miód - 5845 przepisów (strona:156/390)

Ciasto migdałowe z winogronami 187

formy1/4 oliwy z oliwek1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3/4 szklanki mąki3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli3/4 szklanki mielonych migdałówskórka otarta z 1 cytryny20 winogron bezpestkowych - 10 całych, 10 przekrojonych na połówkipłynny miód do skropienia ciastapłatki migdałowe do posypaniaprzygotowanieJajka utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając, dodać mleko, 4 łyżki roztopionego masła, oliwę i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia,solą(...)przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone - patyczek powinien wyjść z ciasta suchy i czysty.  Po przestudzeniu w formie ( ok 20 min) , wyjąć, skropić ciasto płynnym miodem i zajadać ze smakiem! Smacznego!Uwaga: Ponieważ ciasto było dosyć płynne, a piekłam w kwadratowej formie z wyjmowanym dnem, wyłożyłam ją folią . Miałam potem nieco kłopotów z usunięciem jej spod

Stare Gary
Chleb orkiszowy na drożdżach 323

saszetka suchych drożdży ( 7 g )2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka miodu600 ml ciepłej wodynasiona sezamu do posypaniaprzygotowanieW misce wymieszać mąkę z solą, dodać drożdże , wymieszać.  Wlać oliwę , miód i wodę.  Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski ( pok 5 -10 min) Wyrabiałam drewnianą łyżką  , ciasto było dosyć klejące. Dwie foremki o wymiarach

Stare Gary
Domowa wędlina wieprzowo drobiowa czyli parzony baton 235

wędlin z dodatkiem drobiu - nie lubimy - a tu niespodzianka! Było bardzo dobre, polecam:) Robiłam z połowy porcji.Składniki1300g łopatki wieprzowej,700g piersi z indyka,20g soli peklowej,1 łyżeczka miodu lub cukru  przyprawy1 łyżeczkę zmielonych ziaren kolendry,1 łyżeczką białego pieprzu świeżo mielonego,1 łyżeczkę pokruszonych płatków chili,3 duże ząbki czosnku utarte w moździerzu, może być czosnek granulowany20g(...)indyka pokroić w niedużą kostkę. Mięso wieprzowe po oczyszczeniu z niepotrzebnych zgrubień, błon oraz nadmiaru tłuszczu zmielić w maszynce z sitkiem 8mm. Wymieszać dokładnie z solą peklową i miodem. Przykryć lub włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zamknąć i pozostawiłam w lodówce na 24 godziny. W trakcie peklowania 2 razy wymieszać mięso. Dzień drugi : Wszystkie przyprawy i wodę dodać

Stare Gary
Sernik truskawkowy na zimno 193

strony Moje WypiekiSkładniki na spód:140 g herbatników70 g masłana masę:500 g świeżych truskawek2 łyżki soku z cytryny1 szklanka jogurtu naturalnego1 szklanka śmietany kremówki1/4 szklanki miodu ( dałam mniej)3 łyżki cukru (dałam mniej)2,5 łyżki  żelatyny (użyłam żelatyny w listkach - 12 listków)1/4 - 1/3 szklanki wodyprzygotowanieSkładniki spodu umieścić w malakserze i utrzeć na drobny "mokry(...)ciastek wyłożyć formę, dobrze docisnąć, wyrównując.Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (bez ubijania), miód, cukier, żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wylać na spód z ciastek i włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować.  Smacznego!Uwagi: Po wymieszaniu

Stare Gary
Tortille zapiekane z serkiem i figami 204

Pyszne połączenie - serek kozi, figi, tymianek i miód. Na spód użyłam ciasta na domowe tortille , które znakomicie sprawdza się pieczone jak pizza w piekarniku. Z całej porcji ciasta zrobimy ok 8    placków o średnicy ok 20 - 24 cm , jeżeli to za dużo  - resztę warto zamrozić. Nie warto robić mniej. Polecam, smaczna przekąska.składniki(...)pieprzem. Wsunąć na blachę w piekarniku razem z papierem do pieczenia i piec ok 7 - 10 minut, aż ciasto będzie na brzegach zrumienione. Po wyjęciu plasterki figi lekko skropić miodem. Smacznego

Stare Gary
Pulchne pierniczki świąteczne 299

właśnie takich pierniczków ;)Składniki: (na ok. 70-80 sztuk) - 4 szklanki mąki pszennej (tortowej) - 1,5 szklanki cukry pudru - opakowanie cukru waniliowego - 5 łyżek miodu -  8 łyżek przyprawy do piernika - 2/3 szklanki mleka- 1 łyżeczka proszku do pieczenia  - 100g masła - 60g drożdży- 2 jajka Sposób przygotowania:1.W garnku(...)rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, cukier waniliowy i miód. Łączymy wszystkie składniki mieszając łyżką. Odstawiamy z ognia i dodajemy drożdże i ponownie mieszamy do momentu powstania jednolitej konsystencji. 2. Do sporej miski wsypujemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i przyprawą. Wbijamy dwa jajka i wlewamy zawartość garnka. Zagniatamy ciasto dość długo. Po otrzymaniu gładkiego i elastycznego

Gotuj Z Muzyką
Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem 426

przepis na Wigilijne Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem, gdyż bardzo mi te śledzie smakowały. Smak sosu regulujemy według swoich preferencji smakowych, można dodać więcej musztardy, albo więcej miodu, czy też majonezu, należy jednak pamiętać, aby dobrze śledzie wymoczyć w mleku.SKŁADNIKI:4 szt. solonych śledzi,500 ml mleka2 łyżki miodu1 łyżka octu jabłkowego1 łyżka musztardy Dijon1 łyżeczka musztardy francuskiej(...)roślinnego1/2 pęczka koperkusól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy kilka godzin w mleku aby pozbyć się soli. Śledzie osuszamy i kroimy w paski i doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy mieszankę z miodu, octu, obu rodzaju musztard i majonezu, łączymy je w misce za pomocą trzepaczki. Następnie dolewamy stopniowo olej, cały czas mieszając trzepaczką, uważamy, aby sos się nie zważył, wlewamy też odrobinę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki staropolskie 1005

przygotowania dojrzewa w lodówce i dzięki temu nabiera cudownego korzennego aromatu. Należy je piec około tydzień przed Świętami, aby zdążyły zmięknąć. Składniki:1/2 kg mąki pszennej250 g miodu prawdziwego125 g masła3/4 szklanki cukru40 g przyprawy piernikowej1 duże jajko1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 szklanki mleka1/4 łyżeczki soliCukier, masło i miód podgrzać w rondlu, często mieszając aby cukier się rozpuścił

wyzwania kuchenne
Ciasteczka z orzechami i płatkami owsianymi. 283

zrobieniu i bardzo smaczne ciasteczka.Składniki:(na około 30 sztuk)- 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru pudru -  opakowanie cukru waniliowego - 1 łyżka miodu - 1/2 szklanki pokruszonych orzechów (włoskich lub laskowych) - 3 łyżki płatków owsianych - 3 czubate łyżki masła - 2 żółtka Sposób przygotowania :1. Mąkę, cukier, masło (najlepiej miękkie(...)żółtka oraz miód zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy orzechy i płatki owsiane dalej zagniatając. Następnie zawijamy w folię lub wkładamy do woreczka i zostawiamy w lodówce na 1,5 godziny.2.Nastawiamy piekarnik na ok. 175 C. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy ciasteczka foremką i układamy je na blaszce. Wkładamy do piekarnika

Gotuj Z Muzyką
Makowiec (strucla) wg Zofii Nasierowskiej 293

otarta skórka z cytryny 1/2 utłuczonej laski wanilii (zazwyczaj używam aromatu waniliowego lub cukru wanilinowego)szczypta soli Masa makowa: 40 dag maku1 l mleka 10 dag masła 1/2 szklanki miodu 20 dag cukru pudru 3 jajka 50 ml rumu lub spirytusu 25 dag bakalii ( rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa) 1/2 utłuczonej laski wanilii (używam aromat waniliowy i migdałowy)mały budyń waniliowy(...)śmietankowy (mój dodatek)Zaczynamy od przygotowania masy makowej.Opłukany mak zalać gorącym mlekiem, gotować 30 min. Odsączyć, zmielić dwukrotnie. W garnku rozgrzać masło z miodem, dodać bakalie, mak, dokładnie wymieszać, smażyć ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić. Ubić gęstą masę z żółtek i połowy cukru, dodać do maku. Następnie ubić pianę z białek, dodając resztę cukru, połączyć z sypkim

Praktyczna pl
Drożdżówki pełnoziarniste z makiem i stewią 175

ladnie odchodzic od brzegow misy.Mise przykrywam folia i odostawiam do wyrosniecia.Tym razem ,ze stewia trwalo to b. dlugo.W miedzyczasie przygotowujemy nadzienie do buleczek.Zagotowujemy mleko.Goracym mlekiem zalewamy mak.Masa bedzie b.gesta.Dodatek miodu i likieru jednak ja znacznie rozrzedzi.Dodajemy reszte skladnikow,posiekane orzechy,umyte,odsaczone rodzynki.Wszystko dokladnie mieszamy.Masa ma byc na tyle gesta,zeby dala sie rozsmarowac na ciescie.Gdy ciasto podwoi objetosc,wyrzucamy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najlepszy deser truskawkowy z tahini i stewią 197

dipow czy deserow wlasnie.Te wspaniale wlasciwosci ma oczywiscie tylko jogurt naturalny.Skladniki na 2 pucharki deseru:200 g jogurtu greckiego (uzylam 10 %,ale sa ponoc chudsze)2 lyzki tahini2 lyzki miodu lub stewii 1 lyzka cukru pudru , miodu lub stewii6-8 orzeszkow pistacjowych300 g truskawek,2 garstki mrozonych malin i 1 garstka jagod+2 op.stewii

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marchewka duszona z tymiankiem 132

duze slupki,male mlode marchewki pozostawic w calosci.Cebule obrac,pokroic w osemki lub cwiartki.Obieramy czosnek.Marchewki,cebule i czosnek ulozyc w naczyniu zaroodpornym.Dolozyc tymianek w galazkach.Calosc skrapic oliwa i miodem,podlac odrobina woda.Dusic na malym ogniu okolo 15 minut lub w piekarniku okolo 30 minut w przykrytym naczyniu.Swietny dodatek do kazdego drugiego dania.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Truskawka w roli głównej-koktajl truskawkowy 213

ulubionych.Naprawde warto pic go w sezonie truskawkowym jak najczesciej.W towarzystwie kefiru jego wartosc dietetyczna jest zwielokrotniona.Przepis na koktajl truskawkowy- 4 porcje:300-500 g truskawek500 ml kefiru2 lyzki miodu ,lub 4 slodziki stewii a 2,1 gTruskawki umyc,odszypulkowac.Razem z kefirem i miodem umiescic w blenderze.Zmiksowac do zadanej konsystencji.Rozlac do pucharkow i podawac.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Deser kokosowy z jagodami 189

puszki)3 lyzki miodu50 g jagod (u mnie borowka amerykanska)6-8 truskawek10 ciasteczek amarettini(biszkoptow lub jakichkolwiek innych)Wykonanie:Jogurt grecki wymieszac lyzka z kremem kokosowym i miodem na gladka maseNa dno pucharkow wylozyc ciasteczka  Na ciasteczka wylozyc polowe przygotowanego kremuTeraz poukladac pokrojone w czastki truskawki.Przykryc reszta kremu.Posypac jagodami i wiorkami kokosowymi.Przed podaniem schlodzic w lodowce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania