cudo! Czego nam trzeba? Do ciasta: -3 kubki mąki pszennej TYP550 -3 jajka -3/4 kubka mleka -3/4 kubka cukru -1/2 kubka oleju -3 łyżki miodu -łyżka cynamonu -łyżka kakao -łyżeczka i trochę proszku do pieczenia -łyżeczka sody -cukier waniliowy Jajka ubijamy na puszysto, dodajemy cukier waniliowy i ubijamy jeszcze dwie minuty. Mąki przesiewamy, dodajemy sypkie produkty(...)cukier, mieszamy spulchniając widelcem. Dodajemy olej, miód i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni. Masa śliwkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 170 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -200 gram suszonych śliwek -mleko około
BaRepasKlubu kolacyjnego "Apetyt na eksperymenty" . Te smakołyki, zapewne jeszcze nie raz przygotuję :) SKŁADNIKI: 200 g mąki 2 duże jajka 20 g stopionego masła 2-3 łyżki czystego alkoholu miód sok z cytryny woda różana migdały A jak to zrobić: Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, roztopione masło i alkohol. Zagnieść ciasto, podobnie jak na faworki, przykryć ściereczką(...)odstawić na około 30 minut. W tym czasie można przygotować sos z miodu, soku z cytryny i kilku kropel wody różanej. Wszystkie składniki, należy podgrzać w garnuszku. Migdały (drobno posiekane) uprażyć. Ciasto cienko rozwałkować , pociąć na paski szerokie na 3-4cm., zwinąć jak róże i smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu, róże polać syropem i posypać migdałami. Uwaga
Kuchnia w opałachŻytnio-pszenne bułki z dodatkiem płatków owsianych i siemienia lnianego. Z podanej porcji wychodzi około 10 średniej wielkości bułek. 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 1 łyżka masła łyżeczka soli 1 szklanka gorącej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki siemienia lnianego 1,5 szklanki mąki żytniej razowej 3/4 szklanki mąki pszennej + około(...)łyżka do podsypania Dodatkowo (na wierzch): 1 jajko, 1 łyżka mleka, garść płatków owsianych Płatki, miód, masło i sól zalać gorącą wodą i odstawić do wystygnięcia. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem i również odstawić. Wszystko wymieszać z mąką żytnią i pszenną oraz siemieniem lnianym. Wyrobić elastyczne ciasto podsypując mąką. Ciasto przełożyć do miski. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe
Bullioboczku wędzonego parzonego parka wędzonej kiełbasy 1,5 kg. kiszonej kapusty mała główka białej kapusty 10 dag. suszonych śliwek 2 ząbki czosnku 1 cebula 1- 2 łyżek miodu 1-2 łyżek tłuszczu margaryna lub smalec 2- 5 g. grzybów suszonych vegeta, pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat pomidorowy WYKONANIE: Małą główkę kapusty poszatkować, odstawić Karkówkę, boczek świeży(...)Czas połączyć wszystkie składniki. Do około 1l wywaru z żeberek wkładamy usmażone mięso, kapustę, grzyby i ugotowane żeberka. Dodajemy pokrojone suszone śliwki około 10 dag. oraz łyżkę lub dwie miodu. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu
Kuchnia Beatyjeszcze kilka zdjęć pierniczków. SKŁADNIKI: 3kg. mąki 1 kg. cukru 1 masło śmietankowe 1 masło roślinne 2 łyżki białego smalcu 4 paczki korzeni 3 łyżki kakao słoik miodu(taki dżemowy) 3 czubate łyżki dobrej kawy sparzonej w szkl. wody 3 łyżki amoniaku zgaszone 1/2 szkl. gorącego mleka 1/2 paczki proszku do pieczenia 2 łyżki cynamonu 4-5 jajek(...)resztę cukru przepalić w garnku(na małym gazie, mieszając), gdy będzie gotowy zgasić go syropem i kawą- pamiętajcie syrop lejcie powoli i mieszajcie, aby nie powstały grudki, następnie dodajemy miód i wszystkie tłuszcze, studzimy, mąkę wsypujemy do miski razem ze wszystkimi suchymi dodatkami, jajka ubijamy, dodajemy zimny karmel z dodatkami, zaparzony amoniak, łączymy z suchymi produktami, wyrabiamy ciasto, aż będzie
Kuchnia Beatymaku (2 łyżki masy zabieram na makiełki wigilijne) 3/4 kostki masła 3/4 szkl. cukru 6 jajek 2 łyżki kakao 3/4 słoika powideł śliwkowych (słoik 200ml) 2-3 łyżki miodu 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej olejek migdałowy kilka kropel bakalie: skórka pomarańczowa, orzechy, migdały i rodzinki WYKONANIE: mak zaparzyć i zostawić na 12 godz. po czym zmielić(...)najmniejszych oczkach 3 razy białka ubić z cukrem, dodać żółtka ciągle ubijając masło roztopić, dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować
Kuchnia Beatyjego smakiem w Sylwestra i Nowy Rok! płytka miodowa SKŁADNIKI: Ciasto 500 g mąki pszennej 130 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200 g masła 3 łyżki płynnego miodu 2 jajka szczypta soli WYKONANIE: Mąkę mieszamy z cukrem, solą, sodą, dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z mąką, aż powstaną grudki, następnie dodajemy jajka i miód i szybko zagniatamy
Kuchnia Beatycoli, więc dziś postanowiłam je wypróbować. Jest wiele przepisów, więc wzięłam z nich co najlepsze moim zdaniem i nie zawiodłam się. SKŁADNIKI: 1 kg żeberek, 1 łyżka miodu, 1/3 szklanki coli, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz do smaku, vegeta, rozgniecione 2 ząbki czosnku. WYKONANIE: Żeberka kroimy na porcje nacieramy solą, pieprzem, vegetą i rozgniecionym czosnkiem, miód, colę, ketchup dokładnie
Kuchnia Beatyszpinak baby. Tym razem na kolacyjkę zaserwowałam sobie taką sałateczke: Składniki: około 100 g sera feta garść szpinaku baby pierś z kurczaka zioła (jakie lubimy) sól pomidor sos: łyżeczka miodu łyżka musztardy 1 ząbek czosnku szczypta soli 3 łyżki oliwy (oleju) 2 łyżki wody sól Przygotowanie: Pierś kurczaka kroimy w paski. Solimy i obsypujemy ulubionymi ziołami. Smażymy na patelni(...)zwykłej, ale z bardzo małą ilością tłuszczu. Robimy sos: ząbek czosnku przepuszczamy przez praskę solimy szczyptą soli (ja dałam sól morską) i ucieramy czosnek z solą. Następnie dodajemy musztardę, miód, oliwę i wodę dokładnie mieszamy. Odstawiamy aby smaki przeszły. Na talerz układamy szpinak baby. Na to pokrojony w kostkę pomidor i fetę również pokrojoną w kosteczkę. Na samą górę naszą
Amatorka kuchennadodać, nic ująć - gotujemy kukurydzę:) Składniki: 1 kukurydza 2 łyżki cukru lub 2 łyżki miodu 1/2 szklanki mleka - opcjonalnie wiórki masła do posmarowania kukurydzy sól Zagotowujemy wodę i słodzimy 2 łyżkami cukru lub dodajemy 2 łyżki miodu. Można dodać pół szklanki mleka Kukurydzę wrzucamy na wrzątek i gotujemy pod przykryciem 10-15 minut Na ugotowaną kukurydzę kładziemy wiórki masła
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszklanka mleka olej do smażenia sól cukier ze śmietaną cukier puder lub miód do dekoracji Mąkę wymieszać z żółtkami, mlekiem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek, pokroić w kostkę Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy Starannie(...)patelni rozgrzać olej i wykładać łyżką placuszki "Jechałam" na trzy patelnie :) Smażyć z obu stron na małym ogniu Podawać udekorowane cukrem pudrem lub śmietaną z cukrem. Można też polać miodem. Są świetne na każdą porę dnia. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, więc można, na drugi dzień, wziąć do pracy Mniam! Smacznego :) W myśl mojej akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commaku (w sklepie nie dostałam białego więc piekłam z niebieskiego) 100 g masy marcepanowej (u mnie dwa batoniki marcepanowe, z których odkroiłam czekoladę) 100 gramów cukru 100 gramów miodu 50 gramów masła 100 gramów orzechów włoskich 100 gramów płatków migdałowych 60 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej 70 gramów rodzynek 2 jajka 8 okrągłch pokruszonych biszkoptów 3 szklanki mleka do gotowania(...)ostudzić Migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową zmielić w malakserze. Ostudzony mak z orzechami również zmielić w malakserze (lub maszynce) Marcepan o temperaturze pokojowej rozdrobnić palcami, zmieszać z miodem w malakserze, dalej miksując dodać jajka i całość połączyć z makiem i orzechami Dodać pokruszone biszkopty Pozostawiamy do ostudzenia lub do następnego dnia (ja trzymałam w lodówce wraz z ciastem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzasadzie po 20 minutach są gotowe gdyby nie fakt, że masa musi w lodówce zastygnąć. Składniki: 1 kostka masła 3 łyżki ciemnego kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżka lejącego miodu 5 łyżek mleka 2 szklanki płatków kukurydzianych (Corn flakes) 1 paczka herbatników okrągłych (niestety w sklepie nie dostałam okrągłych, więc robiłam na prostokątnych) Wyszły mi 33 sztuki Masło, kakao, cukier(...)mleko i miód rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, stale mieszając. Trzeba uważać, żeby nie zagotować. Tylko rozpuścić. Wyłączyć palnik, odstawić garnek na bok. Dodać płatki kukurydziane i dokładnie wymieszać Na każdy herbatnik wyłożyć porcję masy. Może spływać po bokach, ale to nic nie szkodzi. Najlepiej więc, żeby herbatniki wyłożyć na prostej powierzchni Po wyłożeniu całej porcji wkładamy ciasteczka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTrochę go zmodyfikowałam smarując ciasto z wierzchu Nutellą i posypując wiórkami kokosowymi. Składniki: 250 gramów margaryny 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki oliwy 1/2 szklanki śmietany 18% 1/4 szklanki miodu płynnego 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 1 przyprawa do pierników bakalie (ja nie dawałam) Nutella do posmarowania ciasta wiórki kokosowe do posypania wierzchu Margarynę utrzeć(...)cukrem pudrem na pulchną masę Cały czas mieszając dodawać po 1 jajku, miód, oliwę, sodę i przyprawę Następnie dodać śmietanę i ewentualnie bakalie Piekarnik nagrzać do 175 stopni Blachę wyłożyć papierem, wlać masę i piec 40 minut. Ja masę przelałam do dużej blachy, ponieważ potrzebowałam minimum 25 kawałków ciasta. Ciasto było więc niskie, a nie takie jak klasyczny piernik. Jeśli
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comśniadanie na świecie :) Składniki: 1 szklanka (250 ml) mleka 2,0 % 3 łyżki płatków owsianych 1/4 szklanki jagód 1/3 szklanki malin szczypta cynamonu (u mnie świeżo starty) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka ziaren słonecznika Mleko przelać do rondelka i wsypać płatki owsiane. Doprowadzić do wrzenia i odstawić na 10 minut do nasiąknięcia Dodać siemię lniane(...)łyżeczkę miodu - wymieszać Dodać maliny, jagody i posypać ziarnami słonecznika i świeżo startym cynamonem :) Zjadać! :) Szybko! Bo wolno się nie da - zbyt pyszne :) Na zdrowie :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com