Jest wiele sposobów pieczenia kurczaka, dzisiaj pokaże Wam jak wygląda to u mnie w domu... . Mam nadzieję, że przepis sie spodoba :)SKŁADNIKI2 kg udek i
zielonacukinkakotlety. Mięso lekko rozbijam. Posypuje solą i pieprzem świeżo mielonym (dość obficie). Odstawiam na jakiś czas do lodówki (nawet na kilka godzin). Może to być także obiad na szybko, robiony ze świeżo przyprawionego mięsa. Cebule kroję w plastry lub w pióra i podsmażam na oleju. Kiedy się zeszkli i lekko zmięknie, odsuwam na bok a na tym samym tłuszczu układam
Kuchnia po mojemuzmielić (lub kupić gotowe, zmielone w sklepie) - z mielonym również testowane wielokrotnie (tak naprawdę częściej u nas gotowana jest z mięsem mielonym, bo jest po prostu szybciej;)). Zupa nadaje się nie tylko na codzienny posiłek, ale też rodzinny obiad czy inne przyjęcie. Jest smaczna, kolorowa, sycąca, rozgrzewająca i z powodzeniem zastąpi tradycyjny rosół, flaki czy innego strogonowa ;) Spróbujecie? :) Składniki
Kolorowy PrzepisownikDziś było mniej czasu na zrobienie obiadu gdyż wolałam spędzić dzień aktywnie na słoneczku i rowerze 😎 💪 🚴 Wygrzana i baaardzo głodna postawiłam dziś na kuchnie
Zdrowie i pysznie na talerzuDawno nie było u nas zapiekanki z mięsem, więc tym razem padło na takie danie. Polędwiczka, bo to najdelikatniejsze mięso wieprzowe. Poza tym akurat znalazłam ją
Kolorowy Przepisownikkrem szodonowi, legumina z sera czy też kruche ciasteczka cukrowe do herbaty które osobiście przygotowałam, posmakowałam i całym serduchem je wam polecam. Czwarty rozdział to obiady wystawne w których znajdziemy przepisy na mięsa, dziczyznę, ryby oraz na wytrawne placuszki z kawiorem. Piąty rozdział to obiady powszednie. Kilka z przepisów jest mi znanych i myślę że wam też będą znane
Gotowanie...to proste !Coś na niedzielny obiad. Proponujemy karkówkę z patelni. Przygotowujemy plastry karkówki. Wykładamy deskę do krojenia folią spożywczą. Układamy karkówkę, przykrywamy folią a następnie dłonią, niezbyt mocno rozbijamy mięso. Półmisek skrapiamy olejem, posypujemy przyprawą barbecue (wykonaną w domu), kładziemy kilka plasterków czosnku i na tak przygotowany półmisek nakładamy mięso. Ponownie skrapiamy olejem, posypujemy przyprawą i układamy(...)często obracając.Kiedy się zrumieni zmniejszamy ogień i smażymy do miękkości (ok. 15 minut). Gotową karkówkę z pewnością rozpoznamy po nieziemskim zapachu.Już nas "skręca". Czas na obiad. Przygotowanie takiej karkówki z opisu może wygląda na skomplikowane, ale w rzeczywistościto jeden z najprostszych obiadów.Smacznego
Maminek kulinarnywędzoną – szkoda, że zdecydowanie łatwiej kupić ją niż taką świeżą. Świeże makrele są cudownym kąskiem – pachną morzem, jodem i kryją w sobie soczyste, bogate w zdrowe tłuszcze mięso. Pieczona makrela to szybki obiad lub kolacja – ta upieczona jest na śródziemnomorską nutę, podana z sosem pomidorowym który genialnie łagodzi jej mocny smak i tłustość ryby. Czosnek, rozmaryn i cytryna świetnie podkreślają(...)bardziej są soczyste i zwarte, a mniej tłuste. Makrele płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami wewnątrz i na zewnątrz. Każdą rybę nacinamy z obu stron na krzyż, w najgrubszym miejscu mięsa – nie do końca, nie do kręgosłupa – nacięcie na pół centymetra wystarczy. Ryby w środku lekko skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Do każdej z ryb wkładamy po dwie gałązki
Karo in the KitchenDelikatne mięso drobiowe w kwaśnej śliwkowej glazurze. Może być dodatkiem do obiadu lub zimną przystawką. Polecam raczej miłośnikom kwaśnych smaków. Wśród moich domowników zdania na temat tego mięska są podzielone. 1 podwójna pierś z kurczakakilka łyżek oleju rzepakowegosól, pieprz2 łyżki mioduok. 1/2 kg śliwek1 łyżka octuŚliwki pozbawić pestek. Na dno naczynia wlać 1 łyżkę octu. Włożyć śliwki, garnek przykryć(...)postawić na najmniejszym ogniu na 30 minut, nie mieszać. Zdjąć z ognia, dodać miód, wymieszać. Mięso pokroić na kilka kawałków, przyprawić solą i pieprzem, zrumienić na gorącym oleju. Przełożyć mięso wraz z tłuszczem do żaroodpornego naczynia. Na wierzch wyłożyć przesmażone śliwki. Naczynie bez przykrycia wstawić do piekarnika. Piekarnik włączyć na 190 stopni. Zapiekać mięso około 1 godziny
Praktyczna plbowiem podczas tego procesu masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną w sobie wodę, co powoduje zwiększenie zużycia mąki. Jak podawać włoskie kopytka? Świetnie smakują zarówno z ‘lekkimi’ sosami jako dodatek do obiadu (np. do dań mięsnych) lub z sosami bardziej treściwymi tak jak w przepisie poniżej. Polecam również: Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem Boczniaki(...)opakowania fety sól INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj. Ugotuj w mundurkach, odcedź i przestudź. Jeszcze ciepłe obierz, przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa, dodaj mąkę, sól i roztrzepane jajko. SZYBKO zgnieć aż do połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj więcej mąki. 2 Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy
A to pestkatylko steki i burgery – to przede wszystkim szlachetne, ciemne i wartościowe mięso które (z racji nie najniższej ceny) warto przeznaczyć na odświętny obiad. Pieczeń wołowa nie jest ani trochę wymagająca – ta sztuka mięsa z dzisiejszego przepisu to tylko kilka składników i bardzo prosty, ale dające świetne efekty sposób obróbki cieplnej: mięso najpierw jest obsmażone, a później pieczone długo
Karo in the KitchenRisotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy nie chcemy gotować czegoś skomplikowanego, długo z wyszukanych składników. Risotto to prosta, włoska kuchnia, to dobry początek pysznego dnia. Ryż, mięso, wino, 20 minut i obiad gotowy. Zapraszam. Porcja na 3 osoby. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmoże wrócić do codziennego sprawdzonego gotowania, bo jednak jeść się w końcu zachce ;) Mało który kulinarny produkt tak mocno kojarzy mi się ze zwykłym domowym obiadem jak kurczak. Chyba każdy początkujący kucharz od tego mięsa zaczyna swoje działania w kuchni. Przecież niemal codziennie czytam na kulinarnych forach wołania o pomoc: "znudziły nam się filety z piersi, poradźcie, co jeszcze można(...)zrobić na obiad?" Możliwości są oczywiście nieograniczone, ale i pierś można wymyślić całkiem na nowo! Mięso kurczaka wydaje się z jednej strony łatwe, a z drugiej - nieco (lub nawet bardziej niż nieco) nudne. Cóż - łatwość jest pozorna. A nuda? Postaramy się omijać ją szerokim łukiem
zadanie-gotowanieBardzo łatwy przepis na szybki obiad lub kolację na gorąco. Wystarczy wstawić wodę na makaron i w międzyczasie przygotować smaczny sos na bazie surowej białej
zielonacukinkaKażda gospodyni marzy o malutkich skrzatach, które rachu ciachu wszystko zrobią za nią. Cóż cudów nie ma, ale jeśli postąpi się odpowiednio obiad może zrobić się (prawie) sam. Przepis na mięso jest autorstwa cioci Marysi, która zawsze tu się zakręci, tam posprząta, tu posadzi kwiatki, tam zagada i nagle bach! 3 daniowy obiad z rewelacyjnym deserem pojawia się na stole
Brzuszki Łakomczuszki