Zostało mi trochę składników z robionego do racuchów musu czekoladowego. Myślę sobie, zrobię kruche mini tarty wypełnione podobnym musem, dodam sobie truskawek i będzie pysznie. Byłoby, gdyby mi się mus nie zważył. Pierwszy raz mi się coś takiego przytrafiło; pytanie, czy ostatni? Ciasto się już chłodziło w lodówce, więc nie mogłem go zmarnować, a jako, że jabłek u mnie zawsze
BaRepasszparagi z sosem holenderskim szparagi pod beszamelem jajecznica ze szparagami jajka w koszulkach z musem szparagowym komosa ryżowa czerwona z kurczakiem i szparagami krem mus z białych szparagów mini tarty ze szparagami naleśnikowy duet napoleonka z zielonymi szparagami omlet ze szparagami placki szparagowe polędwiczki wieprzowe ze szparagami i smardzami sałatka ze szparagów z jakami przepiórczymi i sosem
królestwo garówzasadzie przepis już był na blogu, a mianowicie tutaj. Tym razem po prostu zrobiłam mini wersje – ogólnie potrzebujemy 1/3 składników z przepisu na murzynka z kokosową kołderką. Składniki na ciasto kakaowe (na 4 foremki ceramiczne): 1/3 kostki masła lub margaryny 1/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki przegotowanej wody 2 żółtka 2/3 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku
kuchcikowniaPodczas przyjęcia, w oczekiwaniu na główne danie, podajemy naszym gościom różnego rodzaju przekąski, lekkie sałatki itp. Bazyliaczki * są do tego idealne. Te mięciutkie, odrywane mini bułeczki wspaniale komponują się np. z lekką sałatką lub po prostu z masełkiem czosnkowym. Można je również jeść same bez dodatków. Polecam, bo smak i ich zapach jest wspaniały. Dodatek bazylii nadaje im niepowtarzalnego charakteru
Słodkie okruszkidostępem do wspólnej kuchni bez wygód. Wręcz przeciwnie - dom miał jasną, dużą kuchnię, dobrej klasy lodówkę i kuchenkę z piekarnikiem, ogromny salon z kominkiem, a do tego ogród z mini placem zabaw. Generalnie bajka jak na polskie, nadmorskie standardy. Jeszcze tylko gdybyśmy mieli bliżej do plaży i do centrum to byłoby idealnie. Ale nie o tym miało być. Nadmorska dieta
Kuchnia po mojemuobżarstwo): 6 małych, świeżych fląderek 1 cebula sól, pieprz pieprz cytrynowy czosnek granulowany kilka plastrów cytryny masło i bułka tarta folia aluminiowa Przygotowanie: Ryby dokładnie umyłam. Na szczęście na mini-targu rybnym Pan je oczyścił z wnętrzności. Każdą rybkę z osobna zsypałam solą, pieprzem czarnym i cytrynowym oraz odrobiną czosnku granulowanego. Ryby układałam warstwami w misce oddzielając każdą warstwę plastrem
Kuchnia po mojemuzaobserwować skąd wyłaniają się ludzie z torbami pełnymi ryb ;) Port okazał się równie malutki co sama miejscowość. Kilka małych, kolorowych kutrów na brzegu i krótki ciąg "garaży" zagospodarowanych na mini - giełdę rybną. We wrotach każdego z nich skrzynki pełne flądry zwanej Strornią i pstrąga tęczowego o pięknym czerwonym mięsie. A przy każdym stoisku rybak - sprzedawca sprawiający ryby wybrane przez
Kuchnia po mojemułyżka oleju roślinnego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki musztardy delikatesowej 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki szczypta bazyli szczypta tymianku szczypta rozmarynu szczypta czosnku granulowanego mini-szczypta kurkumy dla koloru pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Surówka Składniki na sałatkę pokroiłam w drobną kostkę. Kapustę dość cienko poszatkowałam, odrobinę posoliłam i popieprzyłam. Wymieszałam składniki. Dressing Musztardę utarłam
Kuchnia po mojemuukrócę ten temat i zakończę konkluzją, że w takie dni chociaż na talerzu warto bawić się kolorami. W ramach późno jesiennej terapii kolorami na obiad polecam wielobarwny makaron z mini roladkami z kurczaka. Składniki: niewielki filet z kurczaka 1 niewielki brokuł 1/2 opakowania makaronu penne tricolore 1 spory ząbek czosnku 1/2 kostki serka topionego koziego lub naturalnego sól, pieprz szafran
Kuchnia po mojemuteraz? Pluje, zostawia, wyjada wędlinkę i wszystko to trwa 40 minut. Tylko jajeczniczkę, tosty i parówki z szynki nadal znikają bezproblemowo ;) Oto dzisiejsze śniadanie Młodego: zapiekanki z mini - grahamki z papryką, cebulą i odrobiną siusiupu ;) Może i oburzą się dietetycy, ale czyż widok wcinającego z zapałem Szkraba wymazanego keczupem nie jest bezcenny? I śniadanie zjedzone w 10 minut... Cóż
Kuchnia po mojemuUtarło się w moim domu, że raz na jakiś czas naszą mini kuchenkę w weekendowe poranki opanowuje mój Mąż. Przyrządza wtedy przepyszną jajecznicę. Kiedyś robił ją tylko dla nas dwojga - teraz również dla naszego żarłocznego Syna. Oto śniadanko jakim uraczył nas w zeszłą niedzielę. Patrzcie, zazdraszczajcie i Mężów do kuchni zaganiajcie... chociaż może i nie, bo lepiej smakuje jak przyrządzane
Kuchnia po mojemusali i płacić niebotycznych sum za ugoszczenie najbliższych. Wystarczy nie spać prawie wcale przez jedną noc, jeden dzień spędzić w kuchni, kilka wcześniejszych na nerwach, zakupach i porządkach i mini - przyjęcie gotowe. wiejska wędlinka oraz pyszna sałatka z grillowanym kurczakiem i domowym dressingiem ziołowym Aromatyczny Bez spontanicznie urwany przez rodziców Bartka Truskawkowa szarlotka Cioci Gosi ;) A co jest najważniejsze
Kuchnia po mojemupowiem Synkowi, że dziś obiadu nie ma BO NIE. Teraz, nawet jeśli zakupy niezrobione, budżet domowy wyszedł, a za oknem i w domu upał 30 stopni - obiad dla mojego mini Mężczyzny musi być. Oto idealna propozycja na resztkowy obiad poweekendowy, gdy weny i czasu na organizację brak, a w lodówce poniedziałkowa pustka. Składniki (na 3 osoby): 3 jajka
Kuchnia po mojemuprzesady oczywiście - bo się zaharować w kuchni można ;) Po prostu czasem trzeba miłosiernie dać ich brzuchom odpoczynek od chemicznych przekąsek. Oto propozycja nr 1 w tym temacie - domowe mini - pizze. Składniki (10-12 sztuk): ciasto: 400-500 gram mąki 1 opakowanie drożdży w proszku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli szczypta ziół prowansalskich letnia woda (ilość do wyrobienia
Kuchnia po mojemusmaku postanowiła wyekstrahować sobie własną niebiańską miksturę kulinarną, która w znacznym stopniu może podnieść walory smakowe i estetyczne przygotowywanych potraw, zwłaszcza deserów. Pozyskawszy materiał, kwiaty fiołka wonnego z własnego mini ogródka, już po godzinie mogłam się cieszyć cudownym, wyjątkowym, z długim okresem przechowywania (w lodówce) syropem fiołkowym. Ten pospolity chwast jadalny, dostarcza smacznych listków i kwiatów, które niestety szybko przekwitają
SzczyptaSmaQ