Tradycyjny gulasz w nieco innym wydaniu, czyli polski obiad z węgierskim pazurem. 500g. mięsa wołowego zielona i czerwona papryka 4 duże cebule 2-3 marchewki świeże zioła: szczypiorek, majeranek przyprawy: papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, sół, pieprz bulionetka wołowa 2-3 łyżki ketchupu olej Mięso myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Obsmażamy dokładnie z każdej strony i przekładamy
MarcinChefSzybka, smaczna i zdrowa surówka do obiadu, często przyrządzam ją do mięsa lub ryby. Składniki: pół główki białej kapusty 1-2 marchewki 1 łyżka musztardy angielskiej Roleski sól,pieprz cukier sok z cytryny olej Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy lub drobno kroimy, solimy i odstawiamy na pół godziny aż kapusta puści sok. Odciskamy z nadmiaru soku. Marchewkę ścieramy na tarce
Bajeczna Kuchniaprzygotowane danie stanowi pełnowartościowy obiad ponieważ składa się z mięsa i ziemniaków. Ajwar jest bardzo aromatyczny, a dodatek ziół dodatkowo wzbogaca smak. 1 kg ćwiartek z kurczaka 4 łyżki łagodnego ajwaru (papryka z bakłażanem) Przyprawa do kurczaka 2 łyżki lubczyku 0,5 łyżeczki bazylii 2 łyżki świeżej natki pietruszki Sól morska z młynka Kilka ziemniaków Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy
VioletoweKucharzenieWitaminki zimową porą :) Smaczna surówka nie tylko do obiadu. Jest świetna do grillowanego mięsa, może być również lekką kolacją. Składniki: 1 nieduża główka kapusty pekińskiej, 1 czerwona słodka papryka, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 3 cebulki szalotki ze szczypiorkiem, 3 garści kiełek brokułu lub rzodkiewki, sól, 4 łyżki oliwy, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Kapustę i szalotkę ze szczypiorkiem drobno poszatkować
Nie tylko w kuchniSzukając pomysłu na obiad wpadłam na pomysł połączenia mięsa mielonego z ciastem naleśnikowym. Dorzuciłam kilka dodatków i placuszki wyszły bardzo smaczne a do tego tanie i szybkie do zrobienia. Składniki: 300 g mięsa mielonego 2 jajka 300 ml mleka 150 g mąki czerwona i żółta papryka mała ostra papryczka (można pominąć) 3 łyżki startej mozzarelli szczypiorek sól, pieprz olej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaósemki ( ósemki jajka możesz poukładać na wierzchu sałatki przed podaniem ). Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie razem, dopraw do smaku solą , sokiem z cytryny i mielonym pieprzem. Podawaj do obiadu razem ze ziemniakami ( frytkami ), mięsem lub jako osobne danie. Sałatka ta jest bardzo zdrowa i nie tuczy, ponieważ w jej skład nie wchodzi śmietana, ani majonez. Polecam
Przepisy i porady kulinarnewięcej sosu,bo jak mi trochę zostanie to na drugi dzień gotuję makaron penne i brokuły,2-3 pulpeciki kroję na kawałki i mam drugi równie pyszny obiad SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego-wieprzowe lub z indyka jajko cebulka ząbek czosnku przyprawy duża marchewka 2 serki topione w kostce śmietanka 30% rosołek warzywny 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia
Swojskie jedzonkoGołąbki w sosie pomidorowym to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Danie syte, bardzo pyszne w sam raz na niedzielny obiad. Składniki: Farsz 1 kg. mięsa wieprzowego duża główka kapusty włoskiej szklanka ryżu sól pieprz 2 jaja łyżka oleju Przygotowanie: Przygotować farsz: mięso opłukać, osuszyć, zmielić, doprawić solą, pieprzem. Umyć ryż i obgotować
Smaczne Potrawywykorzystać resztę upieczonego mięsa, które zostało Wam z obiadu? Wystarczy dorzucić świeżą sałatę lodową, pomidora, cebulę i troszkę żółtego sera. Tak wiem, jest on dość tłusty, ale odrobina nikomu nie zaszkodzi. Jeśli wolicie, możecie użyć innych warzyw, takich jak ogórki, papryka czy szczypiorek. Zapraszam :) Składniki: kawałek pieczonego kurczaka pół pomidora garść sałaty lodowej 1/4 cebuli gruby plaster żółtego sera
Chocolate Muffin BlogCzęsto bywa tak że szukam inspiracji na dodatek do mięsa które ma gości na obiedzie. Ostatnio wielkim powodzeniem cieszy się w naszym domu mizeria, dla odmiany przygotowuję ją z rzodkiewką i znika w ekspresowym tępię. To świetny dodatek do drobiu jak i wieprzowiny. Prosty ale smaczny pomysł, gdyż dodatki nie musza być skomplikowane by były smaczne ... Mizeria z rzodkiewką
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMasz odwieczny problem co zrobić na obiad? Polecam kolejny przepis na mięso z zielonym, zdrowym farszem: Schab faszerowany cukinią. Tym razem jako farsz do schabu została wykorzystana młoda cukinia pokrojona w cienkie plastry. Do doprawienia czysta klasyka: sól i pieprz. Mięso przygotowuje się szybko, smakuje świetnie i wygląda ekstra. Polecam też również przygotować pierś z kurczaka faszerowana rukolą . Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj chciałam przedstawić Wam propozycję na szybki obiad, który można zrobić z mięsa (kurczaka), który pozostał po wcześniej przygotowanej zupie (u mnie była to ogórkowa ):) Łatwo, szybko i przyjemnie :) Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Składniki: 1-2 udka z kurczaka (wcześniej ugotowane w zupie) 2 szklanki bulionu z zupy, bądź zwykła woda duża cebula 2 łyżki suszonej
ChilliJemyprzelotny gość. Szczęście to piórko na dłoni, co zjawia się, gdy samo chce i gdy się za nim nie goni". Anna Maria Jopek, Na Dłoni Nasz wczorajszy obiad. Jeden z lepszych bez mięsa, jakie jadłam. Paprykę podałam z jajkiem sadzonym i grzankami.Wpałaszowaliśmy ją, aż nam się uszy trzęsły. Jednak ich największym atutem był niewątpliwie farsz. Polecam nie rezygnować
My simple kitchenObiad dla łasuchów Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree warzywnym SKŁADNIKI: 500 g mielonego mięsa puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy zielona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra Purée kalafiorowo-marchewkowe-selerowe kalafior (ja miałam mrożone różyczki) 2 marchewki pół selera sól, pieprz, masło Purée kalafiorowo- marchewkowe- selerowe: kalafiora podzielić na różyczki, marchewki
MarciochaKucharzyprzystało na niedzielę obiad musi składać się z mięsa. Dzisiaj zrobiłam kurczaka, którego marynowałam przez około 5 godzin. Głównym składnikiem marynaty był ocet balsamiczny. Kurczak wyszedł bardzo smaczny. Składniki: około 1,5 kg kurczaka 6 łyżek octu balsamicznego 1,5 łyżeczki (czubate) słodkiej papryki 0,5 łyżeczki papryki chilli
Amatorka kuchenna