozadanym dodatkiem smakowym,ale jednoczesnie zapobiegnie sciemnieniu i selera i jablka.Orzechy grubo posiekac nozem.Dodac 2 lyzeczki miodu,calosc wymieszac i podawac.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z marchewki 160

bardzo szybka do przygotowania.Znaja ja pewnie wszyscy,lecz niektorzy calkiem o niej zapomnieli.Moze warto wskrzesic stare przepisy.Skladniki na 2 porcje:4 marchewki1 spore jablkosok z malej cytryny1 lyzka miodu lub 2 lyzeczki trzcinowego cukru1 lyzka oleju lnianegoWykonanie:Obrana marchewke i jablko zetrzec na najmnieszych oczkach tarki.Wymieszac z miodem,olejem i sokiem z cytryny.Podawac zaraz po przygotowaniu.Posypac natka pietruszki.Uwagi:Bardzo smaczna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki gryczane z dyniowym nadzieniem 149

dbajacych o linie. Zapraszam do przepisu.Skladniki na nalesniki:1 szklanka maki gryczanej1/2 szklanki maki pszennej 5501 jajko L 1 szklanka mleka1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1/4 lyzeczki soli1/2 lyzeczki miodu 1 lyzka oleju + olej do smazeniaSkladniki na farsz dyniowy:300 g puree z dynii2 lyzki miodu1 lyzeczka anyzku skorka starta z 1 cytryny garstka ciasteczek amarettiWykonanie:Wszystkie skladniki dokladnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z pora z jabłkiem 136

przygotowania tej surowki potrzebne beda tylko biale czesci pora.Skladniki na 2 porcje:2 pory-tylko  jasna,delikatna czesc1 jablko2 czubate lyzki jogurtu greckiego lub smietanysok z cytryny2 lyzeczki miodu lub cukru2 szczypty solikoperekWykonanie:°Dokladnie umyte pory pokroic w cienkie polplasterki,wymieszac z sola,mocno ucisnac i odstawic.°Jablko obrac i zetrzec na grubych oczkach tarki,skropic sokiem z cytryny(...)Lyzke soku z cytryny wymieszac z miodem na gladki krem i polaczyc z jogurtem.Sos ma miec slodko-winny smak.°Pora wymieszac z jablkiem,koperkiem i doprawionym sosem jogutrowym.Surowke podawac schlodzona.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenny razowy wieloziarnisty wg Hamelmana 131

Kolejny pyszny chleb Hamelmana z ksiazki "Chleb".Dodatek ziaren nadaje temu chlebowi wyjatkowy smak,a miod odrobine slodyczy.Fermentycja wstepna dzieki drozdzom trwa tylkogodzine,a chleb jest pelen pszenicznego aromatu.Kombinacje ziaren mozemy skompletowac samodzielnie i za kazdym razem uzyc innej.Ma niezwykle pyszna,chrupiaca skorke.Pomimo tego,ze pszenny - tak samo swiezy i dobry rowniez na drugi dzien.Skladniki na 1 bochenek:maka chlebowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka owocowa na lato truskawka & melon & mięta 157

kolendryPrzygotowanie:z melona usunac pestki i skore.Miazsz pokroic w plastry ,nastepnie w kostketruskawki umyc i oberwac szypulki i pokroic w cwiartkidekoracyjnie ulozyc na talerzykachwycisnac sok z limetki.Sok wymieszac z miodem i posiekana mietachipsy kokosowe uprazyc na suchej patelniowoce polac przygotowanym syropem i posypac chipsami kokosowymi podawac mocno schlodzona

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z ogórka i zielonego jabłka 196

olejusol,pieprz1 lyzeczka mioduPrzygotowanie:ogorka obrac pokroic w cienkie plasterki .Posolic,odstawic na bok,by puscil sokszalotke pokroic w kostke,dodac do ogorka.Posiekac szczypiorocet winny wymieszac z oliwa i miodem jablko obrac ( mozna pozostawic ze skorka),usunac gniazda nasienne,pokroic na cwiartki,nastepnie w cienkie plasterkido pokrojonych ogorkow dodac sos winegret i plasterki jablka.Wymieszac.Posypac obficie zielonym kopoerkiempodawac schlodzona

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kalafior z jablkowym winegretem 174

schlodzonego kalafiora odkroic rozyczki i umiescic w salaterce.Glaba mozna pokroic na mniejsze kawalki i dodac do salaterki lub zjesc.Kalafior powinien byc ugotowany al denteocet winny wymieszac z olejem i miodem na gladki krem,ewentualnie skosztowac,czy nie dodac go wiecej,bo jest bardzo delikatny w smaku.Dodac sol i pieprz.Wymieszackoperek obrac z galazek i posiekackalafior wymieszac z winegretem i koperkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania