mięso - 63110 przepisów (strona:108/4208)

GRECKIE SOUVLAKI 92

Souvlaki to tradycyjna grecka potrawa składająca się z kawałków mięsa z kurczaka lub mięsa wieprzowego. Souvlaki mogą być owinięte w boczek nadziane na szpadkę. Mięso można podawać klasycznie na talerzu lub z pitą, sosem tzatziki i z warzywami. Moje souvlaki są podane z ryżem, ogórkiem i sosem tzatziki. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w grubszą kostkę skórka(...)Przygotowujemy souvlaki: Czosnek posiekać. Do naczynia żaroodpornego dodać sok z cytryny, skórkę cytrynową, czosnek, wino, oliwę z oliwek. Przyprawić solą, pieprzem, papryką, posiekanym tymiankiem oraz miętą. Wymieszać.  Kawałki mięsa nadziać na patyczki. Włożyć mięso do marynaty, a następnie do lodówki na 3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.  Na patelni grillowej rozgrzać 3 łyżki marynaty z mięsa. Souvlaki

Kuchnia w oparach
Gulasz z łopatki 152

Gulasz z łopatki jest daniem pysznym samym w sobie. Może nie jest fotogeniczny, ale za to mięsko rozpływa się w ustach. Będziecie musieli nad tym jednak popracować usuwając z mięsa wszystkie żyłki, tłuste kęski itd. Można go podać z kaszą, ziemniakami czy pieczywem. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, idealny kiedy mamy zapowiedzianych gości. Gorące dania zawsze się sprawdzą. Składniki(...)mięsa z łopatki 1 czerwona cebula 1 lub 2 marchewki 2 ząbki polskiego czosnku. To ważne. Chiński czosnek potrafi zepsuć wszystko! Papryka słodka i ostra w proszku majeranek suszony sól i pieprz do smaku olej kokosowy do podsmażenia mięsa 3 ziarenka ziela angielskiego + 2 listki laurowe śmietana do zabielenia opcjonalnie pieczywo, gotowane w kostkę ziemniaki lub kasza perłowa mazurska

Z Kuchni Do Kuchni
Orama lub Chanum- kazachska rolada z mięsa mielonego z marchewką i cukinią w cieście 117

Lubicie Manty, Chinkali, Pielmieni albo jakiekolwiek inne pierożki z mięsem, to proponuję wypróbować tę potrawę kuchni kazachskiej o wdzięcznej nazwie Chanum lub Orama. Kiedy mam ochotę na jakąś potrawę z ciastem i mięsem w roli głównej, ale nie koniecznie mam ochotę na lepienie pierożków, wtedy na pomoc przychodzi ten prosty przepis na tę pyszną roladę. Spróbujecie? Składniki na ciasto(...)kubek bardzo zimnej wody – szczypta soli – mąka pszenna (ile weźmie) Nadzienie: – 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo- wieprzowe) – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – sól i pieprz wg smaku – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – 1 łyżka oregano – 1 łyżka bazylii – około 80-100 ml wody – 1 duża marchew – 1 duża

Smaki Armine
Gulasz z indyka z brukselką, papryką i pieczarkami 204

Aromatyczny gulasz z kawałkami indyka, pieczarkami, papryką i brukselką. Mięso w takim zestawieniu jest przepyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. Wszystko za sprawą mieszanki przypraw, którą bardzo polecam. Dania niczym dodatkowym nie musiałam przyprawiać, a Vegeta w swoim składzie ma same naturalne składniki. 1 kg udźca z indyka 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur do mięs 2 łyżki oliwy z oliwek(...)zielonej 300 g pieczarek 2 cebule 200 g brukselki ok 1 l wody 1 łyżka mąki pszennej ok 50 g masła 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypiorek Przyprawę do mięs rozprowadzić w oliwie z oliwek i wlać do pokrojonego na małe kawałki udźca z indyka. Mięso dokładnie wymieszać, tak aby każdy kawałek był obtoczony w marynacie. Odstawić

https:KKuchniaMniam
Pielmienie(pierogi z surowym mięsem) 120

naszych domach najczęściej robi się pierogi z mięsem wcześniej ugotowanym lub duszonym. O wiele bardziej przypadło mi do gustu nadzienie z mięsa surowego i to za sprawą koleżanki. Pewnego dnia Asia wyciągnęła mnie do knajpki kuchni wschodniej i tam po raz pierwszy jadłam pielmienie , czyli… pierogi z mięsem wieprzowo-wołowym z dodatkiem cebuli i czosnku. Bardzo mi posmakowały(...)pracochłonne, ale zapewniam, że warto – efekt końcowy jest pyszny   Składniki: 500 g mąki pszennej (poznańskiej) 250 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli   500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz   W głębokiej misce wymieszaj jajko, ciepłą wodę, sól – stopniowo podsypuj mąkę i dłonią wyrabiaj jednolite

Kulinarne S.O.S.
Pielmienie(pierogi z surowym mięsem) 134

naszych domach najczęściej robi się pierogi z mięsem wcześniej ugotowanym lub duszonym. O wiele bardziej przypadło mi do gustu nadzienie z mięsa surowego i to za sprawą koleżanki. Pewnego dnia Asia wyciągnęła mnie do knajpki kuchni wschodniej i tam po raz pierwszy jadłam pielmienie , czyli… pierogi z mięsem wieprzowo-wołowym z dodatkiem cebuli i czosnku. Bardzo mi posmakowały(...)pracochłonne, ale zapewniam, że warto – efekt końcowy jest pyszny   Składniki: 500 g mąki pszennej (poznańskiej) 250 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli   500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz   W głębokiej misce wymieszaj jajko, ciepłą wodę, sól – stopniowo podsypuj mąkę i dłonią wyrabiaj jednolite

Kulinarne S.O.S.
Strogonow 130

mąż. Wychodzi im ono rewelacyjne, ale w końcu okazało się, że ja też umiem i to równie dobrze! Najlepsza recenzja: "było zaj***ste". Składniki na Strogonow (około 7 porcji): mięso wołowe 400 g mięso z szynki wieprzowej 700 g 3 cebule 0.5 kg pieczarek 2 spore czerwone papryki 2 duże ogórki kiszone mały przecier pomidorowy sól pieprz 2 kulki ziela(...)angielskiego 2 liście laurowe odrobina mąki Mięso oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć w mące i podsmażyć dosyć mocno (do zarumienienia) na patelni. Przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na tej samej patelni. Dodać do mięsa i zalać wodą. Dopiero, kiedy zacznie się gotować dodać przyprawy. Mięso gotować do miękkości. W razie potrzeby dodać wody

Karola gotuje
Zupa krem z pora z pulpecikami. Zupa porowa z mięsem mielonym. 1171

Zupa krem z pora. Zupa porowa z mięsem mielonym. – to pomysł na pyszną kremową zupę, akurat na chłodne dni. Dodatek ziemniaków i pulpecików z mięsa mielonego sprawia, że zupa jest dość pożywna. Z poniższych składników wychodzi ok. 1,5 litra zupy i 36 klopsików, czyli spokojnie starczy na 6 porcji obiadu. Dzięki podsmażeniu warzyw uzyskuje się lepszy, głębszy smak(...)podsmażeniu staje się łagodniejszy. Super dodatkiem do zupy są małe pulpeciki z mięsa mielonego. Polecam również przepis na: zupę ogórkową . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kremowa zupa porowa z mięsem mielonym – Składniki: Składniki na zupę: 1 litr wywaru z warzyw (np. bulion z tego przepisu: bulion warzywny ) lub przecedzony rosół 2 duże pory – ok. 450g (tylko biała i jasnozielona część

Kulinarne Przeboje
Danie na elegancką kolację, czyli schab w sosie pieczarkowym 95

Danie na elegancką kolację albo na wytworny obiad podany na tarasie jesiennym? Mamy dla Was coś odpowiedniego. Schab w sosie pieczarkowym. Ta potrawa zadowoli smakoszy mięsa. Warto do niej podać lampkę wina. Na koniec jesienny deser z jabłkiem czy gruszką jako motywem przewodnim, i mamy przepis na doskonałe spotkanie kulinarne. Październikowe urodziny, imieniny czy rocznicę ślubu można świętować(...)pysznych dań jak i wtedy, gdy je przyrządzamy. Agata przygotowała na dzisiaj danie doskonałe, czyli klasyczny schab w sosie pieczarkowym. Robi się go naprawdę szybko. Najwięcej czasu zajmuje duszenie mięsa na patelni, ale na to nie wymaga od nas wysiłku. Już niedługo na blogu pojawi się kolejny przepis na mięso z pieczarkami (będzie to najbardziej popularne mięso, czyli kurczak). Schab

KulinarneImpresje.pl
Pasztet z królika i kurek 117

mleka olej rzepakowy  pieprz czerwony Królika przekładam do garnka, dodaję marchew, seler, por, ziele, liście laurowe, jałowiec, łyżeczkę soli, dwa litry wody i gotuję do miękkości około godzinę. Mięso studzę i obieram. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję wątróbkę i dalej smażę. Mięso, wątróbkę, warzywa miele maszynką. do mięsa dodaję jajka, pieprz, majeranek, bułkę namoczoną w mleku(...)wyrabiam mięso dokładnie. Foremkę aluminiową małą smaruję, wysypuję bułką tartą i wykładam 1/3 mięsa. Kurki myję i przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem. Wykładam połowę grzybów na mięso, kolejna 1/3 mięsa i grzyby i znowu mięso. Pasztet wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól na 45 minut. Pasztet dekoruję natką, kurkami i pieprzem czerwonym

wesoła kuchnia
Pieczone udka z kurczaka 114

właściwy sposób są kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Takim udkom mało kto jest się w stanie oprzeć, a na ich sam widok każdemu cieknie ślinka. Każde mięso, bez względu na rodzaj, najlepiej smakuje uprzednio zamarynowane. Marynata może być na słodko, na ostro czy pikantnie. Najważniejsze aby przygotować ją odpowiednio wcześnie i przetrzymać w niej odpowiednio długo mięso. Marynatę(...)bazie miodu, cytryny i musztardy francuskiej robię stosunkowo często. Połączona z mięsem z kurczaka smakuje wyśmienicie. Mięso pod wpływem marynaty nabiera lekko słodkiego, wyraźnego a jednoczenie cytrusowego smaku. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na marynowane udka

mecooks
Wołowina w sosie cytrynowym 130

pieprz 1 duża cebula olej ok 500 g ziemniaków ( lub więcej) 500 ml bulionu 1/4 łyżeczki cynamonu skórka starta z 1/2 cytryny przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki Mięso umyć, dobrze osuszyć pokroić w dosyć spore kawałki (3x3cm). Do torebki wsypać 2 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, wrzucać po parę kawałków mięsa, wymieszać tak aby mięso(...)pokryło się równomiernie cienką warstwą mąki. Na patelni rozgrzać  olej, obsmażać partiami mięso, tak aby lekko się przyrumieniło. Podsmażone mięso odłożyć na bok,  a na tej samej patelni obsmażyć cebulę i czosnek - ok 3-4 minut. Na dnie garnka ułożyć ziemniaki, na nich mięso i cebulę. Bulion wlać na patelnię na której smażyliśmy mięso, zagotować zeskrobując wszystkie smaki

Stare Gary
Gulasz drobiowy z grzybami 112

najczęściej kluskami śląskimi lub kopytkami. Oj, zdecydowanie mięsny gulasz był jednym z hitów na kilka dni. Wersji było kilka, od wyłącznie z wieprza, wołowiny, drobiu po wszelakie łączenia gatunków mięs. Dodatki też w zależności od zasobności portfela, tego co było, na co miało się chęć. Najczęściej były to grzyby wszelakie jadalne, leśne po sowite porcje papryk i cebul. Uwielbiam, pamiętam(...)jest dziś u mnie:) Bynajmniej staram się odtwarzać kuchnię rodzinną, w szczególności mojej Babci. ZAPRASZAM na gulasz drobiowy z boczkiem, grzybami i pomidorami. Opcjonalnie, obok wykonanie z mięsem wieprzowym lub typowo gulaszowym, wersja bardziej tłuściejsza niż z kawałkami drobiu. Składniki: 2 piersi z kurczaka – opcja: 700 g mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki słoik grzybów podsmażonych, u mnie borowiki

Zasmakuj Kuchni
Szwedzkie klopsiki 125

szwedzkiej. Oczywiście najczęściej możecie je spotkać w IKEA, a w sklepiku kupić paczkę mrożonych pulpecików. Nie ma jednak nic lepszego jak zrobić własne klopsiki. Tradycyjne pulpeciki przygotowywane są z mięsa mieszanego wieprzowo - wołowego, ja jednak wykorzystałam mięso z indyka, aby pulpeciki były lżejsze i bardziej fit. Muszę przyznać, że klopsiki przygotowane w poniższy sposób są niezwykle smaczne, mięciutkie, wręcz puszyste(...)możecie zauważyć w kuchni szwedzkiej używa się wielu przypraw, dzięki którym mięso jest aromatyczne i wyraziste w smaku. Gorąco polecam wypróbować te szwedzkie klopsiki - są pyszne! Szwedzkie klopsiki Składniki:  500g mięsa mielonego (użyłam mięsa z indyka) 4 łyżki bułki tartej 0,5 szklanki mleka 0,5 średniej białej cebuli, startej na  tarce o grubych oczkach 1 jajko, lekko

Codzienne Gotowanie
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem mielonym 192

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem mielonym Cukinia faszerowana mięsem oraz kaszą jaglaną i zapiekana pod pierzynką z żółtego sera to wspaniały pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. Polecam!     Składniki: 4 młode cukinie średniej wielkości 500g mięsa mielonego – wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 50g kaszy jaglanej (ważona przed ugotowaniem) przyprawy: sól, pieprz, majeranek(...)pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia   *** Cukinie dzielimy na krążki o wysokości około 6cm i wydrążamy łyżeczką, ale nie na wylot. Wydrążone krążki oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem *** *** Mięso mielone doprawiamy do smaku i podsmażamy na patelni wraz z drobno pokrojoną cebulką oraz przeciśniętym czosnkiem *** *** Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy *** *** Kasze jaglaną gotujemy do miękkości według przepisu

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania