miód - 5845 przepisów (strona:145/390)

Pełnoziarniste pancakes na dzień dobry 294

białka , 6,2g tłuszczu oraz 35,5g węglowodanów .  SKŁADNIKI: 1 jajko 30g mąki pszennej pełnoziarnistej 5g płatków owsianych- łyżka stołowa 75ml mleka 0,5%- 1/3 szklanki 12g miodu- 1 łyżeczka szczypta soli szczypta sody oczyszczonej PRZYGOTOWANIE: Oddzielić białko od żółtka Białko z odrobiną soli ubić na sztywną pianę Żółtko zmiksować z mąką, płatkami owsianymi, mlekiem i opcjonalnie miodem Dodać

peanutbuttermonster
Sos pomidorowy do pizzy 230

pomidorowy o szerokim zastosowaniu : do pizzy, do ciasteczek, mięs, ryb, itd.     Składniki: -4 cebule -marchew -koncentrat pomidorowy 30% - 200 ml -2 łyżki miodu -sól, pieprz -papryka słodka i ostra -majeranek, bazylia -olej, woda    Cebulę kroimy w ćwierćplastry a marchew w drobną kosteczkę.    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką. Dodajemy miód

Maminek kulinarny
Pieczony filet z indyka. Domowa wędlina. 231

Składniki: 1,5 kg filetu z indyka, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu Wileńskich , 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżka słodkiej papryki, kilka plasterków suszonego czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie:   Dokładnie myjemy filet z indyka pod zimną wodą, Osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy wszystkie błonki. Oprószamy solą i pieprzem. W miseczce przygotowujemy marynatę: płynny miód +ocet winny

Aga w kuchni
Deserek... 361

postu nie zjem żadnych słodyczy i nie zdrowych przekąsek dlatego alternatywą może być taki oto deser:) składniki 250g twarogu chudego 4 łyżki jogurtu naturalnego kiwi 2 jabłka 1 łyżeczka miodu Twaróg, jogurt i miód miksujemy.  Z owoców przygotowujemy mus.  Następnie przekładamy do wysokiej szklanki , kładąc warstwę serka, owoców i tak na zmianę. Deser ma kwaskowaty smak, więc

Cukier&Puder
Bomba zdrowia - Koktajl z pietruszki i banana 180

wystarczy zjeść łyżkę natki, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie ) oraz spora ilość beta karotenu , witaminy B1 i B2 . SKŁADNIKI pęczek pietruszki 1-2 banany maślanka / mleko  1-2 łyżki miodu sok z cytryny   WYKONANIE Pietruszkę siekamy i umieszczamy w blenderze razem z bananem, maślanką lub mlekiem. Dodajemy miód oraz wyciskamy sok z cytryny i miksujemy do momentu uzyskania

Zofiana
Makowiec na kruchym spodzie, z dżemem z czerwonej porzeczki i kruszonką z dedykacją dla Ewy i Kasi 224

palcach. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Masa makowa: 200 g maku - użyłam mielonego maku BackMit , niepełna szklanka mleka , 4 łyżki miodu , pół szklanki cukru pudru , 1 łyżeczka mielonego kardamonu , 1 łyżeczka cynamonu , 100 g masła , 4 białka jaja . Dodatkowo: kilka łyżek dżemu porzeczkowego lub innego kwaskowatego, cukier puder do posypania(...)upieczeniu. Mleko zagotować z połową cukru, masłem, miodem, kardamonem i cynamonem. Dodać mak, wymieszać i gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Przykryć i odstawić do całkowitego wystygnięcia. (Jeśli korzystamy ze zwykłego maku, wtedy trzeba go wypłukać, zalać wrzątkiem i gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Odstawić do przestygnięcia, odcedzić na gęstym sicie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cynamonowe placuszki pełnoziarniste :) 143

proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 saszetka stewi waniliowej - 50 ml mleka Moje dodatki: - serek kakaowy - 3 łyżki jogurtu naturalnego + 1 słodzik + 1 płaska łyżeczka kakao - 1 łyżeczka miodu cynamonowego od Anielskie Przysmaki Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy w misce i mieszamy energicznie za pomocą łyżki :D Kładziemy na rozgrzanej patelni, bez użycia tłuszczu po 1 łyżce ciasta. Zmniejszamy ogień(...)Kiedy na placuszkach pojawią się pęcherzyki przewracamy na drugą stronę. Smażymy do zrumienienia. Podajemy z serkiem, miodem czy owocami, w sumie to z czym tylko Chcecie :) Wartość kaloryczna samych placuszków wynosi 270 kcal

Zdrowie na języku :P
Olej rzepakowy w dietetycznym TORCIE kakaowym z soczewicy i ryżu :) 147

powtórki, choć w innych wariacjach. Składniki: - 100 g ryżu brązowego (waga przed ugotowaniem) - 200 g soczewicy zielonej (waga przed ugotowaniem) - 2 jajka - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 100 g miodu gryczanego (bądź innego) - 110 g dojrzałego banana (waga bez skórki) (1 duży) - 190g obranych jabłek (2 średnie) - 50g zmielonych orzechów ziemnych - 4 łyżki oleju rzepakowego - 2 łyżki kakao Ryż i soczewicę(...)zalewamy 1l wrzątku z odrobiną soli. Polecam gotować w torebkach, gdyż soczewicę wyciągniemy po 25 minutach gotowania, natomiast ryż po 35 minutach. Ostudzamy. Banana i jabłka z miodem blendujemy na mus. To samo z orzechami, jeżeli mamy w całości. Ostudzoną soczewicę i ryż również blendujemy na średnio gładką masę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemu, do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę

Zdrowie na języku :P
Pancakesy z nutellą i mąką z pełnego przemiału 212

PANCAKESY Z NUTELLĄ I MĄKĄ Z PEŁNEGO PRZEMIAŁU Składniki: 1,5 szklanki mąki z pełnego przemiału 0,5 łyżki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki miodu (spore) 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, wymieszaj z sodą i proszkiem. Dodaj jajka, rozprowadź.  Dodaj mleko, miód i olej

Gotowanie to kochanie
Chleb z pełnego ziarna 204

serca :) Chleb z pełnego ziarnaSkładniki:100 g mąki żytniej pełnoziarnistej200 g mąki pszennej razowej1,5 łyżeczki soli15 g świeżych drożdży 250 ml wody w temperaturze pokojowej1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Do dużej miski daj drożdże i sól. Rozmieszaj je drewnianą łyżką. W osobnej misce rozpuść miód we wodzie i wlej do drożdży. Mąki delikatnie wsypuj do dużej

Lawendowe Niebo
Letni pudding z lodami karmelowymi 161

boooski!!! A do tego łatwy w przygotowaniu i efektowny.SKŁADNIKI (na 4 porcje) 80 dkg mrożonych owoców (u mnie 2 opakowania mrożonki porzeczka, malina, wiśnia i truskawka) 3/4 szklanki miodu ( w oryginale był "Złoty Syrop")Biały chleb tostowyOpakowanie lodów waniliowychPuszka mleka kondensowanego 150 ml śmietany kremówkiPRZYGOTOWANIEOwoce wkładam do garnka z grubym dnem, dodajemy miód i gotujemy na średnim ogniu około

Magiczna kuchnia Darii
Czekoladowa markiza czyli mus czekoladowy przekładany biszkoptem :) 173

soli Do dekoracji:Wiśnie w spyrytusieBita śmietana z serkiem mascarponePRZYGOTOWANIE:BiszkoptOddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę z 1 łyżką cukru. W osobnej misce ubijam zółtka z miodem i cukrem na pulchną białą masę. Następnie łączę masę z żółtek z ubitymi białkami delikatnie mieszając. Do powstałej masy dodaję przesianą mąkę z  kakao, sól i ponownie delikatnie mieszam(...)stopni prze 6-7 minut. Po upieczeniu studzę ciasto a następnie wykrawam dwa prostokąty dopasowane do keksówki.MusCzekoladę łamię na mniejsze kawałki i wraz z cukrem i miodem oraz łyżką kremówki i żółtkami wkładam do miski którą ustawiam na garnku z gotującą się wodą. Rozpuszczam wszystie składniki w kąpieli wodnej, aż do uzyskania jednolitej masy. W tym czasie miksuję masło

Magiczna kuchnia Darii
Ryż z jabłkami / Rice with apples 164

kolacje.SKŁADNIKI300 gram ryżu4 duże szare renety2 łyżki rodzynek700 ml mleka200 ml śmietany1 jajko 2 łyżki brązowego cukru2 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonulasa waniliikora cynamonuJogurt grecki do polania1 łyżka miodu PRZYGOTOWANIERyż płuczę, przekładam do garnka i zalewam mlekiem. Dodaję laskę wanilii, korę cynamonu i brązowy cukier. Gotuję na wolnym ogniu do całkowitego wchłonięcia się mleka. Wyciągam wanilię i cynamon. Dodaję(...)wykładam jabłka i przykrywam pozostałym ryżem. Na wierzchu układam wiórki masła.Zapiekam bez przykrycia 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Przed podaniem polewam jogurtem grecki zmieszanym z łyżka miodu. Ryż jest delikatny, aromatyczny i ma chrupiąca skórkę :) Gorąco polecam dla małych łasuchów i nie tylko

Magiczna kuchnia Darii
Sałatka z szynką szwarcwaldzką i panierowanym serem camembert 354

jajkobułka tartaSKŁADNIKI na miodowo-balsmiczny vinaigrette:80 ml oliwy z oliwek3 łyżeczki octu balsamicznegosok z 1/2 cytryny2 łyżeczki miodusól, pieprzPRZYGOTOWANIE miodowo-balsmicznego vinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę, ocet basamiczny, miód i sok z cytryny. Za pomocą ubijaczki lub widelca łączymy ze sobą składniki, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.PRZYGOTOWANIE sałatki:W pierwszej kolejności panierujemy pokrojony w plastry ser camembert

kulinarnyJa
Placki marchewkowe z daktylami w aromacie cytrusów 178

szklanki mleka i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Dodajemy mąkę i skrobię ziemniaczaną. Następnie dodajemy drobno pokrojone daktyle, rozdrobnionego banana oraz otartą skórkę z pomarańczy, cytryny i limonki. Doprawiamy wszystko miodem i cynamonem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy na jednolitą masę. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Usmażone układamy na papierowym ręczniku, który pochłonie zbędny tłuszcz. Przed podaniem polecam oprószyć placki cukrem

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania