mięso - 63110 przepisów (strona:1014/4208)

Roladki drobiowe ze szpinakiem i ricottą 204

dodać ricottę. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotowy farsz odstawić. Piersi kurczaka dokładnie oczyścić z błonek i tłuszczu. Każda pierś rozkroić na dwa płaty mięsa i rozbić cienko tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie mięso oprószyć z obu stron solą ziołową. Następnie każdy płat mięsa posmarować szpinakowym farszem i zwinąć w roladkę. Gotowe roladki ułożyć zwinięciem

Monia miesza i gotuje
Pasztet w kruchym cieście 217

suszonymi pomidorami. Możliwości jest wiele! Składniki na kruche ciasto:   30 dag mąki 3 żółtka szczypta soli 15 dag masła  2 łyżki śmietany Składniki na pasztet: 750g gotowanego mięsa z kurczaka 2 gotowane marchewki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatkowo: 4 duże jajka na twardo 1 mały słoiczek marynowanych podgrzybków Sposób(...)przygotowania: Ciasto- mąkę przesiać, posiekać z pozostałymi składnikami i zagnieść. 2/3 schować do lodówki, a 1/3 do zamrażarki. Pasztet- mięso wraz z cebulą i czosnkiem przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Jajka na twardo obieramy. 2/3 ciasta z lodówki wałkujemy na grubość ok ½cm. Wykładamy nim spód oraz boki keksówki o wymiarach ok 9x20cm. Dziurkujemy

Kuchnia w czekoladzie
Pyszna zapiekanka z młodą kapustą 212

porze jest bardzo pyszna, poza tym ma bardzo mało kalorii około 32 kcal w 100 g. Na dzisiejszy obiad zrobiłam zapiekankę z dodatkiem tego warzywa, ryżem i mięsem drobiowym- można powiedzieć dietetyczny obiadek.  Zapiekanka wyglądał jak lazania, a smakowała jak gołąbki. Polecam wszystkim. SKŁADNIKI: 0,5 kg fileta z kurczaka mała główka kapusty 1 szalotka 2-3 ząbki czosnku(...)cztery części, wyciąć głąb, gotować w wodzie z dodatkiem vegety 10 min., ryż ugotować(do wody dodać vegety), wystudzić, cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać mięso, przesmażyć z dodatkiem soli i pieprzu na oliwie, wystudzony ryż połączyć z mięsem mielonym, cebulą i czosnkiem i rozkłóconym jajkiem, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać, na dno naczynia wlać 1/2 szkl

Kuchnia Beaty
BAKŁAŻAN FASZEROWANY KURCZAKIEM 224

pieprz Umytą pierś kurczaka pokroić w mniejszą kostkę i przyprawić solą,pieprzem oraz czerwoną czubrycą,polać niewielką ilością oliwy i dokładnie wymieszać - odstawić na parę godzin do lodówki by mięso przeszło przyprawami. Bakłażany opłukać,osuszyć,przekroić wzdłuż na połówki. Usunąć nasiona,środek oprószyć solą i odstawić na kilkanaście minut.Gdy bakłażany puszczą sok osuszyć je papierowym ręcznikiem. Cebulę obrać pokroić(...)kosteczkę i  przesmażyć na patelni w niewielkiej ilości oleju.Dodać mięso,smażyć kilka minut. Paprykę oczyścić,pokroić w kostkę,sparzonego pomidora obrać ze skórki,pokroić w kawałki - dodać razem z papryką do mięsa. Pod koniec doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem,solą,pieprzem oraz posypać ziołami prowansalskimi i dodać posiekaną natkę pietruszki  - dokładnie wymieszać. Masą napełnić połówki bakłażanów,ułożyć

Niespełnione zdolności kulinarne
Pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem 188

łyżki masła 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki kolendry (rozgniecionej w moździerzu) sól pieprz czarny świeżo mielony mały pęczek koperku opcjonalnie - 2 łyżki tartego parmezanu Mięso pokroić w 1cm kostkę, wymieszać z pieprzem ziołowym. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Kapustę poszatkować. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę i czosnek, wyłożyć(...)mięso, obsmażyć na rumiano z obu stron i odsunąć na bok patelni. Na patelnię wyłożyć łyżkę masła i wsypać kaszę, smażyć mieszając, aż każde ziarenko będzie pokryte tłuszczem. Wymieszać z mięsem i cebulą, zalać gorącym bulionem (1,5 szklanki), przykryć i dusić na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (ok 12 minut). Jeśli kasza nadal będzie twarda, wlać pozostały

Obiad gotowy
Pieczeń indycza z prażonym jabłkiem 298

Pomysł na pieczeń powstał bardzo spontanicznie. Połączenia mięsa z owocami nie każdemu przypadnie do gustu ale warto chociażby spróbować. Delikatny indyk i kwaśne jabłko to duet doskonały. Składniki 500 g mielonej piersi z indyka 1 kwaśne jabłko 2 łyżki domowego rosołu 2 jajka 1 łyżka suszonego szczypiorku Tradismak ok. 1 łyżeczka przyprawy Pasztet- typ kogutek Tradismak przyprawa Smaczuś- pikantny Tradismak(...)pieprz 1 łyżeczka miodu 3-4 listki bazylii aluminiowa foremka Tradismak   1. Do mielonego mięsa dodajemy jajka, przyprawę do pasztetu, smaczuś i suszony szczypiorek. Masę dokładnie mieszamy. Dolewamy rosół i doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. 2. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Miód rozpuszczamy na patelni. Na nim prażymy jabłko razem z poszatkowaną bazylią. Powinno być szkliste

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Karczma pod Łosiem na farmie Wawrzyńca - lokal w Wawrowie 199

lanymi: zestaw dziecięcy Pinokio, czyli: filet z kurczaka z frytkami i białą kapustą: Barszcz niestety był wodnisty, poza smakiem octu nie było w nim nic wyrazistego. Kołduny były nijakie. Mięso wewnątrz zbite w twardą i suchą kulkę. Zupa borowikowa sprawiała wrażenie zupy z torebki. Zważona śmietana i spora ilość mąki nadawały jej ciężkości. Lane kluski okazały się raczej wielkimi kluchami(...)była to żadna surówka, lecz łyżka zwykłej startej na tarce marchewki skropiona czymś kwaśnym. Frytki nie wyglądały na robione na miejscu, ale na mrożonkowe, średniego gatunku. Samo mięso zasługuje na specjalna uwagę: zostało przyprawione jakąś dziwną przyprawą, która z naturalnymi nie miała nic wspólnego. Być może była to gotowa panierka. W każdym razie pachniało chemicznie. W smaku mięso było niestety

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tacos z limonkowo-miodowym kurczakiem 280

umyć, osuszyć, drobno posiekać.  Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa (aby na całej długości były jednakowej grubości), oprószyć solą i pieprzem, z obu stron. Tak przygotowane piersi usmażyć na wysmarowanej olejem patelni grillowej, po około 4 minuty na każdą(...)chili, wędzoną, słodką paprykę, kumin, czosnek granulowany, cebulę suszoną, sól oraz pieprz i dokładnie wszytko wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć muszle do taco. Każdą z muszli wypełnić równomiernie mięsem z kurczaka z przyprawami, a wierzch posypać startym serem. Tak przygotowane tacos wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 10 minut

Gospodyni Miejska
Indyk tikka masala z soczewicą i cukinią 109

Znowu po mojemu. Bo do każdego przepisu dorzucę coś od siebie. Wyraziste, pikantne danie, do którego dorzuciłam smaczną soczewicę oraz ukochaną cukinię. Mięso warto przygotować dzień wcześniej, aby było soczyste i dobrze „przeszło” przyprawami.   Składniki: marynata do mięsa: 150ml jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki imbiru sól(...)ząbki czosnku 1 średnia cukinia 150g soczewicy 1 marchewka 4 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę. Do naczynia wlać jogurt, dodać przyprawy i przełożyć pokrojonego indyka. Wymieszać delikatnie, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Indyka podsmażamy na rozgrzanej patelni

Raj dla Podniebienia
Udziec z indyka z pomarańczami, tymiankiem i liśćmi kaffiru, czyli naprawdę dobry obiad 136

można dodać cienkie plasterki limonki Wykonanie: umyte i osuszone udźce natrzeć gruboziarnistą solą oraz pieprzem i papryką, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pomarańczę umyć, pokroić na kawałki, włożyć między mięso, podobnie postąpić z cebulą. Ząbki czosnku przekroić na pół i również umieścić w różnych częściach naczynia. Z kilku gałązek tymianku oberwać listki, potrzepać po mięsie, pozostałe gałązki ułożyć na wierzchu(...)Całość polać oliwą, dodać kilka kropel sosu Worcestershire. Piec w 180C przez ok.50-60minut. W trakcie pieczenia polewać powstałym sosem. Pod koniec można użyć termoobiegu dla zrumienienia mięsa. Artykuł Udziec z indyka z pomarańczami, tymiankiem i liśćmi kaffiru, czyli naprawdę dobry obiad pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Rosół drobiowy 208

Składniki : 3l wody Włoszczyzna:   2 marchewki średniej wielkości 2 duże korzenie pietruszki 3 grube plastry selera 1/2 zielonej części pora 1 mała cebula 1 ząbek czosnku liść lubczyku Mięso: 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka Przyprawy: sól pieprz ziele angielskie - 4-5 kulek liść laurowy - 2-3 duże liście Mięso porządnie myjemy. Szorujemy i obieramy warzywa(...)Marchew i pietruszkę kroimy w większe słupki. Do dużego garnka wlewamy wodę.  Marchewkę, pietruszkę, seler, por układamy na spodzie garnka i przykrywamy mięsem. Gotujemy na maluteńkim ogniu, by tylko "durkało". W trakcie gotowania zbieramy szumowiny. Rosół powinien gotować się około 2,5 do 3 godzin. Po około 1,5 h dorzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie oraz liść lubczyku

Justa próbuje gotować
Zapiekanka z młodych ziemniaków i kapusty 170

takie zestawienie składników do plenerowych kociołków, bo zapewne takie planujecie. Duża porcja do 4-6 osób. Danie podstawowe: - 1 kg młodych ziemniaków, polecam małe egzemplarze - 0.8 do 1 kg mięsa drobiowego, filet z piersi kurczaka lub indyka, mogą być również podudzia z drobiu - główka młodej kapusty - 2 średnie cebule - pęczek koperku - olej rzepakowy - przyprawy: shorama czerwona, papryka wędzona słodka(...)ćwiartki, obsypujemy obficie majerankiem, kminkiem i podsmażamy przez kilka minut, wyciągamy łyżką cedzakową i wykładamy nimi spód naczynia do zapiekania, oprószamy solą. 3. Jako trzecie na patelnie trafia mięso posypane shoarmą, wędzona papryką oraz solą. Podsmażamy, a następnie przekładamy do wolnego naczynia aby odsączyć je z tłuszczu. 4. W naczyniu do zapiekania mamy już ziemniaki, na które przekładamy kapustę

Apetyczna babeczka
Barszcz czerwony z botwiną i ziemniakami 225

indyka 70 dag młodych ziemniaków 1/2 litra soku z kiszonych buraków 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe sól 2 litry wody Sposób wykonania: Mięso wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy pianę z powierzchni. Dodajemy obraną marchew, pietruszki, seler oraz cebulę. Wrzucamy przyprawy i gotujemy do miękkości. Po tym czasie odławiamy(...)warzywa i mięso.  Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.  Botwinę dokładnie myjemy, buraczki cienko obieramy. Liście wraz z łodygami szatkujemy a buraki kroimy w kostkę. Wrzucamy botwinę razem z ziemniakami do zupy i gotujemy do miękkości. Ugotowaną marchew kroimy w krążki, obieramy mięso z kości i dodajemy do zupy. Wlewamy sok z kiszonych buraków i na małym ogniu

Qchnia po prostu
Zupa serowa z mielonym 186

Fajna smaczna zupka, delikatna w smaku. Mięso mielone idealnie do niej pasuje, a chrupiące bagietki dopełniają smak potrawy.   SKŁADNIKI (6 porcji): 500g mięsa mielonego dałam wieprzowe, 1 duża por, 1 cebula,, 2l wody, Zamiast wody do zupy możemy użyć bulionu warzywnego 200g serka topionego śmietankowego, 200g serka topionego ziołowego, 1 op. zupy cebulowej Knorr   Sól, Pieprz, pieprz(...)ząbkach Słodka i ostra papryka, Olej do smażenia Długa bagietka "francuska" PRZYGOTOWANIE: Por kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy w garnku.  Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy je aż się lekko zarumieni. Wówczas dodajemy pora, mieszamy i dusimy razem pod przykryciem około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie por powinien zmięknąć.  Całość

Kubki smaku
Pierogi z mięsem z kurczaka i pieczarkami 211

Dziś zapraszam na pyszne pierogi z mięsem i kapustą w towarzystwie pyszne Sałatki z Patisona firmy ORZECH.   Zapraszam i życzę smacznego :) SKŁADNIKI: Ciasto na ok 60 pierogów: 1.5 kg mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz do smaku 100 g masła FARSZ: Farsz 1.5 kg fileta z kurczaka 2 kg pieczarek 3 łyżki warzywka sól(...)pieprz do smaku 2 cebule olej do smażenia   DODATKOWO:   SAŁATKA z PATISONA firmy Orzech PRZYGOTOWANIE:     Mięso gotuję z dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista.  Pieczarki myję, kroję drobno a następnie na tym samym oleju smażę na rumiano z dodatkiem soli i pieprzu

Gotowanie Patki