łopatki 1/2 szklanki surowego ryżu + 1 i 1/4 szklanki wody 1 puszka pomidorów w całości + 1 szklanka wody 1 cebula 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz ewentualnie kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego i 1 łyżka mąki olej * do gołąbków będziecie potrzebować większe liście kapusty; 1 liść = 1 gołąbek; pozostałymi liśćmi kapusty możecie(...)zdjąć z ognia i garnek przykryć pokrywkę. Pod wpływem ciepła ryż zmięknie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę. Ostudzić. Mięso przyprawić solą, pieprzem i mieszanką do mięsa mielonego. Wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę i ugotowany ryż. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ewentualnie posmakować i mocniej doprawić. Zaparzanie kapusty W międzyczasie do dużego garnka
Ugotowaćrazy tyle), sól, pieprz, bazylia, olej. Przygotowanie: Ugotować makaron w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Makaron nie musi być ugotowany do zupełnej miękkości. Makaron przelać zimną wodą i odcedzić. Mięso mielone podsmażyć na odrobinie oleju. Podczas smażenia delikatnie posolić i popieprzyć. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę i razem podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu. Posolić(...)popieprzyć. Po kilku minutach dodać pokrojone w paski papryki i lekko poddusić. Na koniec dodać podsmażone wcześniej mięso mielone i czerwoną fasolę ( fasolę przepłukać wcześniej wodą i odsączyć). Dodać bazylię i wymieszać wszystko razem. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron i polać go połową soku
W kuchni u Monikiobiad postanowiłam przygotować ten boloński sos, lekki sos z mielonego indyka i sosem pomidorowym. Jako makaron wybrałam klasyczny karbowany tortiglioni , który na koniec posypałam tartym parmezanem! Wybrałam mielone mięso(...)indyka, które bardzo pasuje do tego rodzaju potraw. Przedstawiam nasz przepis na pyszny sos bolognese z indyka. Składniki dla 3 osób na sos boloński z indyka 400 g mielonego mięsa indyka 1 marchew kawałek selera (korzeń) 1 cebula 50 ml białego wina 500 g sosu pomidorowego (passata pomidorowa) 1 liść laurowy 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmacie ochotę, to śmiało :) SKŁADNIKI 300-500g mięsa mielonego 300g makaronu 2-3 duże pomidory 1 ząbek czosnku starty żółty ser przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz, cynamon olej WYKONANIE Makaron lekko podgotowujemy w osolonej wodzie, a czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Do czosnku dodajemy mięso mielone i dalej smażymy doprawiając solą, szczyptą cynamonu(...)innymi ulubionymi przyprawami. Pomidory kroimy w plastry. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem, wykładamy pierwszą warstwę makaronu i posypujemy ulubionymi ziołami, na to mięso mielone i znów makaron i tę warstwę też traktujemy ziołami. Na całość wykładamy pokrojone pomidory i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 20 minut w temp. 180 stopni
Zofianapalce lizać! Składniki: Ciasto ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 jajko 150g mąki pszennej Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie 1 łyżka posiekanego koperku Farsz: 300g wieprzowego mięsa mielonego 100g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka Panierka: 1 jajko 1 szklanka bułki tartej Dodatkowo: olej do smażenia *** Ziemniaki obieramy(...)ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i przyprawy – do smaku *** *** Całość zagniatamy na jednolitą masę *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone i całość smażymy około 1 minutę *** *** Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i całość smażymy przez kilka minut, często mieszając. Na koniec farsz doprawiamy dość wyraziście – do smaku
Blog z Apetytemosób: 1 woreczek kaszy pęczak (100g) 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1/2 cukinii 1/2 dużej czerwonej cebuli 2 i 1/2 szklanki wody sól, pieprz natka pietruszki bułka tarta Marchewki oraz cukinię obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Mięso mielone przełożyć do miski. Przyprawić solą, pieprzem oraz natką pietruszki (może
Ugotowaćzapiekana pod pierzynką z żółtego sera to wspaniały pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. Polecam! Składniki: 3-4 młode cukinie średniej wielkości 300g mięsa mielonego – wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku pół czerwonej papryki 1 pomidor pół szklanki kukurydzy konserwowej pół szklanki czerwonej fasoli z puszki 50g ryżu (ważony przed ugotowaniem) przyprawy: sól(...)około 6cm i wydrążamy łyżeczką, ale nie na wylot. Wydrążone krążki oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem *** *** Na patelni, na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodajemy mielone mięso, doprawiamy chili, kminkiem i oregano. Mieszamy i podsmażamy z każdej strony *** *** Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i obranego ze skórki pokrojonego pomidora. Podlewamy lekko wodą. Mieszamy i doprawić
Blog z Apetytematutem tej sałatki jest nie tylko jej cudowny smak, ale także sposób podania. Sałatkę jak sama nazwa mówi, serwujemy na patelni, co wygląda bardzo nietuzinkowo. Głównym składnikiem sałatki jest mięso mielone z dodatkiem kukurydzy, cebuli, papryki, pora, sałaty lodowej i ogórków korniszonych. Dodatek sosu czosnkowego i ketchupu nadaje sałatce wyjątkowego smaku. Sałatka z patelni z pewnością posmakuje każdemu(...)gusta smakowe. Pamiętajcie jednak, aby do nakładania sałatki położyć drewnianą, a nie metalową łyżkę, aby nie porysować patelni PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z PATELNI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula czerwona 1 por 5 ogórków korniszonach 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 sałaty lodowej 4 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przepiski.plpietruszki. Do mięsa mielonego dodać musztardę, jajko, bułkę tartą, ostygniętą przesmażoną cebulę, mleko, majeranek, posolić, popieprzyć i wymieszać razem. Na blacie kuchennym rozłożyć folię spożywczą ( łatwiej się zwija roladę ). Na folię poukładać paski boczku, można poukładać w taką kratę jak ja ułożyłam ( można zobaczyć na filmiku jak ja to robię ). Na boczku rozłożyć równomiernie mięso mielone. Następnie
W kuchni u MonikiSkładniki na papryczki: 7-8 średnich papryczek żółtych 250 gr mięsa mielonego 100 gr ryżu 1 jajko sól pieprz papryka słodka wędzona / opc. ostra gotowy bulion ewentualnie kostka rosołowa Przygotowanie : Papryczki płuczemy w wodzie i wycinamy z nich szypułkę razem z gniazdem nasiennym, odstawiamy. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem oraz jajkiem i doprawiamy solą, pieprzem(...)niedużym wysokim garnku np. rondlu i zalewamy ciepłym bulionem. Całość stawiamy na piec i zagotowujemy. Później zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości papryki (sprawdzamy to wykałaczką). Papryczki faszerowane mięsem mielonym podajemy na ciepło polane sosem pomidorowym. Przepis na sos pomidorowy << Kliknij
Mechanik w kuchniLekki i jednocześnie sycący. Super smakuje ze świeżą bułeczką, ale też np. też na ciepło z chrzanem czy sosem pieczarkowym. Wszystko zależy od naszej inwencji :-) Pomijając mięso mielone otrzymamy wegetariańską wersję, która jest równie pyszna. Składniki: 3 szklanki startej na oczkach i odciśniętej mocno cukinii (z reguły jest to 5-6 sztuk) 1 ugotowana marchewka(...)mięsa mielonego (u mnie łopatka) 20 dkg startego na oczkach sera żółtego 2 starte ząbki czosnku 3 całe jajka 1-2 średnie cebule drobno posiekane (bądź starte na oczkach) 1/3 szkl. oleju sól (do smaku) pieprz trochę majeranku trochę tymianku natka pietruszki lub koperek Wykonanie: W misce mieszamy: cukinię, mięso mielone, ser żółty, cebulę, żółtka
Walijskie Pichcenieirlandzki cheddar, rozpływający się na mięsie, dopełnił całości. Burgery w smaku są delikatne, wilgotne i bardzo sycące – idealny domowy fast-food. Burgery indycze z cheddarem: 500 g mielonego mięsa z udźca indyka 2 łyżki słodkiego sosu chili + do podania 1 łyżeczka musztardy 2 cm kawałek świeżego imbiru 1 wyciśnięty ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej(...)majonezu light 4 bułki pszenno-żytnie 2-3 łyżki oleju (do smażenia) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mielonego mięsa z udźca indyka 2 łyżki słodkiego sosu chili + do podania 1 łyżeczka musztardy 2 cm kawałek świeżego imbiru 1 wyciśnięty ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej
Poezja smaku