miód - 5845 przepisów (strona:147/390)

Ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi 186

żurawiną i orzeszkami arachidowymi? Znajdą się chętni? :)"Składniki:4 żółtka2 jajkakostka masła śmietankowego145 g cukru210 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia150 g świeżej żurawiny50 g orzechów arachidowych2 łyżki miodu naciowegoSposób przygotowania:Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy. Do przygotowanej masy maślanej dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy jajka(...)spód papier do pieczenia, a następnie przekładamy ciasto, które następnie posypujemy żurawiną, lekko ją wciskając w ciasto. Ostatnią warstwą są lekko poszatkowane/zmielone orzechy arachidowe, które z wierzchu równo polewamy miodem naciowym.Tak przygotowane ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut w 180-190`C.Studzimy w formie.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka ze słonecznikiem 132

przyprawy korzennejgarść suszonych żurawinmak150 g pestek słonecznikaSposób przygotowaniaDo miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy - ciągle ucierając - kolejno po jednym jajku. Gdy masa się połączy dolewamy miodu i dosypujemy przyprawę korzenną.Z gotowego ciasta za pomocą dwóch łyżeczek tworzymy małe kulki, które układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie lekko je spłaszczamy, smarujemy

Słodkie Przyjemności
Masło orzechowe 182

dodamy, bez żadnych zbędnych E i ulepszaczy. :)  Domowe masło można wykorzystać również prosto na kanapki, jeżeli ktoś lubi oczywiście :)Składniki:150 g orzechów arachidowych (ziemnych nie solonych)łyżka miodu gryczanegoew. pół łyżeczki oliwydla złagodzenia smaku łyżka mleka Składniki:Orzechy wrzucamy do blendera i siekamy do momentu uzyskania proszku.Następnie dodajemy miód i dalej mieszamy. W tym momencie masa

Słodkie Przyjemności
Fish and Chips 207

proste - karbowane są fajne, ale proste zdrowsze z wiadomych przyczyn - można zastąpić świeżymi ziemniakamiSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy, następnie nalewamy piwo i miód i całość mieszamy.Piekarnik nagrzewamy, wrzucamy pokrojone w paski ziemniaki, albo wcześniej przygotowane frytki. Ja zazwyczaj korzystam z kupnych - dobrej jakości. Pieczemy około 15 minut w 190`C.Dorsza myjemy, osuszamy

Słodkie Przyjemności
Galette malinowe z gruszką 229

Początek roku szkolnego i nagle za oknem szaro i ponuro! Nie zgadzam się na taką pogodę i z niecierpliwością czekam na piękne, słoneczne dni. Jedynym plusem

Słodkie Przyjemności
Malinowo gruszkowe ciasto z żurawiną 193

Niby nadal lato, niby ciepło, ale w powietrzu czuć już zbliżającą się jesień. Podobno taka kolej rzeczy, ale ja nie jestem na tak. Nie lubię chłodu

Słodkie Przyjemności
Szyszki z żurawiną 159

gotowe w mniej niż 30 minut. Przekonałam Was? Pewnie tak!Składniki:100 g miodu25 g masła2 łyżki cukru2 szklanki czekoladowej granoliszklanka ryżu preparowanegopół szklanki żurawiny świeżej lub suszonejSposób przygotowania:Miód, masło, cukier rozpuszczamy w rondelku a następnie - ciągle mieszając - chwilę gotujemy.Wszystkie suche składniki ze sobą łączymy, następnie polewamy przygotowaną mieszanką miodową i mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej

Słodkie Przyjemności
Pierniczki czekoladowe 160

pudru kostka dobrej jakości masła600 g mąki70 g kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliłyżeczka cynamonupół łyżeczki kardamonupół łyżeczki imbirułyżka ekstraktu pomarańczowego2 jajaszczypta soliSposób przygotowania:Do rondelka wrzucamy masło, miód i czekoladę - mieszamy do połączenia się składników. Gdy masa się połączy dodajemy ekstrakt pomarańczowy - odstawiamy do wystudzenia.Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, przygotowane przyprawy (lub dwie łyżeczki przyprawy korzennej), proszek

Słodkie Przyjemności
Oczyszczający zielony koktajl 195

jabłko1 łodyga selera naciowego2 łyżeczki miodu1,5 szkl. zimnej wody1/2 posiekanego pęczka natki pietruszkiWykonanie:Soki, opłukany szpinak, drobno pokrojony (i obrany) imbir, pokrojoną łodygę selera, pokrojone w kawałki jabłko, miód i pietruszkę umieścić w misce, dolać wody i zmiksować. W razie potrzeby dolać wody

Pasja Smaku
Filet z soli w glazurze pomarańczowej 217

drobnej tarce.Pomarańczę zalewamy wrzątkiem, aby wyparzyć skórkę. Sok z pomarańczy wyciskamy, a skórkę ścieramy na tarce.Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy oraz skórkę, dodajemy pieprz cayenne, imbir, czosnek, miód, ocet i cukier.Gotujemy przez około 5-7 minut, na większym ogniu, aby sos się zredukował i zagęścił. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dokładnie smarujemy

Mania Gotowania
Bananowe ciasteczka z ziarnami i orzechami 253

płatków ryżowychPrzygotowanie:Żurawinę lub rodzynki oraz orzechy włoskie i morele delikatnie siekamy. Banany przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na gładką masę. Po kolei dodajemy wszystkie sypkie składniki oraz miód i mieszamy. Powinniśmy otrzymać dosyć gęstą konsystencję masy - tak by odchodziła od łyżki. Gdyby była za rzadka, możemy dosypać trochę płatków.Masę przekładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Zakręcony Widelec
Kurczak pieczony z pieczarkami, słodkimi ziemniakami i jarmużem. 229

więcej czasu. Uporałem się jednak z tym, więc działamy!Co będzie potrzebne?-kurczak, umyty i osuszony-papryka słodka mielona-tymianek -oliwa lub mniej dietetyczne masło-szalotka-trzy ząbki czosnku-miód-suszona piri piri-10 dużych pieczarek-por część biała-słodkie ziemniaki-jarmuż-suszone karmelizowane pomidoryKurczaka posypujemy papryką, solą i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy szalotkę i ząbki czosnku. Na patelni(...)rozgrzewamy klarowane masło i podsmażamy tymianek z papryczką, dodajemy na kilka sekund łyżkę miodu. Polewamy tym masłem kurczaka. Wkładamy do piekarnika na 170 stopni, na czas odpowiadający wadze kurczaka. Moj ważył 1,46 kg, więc piekę go 1,5h.Pieczarki kroimy na ćwiartki. Na patelni szklimy posiekaną por, podlewamy łyżeczka octu musującego. Nie solimy. Pieczarki, by były jędrne powinny być

BaRepas
Jogurt z dynią i granolą 209

skóry i blenderem miksujemy na gładkie puree. Takie puree można zamrozić na później lub przechowywać w lodówce i używać według potrzeb na bieżąco.Jogurt należy dokładnie wymieszać z miodem i połową porcji puree z dyni. Przełożyć do szklanek, przykryć resztą puree z dyni i posypać granolą

happycreatiff.blogspot.com
Bakaliowy makowiec 173

składniki* 400 g mielonego suchego maku* 400 ml mleka* 1 łyżka masła * 5 jajek* 1/2 szklanki miodu* 3 duże jabłka* 125 g miękkiej margaryny* 3/4 szklanki cukru* aromat migdałowy* 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 szklanki bakalii (orzechy, migdały, skórka cytrynowa i pomarańczowa, rodzynki, suszone morele, kandyzowane owoce)  Sposób wykonania Mleko zagotować z łyżką masła, wsypać mielony(...)łka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać.Powstałą masę dodać do maku, wymieszać, dodać miód, proszek do pieczenia, wymieszać, dodać, jabłka, bakalie i znowu wymieszać.Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać.Powstałą masę przelać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem

Mix smaku
Ciasto z masą budyniową 205

łyżeczka proszku do pieczenia 8 łyżek kwaśnej śmietanyKrem0,5 litra mleka 0,5 szkl. cukru1 cukier wanilinowy2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej1 kostka masłaW garnku rozpuścić miód,cukier puder i masło,wystudzić.Do miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą,dodać jajko,śmietanę oraz wystudzoną masę z miodem.Zagnieść ciasto, podzielić na 3 lub 4 części.Każdą

Moje domowe kucharzenie