mięso - 63110 przepisów (strona:1008/4208)

Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W ze słoja 202

czarny mielony 3 g/kg do całości 27 g -czosnek 100 g do całości zgnieciony przez praskę dobrej jakości najlepiej polski -gorczyca ziarno 40 g do całości -woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra -słoiki 350-500 mil WYKONANIE  Mięso peklujemy bez klasyfikacji . Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci(...)wędzenia tyle że tu pakujemy do słoików i pasteryzujemy a nie wędzimy. Ja to zrobiłem na próbę jeden słoiczek i stwierdzam że to dobry pomysł. Wykorzystałem resztki mięsa które zostały w nadziewarce do kiełbas. SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
DANIE JEDNOGARNKOWE, KURCZAK Z QUINONĄ I WARZYWAMI! 188

DANIE JEDNOGARNKOWE KURCZAK Z QUINONĄ I WARZYWAMI! Kurczak to wciąż najczęściej wybierane przez Nas Polaków mięso na obiad, z kilka powodów, bo łatwo się robi, jest dość smacznym mięsnym, można go zrobić na tysiące sposobów, jest tani i łatwo dostępny. Ja zazwyczaj z kurczaka wybieram filety z piersi, ale ostatnio co raz częściej kupuje ćwiartki z kurczaka, które dzięki dużej(...)tedy kiedy Luby w domu. Mi zdecydowanie bardziej smakuje kurczak w wersji orientalnej, jakiejkolwiek kuchni świata. Lubię połączenia kurczaka z nutą cytrusową, kolendry czy pietruszki, ale także łączę to mięso z świeżym chili, anyżem, pastą z curry czy tamaryndowca, sosem sojowym czy melasą z granatów. Kurczak to mięso, które dość łatwo i szybko nasyca się aromatami, dlatego możemy go stosować

SMYKWKUCHNI
Pasta na kanapki z kurczaka-w 5 min 224

wiecie co zrobić z mięsem pozostałym z rosołu,lub z resztą pieczonego kurczaka???Potrawka się wam już przejadła,a szkoda żeby się zmarnowało.Mam dla was  pastę do chlebka z wykorzystaniem takiego właśnie mięsa-zrobisz ją w 5 min i jest naprawdę pyszna-można ją również wykorzystać jako farsz do jajek lub nadzienie do roladek z szyneczki -będzie super(...)przekąska,lub po prostu podać ją na krakersach na imprezę-polecam!! Składniki: ok 20 dkg mięsa z rosołu lub pieczonego bez kości(może być kurczak,wołowina lub wieprzowina,za każdym razem będzie inny smak) 1 jajko ugotowane na twardo łyżka majonezu 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz Przygotowanie: Mięsko dajemy do miski,dodajemy ugotowanie jajko,majonez-rozdrabniamy blenderem,dodajemy

Swojskie jedzonko
Lasange, zapiekanka z cukinii 175

płaty makaronowe zastąpiłam naszą Polską pyszną cukinią co w rezultacie sprawiło, że obiad był palce lizać. Składniki na dużą formę do zapiekania 22x30 cm. Sos boloński: - 50 dag mięsa mielonego, dałam mięso z indyka - 400 g pomidorowej passaty - 1 cebula - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego - 2 świeże pomidory - kawałek selera, ok 1/4 - 2 gałązki liści selera(...)oraz seler ścieramy na tarce. Cebulę i liście selera drobno kroimy. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy, podsmażamy wszystkie warzywa, zgarniamy je na połowę patelni i dodajemy mięso, które również chwilę podsmażamy aby zmieniło kolor. Następnie wszystko podlewamy bulionem, mieszamy i łączymy z passatą i koncentratem, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu ok. godziny. Jeśli

Apetyczna babeczka
Kurczak w czerwonym winie według przepisu Julii Child ( Coq au vin) 267

Cebule obieramy i uderzamy tłuczkiem, aby ją delikatnie zmiażdżyć. Układamy na kilka minut na patelni. Całość przelewamy do brytfanki.* Do brytfanki dolewamy czerwone wino i tyle bulionu, aby zakryć mięso. Dodajemy przecier pomidorowy, zmiażdżony czosnek i zioła. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy około pół godziny, aż mięso będzie miękkie. Pieczarki czyścimy dokładnie z zabrudzeń, a następnie kroimy na mniejsze(...)mieszamy i dolewamy do brytfanki. Dorzucamy pieczarki, doprowadzamy do wrzenia i kosztujemy. Jeśli istnieje taka konieczność doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wyłączamy i podajemy. Smacznego. *W oryginale należy polać mięso ¼ szklanki koniaku i podpalić, następnie poruszać brytfanką kilka minut energicznie, aż płomienie zgasną

Kolizje Smaków
Delikatne klopsiki w sosie pomidorowym 250

Klopsiki w sosie pomidorowym to błyskawiczne danie, które jest uwielbiane przez małe dzieci. Mięso jest soczyste i delikatne, a sos wyrazisty. Tak przygotowanego klopsika, po rozdrobnieniu, możemy podać nawet 10-miesięcznemu niemowlęciu. pół kilograma mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz Mięso mielone mieszamy z jajkiem, mąką ziemniaczaną, solą

Dieta bez mleka
Kurczak smażony z cebulą 143

zabrakło możliwości. Mimo wszystko nie żałuję! Przygotowanie obiadu nie było pracochłonne, a efekt finalny bardzo smaczny. Kurczak z cebulą to szybka i nieskomplikowana propozycja na naprawdę pyszne danie. Mięso kusi zapachem i tą chrupiącą, złocistą skórką! Polecam. 2 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części) Przyprawy: papryka słodka tymianek pieprz, sól Dodatkowo: 1 cebula (duża) olej do smażenia (u mnie(...)rzepakowy Woj-Len ) Kurczaka umyć, ja dodatkowo przecinam na dwie części i po osuszeniu porządnie natrzeć przyprawami. (Możecie użyć dowolnych przypraw.)  Mięso umieścić na patelni - na średnim ogniu z mocno rozgrzanym olejem i zarumienić z każdej strony. Następnie płomień zmniejszyć, a kurczaka smażyć do miękkości - najlepiej pod przykryciem. W międzyczasie mięso przewracać i opcjonalnie podlewać niewielką ilością wody

Di gotuje
Świeżyna w słoju. 213

powstał tzw.smalczyk ze skwarkami.Następnie na patelnię dodajemy troszkę wytopionego smalczyku i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Teraz zabieramy się za mięso. Łopatkę kroimy w kostkę od 1-3 cm. Wrzucamy mięso do garnka dolewamy wodę i solimy, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Jeżeli płynu będzie za dużo zdejmujemy pokrywkę(...)minut przed końcem gotowania do naszego mięska dodajemy wszystkie przyprawy, smażoną cebulę i smalczyk ze skwarkami. Wszystko dokładnie mieszamy i pilnujemy aby się nie przypaliło. Do wyparzonych słoików nakładamy mięso i dodajemy tłuszczyk z sosikiem który nam powstał podczas gotowania. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 60 min . Ja pasteryzowałem na sucho w piekarniku w temp. 110 stopni. Odkładamy do ostygnięcia

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pulpety w sosie 196

Pulpeciki w sosie , prosto, szybko i smacznie. 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko cebulka przyprawy [sól,pieprz, vegeta, majeranek] marchewka 1/2 szkl. śmietany listek,ziele sól, pieprz koper Do mięsa dodać jajko,dodać także przyprawy, posiekaną cebulkę i wymieszać. Formować małe pulpeciki. W garnku zagotować wodę , dodać pokrojoną marchew i przyprawy.Do gotującej się wody wrzucać pulpeciki i gotować około

Moje domowe kucharzenie
Stek z rostbefu z frytkami 213

pomysłem, aby zaskoczyć swojego męża, narzeczonego czy chłopaka. Życzę smacznego! Składniki Stek z rostbefu (około 200 g) Sól, przyprawa grill klasyczny Oliwa z oliwek Przygotowanie Przede wszystkim musimy wyciągnąć mięso z lodówki około 1,5 godziny przed smażeniem, aby uzyskało temperaturę pokojową. Patelnię grillową natłuszczamy oliwą z oliwek za pomocą ręcznika papierowego. Na tym etapie możemy przyprawić nasz rostbef delikatnie(...)przesadzać z przyprawą, aby nie zabić smaku wołowiny. Grillowanie naszego steka zaczynamy od bocznej strony, gdzie znajduje się otoczka z tłuszczu. Sporo osób ją wycina, jednak dodaje ona smaku mięsu. Wystarczy ją stopić przez około 30-60 sekund. Patelnia powinna być bardzo rozgrzana. Następnie smażymy nasz stek z rostbefu z dwóch stron po 3 minuty. Jeżeli lubicie mocno wysmażone steki

Programista w kuchni
Burger z kurczakiem, mozzarellą, pomidorem i kiełkami 158

mielonej, ostrej papryki Sól, pieprz Przygotowanie Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym i tniemy wzdłuż na pół, chyba, że wolicie grubsze mięso to można pominąć ten krok. Możemy także przeciąć mięso jeszcze na pół, aby kształtem dopasować je do naszej bułki. Pierś z kurczaka skrapiamy lekko oliwą z oliwek. Dokładnie przyprawiamy(...)słodką i pikantną papryką oraz solą. Smażymy z obu stron po około 5 minut, aż do momentu, gdy nasze mięso będzie gotowe. Bułkę przecinamy na pół. Możemy ją na tym etapie podgrzać np. w opiekaczu lub piekarniku. Na dolną część bułki kładziemy sałatę lodową, usmażoną pierś z kurczaka, plaster mozzarelli, plaster pomidora, a na górę sypiemy odrobinę kiełków. Całość zamykamy

Programista w kuchni
Karkówka z patelni grillowej 207

można zrobić solidny i smaczny obiad z mięsem w kilkanaście minut? Owszem! Chociaż za oknem zima i niekończące się mrozy wystarczy skorzystać z patelni grillowej. Dziś na obiad przygotujemy karkówkę. Wystarczy kupić dobrej jakości mięso, przygotować sól oraz pieprz i opcjonalnie coś do natłuszczenia patelni, choć nie trzeba tego robić. Karkówka doskonale smakuje z dowolnym miksem sałat, ale możecie także

Programista w kuchni
BURGER Z GRILLA Z SAŁATKĄ Z KALAREPY I BOBU 241

pełnych smaków pomidorków koktajlowych. Aby sałatka była bardziej smakowita wystarczy odrobina sera feta. Dodatkowo grillowana cukinia uzupełnia całość.  Burger "pachnie" latem i smakuje wyśmienicie.  ~~SKŁADNIKI~~ Burger: mięso mielone wołowe 500 g. cebula 1/2 szt. czosnek 1 ząbek papryka słodka mielona 1 łyżka papryka wędzona w proszku 1/2 łyżeczki sól 1 czubata łyżeczka pieprz mielony czarny 2 szczypty majeranek(...)cebula 1/2 szt. ser feta ok. 30 g. koperek świeży siekany 3 łyżki Dodatkowo: bułki pszenne 5 szt. cukinia młoda, mała 1 szt.  ~~METODA~~ BURGER: Mięso przygotowujemy dzień wcześniej. Do mięsa dodajemy przyprawy sól, pieprz, papryki i majeranek. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Formujemy 5 burgerów, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy

Kuchnia Paulettes
6 Zasad zdrowego grillowania [ENG] 155

Rules of healthy barbecue Mięso z grilla jest mniej kaloryczne od smażonego, bo nie dość że po wrzuceniu go na ruszt wytapia się jego własny to jeszcze do samego przyrządzenia go nie dodajemy. Co więcej krótki czas grillowania pozwala zachować wartości odżywcze, a potrawy z rusztu zazwyczaj są kruche, chrupiące i aromatyczne. Grilled meat has less calories than fried(...)pozostałości potraw i spalonego tłuszczu; PRODUKTY NA GRILLA: produkty świeże, niemrożone, wrzucone na grilla z temperatury pokojowej. Wcześniej zamarynowane pozwolą skrócić czas pieczenia, a co za tym idzie mięso nie będzie przesuszone, ciężkostrawne. Chude mięso (np. kura, indyk) ograniczy ilość tłuszczu spływającego na rozżarzone węgle (co powoduje uwalnianie się substancji rakotwórczych).  OPAŁ I PODPAŁKA: najlepiej jest używać węgla drzewnego

Better Life By Auntie Ju
Stek z polędwicy wieprzowej z grilla [ENG] 192

zioła i rozgniatamy. Czosnek siekamy a następnie dodajemy to oliwy razem z roztartymi ziołami. Polędwice czyścimy z niechcianych błon, posypujemy grubo zmielonym pieprzem i wkładamy do marynaty. Oblewamy marynatą mięso, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 24 godziny. Dobrze byłoby co jakiś czas ją obrócić. Przed rzuceniem na ruszt polędwice kroimy na steki o grubości około 1 cm. Mięso(...)delikatnie naciskamy dłonią i układamy na grillu. Smażenie na średnio nagrzanym grillu przez około 4 minuty z każdej strony pozwoli na otrzymanie efektu steka średnio wysmażonego. Przed podaniem mięso odkładamy aby odpoczęło (zamknęło w sobie wszystkie soki). PREPARATION Pour the oil into a mixing bowl in which you will marinate the  pork tenderloin.  Place all herbs

Better Life By Auntie Ju