My Blueberry Corner by "jagodzianka" Dobrą kaczkę odkryłam niedawno. Kiedyś nie przepadałam za kaczym mięsem, wspominam je jako suche i niezbyt smaczne. Pierwsze, naprawdę dobre …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" W tej potrawie najlepiej sprawdza się wieprzowa polędwica. Takie mięso najbardziej się nadaje, bo po usmażeniu jest idealnie miękkie (nie …
My Blueberry CornerMacie ochotę na szczyptę orientalnego smaku? Polecam to danie - niezwykły aromat i smak mięsa pokreślony kurkumą oraz delikatna słodycz śmietanki oraz syropu z ananasów nadaje
Świat SmakuNie wyobrażam sobie wiosennych obiadków bez tej pozycji w naszym menu :) Młoda kapusta z mięsem mielonym w pomidorach SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego
MarciochaKucharzyPyszne placuszki dyniowe z nutą imbiru. Szybko się je robi i szybko znikają. Dobre na śniadanie, obiad i kolację. Najlepiej smakują ze śmietaną. składniki: 600 g
Monia miesza i gotujeProste, sycące i bardzo dobre danie;) Idealna propozycja na jesienny obiad. Kolory bardzo wiosenne;) Klopsiki jak i sos możemy przygotować dzień wcześniej dzięki czemu nasze danie
Krakowskie smaki AniDo tej pory w mojej codziennej kuchni gościły gołąbki w wersji klasycznej z mięsem. W tym roku postanowiłam trochę zrewolucjonizować nasze tradycyjne menu wigilijne i zrobię
Kulinarne przygody GatityWiem, że przez tradycyjne gołąbki każdy rozumie co innego... Dla mnie tradycyjne gołąbki to takie z mięsa mielonego i ryżu, bo takie jadłam od dziecka:) Nietradycyjne
Kraina Tysiąca Smakówgotowany. Wędlina na kanapki czy pieczeń na obiad? Składniki: 1 - 1,2 kg schabu wieprzowego 1,5 łyżki soli na litr wody 1 łyżeczka cukru 4 - 5 listków laurowych 6 - 8 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżka czubrycy czerwonej wody tyle aby mięso było zakryte Do dużego garnka włożyłam umyty
Moje Małe CzarowaniePapryka faszerowana to jedna z naszych ulubionych jesiennych potraw. Większość osób przygotowuje ją z ryżem lub kaszą, ale na LCHF oczywiście faszerujemy samym mięsem. Prosta
Ola la LCHFzimno. Na ciepło zjedliśmy na obiad z surówką z kapusty, a na zimno pokrojone w plasterki podałam jako przekąskę :) Składniki:1 duża pierś z kurczaka1 płat ciasta francuskiego2 plastry sera żółtego25 dag pieczarek1 mała cebulka1 jajkopieprzoreganoprzyprawa do kurczakaolejSposób przygotowania:1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na cztery porcje. Mięso posypać przyprawą do kurczaka, oregano, pieprzem.2. Cebulkę posiekać
Kuchnia domowa AniGulasz z piersi kurczaka po węgiersku. Taki miałam dzisiaj obiadek. Wszystkim smakowało i oczywiście na następny dzień nic nie zostało. Pozostaje mi teraz wymyślać co jutro na obiad. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 1 cebula 1 czerwona papryka 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki(...)ziemniaczanej 3/4 szklanki wody Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć i osuszyć i pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać paprykę słodką, paprykę ostrą, sól i pieprz i wszystko wymieszać z mięsem. W rondlu rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso i smażyć , mieszając . Kiedy kurczak jest już lekko rumiany, wlewamy wodę i dusimy chwilę pod przykryciem.do
O kuchni z uczuciemsklepach są zupełne puchy. Niedziela – Pieczone udka kurczaka w zalewie pomarańczowej Na niedzielny obiad przygotowaliśmy pieczone udka kurczaka w zalewie pomarańczowej , pieczone domowe frytki z oregano i pieczony jarmuż z surówką z czerwonej kapusty. Udka najlepiej zamarynować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Mięso nabierze wówczas przyjemnego, cytrusowego aromatu. Razem z kurczakiem zrobiliśmy nasze ulubione frytki z piekarnika(...)dodatkiem suszonego czosnku, przypalony tu i ówdzie, jest chrupiący i smakowity jak chipsy. Taki sposób przyrządzania jarmużu jest idealny dla dzieci, które często nie przepadają za zieleniną na talerzu. Obiad podaliśmy z najprostszą z surówek – z czerwonej kapusty z pomarańczą i jabłkiem, skropioną sokiem z pomarańczy i cytryny. Przepis na pieczone udka z kurczaka w zalewie pomarańczowej. Tak wyglądał
Niedzielny kucharzZapraszam na pulpety z pieczonymi ziemniakami.Ziemniaki Pulpety w sosie pieczarkowymPulpety:600 gr mielonej wolowiny1 cebulabulka tarta ok pol szkl zalana mlekiem (na ok 10-min)pieprzsoljajkoDo miski - mieso mielone, pokrojona drobno cebulka, jajko, pieprz , sol I bulka tarta.Mieszamy wszystko razem. Formujemy male kulki I obtaczamy je w bulce tartej.W garnku rozpuszczamy 1-2 kostki rosolowe. Dodajemy pulpety I pieczarki(...)plus 3-4 serki topione. Gotujemy ok 5-10 min.Na koniec mozna do smaku dodac ser starty , musztarde ( doprawiamy sos wedlug swojego smaku )Posypujemy zielona pietruszka. Salatka : I obiad gotowy Smacznego
Smaki EdytyNowy Rok tuż-tuż. Jeśli nie macie pomysłu na rodzinny obiad, oto i on! Kotlety wołowe cudownie aromatyzowane pieczoną cebulką, w sosie cebulowym, zagęszczonym bułką tartą. Kotlety nadziewałam farszem z pieczonej cebulki, zgodnie z recepturą naszych przodków. Serwowałam je z purée ziemniaczanym i dużą ilością sałatki. Powstało danie kompletne, proste i przepyszne! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 8 min Otwieranie(...)wołowiny zrazowej 60 ml zimnej wody sól, czarny pieprz bułka tarta do obtaczania kotletów, przesiej przez sitko olej słonecznikowy lub inny do obsmażenia wytrawne, czerwone wino - opcjonalnie Przygotowanie mięso wołowe zmiel dwukrotnie, aby kotlety było bardziej kruche i delikatne po ugotowaniu zmieloną wołowinę połącz z zimną wodą, dodaj sól i pieprz uformuj jeden malutki kotlecik
Szybko Szybkowar