Bardzo syta zapiekanka z makaronem spaghetti, mielonym mięsem i szpinakiem. Polecam na pyszny obiad lub kolację! 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula ½ puszki kukurydzy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 szklanki wody Sól Pieprz Suszona natka pietruszki 150 g makaronu spaghetti 400 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 200 g sera(...)feta 100 g żółtego sera Makaron spaghetti łamiemy na krótkie kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Smażymy na patelni, po kilku minutach dokładamy mięso mielone. Gdy zmieni kolor dolewamy wodę. Dodajemy kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną natką pietruszki. Na końcu mięso mieszamy z makaronem. W osobnym garnku rozpuszczamy
VioletoweKucharzeniewarzywna z mięsnymi pulpecikami i ryżem to pomysł na szybki oraz lekki obiad. Do przygotowania poniższej zupy wykorzystałam mrożoną mieszankę warzyw (cukinii, kalafiora, marchewki i groszku cukrowego) i mięso mielone z łopatki. Przed podaniem, zupę należy posypać posiekaną natką pietruszki. Składniki: 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw (np. z kalafiorem, marchewką, groszkiem cukrowym i cukinią(...)mielonego z łopatki 1 łyżka masła 1 mała cebula sól, pieprz z chilli zioła sycylijskie (mieszanka suszonych pomidorów, bazylii i natki pietruszki) do dekoracji posiekana natka pietruszki Cebule posiekać. W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie zalać ją wywarem warzywnym. Od razu dodać mrożoną mieszankę warzyw. Całość przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami sycylijskimi. W międzyczasie mięso mielone
UgotowaćGołąbki z piekarnika z kapusty włoskiej i farszem z kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego z indyka są bardzo smaczne, lekkie i małokaloryczne. Robi się je szybko i bezproblemowo. Jeden mały gołąbek ma tylko niecałe 100 kcal, choć są niezwykle sycące. Wystarczyło mi trzy, żeby się najeść. Gołąbki podałam z sosem pieczarkowym. Składniki na gołąbki z piekarnika (wyszło około(...)niewielkich sztuk): niewielka główka w ł osk iej kapust y ( 800 g ) 500 g mięsa mielonego z indyka średniej wielkości cebula 100 g kaszy jęczmiennej perłowej łyżka oleju sól, pieprz szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego Przygotowanie Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: -0,5 kg. mięsa mielonego (użyłam mięsa mielonego z szynki wieprzowej) -przyprawa Kamis "Greckie szaszłyki" -odrobina oleju -50 ml. zimnej wody Sposób przygotowania: Mięso mielone wymieszać z przyprawą, wodą i odrobiną oleju. Patyczki do szaszłyków przyciąć. Rękami formować szaszłyki i nabijać na patyczek. Smażymy z każdej strony na średnim ogniu na patelni do grillowania. Smacznego
Magia jedzenia.przecieru pomidorowego1/2 l mlekałyżka masłałyżka mąkisólgałka muszkatołowamasło5 łyżek startego żółtego sera typu Parmezan lub Grana PadanoSPOSÓB PRZYGOTOWANIANa dużej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, papryczke chili i mielone mięso. Dodać pół szklanki wytrawnego wina i odparowac alkohol. Dodać przecier pomidorowy, sól do smaku i gotować przez 10 minut. Przygotować sos beszamelowy ( oczywiście można użyć(...)polać nalewką sosu pomidorowego z mięsem, rozprowadzić po powierzchni i posypać tartym serem. Ułożyć 2 warstwe płatów lazani i tym razem polać sosem beszamelowym , posypać gałką muszkatalowa. Ułożyć 3 warstwe płatów, znowu polać sosem z mięsem, posypać serem. Ułożyć 4 warstwę platów a na nim resztę mięsa mielonego z sosem pomidorowym, resztę sosu
zielonacukinkamój obiad jest wyjątkowy, pachnie cudnie, smakuje wyśmienicie. Smacznego Składniki: 4 łyżki oleju 1 cebula 3 suszone pomidory w oleju z ziołami łyżka kaparów 3 ząbki czosnku 400 g mięsa mielonego, u mnie z piersi indyka puszka krojonych pomidorów opcjonalnie: papryczka chili posiekana świeża lub z zalewy przyprawy: sól pieprz lubczyk tymianek słodka papryka, płaska łyżeczka cukru pudru(...)oraz jeśli się zdecydowałam to posiekane w kosteczkę chili, mieszam, dodaję mięso. Doprawiam, mieszam. Pod koniec smażenia dodaję pomidory z puszki i kapary. Smażę kilka chwil. Podaję z makaronem krótkim lub długim, np. tagliatelle czy spaghetti. Posypuję serem i natką wymieszaną ze świeżą kolendrą. Mój makaron z mięsem mielonym, kaparami i świeżą natkę z kolendrą podana Pysznie
Zasmakuj Kuchnipodać ciepłe. Składniki na naleśniki po meksykańsku (ok 12 sztuk): Naleśniki: 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki mleka 2 jajka 2 szklanki mąki sól Nadzienie: 500 g mięsa mielonego puszka fasoli czerwonej średnia papryka czerwona cebula ok 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku papryka ostra, oregano, sól, pieprz, pieprz cayenne Sos: 150 g koncentratu pomidorowego łyżka sosu(...)patelni. Następnie smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy je na co najmniej półgodziny – wtedy zmiękną i łatwiej będzie je zawijać. Przygotowujemy nadzienie. Cebulę siekamy, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy mięso mielone. Potem dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Kiedy wszystkie składniki będą podsmażone, dodajemy czosnek, fasolę, przyprawy i koncentrat wymieszamy z 1/3 szklanki wody. Całość dusimy jeszcze 7-8 minut
e-PrzepisyKulinarnechyba najprostsza wersja sosu bolognese. Wystarczy jedynie mięso mielone, cebula, czosnek oraz koncentrat pomidorowy, trochę przypraw i mamy wszystkie składniki. Na świeże, słodkie pomidory musimy jeszcze długo poczekać, co nie oznacza, że trzeba rezygnować z tego prostego i pysznego dania. Można także użyć pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego, które nie zawsze ma się pod ręką, więc warto(...)smażenia makaron Dodatkowo: ser żółty lub parmezan (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cebulę obrać, posiekać, wrzucić na patelnię z olejem, zeszklić. Dosypać drobno posiekany czosnek oraz zioła, wymieszać, dołożyć mięso mielone. Smażyć kilkanaście minut. Dodać koncentrat, cukier i wodę, dusić ok. 10 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z makaronem ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu. Posypać startym
niecodziennikparyKotlety mielone z marchewką Składniki na ok 10 sztuk (5 porcji): 250 g mielonego mięsa wieprzowego 1/2 gotowanej marchewki (może być z rosołu) 1 średnia cebula 1 jajo 2-3 łyżki natki pietruszki 1 czerstwa kajzerka sól pieprz przyprawa(...)mięsa mielonego bułka tarta do panierowania olej do smażenia (rzepakowy) Kajzerkę namaczamy w wodzie. Do niedużej miski wykładamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę i marchewkę, odciśniętą kajzerkę, wybijamy jajo. Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy przy pomocy dłoni do momentu połączenia się składników. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki i delikatnie mieszamy. Dłońmi formujemy
peggiwkuchniPyszne i chrupiące kotleciki z mięsa mielonego w tym przypadku drobiowego z dodatkiem sporej ilości pora. Pyszny i prosty do przygotowania obiad dla całej rodziny który robi się dość szybko. Nam najlepiej smakują z ziemniakami puree i mizerią. 8 sztuk 400 gramów mięsa drobiowego mielonego 100 gramów pora 1 jajko sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 czubata łyżka(...)mąki kukurydzianej lub pszennej plus do panierowania 3 łyżki zimnej wody Pora kroimy w drobną kosteczkę. Do miski przekładamy mięso mielone wraz z przyprawami, jajkiem łyżką mąki, wodą i pokrojonym porem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy na chwilę aby smaki się przegryzły. Następnie formujemy najlepiej zwilżonymi dłońmi podłużne kotleciki, każdy obtaczamy w mące i smażymy
Andzia Pichcisoli (u mnie himalajska) - 10g masła klarowanego Składniki farszu: - 1kg mielonego mięsa (u mnie łopatka lub karkówka) - 1 jajko - ok. 3/4-1 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - świeżo mielony pieprz - 3-4 łyżki dobrego, aromatycznego majeranku (lub dowolnie) - mielony czosnek (u mnie kilka przekręceń młynkiem) Mielone mięso (u mnie samodzielnie mielona łopatka i/lub karkówka, można(...)również użyć dowolne inne mięso) umieścić w misce, wbić jajko, dodać majeranek, sól, świeżo mielony pieprz i mielony czosnek (u mnie kilka przekręceń, niezbyt dużo) i dokładnie wymieszać. W misie miksera wymieszać mąkę z solą. Do kubeczka odważyć masło klarowane, zalać 315g gorącej wody, po rozpuszczeniu masła, wlać do misy z mąką. Po 2-3 minutach wymieszać hakiem
Smaczne Zdrowesosu pomidorowego (w kartonie) 150 g groszku konserwowego 350 g mięsa mielonego Mozzarella Olej do smażenia Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania ryżu. Gotujemy go według zalecenia na opakowaniu na miękko z dodatkiem soli. Następnie przygotowujemy sos. Na wyższej patelni podsmażamy rozdrobnione mięso mielone. Dodajemy do tego sos pomidorowy z kartonika oraz groszek. Całość mieszamy ze sobą. Następnie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepomyślałam jak słodki smak rożków kontrastować będzie z dobrze doprawionym mięsem mielonym. Początkowo smak wydał mi się dosyć kontrowersyjny, ale z czasem nie mogłam się od nich oderwać. Myślę, że bezpieczniejszą opcją będzie wybór tych zwykłych rożków, choć mnie ze słodkim wafelkiem też bardzo smakowały. Takie mielone w rożkach to super przekąska na różne okazje. Spróbujcie(...)smażenia Cebulę drobno siekamy. Marchewkę trzemy na średnich oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy marchewkę i smażymy dalej aż do zeszklenia się warzyw. Studzimy. Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy do niego zeszkloną cebulę z marchewką, śmietanę, natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Mięsną masą nadziewamy
Smaki Na Talerzumożna postawić ją na stole obok innych potraw. Zachęcamy do zrobienia pieczeni rzymskiej z jajkiem wg naszego świątecznego przepisu. Udostępnij Pieczeń rzymska z jajkiem – składniki 1 kg mielonego mięsa z wieprzowiny 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 bułka kajzerka 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki majeranku 1 pęczek pietruszki 1 czubek łyżeczki chili 4 jajka(...)smażyć. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia. Kajzerkę zalać ciepłym mlekiem, namaczać ok. 10 minut, odcisnąć. Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Jajka ugotowane na twardo obrać. Do miski włożyć mielone mięso, dodać przesmażoną cebulę wraz z czosnkiem oraz pokruszoną w dłoniach kajzerkę. Wbić jajka, dodać słodką paprykę, majeranek, natkę pietruszki, chili, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dość
niecodziennikparyosób: 5-6 średnich ziemniaków 2 cukinie 2 pomidory 1/2 średniej czerwonej papryki garść zielonej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 500 g mięsa mielonego z szynki 100 ml śmietanki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki Przygotować warzywa. Ziemniaki wyszorować, i ugotować. Odstawić do wystudzenia. Obrać(...)przebrać, umyć, zblanszować 3 minuty. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić (czosnek można przecisnąć przez praskę). Cebulę zeszklić na 2 łyżkach masła, dodać czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać paprykę i mięso mielone, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić razem na małym ogniu przez ok. 5 minut. Na koniec wlać na patelnię śmietankę, zagotować
Pełny talerz