pizza Naprawdę pyszna i rozgrzewająca zupa przygotowana na bazie pieczarek, pomidorów, papryki oraz mielonego mięsa i zagęszczona śmietankowym serkiem topionym. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wołowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g pieczarek 2papryki w różnych kolorach 3-4 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów ) 1,5 litra bulionu 1 śmietankowy serki topione(...)smażenia Kawałek żółtego sera – ok 5dkg *** Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i wszystko razem podsmażamy na dnie dużego garnka na niewielkiej ilości oleju *** *** Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem, mieszamy i smażymy, aż straci surowy kolor *** *** Dokładamy pokrojone w kostkę papryki, mieszamy i przesmażamy *** *** Następnie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory
Blog z Apetytemmodyfikować, bądź urozmaicić o ulubione składniki czy zioła. Można ją przygotować wcześniej, a przez zaplanowanym obiadem lub kolacją - tylko podgrzać 😉 Składniki: kilkanaście sztuk makaronu penne rigate około 250 g mięsa mielonego (u mnie karkówka) 2-3 ząbki czosnku 1 cebula pieprz ziołowy oregano sól puszka pomidorów w sosie własnym 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego szczypta cukru kilka kulek mozzarelli(...)rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mielone mięso. Podsmażamy całość mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i do smaku odrobinę pikantnego ketchupu. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Makaron nadziewamy mięsem mielonym i układamy w naczyniu. Pomidory w sosie własnym blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Walijskie Pichceniepowieszą, to śmiem twierdzić, że łazanki bolognese są jeszcze smaczniejsze niż spaghetti bolognese. Ale o tym, najlepiej ... przekonać się osobiście 😉 Składniki na sos: ok. 300 g mięsa mielonego (u mnie mielona karkówka) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka pomidory w sosie własnym lub pomidorowa passata pół szklanki bulionu sól pieprz bazylia oregano papryka słodka(...)Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na najmniejszych oczkach tarki marchewkę. Całość dusimy chwilę, po czym dodajemy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami i dusimy wszystko około 20 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki (ja wcześniej je blenduję na pulpę) albo pomidorową passatę. Dusimy chwilę całość
Walijskie Pichcenieżółtego sera i natką kolendry- idealna! :) Zupa meksykańska solidny gar rodzinny Potrzebujesz: 2 cebule 4 ząbki czosnku olej 500g mięsa mielonego (najlepiej wołowe) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1,5 łyżeczki mielonej papryki wędzonej/ 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka kukurydzy 500ml bulionu(...)plasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju. 3. Do zeszklonych warzyw dodaj obie mielone papryki i przemieszaj, smażąc jeszcze przez ok. 30sec. 4. Do garnka dołóż mielone mięso i smaż, często mieszając, aby je porozdzielać/ rozdrobnić. 5. Całość zalej pomidorami z puszki, fasolami (wraz z ich zalewą) i dodaj odcedzoną kukurydzę. 6. Przemieszaj całość i zalej
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNiby zwykłe klopsiki, a jednak dużo smaczniejsze. Sposób wykonanie klopsików jest zawsze identyczny. Mielone mięso, podsmażona cebulka, bułeczka namoczona w mleku i jajko. Tutaj mały dodatek pestek słonecznika, nie tylko zwiększył walory zdrowotne(...)nadał niezwykłej chrupkości klopsom. Sos jest również bardziej aromatyczny niż zazwyczaj, bo z dużym udziałem czerwonej papryki. Smaczne klopsiki w paprykowo - pomidorowym sosie posmakują wszystkim! Składniki: 350 g mieszanego mięsa mielonego 1/2 bułki+1/2 szklanki mleka 1 żółtko 3 łyżki słonecznika oregano sól, pieprz 1 puszka krojonych pomidorów 500 g papryki czerwonej 1 duża cebula 1 ząbek czosnku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki razowej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki lubczyku 3 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 150 g żółtego sera 100 g pieczarek Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 1 łyżeczka oregano Suche produkty na ciasto mieszamy(...)ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na kształt pizzy. Cebulę, czerwoną paprykę oraz pomidora kroimy w kosteczkę. Wszystko przesmażamy na patelni. Dokładamy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz oregano. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Połową sera obsypujemy spód ciasta. Następnie wykładamy mięsny farsz, pokrojone
VioletoweKucharzeniez sosem pomidorowym. Danie można porównać do spaghetti bolognese tyle, że nie ma tu spaghetti tylko muszle. Moje dzieciaki uwielbiają takie jedzonko. Składniki: 400g mielonego mięsa 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów krojonych 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii(...)pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek (przecisnąć przez praskę) chwilę smażyć. Dodać mięso mielone. Gdy mięso podsmaży się dorzucić pomidory w puszce (ja zmiksowałam je). Na końcu dodać posiekaną świeżą bazylie. Całość wymieszać i odstawić na bok. Beszamel: masło rozpuścić dodać
Amatorka kuchennazabraknie Wam pomysłów, spróbujcie mojej pieczeni z mielonej łopatki wieprzowej - jak na zimę przystało - otulonej w płaszczyk z boczku. Tylko gdzie ta zima??? :) Składniki na pieczeń: 70 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - zawsze mielę sama :) 1 lub 2 bułki (w zależności od rozmiaru, najlepiej dać bułki poznańskiej), 200 ml mleka, 1 duża cebula, 1 pęczek natki pietruszki(...)świeżo zmielonego mięsa z łopatki dodajemy dwa jajka, posiekaną pietruszkę, ostudzoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, odsączoną z mleka bułkę i mieszamy (30 razy w prawo + 30 razy w lewo :) Naczynie żaroodporne smarujemy cienko oliwą i wykładamy plastrami boczku tak, aby następnie układane mięso można było nimi owinąć. Mięso układamy warstwami: 1/3 mięsa mielonego, papryka, kolejna część mięsa
Delicious TitbitsMięso mielone wykorzystuję w swojej kuchni na różne sposoby. Dziś pokażę Wam mój przepis na gniazda pieczone w piekarniku z pieczarkami i serem żółtym. Takie gniazdka wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Jeśli upieczemy je wraz z ziemniakami to mamy błyskawiczny, bardzo smaczny obiad w kilka chwil. A czas pieczenia możemy wykorzystać na przygotowanie ulubionej surówki(...)czosnek i przyprawy. Całość mieszam na początku łyżką, potem wyrabiam masę ręką aż składniki dokładnie się połączą. Tak przygotowane mięso odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie z mięsa formuję rękoma większe kulki ( jak na tradycyjne mielone ) Kulki przekładam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i palcami formuję w nich gniazdka. Pieczarki kroję w większe
Kuchnia z widokiem na ogródbyć przygotowane dużo wcześniej :) Do burrito idealnie pasuje guacamole (u nas z płatkami chilli) i sos szczypiorkowo-czosnkowy. 'burrito w pełnoziarnistej tortilli' Składniki (na 10-12 porcji): - 300g mięsa mielonego wołowego - 200g mięsa mielonego drobiowego - puszka pomidorów bez skórki - puszka czerwonej fasoli - 1 duża papryczka chilli - 2 czerwone papryki (lub jedna czerwona i jedna żółta) - 1 duża(...)gniazdo nasienne. Mięso wrzucamy na niewielką ilość oleju i szybko podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę i papryczkę chilli i przyprawiamy. Smażymy, aż mięso nabierze złotego koloru. Pomidory miksujemy z przyprawami (2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 2 ząbki czosnku i papryka -wg smaku). Pomidorowym sosem zalewamy usmażone mięso. Dodajemy pokrojoną paprykę, fasolkę z puszki i szczyptę kminku mielonego. Smażymy
CookYourselfInternet skrywa wiele ciekawy przepisów, a specjalistką w ich wyszukiwaniu jest Madzia :) Tym razem postanowiliśmy przygotować szybką – bo można ją przygotować w 25 minut zupę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wczorajsze, 2-3 jajka, cebula, sól, pieprz, ewentualnie majeranek. Przygotowanie: mięso kupujemy w kawałku lub prosimy w sklepie o zmielenie. Staram się unikać kupowania mięsa mielonego i "czekającego na mnie". Mięso mielone przekładamy do miski. Bułkę moczymy w wodzie, odsączamy i albo przepuszczamy przez maszynkę, albo przez praskę do ziemniaków albo w inny sposób ją rozdrabniamy(...)Cebulę kroimy w drobna kosteczkę, dodajemy do mięsa. Jajko najpierw wybijamy na spodeczek (żeby się upewnić ze jest świeże) i również dodajemy do miski. Następnie solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju
Państwo Wojtczuk gotująi suszonych pomidorów oraz parmezanu. To danie podbije podniebienie najbardziej wymagających smakoszy makaronów. Składniki na 2 porcje: makaron wstążki - ilość wg uznania (na 2 porcje) ok. 200 g mięsa mielonego (np. z indyka) 10 plasterków kiełbasy chorizo 6 kawałków suszonych pomidorów (w oliwie) 1/2 dużego opakowania świeżego szpinaku baby ser parmezan 3-4 łyżki oliwy (u mnie chili/czosnek(...)łyżki przyprawy do mięsa mielonego świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Na patelni grillowej (bez dodatku tłuszczu) smażymy mięso (posypane przyprawą do mielonego) i chorizo pokrojone w półplasterki - przekładamy do pojemnika. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie - odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą, nakładamy na talerz. Na zwykłej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szpinak, pokrojone pomidory i przesmażone
Alutka-Gotujepierwszy ogień padły te oto pulpety, które znajdziecie w dziale dania z mięsa mielonego na stronie 167. Przepis w trakcie robienia uległ małym modyfikacjom:) Składniki 0,5 kg mięsa mielonego przyprawa do mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 bułka zwykła 2 jajka brokuł 2 kostki rosołowe 1,5 dużej gęstej śmietany 2 średnie cebule pieprz majeranek(...)bułka tarta kula sera mozzarella Sposób Mięso, przyprawę, czosnek, wymoczoną i odsączoną bułkę oraz jaja mieszamy w misce. Pulpety obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Następnie wykładamy je do żaroodpornego naczynia. Brokuł gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, wykładamy obok pulpetów. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z gorącym olejem, dodajemy śmietanę, mieszamy
Kuchenne aromatyszuka się przeróżnych modyfikacji. I taką właśnie modyfikacją tradycyjnych kotletów mielonych są kotlety mielone z indyka z pieczarkami. Są bardzo delikatne w smaku i lżejsze od tych tradycyjnych. Ja osobiście wolę kotlety z indyka, bo nie czuję się po nich ociężała. Mięso z indyka jest chude i uznawane za jedno z najzdrowszych mięs, więc takie kotlety(...)smażymy do momentu, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Studzimy. Bułkę tartą wsypujemy do kubka i zalewamy mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby spęczniała. Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy jajka, spęczniałą bułkę tartą, siemię lniane oraz pieczarki z cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi
Kuchnia MagdaLeny