mięso - 63110 przepisów (strona:1017/4208)

Kurczak pieczony z warzywami i ziemniakami 156

ponieważ można je dowolnie konfigurować. Można dorzucić więcej ziemniaków, mniej marchewek i odwrotnie. Ziemniaki najlepiej wziąć małe. Można je również wrzucić do pieczenia ze skórką, jeśli się nadają. Mięso należy umyć i osączyć z wody, ewentualnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą, pieprzem, tymiankiem i ewentualnie papryką słodką. Skropić olejem i wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Marchewkę i pietruszkę(...)również obrać i pokroić w grubsze słupki.  Warzywa również posypać solą, pieprzem i tymiankiem oraz skropić olejem i wymieszać. Czosnek obrać. Na dosyć głęboką blachę wyłożyć mięso i warzywa, dorzucić czosnek. Rozłożyć w miarę płasko, tak aby składniki nie wystawały z blachy. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę

Ze smakiem bez glutenu
Mielone z grilla 212

się czegoś nowego spróbować. Mielone na patyku okazały się hitem ostatniego grilla i ... obiadu. Bo można je zrobić zarówno na grillu jak i w piekarniku. Składniki: ok 500 g mięsa mielonego - najlepiej wieprzowina z łopatki, mięso nie może być za chude 1 jajko 1 mała cebulka natka pietruszki tymianek słodka mielona papryka szczypta mielonej papryki ostrej sól, pieprz Mięso

Ze smakiem bez glutenu
Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem 186

Raczej szybkie w wykonaniu.  Smakują wyśmienicie - soczyste, pomidorowe nadzienie z mięsem mielonym i ryżem. Idealny, lekki obiad na lato.  Przed podaniem planowałam posypać tartym parmezanem ale nie zdążyłam.... Składniki: 6 dużych/ średnich pomidorów ok 250 g mięsa mielonego 1 woreczek ryżu - ja użyłam ryżu brązowego ale może też być biały mała cebula  ząbek czosnku(...)przestygnięcia. Pomidorom odciąć wierzchołki od strony szypułki i wydrążyć miąższ, tak, aby pozostała sama ścianka pomidora. Miąższ zachować. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę posiekaną w piórka, zeszklić. Dodać mięso mielone i lekko podsmażyć. Dodać wydrążony i pokrojony miąższ z pomidorów, czosnek przeciśnięty przez praskę i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i dodać zioła, lekko posolić.  Dusić na małym ogniu

Ze smakiem bez glutenu
Krokiety ziemniaczane z farszem – kuchnia podkarpacka 1025

Krokiety ziemniaczane z farszem - kuchnia podkarpacka Dzisiejszy przepis na podkarpacki obiad pochodzi z Ziemi Lubaczowskiej. Są to krokiety przygotowane z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków, z farszem z mielonego mięsa i żółtego sera. Smaczne i oryginalne. Krokiety można podawać z różnymi sosami i surówkami. Składniki na około 10-12 dużych sztuk: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Farsz: 400 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe) 200 g startego żółtego sera 1 cebula 1 pęczek posiekanego koperku sól i pieprz Panierka: 1 roztrzepane jajko bułka tarta Olej do smażenia Cebulę siekamy, podsmażamy lekko, dodajemy mięso i razem smażymy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przestudzamy i dodajemy starty ser oraz koperek

Trzeci talerz
pasztet z mięsa rosołowego 173

Dzisiaj przedstawiam wam przepis na wykorzystanie mięsa rosołowego na pasztet. Składniki: - 0,5kg mięsa z rosołu - 1 duża czerstwa bułka zwykła  - 3 jajka - pieprz, sól - mała cebula - gałka muszkatołowa, imbir do smaku - 100g masła Wykonanie: Zmielić mięso przez maszynkę dwa razy, namoczyć bułkę w zimnym rosole, a jak nie ma to w zimnym mleku, osączyć i przepuścić przez maszynkę

Tanio szybko zdrowo
Azjatycki bulion z wolnowaru 218

cukru palmowego (czasami zastępuję go miodem lub cukrem trzcinowym) 3-4 łyżki sosu sojowego sól do smaku natka kolendry lub pietruszki albo szczypiorek do dekoracji   *** wegetarianie mogą pominąć mięso, bulion jest bardzo aromatyczny i może doskonale służyć jako baza do innych potraw. Przygotowanie Cebule (obrane lub w łupince) opal nad płomieniem lub przekrój na pół i mocno przypal(...)przekrojony na 2 -3 części kawałek imbiru, czosnek, trawę cytrynową, sos sojowy, cukier palmowy lub jego zamiennik oraz grzyby mun i shitake. Na samym końcu umieść w wolnowarze mięso. Całość zalej zimną wodą do 3/4 wysokości garnka (wszystkie składniki powinny być zakryte). Czas gotowania opcja low - około 7 do 8 godzin opcja high - około 6 do 7 godzin W przypadku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa gołąbkowa 178

Gęsta, treściwa, rozgrzewająca, idealna na obecnie panującą pogodę. Aura nas nie rozpieszcza, więc na rozgrzewkę i poprawę humoru polecam pyszną zupę gołąbkową 😊 SKŁADNIKI: 50 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 2-3 łyżki oleju mała marchewka kawałek korzenia pietruszki kawałek bulwy selera 60 dag kapusty włoskiej liść laurowy 4-5 kulek ziela angielskiego sól 10 dag suchego ryżu(...)koncentratu pomidorowego świeżo mielony pieprz słodka papryka sproszkowana ostra papryka sproszkowana WYKONANIE: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać do niej mięso mielone i obsmażyć rozdzielając na dość duże grudki. Kapustę opłukać, wyciąć głąb, liście pokroić na duże kawałki. Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać, zetrzeć na dużych oczkach tarki, włożyć do dużego rondla i zlać

Kuchenne zapiski Edyty
Szaszłyki z kurczaka marynowane w sosie paprykowym 255

fileta z kurczaka 100 ml sosu paprykowego, tutaj przepis 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Dodatkowo ryż z czarnuszką, tutaj przepis sałatka warzywna Przygotuj marynatę na mięso według przepisu wyżej, najlepiej na dzień przez marynowaniem szaszłyków. Pokrój mięso na małe, podłużne kawałki, włóż do miski, dodaj sos i wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny(...)międzyczasie namocz szpikulce w wodzie. Na pół godziny przed grillowaniem wyjmij mięso z lodówki. Nadziej na szpikulce, rozgrzej grill i piecz szaszłyki na złoty kolor, około 6 minut, odwracając po połowie czasu. Ugotuj ryż według przepisu powyżej. Odcedzony ryż przełóż do garnka, polej szafranowym masłem, posyp czarnuszką, przykryj szczelnie pokrywką i gotuj jeszcze przez 10-12 minut. Po zdjęciu pokrywki

codojedzenia
Naleśniki bezglutenowe z pieczarkowym nadzieniem 263

zawsze musimy jeść mięso? Okazuje się ze dla większości Polaków nie istnieje obiad bezmięsny. Zakorzenione mamy ze ma być porcja mięsa, pół talerza ziemniaków, no jakaś może suróweczka. Większość naszych mam tak gotuje a ojcowie nie wyobrażają sobie żeby na talerzu pojawiła się kasza, warzywa, coś co będzie lekkie zdrowe i bezmięsne. Dlaczego jesteśmy do tego tak przywiązani? A gdybyśmy(...)pomyśleli że życie eko to też ograniczenie zjadania ilości mięsa? Myślicie że to mit, że to nieprawda... to zapraszam na poniższy wpis, dowiecie się co to jest " Punkt krytyczny - Energia odNowa " oraz na przepis na bezmięsne danie, czyli naleśniki z pieczarkami. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Grillowane kotleciki drobiowo-pieczarkowe 233

drobiowe kotleciki z dodatkiem pieczarek. Możemy ugrillować je w ogrodzie na grillu, ale poza sezonem również je przygotujemy – na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. 500-700 g mielonego mięsa kurczaka 1 cebula 150-200 g pieczarek bułka tarta 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawa do grilla sól, pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki(...)kroimy na cienkie plasterki. Rozgrzewamy olej lub masło i przesmażamy cebulę. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do czasu, aż cała woda jaką puszczą grzyby odparuje. Odkładamy do przestudzenia. Mielone mięso wkładamy do miski, dodajemy przesmażoną cebulę z pieczarkami. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do grilla (mniej więcej po 1 łyżeczce) oraz sokiem z cytryny. Dodajemy natkę pietruszki i bułkę tartą (tyle

Smaki Na Talerzu
Zupa jarzynowa z zacierkami 245

dodać startą marchewkę, obrany seler i pietruszkę, por, pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i sól (1 łyżeczka). Całość gotować na średnim ogniu, przez około 30 minut, aż mięso się ugotuje i będzie łatwo odchodzić od kości.  Po tym czasie ugotowane mięso wyjąć z zupy, a do garnka dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż będą miękkie(...)gotowania dodać mrożony groszek. Gdy ziemniaki i groszek będą miękkie do zupy wsypać zacierki, wymieszać i gotować przez kolejne 15 minut, aż makaron będzie ugotowany. Zestawić z ognia. Ugotowane mięso z kurczaka oddzielić od kości, zdjąć skórę, pokroić i dodać do zupy. Do ugotowanej zupy wlać śmietankę, dodać pokrojony koperek i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi

Gospodyni Miejska
Mielone z cukinią w sosie keczupowym 195

Średnie Przystępne Przepis na pulpety z mięsa mielonego i cukinii w sosie keczupowym. Składniki na 800g mięsa: 800g mięsa mielonego 1 średnia cukinia 1 jajko 1 czerstwa bułka (namoczona) lub 3 łyżki bułki tartej 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3/4 litra bulionu warzywnego 3 łyżki keczupu(u mnie pikantny) 1 łyżeczka […] Artykuł Mielone z cukinią w sosie

PysiaGotuje.pl
Empanadas z wołowiną. 193

proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli ok. 3/4 szkl. zimnej wody (tyle wody ile przyjmie mąka, najlepiej dodawać stopniowo) 1 jajko (rozmącone do posmarowania wierzchu pierogów) Nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 szkl. passaty pomidorowej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka oregano(...)spożywczą i chłodzić przez godzinę w lodówce. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Do cebuli stopniowo dodawać mięso i smażyć przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Następnie dolać passatę pomidorową i dusić przez ok. 10 minut pod przykryciem

zadanie-gotowanie
papryka z mięsem i kaszą owsianą z piekarnika... 214

Składniki: papryka czerwona większa 6 sztuk, mięso mielone drobiowe 35 dag, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 8 sztuk, kasza owsiana 2 saszetki, natka pietruszki 1 pęczek, ser żółty starty 25 dag, olej rzepakowy - ile potrzeba papryki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki, opłukać, osuszyć, cebulę pokroić w kostkę, ząbki(...)czosnku wycisnąć z praski mielone mięso dobrze wyrobić z jajkiem, kucharkiem, pieprzem, cebulą, czosnkiem, posiekaną natką pietruszki kaszę owsianą ugotować w wodzie bez soli, wysypać z woreczków i pałką blendera trochę zmiksować, dodac do mięsa i połączyć składniki blacha z papierem do pieczenia, papryki natrzeć olejem rzepakowym od zewnątrz, nakładać farsz do pełna, układać na blaszce piekarnik nagrzany

W Mojej Kuchni Lubię