mięso - 63110 przepisów (strona:1020/4208)

PRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ZURY 163

świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego :) 2) ŻUREK WIELKANOCNY NA SZYNCE SKŁADNIKI:  2 szklanki esencjonalnego wywaru z warzyw (np. z pierwszego przepisu) 1,5 litra wywaru z szynki lub mięsa np: żeberek, ogonówki 2 ząbki czosnku majeranek chrzan (może być ze słoiczka) do smaku zakwas na żur ( około pół litra zakwasu na litr wywaru) dodatkowo : szynka, kiełbasa, mięso gotowane lub chudy(...)żuru można dodać gęstej śmietany, która dodatkowo zabieli go, ale nie jest to konieczne. Krok 2. Do wazy wsypujemy pokrojone w kostkę wędliny (szynkę, kiełbasę, chudy boczek, gotowane mięso), dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone jajka, zalewamy wszystko gorącym żurem i podajemy na stół.  Na koniec żurek możemy obsypać wiórkami świeżego chrzanu. Podajemy ze świeżym chrupiącym pieczywem. Smacznego

Moja Książka Kucharska
TURECKA SALATKA KISIR 187

TURECKA SAŁATKA KISIR     Kuchnia turecka jest mało skomplikowana. Jada się t am dużo mięsa, warzyw i nabiału. W turcji, podobnie jak w pozostałych krajach bałkańskich , bardzo popularny i świetnie nam znany jest cacik - podawany na zimno sos, któr y składa się z jogurtu wymieszanego z siekanym świe żym ogórkiem i czosnkiem. No i oczywiście kebab , czyli "kęs mięsa(...)cytryny oraz oliwę, dokładnie mieszamy i odstawiamy sałatkę na około 1 i 1/2 godziny do lodówki. Sałatkę podajemy jako przekąskę z chrupiącym pieczywem lub jako dodatek do mięsa np. z grilla.  Przygotujcie tą sałatk ę na przyjęcie , możecie ją zabrać na piknik lub po prostu podać na kolację. Je st lekka, sycąca i bardzo zdrowa.   A więcej inspirujących

Moja Książka Kucharska
Potrawka z kurczaka 191

Składniki (na 1 porcję) - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - cebula (ok.70 g), - 2 łyżki koperku (ok. 16 g), - 5 łyżek jogurtu greckiego (ok. 100 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - 2 ogórki kwaszone (ok. 60 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Gotujemy pierś z kurczaka. 2. Szklimy drobno pokrojoną cebulę(...)łyżeczce oleju. 3. Do cebuli dodajemy rozdrobnione mięso z piersi kurczaka i posiekany koperek. 4. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i zagęszczamy jogurtem greckim (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). 5. Potrawkę podajemy z ziemniakami i ogórkiem kwaszonym. Potrawka jest bogata w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa), które pełni funkcje budulcową. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zupa pieczarkowo serowa. Mocno pieczarkowa z serkiem topionym. 274

podsmażam na maśle, chwilkę do odparowania wody. Podsmażone przekładam do osobnego garnuszka, dodaję do nich 2-3 łyżki gorącego wywaru z zupy, rozdrobniony serek topiony i całość blenduję. Kiedy mięso, warzywa i grzyby w zupie są już miękkie, wlewam do zupy miksturę pieczarkowo-serkową. Zupę gotuję jeszcze ok. 3 minuty. Wyjmuję z zupy skrzydełka, oddzielam mięso od kości i mięso

Kuchnia z widokiem na ogród
Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew 215

pieprzem, rozgrzej dużą patelnie na dużym ogniem z odrobiną oleju i obsmaż ją przez 3-4 minuty z każdej strony (pod koniec smażenia dodaję trochę masła i polewam mięso w trakcie smażenia). Przełóż mięso na talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut. W tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu resztę oliwy, włóż pomidory i dopraw solą

karmelowy
Niedzielny obiad, schab pieczony w mleku 376

grubości 1 cm. Cały tłuszczyk odciąć. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną. Na patelnię wlać olej i dodać masło, rozgrzać wszystko. Na gorącą patelnię położyć kawałki mięsa i obsmażyć na złoty kolor z dwóch stron. Obsmażony schab ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni obsmażyć szalotki, marchewki i seler, wlać mleko. Gotować chwilkę, tak długo żeby(...)schab. Obsypać suszoną natką pietruszki. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec 1,20 minut. Sos nie wygląda najpiękniej więc trzeba lekko zaczarować Wyjąć mięso i marchewki, natomiast resztę przelać przez sitko. Zostawić czysty sos. Jeśli sos będzie za rzadki, można zagęścić mąką. Łyżkę mąki wymieszać w minimalnej ilości wody i wlać do gotującego się

Kuchnia Pokoleń
Pieczone warzywa marynowane w jogurcie 696

Pieczone warzywa to wspaniała przystawka do mięsa lub ryby. Podobnie jak mięso czy rybę również marynuję warzywa. Tym razem w jogurcie. Pieczone warzywa są wtedy bardzo aromatyczne. Marynata z jogurtu być może dla wielu z Was niespodzianką. Warto ją jednak wypróbować, bo rezultat jest obłędny. Ten przepis pochodzi od mojej pakistańskiej przyjaciółki. Amira w ten sposób marynuje warzywa przed pieczeniem(...)Nastaw piekarnik na 200ºC. Jeśli masz funkcję grilla, nastaw na grillowanie. Piecz warzywa przez 45 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby równomiernie się zrumieniły. Podawaj na ciepło do mięsa, drobiu lub ryby. The post Pieczone warzywa marynowane w jogurcie appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Kokardki w sosie śmietanowym z kurczakiem i brokułami 180

Kolejna propozycja makaronowa. Kurczak marynowany w przyprawie gyros podany w sosie śmietanowym z brokułami. Przyprawa nadaje mięsu nieco ostrzejszy smak, który świetnie komponuje się z łagodnym sosem. Makaron w kształcie kokardek pięknie prezentuje się na talerzu. Polecam!       Kokardki w sosie śmietanowym z kurczakiem i brokułami   Składniki na 4 porcje:   opakowanie makaronu Czanieckiego kokardki 1 cebula(...)szklanki bulionu drobiowego kilka różyczek brokuły przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka przyprawy gyros łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej garść startego żółtego sera lub parmezanu (opcjonalnie)   Wykonanie: Mięso kroimy w cienkie paseczki, oprószamy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę oleju i łyżeczkę przyprawy gyros i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Brokuły gotujemy na półtwardo. Makaron gotujemy

Smak mojej kuchni
Sałatka z wędzonym kurczakiem 183

Dzisiaj polecam pyszną sałatkę z wędzonym mięsem kurczaka. Można wykorzystać wędzone piersi z kurczaka lub udka, które należy obrać z mięsa. Ja kupiłam gotowe wędzone udka, ale najlepsze będą wędzone we własnej wędzarni jeśli ktoś dostęp do wędzarni posiada. Sałatka lekko słodka, bo z dodatkiem kukurydzy i selera, a z drugiej strony lekko kwaśna przez ogórki(...)łyżki majonezu pęczek posiekanego szczypiorku   Wykonanie: Kukurydzę odsączamy, seler odsączamy i dodatkowo wyciskamy z nadmiaru zalewy, kroimy na długość 1cm. Ogórki i jajka kroimy w kostkę. Mięso z kurczaka drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i szczypiorek. Mieszamy i schładzamy w lodówce.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Tarta z mięsem mielonym 175

farszem. Farsz można wzbogacić kolorową papryką. Danie można podać z ulubioną surówką lub bez dodatków. Przepis z miesięcznika "Gotuj krok po kroku". Polecam!         Tarta z mięsem mielonym   Składniki na formę 26cm:   Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100 g zimnego masła pół łyżeczki soli 50ml zimnej wody   Na farsz: 1 cebula 1 ząbek(...)czosnku 300g  mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego lub mieszanego) puszka krojonych pomidorów pół żółtej papryki przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, pół łyżeczki cukru 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko   Wykonanie:   Ciasto: z podanych składników zagniatamy szybko gładkie ciasto. Owijamy je folią i schładzamy 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na wymiar formy (tak, by ciasto przykryło też boki

Smak mojej kuchni
Sznycle grzybowe – kuchnia podkarpacka 239

Sznycle grzybowe - kuchnia podkarpacka Sznycle grzybowe to bardzo smaczny pomysł na urozmaicenie obiadu. Przygotowuje się je z drobno pokrojonego mięsa drobiowego, pieczarek, cebuli, żółtego sera i jajek. Przepis na sznycle grzybowe pochodzi z Głogowa Małopolskiego, a znaleźć go można w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Składniki (na 4 porcje): 2 filety z piersi kurczaka 2 jajka 1 cebula(...)dużych pieczarek 100 g startego żółtego sera 3 łyżki mąki ziemniaczanej olej do smażenia sól, pieprz Sznycle grzybowe - kuchnia podkarpacka Mięso płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę również kroimy w kostkę, po czym wszystko przekładamy do miski, dodajemy żółty ser, mięso oraz roztrzepane jajka, połączone z mąką ziemniaczaną. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy

Trzeci talerz
Spaghetti z mięsem i groszkiem 153

zwykle makaron staje na wysokości zadania.  Składniki 300 g makaronu spaghetti 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 2 łyżki oleju 500 ml passaty pomidorowej sól czosnkowa estragon sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy. Na rozgrzanym oleju smażymy(...)posiekaną cebulę razem z mięsem mielonym. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniamy mięso. Następnie dodajemy passatę oraz groszek. Lekko redukujemy sos, do smaku doprawiamy solą czosnkową, estragonem, solą i pieprzem. Do sosu przekładamy makaron, dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Placki Ziemniaczane z Gulaszem Wieprzowym (ze Schabu) 389

duże cebule 2 jajk a dość czubata łyżka mąki ziemniaczanej dość czubata łyżka mąki pszennej płaska łyżeczka soli pieprz Placki Ziemniaczane z Gulaszem Wieprzowym (ze Schabu) - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku, pieprzu i soli oraz szczypt ę ostrej papr yki . Marynatę w lewam(...)pokrojonego schabu i mieszamy tak, aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Schab podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty, a wręcz brązowy kolor.  Czosnek bardzo drobno siekamy , dodajemy do mięsa i całość zalewamy wodą . Wrzucamy liście laurowe, ziela angielskie, pieprz oraz szczyptę soli. Całość gotujemy na niedużym ogniu przez ok. godzinę

Słodka Strona
BURGERY WOŁOWO-JAGLANE Z MANGO 168

burger zrobiony przez siebie samego 😉 Dlatego naleciała mnie ochota na zrobienie takiego burgera, tym bardziej, że upiekłam własne bułeczki. Aby mój burger był bardziej wartościowy i zdrowszy dodałam do mięsa mielonego kaszę jaglaną. Dzięki temu kotlety wyszły lżejsze,a w smaku pyszne!  Składniki: 400 g wołowego mięsa mielonego 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 kostki rosołowej 1 jajko 1 szklanka(...)dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Od czasu do czasu mieszamy, aby nie przywarła do dna. Studzimy. W misce mieszamy mielone mięso wołowe z wystudzoną kaszą jaglaną. Następnie dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. drobno pokrojoną cebulę, jajko, otręby pszenne, 2 łyżki mąki oraz przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie i paprykę mieloną. Mieszamy dokładnie

Kuchnia MagdaLeny
Spaghetti bolognese 154

możemy poratować się gotowym sosem ze słoika, ale smak takiego sosu nie równa się z domowym... Do sosu obowiązkowo czosnek oraz zioła, które doskonale uzupełnią smak potrawy.  Składniki: mięso wołowe mielone 500 g, cebula pół szt, czosnek 2 ząbki, majeranek pół łyżeczki, olej do smażenia, sól i pieprz do smaku, sos sojowy 1 łyżka, sos pomidorowy: pomidory duże(...)inne ulubione zioła 2-3 łyżki, dodatkowo: parmezan do posypania, makaron spaghetti 400 g, Sposób przygotowania: Cebule siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cebulkę i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy, podlewamy odrobiną wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości.  Pomidory zalewamy wrzątkiem, moczymy 2 min, odlewamy wodę i ściągamy skórkę z pomidorów. Następnie pomidory kroimy na mniejsze części

kulinarne odsłony pati