ananasa 1 puszka kukurydzy majonez Wykonanie: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, studzimy. Udko/a obieramy ze skóry i mięso kroimy w kostkę,odsączonego z zalewy ananasa kroimy w dogodne dla nas kawałki. Ryż ugotowany na sypko łączymy z pokrojonym kurczakiem, ananasem, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i kilka łyżek majonezu. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy w chłodne
Malinowe Pocałunkirodzynek sól, mielona ostra papryka 1/3 świeżej ostrej papryczki Rama Smaż jak szef kuchni z oliwą z oliwek dodatkowo: kilka wykałaczek Udka z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół, z każdej części oddzielić mięso od kości i zdjąć skórę. Lekko zbić tłuczkiem. Mięso przyprawić solą i ostrą papryką. Pomidory pokroić w średniej grubości paseczki. Na każdym kawałku(...)jest idealna do smażenia i obsmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Wlać 1 łyżkę octu balsamicznego, podlać niewielką ilością wody (około 1/3 szklanki) i udusić mięso do miękkości. (W razie konieczności uzupełnić wodę.) Przygotować ryż: W garnku rozgrzać 4 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, a następnie wsypać suchy ryż. Mieszając podsmażyć go lekko
Codzienna kuchnia niecodziennapyszny kurczaczek z niespodzianką. składniki: 4 ćwiartki z kurczaka oregano słodka papryka 500 g pieczarek 1 duża cebula sól,pieprz olej Ćwiartki z kurczaka oczyścić i podzielić na dwa kawałki-udo i podudzie. Następnie kawałki mięsa solidnie oprószyć słodką papryką i oregano. Ułożyć w naczyniu, przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie stały w lodówce przez(...)Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Nastepnie dodać starte pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Z lodówki wyjąć wcześniej przyprawionego kurczaka. Pod skórkę każdego kawałka upchnąć 1-2 łyżki przesmażonych pieczarek. Następnie tak nadziane kawałki kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić delikatnie olejem. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić
Monia miesza i gotujemarynata z majonezu i mielonej papryki , pyszna lekko pikantna i chrupiąca. Majonez może nie najzdrowszy ale na pewno bardzo smaczny , mięsu nadaje soczystość i delikatność , pozostawia fajny smaczek…Polecam , nie ma jak majonezowy kurczaczek . Składniki: 4 uda kurczaka , tak zwane L 4 czubate łyżki majonezu 4 łyżeczki mielonej ,papryki słodkiej szczypta papryki mielonej ostrej ( wg.uznania -tyle żeby(...)dwie . Po tym czasie , posypujemy uda papryka mieloną , słodką i ostrą ( łyżeczka słodkiej na udo ) , a następnie nacieramy obficie i grubo majonezem ( łyżka , czubata-konkretna na jeden kawałek mięsa ) . Układamy na blaszce do pieczenia ( nie trzeba smarować żadnym tłuszczem , majonez się wytopi i to wystarczy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) i pieczemy w temperaturze
Ogrodnik w podróżyJeżeli lubicie dania obiadowe z nutką słodyczy, to danie jest dla Was! Mięso nie będzie suche ani gumowate, wychodzi ideaaaalnie soczyste :) Niestety nie wiem jakim cudem nie zachowały się zdjęcia poszczególnych etapów... SKŁADNIKI Podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki musztardy stołowej 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki czosnku
Mamuśka wraca do formydrugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki: 500 g wołowiny 1 kurczak 6 marchewek 6 pietruszek 1 seler 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek lubczyku łyżka pieprzu 5 goździków 5 ziarenek ziela
Zasmakuj Kuchnidrugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki: 500 g wołowiny 1 kurczak 6 marchewek 6 pietruszek 1 seler 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek lubczyku łyżka pieprzu 5 goździków 5 ziarenek
Zasmakuj Kuchniłyżki Ketchupu Kieleckiego Łagodnego SPOŁEM, 1/2 łyżki Musztardy Kieleckiej Delikatesowej SPOŁEM , 1 łyżeczka majonezu. PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z piersi kurczaka rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą i pieprzem. Pomidory odsączam z zalewy. 2. Na środek każdego płatu mięsa kładę porcję suszonych pomidorów. Mięso zwijam. Spinam wykałaczką. Mięso oprószam przyprawą do grilla i skrapiam olejem. 3. Filety układam na rozgrzanym grillu
Tradycyjna kuchnia Kasiprzystawka, ale także jako danie główne. Są to kokilki z ciasta francuskiego napełnione masą mięsno - grzybową. Całość posypane odrobiną startego oscypka. Mówię Wam, pychota... Składniki: 250g filetu z kurczaka, ciasto francuskie, 100g pieczarek, łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki, 50g wędzonego boczku, jajko, 100ml śmietany 18%, sól, biały pieprz, 50g startego oscypka(...)Przykryć krążkiem z wyciętym kółkiem. Lekko docisnąć i wierzch ponownie posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić na 5 minut. Następnie piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180st. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie, krótkie paski. Boczek pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Oprószyć do smaku solą i białym pieprzem
Z miłości do słodkościnajważniejszej zasadzie, jeśli zależy Wam na mięsie, zawsze wrzucajcie je do gotującej się wody. Dzięki temu nie straci ono smaku. Zachęcam Was do wypróbowania tego pasztetu. Święta już niedługo, a ten pasztet świetnie będzie się prezentował na Bożonarodzeniowym stole Pasztet z suszonymi grzybami Składniki: około 2 kg królika około 500 g ćwiartek z kurczaka około 700 g surowego boczku wieprzowego(...)smalec do wysmarowania formy Dzień wcześniej, wieczorem suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Warzywa obieramy, a królika, boczek i kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. W bardzo dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy mięso. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler, lubczyk, natkę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnisty pieprz
PatiGotujeLubicie paprykę? Bo ja bardzo! Zapraszam więc na paprykowego fileta z kurczaka. Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 świeża, czerwona papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka pasty ajvar olej do smażenia Przygotowanie: mięso umyj i pokrój na drobne kawałki paprykę pokrój w paski cebulę posiekaj w kostkę czosnek obierz i przeciśnij przez praskę na rozgrzaną patelnię
Oka w rosole czyli KaFka gotujeprzyprawa ziołowa włoska - oliwa z oliwek - 150 ml wody -150-200 ml białego wina PRZYGOTOWANIE: Kurczaka nacieramy mieszanką przypraw i ustawiamy na konstrukcji metalowej- rożen, do kupienia w każdym markecie, jak nie masz użyj butelki po piwie. Skrzydełka, sznurkiem przymocuj do reszty mięsa. Blaszkę wyłóż folią aluminiową, ułóż obrane warzywa, pokrojone w średnie talarki. Całość skrop oliwą i posyp(...)połowie pieczenia) CAŁOŚĆ PIECZEMY Ja piekłam pierwsze 30 minut dół i góra grzanie temp 220 stopni C, tak aby całe mięso miało tą samą temperaturę. Kolejne 20 minut dół + termoobieg (temp. 200 stopni C) tak aby skórka na kurczaku mocno się zrumieniła, tu podlewam warzywa winem, dodatkowo, tak aby na pewno się upiekły i dodatkowo uparowały. Alkohol wyparuje
SMYKWKUCHNIkaszą. Do tego polecam bardzo szybką sałatkę obiadową . I obiad gotowy. Jeśli macie ochotę na inne dania mięsne to zapraszam do zakładki mięsa, gdzie znajdziecie wiele pomysłów na różne rodzaje mięs. Składniki 4 udka z kurczaka 2 łyżki masła 5 łyżek oleju 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki sosu sojowego 1/2 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki(...)miseczce wymieszać olej,sos sojowy, rozgnieciony czosnek,ocet balsamiczny, paprykę,tymianek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i nasmarować udka bardzo dokładnie. a resztę zalewy wlać na blaszkę z mięsem. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce, a następnie na każde udko nałożyć plaster masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 1,5 godziny od czasu
O kuchni z uczuciemlodówce, a potem przekładane jest z kąta w kąt, aż do wyrzucenia. A można pozostałe mięso użyć do przygotowania pysznej gorącej kanapki. Nie trzeba udziwnionych dodatków, gwarantuję, ze każdy z Was znajdzie co potrzeba w swojej lodówce :) Składniki: pierś z pieczonego kurczaka , 4 kromki chleba tostowego - najlepiej pełnoziarnistego, pomidor , dymka wraz ze szczypiorem , majonez , ząbek czosnku , opcjonalnie ketchup. Pierś pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennawodzie patyczki do szaszłyków, aby nie spaliły się podczas grillowania. Włączamy elektryczny grill. Nabijamy na patyczki naprzemiennie osączone z marynaty kawałki mięsa i warzywa, grillujemy przez około 8 minut, jeśli grillujemy jednocześnie szaszłyki i całe kawałki kurczaka to musimy obracać szaszłyki kilka razy. Gdy grillujemy tylko szaszłyki to zamykamy oba skrzydła grilla i grillujemy bez obracania, szaszłyki równomiernie się grillują
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię