razu zaznaczę, że poniższy przepis pozwala na wykonanie trzech warstw, jeśli jednak, tak jak ja nie macie odpowiednio dużego szklanego naczynia, nie ma się czym przejmować - można zrobić dodatkowe mini wersje w szklanych pucharkach. Spróbujcie koniecznie, bo warto :) Składniki (na formę o średnicy 20 cm, wysokości 15 cm) : Krem Custard: 1 litr mleka 3,2% 125 ml śmietany kremówki
Domowa Cookierenka Agigrilla polecają się banany :) Wystarczy nafaszerować je czekoladą i piankami marshmallow i pyszny deser gotowy. Kto by pomyślał: takie proste, a tyyyle przyjemności :) Składniki: 1 banan 2 łyżki mini pianek marshmallow lub kilka dużych (pokrojonych) 2 łyżki dropsów czekoladowych do pieczenia lub kilka kostek ulubionej czekolady Na nadzienie nadają się także posiekane orzechy, nadziewane małe czekoladki, czy pokruszone płatki śniadaniowe
Domowa Cookierenka AgiMąkę wymieszać z cukrem/stevią i solą, dodać jajko i wymieszać. Następnie dodać mleko (dodawać stopniowo, bo może będzie potrzeba mniej) i ponownie wymieszać. Masą wylepić brzegi i boki mini foremek na tarty, wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 minut (do zezłocenia) w 180*C. Jeśli zobaczycie że na spodzie robią się jakieś górki to szybko przebijamy
breakfast of dreamsniestety się nie udało powtórzyć jej w tym samym gronie, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło i razem z Karoliną umówiłyśmy się na taką mini-akcję :) Paczkę dostałam już dwa dni temu i na prawdę codziennie toczyłam ze sobą walkę żeby jej nie otworzyć...Dzisiaj rano dosłownie się na nią rzuciłam! :3 Co w niej
breakfast of dreamsmini tort a'la Szwardzwaldzki - kakaowe biszkopty z serem białym z mieloną wanilią, wiśniami i gorzką czekoladą~ Dzisiaj - 2 lipca, breakfast od dreams obchodzi swoje drugie urodziny! Nie wierzę, że jestem tutaj już drugi rok. W poprzednim dziwiłam się, że obchodzę pierwsze urodziny bloga. Czy teraz dziwię się bardziej? Nie. Jestem już po prostu tak przywiązana do tego miejsca
breakfast of dreamsgotowany jogurt z puree z batata podany z preparowaną jabłkowo-cynamonową kaszą jaglaną~ Wczoraj odsyłałam Was do przepisu na babkę, a dzisiaj polecam mini-babki, w wersji żurawinowo-waniliowej :) Aby przejść do przepisu kliknij TUTAJ lub na poniższe zdjęcie. Tym samym chciałabym Wam życzyć wesołych i spokojnych Świąt (jeśli je obchodzicie :)), spędźcie je bez stresu, w rodzinnym gronie, przy stole
breakfast of dreamsrazu z Mamą pojechałyśmy na warsztaty kuchni wegańskiej o których pisałam wcześniej. Było wspaniale! Zrobiłam parę zdjęć telefonem i myślę, że w weekend dodam przy okazji posta śniadaniowego mini-relację. Na warsztatach robiliśmy m.in. green smoothie i postanowiłam je dzisiaj odtworzyć w nieco innej wersji, ponieważ zamiast - jak wczoraj - pomarańczy, użyłam ananasa. Pokochałam te zielone koktajle od pierwszego łyka
breakfast of dreamszwykłe" ciasteczka, bo zawierają drożdże. Dzięki nim są puszyste i miękkie w środku, a na zewnątrz mają pyszną chrupiącą skórkę. Smakują trochę jak coś z pogranicza mini-bułeczek i ciastek :) Wiecie dlaczego warto jeść jagody goji ? Nie tylko dlatego, ze są smaczne... ;) Jagody goji to nazwa handlowa owoców kolcowoju chińskiego oraz kolcowoju pospolitego. Tradycyjnie przypisuje się jagodom goji następujące
chili & sugarKruche tartinki z grzybami Danie które pachnie lasem i jesienią,kruche ciasto i farsz grzybowy, zamknięta całość w małych mini tartach doskonała na ciepłą przekąskę czy nawet smaczny obiad! Składniki Ciasto: 20 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 jajko 1 płaska łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz: 30 dag maślaków 1 cebula 2 jajka pęczek szczypiorku cienkiego 1 łyżka
Wanilia i KardamonBardzo proste i szybkie ciasto :) Każdy kto nie lubi piec, lub kto twierdzi, że mu to nie wychodzi z pewnością powinien spróbować zrobić mini tort :) Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami np sezonowymi. Idealnie smakuje z truskawkami :) Składniki na biszkopt: 3-4 jajka łyżka oleju szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy zapach waniliowy łyżka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru
ChilliJemyUwierzcie lub nie, ale kiedyś nie przepadałam za sernikami...istniała dla mnie tylko szarlotka. Te czasy jednak nieodwracalnie odeszły w niepamięć :) Serniki uwielbiam, a te mini jego wersje bardzo lubię. Z pewnością to nie będzie jedyny mój na ich temat wpis. Dzisiaj propozycja delikatna, bez owoców i słodkich dodatków. Skupmy się na kokosie :) Składniki: 350 g twarogu (użyłam tego
ChilliJemyNiby drób, ale nie taki znowu zwykły. Najfajniejsza w tym dzikim ptactwie jest ich wielkość. Udko na jeden kęs i przepyszna mini-pierś. Chyba właśnie zostałam fanką pieczonych przepiórek. :) marynata na 2 przepiórki: 2 łyżki miodu pszczelego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy maggi 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka mielonego cynamonu kilka plasterków limonki garść pieczarek
Kuchenna KontrrewolucyaProporcje zalewy są na około 2 litrowe słoiki, ponieważ wątpię, by ktoś tak, jak ja robił tak znikomą ilość jakichkolwiek przetworów. ;) Dodałam do niej również, dla odmiany, odrobinę gorczycy. mini cebulki, najlepiej dymki 700ml wody 250ml octu jabłkowego 2 łyżki cukru kryształu 1,5 łyżki soli gruboziarnistej 4 ziela angielskie 6 ziarenek pieprzu czarnego 2 liście laurowe płaska łyżeczka ziaren
Kuchenna Kontrrewolucyaprzesympatycznym i zwariowanym towarzystwie :) Czyli nasze klimaty, krótko mówiąc :) Śmiechy, chichy, dobre jedzonko, piwko - wiadoma sprawa, nie trzeba tłumaczyć :) Wieczorem spontaniczne ognisko na śniegu w kilkustopniowym mrozie i smażenie mini parówek :P Swoją drogą, kto nie próbował temu polecam - są pyszne :) Nawet te wyjmowane z ognia ;) Zdjęć z ogniska niestety jeszcze nie mam, dlatego podzielę się z Wami tajemniczym zdjęciem
My simple kitchennich do przygotowania kolacji imieninowej dla moich bliskich. I tak właśnie powstała sałatka z grillowanymi szparagami, suszonymi pomidorami i mozzarellą :) SKŁADNIKI 250 g cienkich zielonych szparagów 150 d mozzarelli mini (po odsączeniu) garść suszonych pomidorów (pomodori secchi) 3 plastry szynki parmeńskiej 8 pomidorków cherry oliwa z oliwek (Italiamo) spray chili (Italiamo z Lidla) lub oliwa z pikantą papryczką
Moje Kuchenne Rewelacje