bidi-language:#0400;} Wiecie jak to jest po powrocie z urlopu...jeszcze bardziej się nie chce :P Odliczamy czas do kolejnego urlopu ;) Jeszcze 50 tygodni ;) Teraz wzięliśmy na tapetę mięso indycze i dymkę, bo z tego lenistwa nie chciało się iść na zakupy. Wyszło tak jak się spodziewaliśmy. Polecamy ;) Enjoy! ;) Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka 5 dymek(...)łyżeczka przyprawy do drobiu 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dymki kroimy w piórka, dodajemy do mielonego mięsa razem z jajkiem, przyprawą i 3-4 łyżkami bułki tartej. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z jego nadmiaru
R'n'G Kitchenskórką, która nie zostawia po sobie śladu. Pomidory kiściowe grilluję nawet z szypułkami, te akurat były ich pozbawione. Pulpeciki w sosie Składniki: na 30 sztuk 1 kg mielonego mięsa, 50/50 wieprzowo wołowe 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki białego pieprzu ¾ łyżki soli 6 czubatych łyżek gotowanej kaszy bulgur 2 jajka 3 ząbki pieczonego czosnku 1 biała cebula 2 łyżki masła(...)przełóż do blendera, dodaj oregano, 3 ząbki pieczonego czosnku i zmiksuj. Dopraw sos solą. Przygotuj farsz. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle, połowę dodaj do mięsa. Trzy ząbki pieczonego ząbku zgnieć widelcem. Wymieszaj farsz z bulgur, cebulą, czosnkiem, solą, jajkami i przyprawami. Uformuj 30 kuleczek i zrumień na maśle. Podrzucaj patelnią aby mięso równomiernie się przysmażyło
codojedzenianieco właśnie takiego zdobyć. Ne miałam go za wiele no ale cóż – musiało wystarczyć. Zupa szczawiowa szczaw ( ile się da bo bardzo maleje podczas obsmażania czy też gotowania ) mięso drobiowe ale można dodać dowolne włoszczyzna ziemniaki czosnek 2 łyżki masła śmietana przyprawy – u mnie sól, pieprz, czosnek jajka Z mięsa i warzyw gotujemy wywar, jak mięso będzie miękkie
Pieguskowa Kuchniapowtarzają „mamusiu ale smaczny obiadek znowu zrobiłaś, dołożę sobie jeszcze jedną porcję”. To chyba najlepsze podziękowanie, jakie mogę sobie wymarzyć. Szczerze polecam bo jabłka i zioła nadają mięsu wspaniały aromat i smak. Doskonały jest zarówno na ciepło jak i na zimno. To danie jest moją pierwszą propozycją w akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl . Schab(...)wymieszanymi z olejem i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Z jabłek wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić na plasterki, wkładać pomiędzy kawałki schabu i przewiązać nitką. Tak przygotowane mięso włożyć z pozostałymi kawałkami jabłek do rękawa do pieczenia, zawiązać i piec przez około 1,5 godzinki w 180 stopniach. Smacznego! Artykuł Schab z jabłkami pochodzi z serwisu Każdy
Pieguskowa KuchniaWeekendowy wypad do rodziców wiąże się zawsze z dobrym, swojskim jedzeniem. Tak było i tym razem, przygotowałyśmy pyszną kaczkę, duszoną w sosie własnym z dodatkiem suszonych grzybów. Mięso wyszło naprawdę super kruche i soczyste w dużej mierze dlatego, że to kaczka swojego chowu a nie zakupiona w sklepie. Bardzo mi smakowała :). Kaczka duszona z grzybami sprawiona i podzielona kaczka grzyby(...)suszone marchewka por mąka śmietana sól, pieprz, majeranek olej Grzyby namoczyć i odcedzić. Mięso kacze natrzeć solą i pieprzem, odstawić na jakiś czas aby nieco przeszło przyprawami po czym obsmażyć na złoty kolor. Podlać wodą, dodać por i marchewkę, majeranek, namoczone grzyby i dusić do miękkości. Zagęścić sos mąką i śmietaną. Najsmaczniejsza z surówką z czerwonej kapusty. Smacznego Artykuł Kaczka
Pieguskowa Kuchniawybrednych domowników :). Podałam ją w towarzystwie surówki z marchewki i jabłka oraz ziemniaków. Duszona karkówka 1 kg karkówki 2 średnie cebule 5 średnich pieczarek przyprawa do karkówki lub do mięsa wieprzowego żółty ser 4 łyżki keczupu majonez Karkówkę pokroić w 1 cm plastry, posypać z dwóch stron przyprawą i poukładać pionowo w żaroodpornym naczyniu. Cebulę pokroić w kostkę, posypać(...)mięso. Pieczarki pokroić w kostkę i ułożyć na cebuli. Wierzch posmarować keczupem a potem majonezem. Dusić pod przykryciem przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec posypać startym żółtym serem i zapiec do roztopienia. Artykuł Duszona karkówka pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaoleju i podsmażyć na nim cebulę, marchewkę i pieczarki, następnie przełożyć warzywa na talerz. Wok oczyszczamy, rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju, podsmażamy czosnek uważając aby się nie przypalił i dodajemy mięso. Smażymy stale mieszając aż zmieni kolor. Makaron przygotowujemy wg wskazówek podanych na opakowaniu, odsączamy i kroimy na cztery części. Dodajemy razem z grzybami i warzywami do mięsa. Po minucie dodajemy
Pieguskowa Kuchniatymianku i rozmarynu, pieprz, śmietankę i starannie wymieszać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chili przeciąć, usunąć pestki, posiekać. Rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, zeszklić czosnek, cebulę i chili. Wrzucić mięso, smażyć 10 minut. Dodać pomidory, resztę tymianku i rozmarynu, połowę bazylii, sól i pieprz, gotować 15 minut. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Mięso wymieszać z kaszą
Pieguskowa Kuchniazakończenie karnawału pozwoliłam sobie na kaczkę z jabłkami. Zamarynowałam ją nieco inaczej niż zwykle i chyba w tym wydaniu smakuje mi najbardziej. Pysznie skruszałe i pachnące ziołami mięso rozpływa się w ustach – czego chcieć więcej?!. Pod koniec pieczenia dodałam kilka jabłek z marynaty – klik zapieczone razem z kaczką tworzyły duet idealny Kaczka z jabłkami kaczka 4 jabłka (najlepiej(...)obierać, pokroić na cząstki, wymieszać z majerankiem. Kaczkę natrzeć od środka i po wierzchu marynatą i nadziać uprzednio przygotowanymi jabłkami. Odstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, aby mięso skruszało. Piec w temp.180 st. przez tyle czasu ile waży kaczka. Moja miała prawie 3 kg więc piekłam 3 godz. Na kwadrans przed wyjęciem dołożyłam garść żurawiny i kilka jabłek
Pieguskowa Kuchniabardzo lubię karkówkę i wszelakiego rodzaju dania jednogarnkowe. To świetna propozycja na niedzielny obiad, spotkanie z przyjaciółmi albo po prostu na rodzinny obiad. Nie jest pracochłonne a mięso podane w takiej formie jestem przekonana, że posmakuje Wam tak samo jak i mojej rodzince. Smacznego! KARKÓWKA Z OGÓRKAMI KISZONYMI 1 kg karkówki 1 kg pieczarek 4-5 cebul 4-5 ogórków(...)poddusić cebulę i pieczarki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami karkówkę, pieczarki z cebulą, pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Kwas z ogórków kiszonych wymieszać z keczupem i koncentratem i zalać mięso z dodatkami. Piec przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Artykuł KARKÓWKA Z OGÓRKAMI KISZONYMI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniamieli wymówki, że brak Wam czasu. Już od dawna nie kupuję pasztetu w sklepie, bo zwyczajnie nie mam zaufania do jego składu. . Pracę rozkładam sobie na dwa dni. Zazwyczaj mięso duszę wieczorem, a na drugi dzień mielę, doprawiam i piekę. Na kolację mam już gotową całkiem sporą porcję pysznego, świeżutkiego pasztetu. PASZTET Z UDEK KURCZAKA I PIECZAREK /keksówka(...)gałka muszkatołowa, pieprz, sól Udka z kurczaka posolić, popieprzyć i ułożyć w garnku. Dodać pokrojoną w większe kawałki marchewkę, cebulę i pieczarki. Udusić do miękkości ( około 1 godziny ). Oddzielić mięso od kości, a w wywarze z duszenia namoczyć kajzerkę. Mięso z warzywami i namoczoną bułką zmielić , dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozpuszczone i przestudzone masło. Dokładnie wymieszać i doprawić
Pieguskowa Kuchniamiałam niezbyt wiele czasu na robienie fotek. Wszystkie zostały zjedzone ze smakiem i to chyba najlepsza rekomendacja. Świadomie nie podaję ilości składników, dopasujcie sobie ich ilość do wagi mięsa. Roladki wyszły fantastyczne, mięso idealnie skruszało i wszyscy byli zaskoczeni wnętrzem. Zdecydowanie polecam tak przygotowane danie na Świąteczny stół. ROLADKI Z KARKÓWKI karkówka kiszona kapusta boczek wędzony pieczarki (opcjonalnie) musztarda sól
Pieguskowa Kuchniawykorzystałam sos uniwersalny jasny marki Łowicz. To świetna propozycja produktowa do stworzenia wielu smacznych potraw. Sos nadaje się do pieczenia, gotowania i duszenia. Jest doskonałym dodatkiem do dań z mięsem, z makaronem czy z rybą. Zapach i konsystencja sosu bardzo mi odpowiadają i przypominają wspomnienia z dzieciństwa i obiady u Babci. Naleśniki szpinakowe z kurczakiem i warzywami zapiekane pod jasnym(...)trzeba go drobno posiekać i zblendować razem z wodą i mlekiem). Wymieszać mikserem do połączenia się składników i dodawać stopniowo mąkę, aż do uzyskania konsystencji śmietany. Smażyć cienkie naleśniki. Mięso z kurczaka pokroić w drobna kostkę, przyprawić do smaku, dodać 2łyżki oleju i odstawić na 30 minut. Po upływie wskazanego czasu smażyć na rozgrzanej patelni do czasu, aż mięso zbieleje
Pieguskowa KuchniaŚrednie Przystępne Przepis na kotlety z mięsa mielonego z kurczaka, nadziewane serem. Składniki na 800g mięsa: 0,8 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka kostka żółtego sera (250g) 1 jajko 1 czerstwa bułka (namoczona) lub 3-4 łyżki bułki tartej świeża pietruszka Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka pikantna mielona, czosnek granulowany, bazylia […] Artykuł Mielone z kurczaka nadziewane
PysiaGotuje.plwyrzucamy do kosza a nie męczymy się z usuwaniem tłuszczu. A po foremki zapraszam do internetowego sklepu ALFATEC , gdzie jest ogromny wybór. Zresztą zobaczcie sami ;-) Składniki; 50 dag mięsa mielonego (wołowo- wieprzowe) 1 cebula 1 bułka (czerstwa) 2 ząbki czosnku garść pestek dyni 1 jajko sól i pieprz - około pół łyżeczki 10 dag masła bułka tarta do obtoczenia Dodatkowo(...)Forma aluminiowa od ALFATEC Przygotowanie; Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce masła. Bułkę namaczamy w wodzie. Kiedy nasiąknie odciskamy. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy cebulkę, bułkę, starty czosnek, wbijamy jajko i wyrabiamy przez chwilę. Doprawiamy do smaku, dosypujemy dynię. Jeśli mięso jest za luźne dosypujemy troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Układamy w foremce
Radość kipiąca uśmiechem.