mięso - 63110 przepisów (strona:1004/4208)

Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Śmietanowym 465

którym się smażyły, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, ok. pół łyżeczki soli i zalewamy ok. 3 00 ml wrzącej wody. Wszystko dusimy na niedużym ogniu do całkowitej miękkości mięsa (zwykle powinno to trwać nie dłużej niż 10 minut,  jednak wszystko zależy od mięsa i nieraz duszenie może trwać znacznie dłużej - polędwiczki mają być delikatne, miękkie i rozpływać się(...)podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem odrobiną gałki muszkatołowej i cukru . Po lekkim przestygnięciu dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Do powstałego sosu wrzucamy mięso i przez chwilę podgrzewamy na niedużym ogniu.   Gotow e polędwiczki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty

Słodka Strona
ZAPIEKANE KASZOWE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 264

pełnowartościowym posiłku (wolno się trawią, dzięki czemu dłużej jesteśmy syci). Dziś przygotowałam dla Was propozycję pulpetów, ale nie jest to typowy przepis oczywiście.😇 Składniki na 2 porcje: -200 g mięsa  -110 g kaszy gryczanej -1 jajo -1 cebula  -300 g passaty  -łyżka oliwy +tłuszcz do wysmarowania naczynia +sałatka z pomidora i ogórka kiszonego z koperkiem w oliwie(...)pomidory    -200 g ogórków    -1 łyżka oliwy Przygotowanie: 1. Gotujemy kaszę. 2. Mięso mielimy, chyba że macie gotowe zmielone i przyprawiamy.  3. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy.  4.Do większej miski wrzucamy kaszę, mięso, cebulę, jajo. doprawiamy i mieszamy do połączenia składników. (najlepiej ręcznie) 5. Formujemy pulpety i podsmażamy z obu stron na patelni. Następnie

Zdrowie i pysznie na talerzu
SCHAB DUSZONY Z WARZYWAMI 192

Konkretny obiad w kilka chwil? Ależ proszę. Syto, kolorowo,a  do tego w kilka chwil. Taki schabik, delikatny w smaku zasmakuje każdemu Z warzywami ,które dodamy do mięsa możemy dowolnie eksperymentować.  Składniki: 1 kg schabu 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 brokuł sól, pieprz listek laurowy x2 ziele ang x3 mąka do panierki olej do smażenia Wykonanie(...)Schab kroimy w plastry. Delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy z obu stron w mące, smażymy na rumiano z obu stron. *Podsmażone mięso układamy w garnuszku, zalewamy gorącą wodą, - tyle aby było jej 10 cm nad mięsem, dodajemy listek laurowy, ziele ang, doprawiamy wywar do smaku sola i pieprzem.  *Paprykę kroimy w cienkie paseczki, dorzucamy do garnka. Dusimy razem

Z Majeczką w kuchni
Pierś kurczaka w konfiturze figowej z kaszą bulgur z awokado, miętą i cytryną 230

szczypta soli i pieprzu  Dodatki: mix sałat maliny  oliwa z oliwek  Pierś kurczaka doprawiam rozmarynem, wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Na oliwie z oliwek smażę mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Cebulę siekam i smażę razem z mięsem do delikatnego zarumienienia. Dodaję konfiturę oraz lampkę wina. Duszę całość kilka minut. Wlewam bulion i gotuję składniki(...)kroję drobno. Kaszę doprawiam solą i pieprzem, mieszam z awokado i miętą.  Sałatę i maliny doprawiam szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i mieszam z łyżką oliwy z oliwek. Porcję mięsa podaję z sosem, kaszą i sałatką.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Duszona Karkówka z Cebulą 418

kuleczek pieprzu olej do smażenia 2 łyżki mąki na zasmażkę  Duszona Karkówka z Cebulą - Sposób przygotowania: Karkówkę porcjujemy na ok. 1-cm. kotlety. Następnie wcieramy w każdy kawałek mięsa sporą ilość słodkiej papryki oraz po szczypcie pieprzu cayenne, pieprzu czarnego oraz soli. Karkówkę smażymy do mocnego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną(...)wrzątku, dodajemy liście laurowe, pieprz w ziarnach oraz ziele angielskie i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Na patelni w której smażyliśmy karkówkę umieszczamy kawałki przesmażonego mięsa i zalewamy przygotowanym "sosem". Wszystko dusimy na niedużym ogniu ok. 60 minut do miękkości mięsa. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi surówkami.        Moje posty

Słodka Strona
Lasagne 176

firmy Valfrutta doszłam do wniosku, że może czas spróbować? W ten oto sposób, pomimo chłodu i szarugi za oknem, w mojej kuchni zapachniało włoską kuchnią. Składniki -500 dag mięsa mielonego -ok 6-8 płatów lasagne -olej -puszka pomidorów -1 cebula -4 łyżki koncentratu pomidorowego - ok. 200 g żółtego sera -bazylia -oregano -ząbek czonsku -sól, pieprz na sos -3/4 szkl(...)mleka -5 łyżek mąki -łyżka masła -gałka muszkatołowa Przygotowanie Mięso podsmażyć na oleju z posiekaną cebulą i czosnkiem. Pomidory poddusić na łyżce oleju, dodać mięso, bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Przygotować sos: Mleko zmiksować z masłem i mąką, przyprawić startą gałką. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian płaty lasagne (najlepiej odgotować je przez kilka

Zielona Kuchnia
Delikatne pulpeciki w sosie 238

często robię te klasyczne pulpeciki. Szybkie w wykonaniu, niedrogie i smaczne. Miła odmiana od pomidorowych sosów. Świetnie komponują się zarówno z gotowanymi ziemniakami, jak i frytkami. Składniki -500 g mięsa mielonego (zazwyczaj używam wieprzowego) -1 cebula -3-4 łyżki bułki tartej -1 jajko -mała pietruszka -1 marchewka -sól i pieprz -listek laurowy, ziele angielskie -2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie Pietruszkę(...)marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Włożyć do garna wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Zalać wodą i posolić. Gotować kilka minut. W międzyczasie przygotować klopsiki. Mięso włożyć do miski. Cebulę posiekać i dodać do mięsa. Wbić jajko, wsypać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać ulubione zioła. Z masy formować pulpeciki i kłaść

Zielona Kuchnia
Zapiekanka ze szpinakiem, trzema serami i mięsem mielonym 205

Kochamy zapiekanki:). W dzisiejszej znajdziemy makaron, szpinak, sery i śmietanowy sos. Takiego połączenia smaków nie trzeba specjalnie zachwalać - trzeba spróbować:). 300g makaronu 500g mrożonego szpinaku 2 cebule 500g mięsa mielonego 100g sera camembert 100g sera cheddar 100g sera gouda 200ml śmietany 12%  3 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę(...)czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z mięsem. Dodajemy szpinak (nie trzeba go uprzednio rozmrażać). Smażymy do odparowania wody. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz do smaku i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.  2. Camembert kroimy w kostkę, cheddar i goudę ścieramy na dużych oczkach tarki. Makaron mieszamy z mięsem ze szpinakiem oraz serami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy

Szefowa kuchni
Filety z udek kurczaka z warzywami 296

Proponujemy uniwersalne wydanie mięsa z warzywami. Tak przygotowane filety z udek kurczaka można podawać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub pieczywem. Można też gulasz zapasteryzować w słoikach i zabrać ze sobą na piknikowy wyjazd.     Składniki: -60 dkg filetów z udek kurczaka -kilka marchewek -2 papryki -kawałek pora -kilka ząbków czosnku -puszki białej i czerwonej fasoli -1 l przecieru(...)przygotowania warzyw. Paprykę kroimy na kawałki. Marchew kroimy w półplasterki. Pora kroimy w krążki, czosnek w kostkę. Odsączoną fasolę przesypujemy do garnka. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy mięso. Połowę mięsa przekładamy do garnka z fasolą a do reszty dodajemy marchew, pora i czosnek. Smażymy ok. 3 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 3 minuty. Dolewamy przecier pomidorowy

Maminek kulinarny
Schab W Sosie Paprykowo-Marchewkowym 313

mąki olej WYKONANIE: 1. Schab rozbić delikatnie tłuczkiem, delikatnie doprawić przyprawa do pieczeni i wstawić do lodówki na około 2 godziny. 2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i opiekamy mięso z obydwóch stron. Gdy mięso się przyrumieni ściągamy je na talerz. 3. Na ten sam olej wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy po czym(...)Delikatnie solimy, pieprzymy i dodajemy paprykę. Chwilę smażymy. 4.Schab przekładamy do warzyw. Całość podlewamy wodą albo bulionem według uznania. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Na koniec zagęszczamy maką rozpuszczoną w wodzie. Można dodać śmietany, ale nie koniecznie

Dziś Ja gotuje
w przyprawie do kurczaka soczyste udka z piekarnika... 167

woda 1 szklanka umyte i osuszone duże udka kurczaka podzielić na poduudzie i pałkę, odciąć nadmiar tłustej skóry do miski wsypać curry, przyprawę do kurczaka i dobrze natrzeć porcje mięsa, schować do lodówki najlepiej na całą noc w naczyniu żaroodpornym ułożyć porcje mięsa, polać przyprawą w płynie piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dól, piec pod przykryciem około(...)minut, w tym czasie mięso polać łyżkami wody, następnie bez przykrycia w 160 C na termoobiegu piec z 15 minut, skórka będzie chrupiąca podawać na ciepło lub na zimno............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Karkówka w sosie pomidorowym. 295

moje całkowicie autorskie danie, które próbuje odtworzyć zapamiętany smak. Czy się udało? Aż za bardzo. Moja karkówka jest po prostu lepsza. Cóż zrobić? ;) Mówiąc serio - naprawdę jest lepsza. Mięso jest niesamowicie delikatne i po prostu rozpływa się w ustach. Dawno nie byłem tak zadowolony w kuchni. :) Składniki(...)Wykonanie: Mięso natrzeć lekko solą i oliwą. Odłożyć na 1/2 godziny. Kotlety obsmażyć krótko na większym ogniu do zrumienienia z obu stron. Przełożyć na głębszą patelnię z pokrywką. Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na patelni po mięsie - około 5 minut na średnim ogniu, mieszając. Dodać paprykę w proszku. Wymieszać. Dodać powidła, majeranek, cynamon, passatę oraz sól

zadanie-gotowanie
Zupa pieczarkowa z makaronem 190

pietruszka 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3-4 łyżki śmietany 18% masło do smażenia 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz dodatkowo makaron Wykonanie: Mięso myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Zalać 2 l wody, zagotować. Marchewkę, pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, całość gotujemy do miękkości mięsa(...)międzyczasie oczyścić i pokroić pieczarki w plasterki, a cebulę w kostkę. Na patelni na maśle podsmażyć cebulę razem z pieczarkami. Z gotowego wywaru wyjąć mięso, dodać pieczarki z cebulą, przykryć garnek i gotujemy około 15 minut. W kubku wymieszać śmietanę z wywarem i wlać do zupy. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.  Podawać z ugotowanym drobnym makaronem

magiczna kuchnia Kasi
Jesienny kurczak 142

Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pałki z kurczaka solimy. Pokrojony w kostkę boczek wrzucamy na rozgrzane masło (1/4 porcji), smażymy 2-3 min, dodajemy połowę mięsa, obsmażamy na rumiano, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy masło (1/4 porcji), drugą część mięsa, również obsmażamy i przekładamy do naczynia. Patelnię „opłukujemy” częścią rosołu, zlewamy do naczynia z mięsem. Grzyby

R'n'G Kitchen
Fitburger z indyka z cukinią 229

sosem tzatziki.   Składniki 0,5 kg piersi z indyka 1 duża cukinia 2 marchewki (opcjonalnie) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku oregano, sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Mielimy w maszynce. Cebulę obieramy, następnie kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smażymy na złoty kolor. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę(...)dużych oczkach i dodajemy do cebuli  i czosnku. Doprawiamy ziołami.Smażymy ok 3-4 minut. Warzywa z patelni studzimy. Natkę pietruszki myjemy, suszymy i kroimy drobno, dodajemy do mięsa. Wystudzone warzywa dodajemy do mięsa, dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Kolejnym krokiem jest formowanie kotlecików. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wykładamy fitburgery. Smażymy ok. 4 minut z każdej

Kuchnia Pełna Pasji