mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:354/774)

Zapiekane piersi z kurczaka pod serową, aromatyczną kołderką i chrupkie dodatki 260

rukolą Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Na każdy kawałek nakładamy łyżką serek kremowy pesto i rukola firmy Arla Apetina, tak aby w całości pokryć wierzch piersi warstwą serka. Czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę, kładziemy po kilka kawałków na każdy plaster piersi posmarowany serkiem. Tak przygotowane mięso posypujemy po wierzchu słodką(...)przypraw (np. 1 łyżeczka słodkie papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka majeranku). Wkładamy do piekarnika wraz z mięsem. Końcowe przygotowanie dania: Na talerzach układamy miks sałat, pieczone ziemniaczki i piersi z kurczaka pod kołderką z kremowego serka pesto i rukola firmy Arla Apetina. Smacznego

Słodkie okruszki
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 201

więc na drugi dzień smakowały mi o wiele bardziej. Dla tych o podobnym guście polecam smażenie na drugi dzień lub dodanie do mięsa podsmażonej wcześniej cebulki. Składniki na ok 25 kotlecików: 450-460 g filetów z kurczaka 160-170 g sera żółtego 1 łyżka majonezu 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej ok 3/4 łyżeczki soli ziołowej(...)jeśli masz w plastrach, pokrój najdrobniej i najcieniej, jak potrafisz. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Możesz zostawić ją surową lub zrumienić na niewielkiej ilości masła lub oleju.  Mięso oczyść z tłuszczu i ewentualnych chrząstek, pokrój w bardzo małą kostkę. Wszystkie składniki (poza bułką tartą) wrzuć do miski, dopraw i wymieszaj łyżką. Najlepiej przemieszać ręcznie, jak przy wyrabianiu mięsa

Anioszek w kuchni
Sałata z kurczakiem, truskawkami i bazylią 144

Lubię sałatki i jak na talerzu jest kolorowo. Lubię też łączyć mięso z owocami więc chętnie dorzucam jakieś do swoich sałatek. Wystarczy kilka liści czegoś zielonego i już można komponować jakieś pyszne danie. Taka sałatka z kurczakiem i truskawkami jest ciekawą propozycją na lunch. Możecie nakarmić nią domowników lub poczęstować gości. Jestem pewna, że wszystkim będzie smakować. Jest soczysta, pełna

Smaczna Pyza
Orientalna wołowina 184

Wielu z was zna przepisy typu orientalnego głównie z kurczakiem. A co Wy na to, aby dodać wołowinę? Danie ma zupełnie inny smak, niż typowe potrawy azjatyckie. Sos jest bardzo gęsty i idealnie pokrywa wszystkie warzywa i mięso. Makaron ryżowy lub ryż będą wspaniałymi dodatkami. Koniecznie spróbujcie. Orientalna wołowina porcja dla 2 osób Składniki: około 100 g makaronu ryżowego

Jaglusia
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami 162

wyjąć łyżką cedzakową na talerz.  Następnie do wody wrzucić różyczki kalafiora, gotować przez ok. 10 minut, wybrać łyżką cedzakową. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.  Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, dobrze posypać przyprawą gyros, usmażyć.  Ziemniaki ugotować na pół twardo, odlać, ostudzić.  Sos:  Do miski wylać jogurt, dodać przeciśnięty przez(...)sosem.  Ułożyć na ziemniakach na przemian, różyczki brokuła i kalafiora i znów lekko polać sosem.  Warstwa ziemniaków, oprószona solą pieprzem i ostrą papryką.  Następnie warstwa z kurczaka, sos, ziemniaki i reszta warzyw.  Polać zapiekankę sosem i posypać koperkiem.  Włożyć zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stop.  Zapiekać przez 25 minut.  Przed końcem pieczenia

Kuchnia Danusi
Kurczak w aksamitnym sosie z mango 218

kurczaka myję, oczyszczam z błonek i kroję w paski. 8 Na średnim ogniu rozgrzewam w garnku 1 łyżkę oleju kokosowego i podsmażam delikatnie kurczaka ok. 4-5 minut do czasu aż większość kawałków straci różowy kolor. Mięso przekładam do miseczki. 9 W tym samym garnku podgrzewam 1 łyżkę oleju kokosowego i podsmażam cebulkę z czosnkiem do zeszklenia. 10 Dodaję połowę(...)limonki, wszystkie przyprawy (pieprz cayenne, słodką paprykę, ostrą paprykę, kmin, sól) i podgrzewam ok. 5 minut. 11 Wszystkie składniki w garnku miksuję na gładką masę. 12 Do sosu dodaję kurczaka, łyżkę miodu, liście kaffiru (opcjonalnie) druga połowę mango pokrojonego w kostkę, paprykę pokrojoną w paski i duszę pod przykryciem 10 - 13 minut. 13 Jeśli sos jest za rzadki można

Book of spells
Sandwich z kurczakiem i jajkiem 146

wspomnienia ciepłego lata, pikników oraz zapachu grilla. Pyszna kanapka, do której trzeba podejść z fantazją, ponieważ nie tylko bułką i mięsem człowiek żyje. Dodatki podyktujcie pod siebie. Nie bójcie się wrzucać Waszych ulubionych składników. Składniki pierś z kurczaka suszone pomidory

Pink Envelope
Galaretka drobiowa ze szczypiorkiem 205

Zapraszam na galaretkę z mięsa i warzyw z rosołu z dodatkiem kukurydzy i zielonego szczypiorku. Polecam Składniki: udko z kurczaka z rosołu 3 średnie marchewki z rosołu 1 średnia pietruszka z rosołu 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 2 łyżki kukurydzy z puszki 1 szkl bulionu 1 płaska łyżka żelatyny 1/4 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Obieramy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Grillowany kurczak curry i sałatki 163

same ziemniaki to za mało i coś by jeszcze się przydało. Ziemniaki sałatkę z świeżych warzyw zaproponowały, bo ochłodzenia i kolorów chciały. Kurczak, jednak nowych smaków chciał wypróbować i  grillową sałatkę posmakować. I tak warzywa z mięsem się grillowały, a świeże warzywa do połączenia w sałatkę z cierpliwością czekały. Gdy już wszystko było przygotowane, to z wielkim apetytem zostało

Moniki Smakołyki
Meksykańska uczta, czyli fajitas z kurczaka i quesadilla z chili + test nowości do potraw meksykańskich firmy Delecta i Pryma 376

Meksykański”. Meksykańska uczta, czyli fajitas z kurczaka i quesadilla z chili + test nowości do potraw meksykańskich firmy Delecta i Prymat         Składniki: 2 piersi z kurczaka sok z połowy  limonki lub cytryny ¼ łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki ½ łyżeczki czosnku granulowanego 3-4 łyżeczki przypraw do fajitas Delecta 2 papryczki chili 1 papryka mała czerwona(...)kroimy w dość grube plastry, papryki w podłużne paseczki, a papryczkę chili w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy kurczaka przez 5 minut, następnie dodajemy paprykę czerwona i zielona. Smażymy kolejne kilka minut, aż papryka zmięknie. Odstawiamy gotowe mięso na bok. Patelnię teflonową smarujemy odrobiną oliwy, rozgrzewamy i przekładamy na nią placek tortilli. Układamy na nim równomiernie starty

Mania Gotowania
UDKA PIECZONE W MARYNACIE JOGURTOWEJ 159

Składniki podstawowe: 6 udek z kurczaka. Składniki marynaty: 90 g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka czosnkowo-ziołowej Cykoria, 1/2 łyżeczki soli. Przygotowanie: Kurczaka myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty łączę, dokładnie nacieram mięso, odkładam do lodówki. Piekę pod przykryciem 80 minut w 180 stopniach, następnie 10-15 minut bez pokrywki do momentu przyrumienienia się mięsa

JejKuchnia
Pałki kurze po Ciechocińsku 145

stron kurczaka masą z majonezu i keczupu. Lekko podważyć skórę i posmarować również pod skórą. Nie musicie całkowicie, tylko tam gdzie się da. Wstawić kurczaka do lodówki na godzinę. Nagrzać piekarnik do 200 C piec mięso przez 40-50 minut. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem i odwracać co jakiś czas. Mięsko musi być upieczone i chrupiące. Podawać z podpieczonymi ziemniakami

Kuchnia Pokoleń
Podudzia z kurczaka w kapuście 314

Soczyste i delikatne mięso.. mięciutka i słodka kapusta oraz przepyszny wywar :-) Podudzia z kurczaka duszone z kapustą i ziołami.. najlepsze z gotowanymi ziemniakami! Czas przygotowywania:  około 10 minut Duszenie: około 1,5 h Ilość porcji:  4 Składniki: • 500 g podudzi z kurczaka - 4 sztuki • 2 łyżki oleju • 300 g odsączonej kapusty kiszonej • pół

AniaGotuje.pl
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 167

masło orzechowe. Poza tradycyjnym podaniem sprawdza się w wielu innych potrawach. Dukkah może zastąpić część bułki tartej w panierce – pasuje w takim wdaniu do kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można nią posypać gotową zupę lub sałatkę – świetnie urozmaica wszelkie zupy-krem. Na śniadanie

Karo in the Kitchen
PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 132

mała cebula starty ser mozzarella przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, czosnek, ew.czubryca 2 łyżki masła DODATKOWO ciasto francuskie jajko czarnuszka Pierś w kurczaka i warzywa pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym maśle usmażyć mięso z warzywami i doprawić do smaku. Lekko przestudzić i dodać mozzarellę. Ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów i na każdą część nałożyć po łyżce

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania