znów mam swojską mielonkę z szynkowaru.Tym razem z mięsa mielonego wieprzowego i drobiowego.Na kanapki idealna, polecam. około 1,2 kg mięsa mielonego [ u mnie wieprzowe i drobiowe] 2 łyżeczki soli papryka pieprz majeranek zioła prowansalskie 1 -2 łyżeczki żelatyny około 50 ml wody Do mięsa mielonego dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią
Moje domowe kucharzeniełyżka sosu piri piri lub ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżka musztardy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do dużej miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobniutko cebulę i pęczek natki pietruszki. Bułkę namaczamy w mleku, gdy zmięknie odciskamy(...)pokrojoną w kostkę papryką oraz startym serem, dodajemy sos piri piri i musztardę, wbijamy jajka, wsypujemy przyprawy do smaku, całość wymieszać delikatnie dłońmi do połączenia składników, nie uklepywać mięsa dzięki temu klops będzie puszysty a nie zbity. W formie o wym 25/12 cm wyłożonej papierem pergaminowym wykładamy połowę mięsa, umieszczamy cienką cukinię na środku, przykrywamy resztą mięsa, delikatnie dociskamy formując
Wanilia i KardamonKotlety mielone nie muszą być nudne. Mięso mielone jest tak uniwersalne, że można nadziewać je czym tylko chcemy. Ja zrobiłam je w ciut zdrowszej wersji- nadziane szpinakiem i opanierowane w otrębach. Doskonale sprawdzą się jako główne danie obiadowe lub na przyjęcia(...)ciepło lub zimno. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/2 główki cebuli ząbek czosnku sól pieprz otręby pszenne do panierowania na nadzienie: 300 g szpinaku 2 ząbki czosnku łyżka masła sól pieprz Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami, dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię u nas na stałe. Mięso wychodzi pyszne. Delikatne i mięciutkie. Z pewnością i Wasz pierwszy raz z tym przepisem, nie będzie ostatnim Porcja z poniższego przepisu wychodzi słuszna, powiedziałabym, że imprezowa. Można przygotować je sobie na kilka dni, lub zjeść wieczorem, na kromce chleba (mięsko kroimy wzdłuż na pół). Polecam. około 700 g mięsa drobiowego (u mnie(...)przelewamy na sicie zimną wodą. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Pietruszkę drobno siekamy. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso mielimy w maszynce, umieszczamy w dużej misce. Do mielonego mięsa dodajemy ugotowany ryż, kapustę, cebulę, posiekaną natkę oraz jajka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. W miarę potrzeby dodajemy taką ilość bułki tartej, by możliwe było formowanie
Smaki Na Talerzuprzewagę stanowi mięso wołowe. Dodatkiem była kasza gryczana niepalona oraz cebulowo pomidorowy sos z aromatycznym oregano. Obiad wyszedł rewelacyjny! Kotleciki: 300 g mięsa mielonego wołowego 200 g mięsa mielonego wieprzowego 5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej 3 jajka Sól Pieprz Czosnek granulowany Słodka czerwona papryka Mąka ryżowa do obtoczenia (opcjonalnie(...)pszenna) Olej rzepakowy do smażenia Sos pomidorowy: 2 cebule 700 ml wody 190 g koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Mięso mielone wieprzowe oraz wołowe przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą i ugotowaną kaszę gryczaną
VioletoweKucharzenieCannelloni z cukinii w roli charakterystycznego makaronu. Mięsne kuleczki zawinięte w plastry cukinii zapieczone z kaszą to bardzo fajne podanie mięsa mielonego(...)oryginalny sposób. Całość połączona sosem pieczarkowym, która smakuje wybornie i stanowi doskonały pomysł na rodzinny obiad. Składniki: 200g kaszy jęczmiennej 2 duże cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 400g mięsa mielonego z szynki 200g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki bułki tartej olej masło do wysmarowania formy sól pieprz
Szalona Kuchnia Ewelinyporcja mięsa mielonego lub 0,5 kg łopatki (mielonej) 1 jajko 2 kromki chleba przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz 1 pęczek pietruszki zielonej bułka tarta WYKONANIE: Najpierw namaczamy 2 kromki chleba w wodzie. Myjemy mięso mielone i dajemy do miski, dodajemy jajko, wyciskamy wodę z chleba i dodajemy do mięsa. Następnie przyprawiamy mięso. Kroimy
Serce zamknięte w formie pysznościGrecji. Koniecznie wypróbujcie je w swojej kuchni. I podajcie z antipasti – u mnie z oliwkami z czosnkiem i fantastycznymi pikantnymi papryczkami z fetą. Polecam. Składniki: • 500 g mięsa mielonego ( u mnie z szynki)\ • 1 średnia cebula • 1 duży ząbek czosnku • 1 łyżka bułki(...)tartej • 1 łyżka oleju • 1 jajko • przyprawy: sól, pieprz, czosnek • kilka kostek fety Sposób przygotowania: 1. Garść mielonego mięsa, jajko, cebulę i ząbek czosnku włożyć do blendera. Dodać przyprawy i zmiksować na gładką masę. 2. Wymieszać z resztą mięsa mielonego. 3. Fetę pokroić w kostkę. 4. Porcje mięsa rozpłaszczyć na dłoni. Położyć kawałek fety. 5. Formować okrągłe pulpeciki
W mojej kuchnipotrawkę z mięsem mielonym, papryką i ziemniakami:). 500g mięsa mielonego 2 papryki czerwone 500g ziemniaków 2 marchewki 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 500g przecieru pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, suszony lubczyk olej 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone. Paprykę i cebule kroimy w kostkę, marchew ścieramy na dużych oczkach(...)tarki, czosnek siekamy. Dodajemy do mięsa, smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy przecierem, dodajemy 1 szklankę wody, dusimy na małym ogniu przez 20 minut. 2. Po tym czasie dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaków i zgęstnienia sosu, przez około 20 minut
Szefowa kuchnispróbować czegoś nowego. I tak powstały wariacje na temat mielonego. Pierwsza z nich jest z papryką. Proste rozwiązania są najlepsze i takie lubimy :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 czerwona papryka nieduża biała część pora przyprawy: papryka czerwona, przyprawa do mięsa mielonego Przygotowanie: białą część pora posiekać na drobne części paprykę czerwoną pokroić(...)drobną kosteczkę do mięsa dodać paprykę, pora i przyprawy - dokładnie wymieszać formować niewielkie kotleciki smażyć na złocisty kolor Powiem Wam, że smakują tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno :) Smacznego
Gotowanie z pasjąspróbować czegoś nowego. I tak powstały wariacje na temat mielonego. Pierwsza z nich jest z papryką. Proste rozwiązania są najlepsze i takie lubimy :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 czerwona papryka nieduża biała część pora przyprawy: papryka czerwona, przyprawa do mięsa mielonego Przygotowanie: białą część pora posiekać na drobne części paprykę czerwoną pokroić(...)drobną kosteczkę do mięsa dodać paprykę, pora i przyprawy - dokładnie wymieszać formować niewielkie kotleciki smażyć na złocisty kolor Powiem Wam, że smakują tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno :) Smacznego
Gotowanie z pasjąprzypomniało mi się, że kiedyś właśnie z takich składników przygotowałam pyszną zapiekankę. Więc postanowiłam powtórzyć ją dziś i wcale nie żałuję, wyszła naprawdę znakomita. Polecam :) Składniki - ziemniaki 1 kg - mięso mielone ( u mnie z indyka ) 0.5 kg. - brokuł średniej wielkości - jajka 2 szt. - ser żółty(...)śmietana 200 ml - cebulka dymka z zieleniną - czosnek 2 ząbki - sól, czerwona, mielona papryka, majeranek Wykonanie Ziemniaki i brokuła gotuję, każde osobno w lekko osolonej wodzie, al dente, ziemniaki ok. 10 minut, brokuła ok. 3-5 minut. Odcedzam i studzę. Mięso mielone przekładam do miseczki. Do mięsa dodaję surowe jajko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekana cebulkę
Kuchnia z widokiem na ogród, ok. 1 łyżeczki Papryka ostra mielona, ok. ¼ łyżeczki Kardamon mielony, ok. ½ łyżeczki Majeranek, ok. 2-3 łyżeczek Bazylia, ok. 2 łyżeczek Gorczyca, ok. 1 łyżeczki 1 łyżeczka smalcu Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Ogórki kiszone i czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać cebulę, ogórki, paprykę czosnek, jajko, bułkę
Przepisy Babcimięsa mielonego. Mięso doprawiamy na smak klasycznego kebaba dodając odpowiednią przyprawę, formujemy pożądany kształt i nabijamy na patyczki. Tak przygotowane kebaby układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika. Czyż nie jest to proste? :D Lubię takie obiady które nie pochłaniają czasu, a świetnie smakują. Domowy kebab z piekarnika Składniki : 500 g mięsa mielonego wołowo wieprzowego czosnek(...)łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Do miski przekładamy mięso, dodajemy przeciśnięty czosnek, olej oraz przyprawy: przyprawę do kebaba, czosnek niedźwiedzi, sól i świeżo mielony pieprz - wyrabiamy na jednolitą masę. Z mięsa formujemy podłużne kotlety wielkości dłoni (dobrze ugniatamy), nabijamy na patyczki. Kebaby układamy na blaszce wyłożonej papierem (u mnie torebka do pieczenia przecięta na pół), wkładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki