obrać, umyć i ugotować. Gorące ugnieść, a następnie zostawić do ostudzenia. (Ja to robię zawsze dzień wcześniej, ale można zrobić tego samego dnia)Zimne ziemnaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub przez praskę do ziemniaków. Do ziemniaków dodać jajko, mąke i sól. Zagnieść szybko ciasto (za długo wyrabiane robi się rzadkie). Ciasto dzielić na części i podsypując mąką formować
Krylowa Kuchniaostra - olej - kilka plasterków boczku Przygotowanie: Schab rozkrawamy na roladę. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem soli oraz pieprzu. Po wystudzeniu, dodajemy mielone mięso wołowe, poszatkowaną pietruszkę, 1 jajko. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość wykładamy na schab. Zwijamy w roladę. Związujemy w kilku miejscach sznurkiem, pod którym układamy plasterki
Życie zamknięte w smakusię w Lombardii, a inaczej w Abruzzi, Kalabrii i na Sycylii. Generalnie północ kraju pozostaje pod wpływem niemieckiej (bawarskiej) kultury kulinarnej, wywodzącej się jeszcze ze średniowiecza, dużo w niej mięsa, kiełbas, masła, ale też dziczyzny i grzybów. Południe przesiąknięte jest tradycją arabską, smakami i przyprawami Orientu: korzeniami, oliwkami, oliwą. Warto pamiętać, że całe południowe Włochy przez kilka wieków znajdowały się(...)powtórkę z włoskiej kuchni i zrobiliśmy zestaw pięciu dań za 150 zł łącznie dla 2 osób. Znalazły się w nim polpette di polo Jamiego Oliviera, risotto panissa z mielonym mięsem , zdrowy Alfred, czyli zapiekanka Alfredo oraz szybkie minestrone z pesto . Pięć włoskich przepisów W tym tygodniu postanowiliśmy ponownie wybrać się w kulinarną podróż do Włoch. Trochę dlatego
Niedzielny kucharzsię w Lombardii, a inaczej w Abruzzi, Kalabrii i na Sycylii. Generalnie północ kraju pozostaje pod wpływem niemieckiej (bawarskiej) kultury kulinarnej, wywodzącej się jeszcze ze średniowiecza, dużo w niej mięsa, kiełbas, masła, ale też dziczyzny i grzybów. Południe przesiąknięte jest tradycją arabską, smakami i przyprawami Orientu: korzeniami, oliwkami, oliwą. Warto pamiętać, że całe południowe Włochy przez kilka wieków znajdowały się(...)powtórkę z włoskiej kuchni i zrobiliśmy zestaw pięciu dań za 150 zł łącznie dla 2 osób. Znalazły się w nim polpette di polo Jamiego Oliviera, risotto panissa z mielonym mięsem , zdrowy Alfred, czyli zapiekanka Alfredo oraz szybkie minestrone z pesto . Pięć włoskich przepisów W tym tygodniu postanowiliśmy ponownie wybrać się w kulinarną podróż do Włoch. Trochę dlatego
Niedzielny kucharzGładki uniwersalny sos, który pasuje zarówno do różnych makaronów, jak i do ryżu. Możecie użyć go samego i zrobić, np. spaghetti lub dodać do niego mięso mielone lub kawałki kurczaka, by powstało smaczne i pożywne danie takie jak zapiekanka czy gęściejsza zupa typu krem. Moja rada : jeśli chcecie poeksperymentować usmażcie kawałki ulubionej ryby podobne np. do dania ryby(...)oraz tarty kozi ser, wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby przypraw do smaku. Na końcu zmiksuj na gładko. Sos pomidorowo-chrzanowy z kozim serem (idealny do makaronów, ryżu, mięs
Zasmakuj Kuchniziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku.Gotujemy ok. 15 – 20 minut.Dodajemy koncentrat pomidorowy.Doprawiamy solą i pieprzem.Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.Zagęszczamy 2 łyżkami śmietany.PULPECIKI:Mielone mięso mieszamy z jajkiem , bułką tartą , solą i pieprzem ( możemy dodac cebulkę ).Formujemy niewielkie pulpeciki, obtaczamy w mące.Wrzucamy na wrzącą , delikatnie osoloną wodę.Gotujemy ok. 15 minut.Tak ugotowane
Ostra na Słodkotwarogu. Jest najpopularniejszym rodzajem tofu. Odróbka termiczna (smażenie, pieczenie) nie zmienia jego kształtu i konsystencji. Idealnie zastępuje mięso – koniecznie sprawdź przepis na wegańskie mięso mielone (kliknij tutaj! ). silken tofu (tofu jedwabiste) – w procesie produkcji pozostawia się ser do stężenia razem z serwatką, przez co produkt końcowy jest delikany(...)można je także wykorzystywać do przygotowywania ciast (przymierzam się do przygotowania tofurnika, czyli wegańskiego sernika – z pewnością pochwalę się efektami!). Natomiast tofu naturalne idealnie zastąpi mięso – jeśli nie wierzysz, to sprawdź sam i przygotuj chili con carne w wersji bezmięsnej lub tofucznicę z pieczarkami ! Naturalne tofu idealnie sprawdza się
Vegan TastePopularne danie z mielonego mięsa, z dodatkiem papryki, kukurydzy i czerwonej fasoli - tym razem w wersji z kurczakiem. Doprawione kolendrą, kminem rzymskim, chili i oregano. W mojej wersji również z gorzką czekoladą, szczyptą cynamonu i pomidorami. Podałam je z ugotowaną na sypko kaszą pęczak, kwaśną śmietaną , tartym serem i awokado. Można przygotować wcześniej i odgrzewać. SKŁADNIKI(...)twardy żółty ser np. cheddar, gęsta, kwaśna śmietana, 1,5 szklanki kaszy pęczak ugotowanej np. wg tego przepisu WYKONANIE Kolendrę, kmin rzymski i oregano rozcieramy w moździerzu lub mielimy w młynku. Cebulę, czosnek, natkę pietruszki, czerwoną paprykę i marchewkę rozdrabniamy w malakserze lub bardzo drobno siekamy. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i oczyszczamy z błon i ewentualnych kostek. Kroimy
cool and mintyPomyślałam, że zupa o smaku pizzy, też może nam posmakować. Nie myliłam się :) Zupa jest na prawdę bardzo smaczna. Zrobiłam ją po swojemu. Zupa powinna być przygotowana z mięsa mielonego, ja zrobiłam z pokrojoną piersią kurczaka. Dzięki dodatkowi przyprawy do pizzy i oregano, możemy naprawdę poczuć smak, zbliżony do smaku pizzy. Spróbujcie i oceńcie. Składniki: 2 duże piersi kurczaka(...)warzywa lekko zmiękną. Po tym czasie, dodać śmietanę i pokrojony na kawałki serek topiony. Smażyć jeszcze chwile, tak żeby serek się roztopił. Usmażone warzywa, dodać do garnka z mięsem. Zalać gorącą wodą. Ja razem z wodą, wlałam też przecier pomidorowy. Zagotować. Dodać przyprawę do pizzy i oregano. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować 10-15 minut na małym gazie
Agusiowe smakołykinatka pietruszki do dekoracji listki melisy do dekoracji liście sałaty do dekoracji posiekany szczypiorek do posypania kilka małych pomidorków przekrojonych na połówki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy farsz mięsny: mięso mielone zasmażamy na 2 łyżkach masła,dodajemy zmiażdżony czosnek, dolewamy wino, chwilę gotujemy, dodajemy śmietankę,mieszamy, dusimy chwilę na niewielkim ogniu (aż płyn odparuje) - możemy doprawić do smaku. Krok(...)układamy na czystych ściereczkach. Krok 7. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dnie kładziemy 5 łyżek sosu serowego, na nim rozkładamy warstwę lasagne, na nich kolejno warstwy : 1/3 duszonego mięsa, 1/3 sosu pomidorowego, 1/3 plasterków mozzarelli i 1/3 pozostałego sosu serowego i tak dalej, aż do wyczerpania wszystkich składników. Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos serowy. Posypujemy całość pozostałym startym serem, pieczemy
Moja Książka KucharskaSpaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym opatrzyło się już wam serdecznie? A może chcecie zaskoczyć swoją rodzinę tradycyjną potrawą w odmienionej wersji? Jeżeli tak to ta propozycja jest dla was. Dzięki dodatkowi soczewicy oraz suszonych pomidorów danie nabiera ciekawego charakteru a czosnek idealnie podbija smak kurczaka oraz brokułowego pesto. Dodatkowo zielony kolor makaronu może zaciekawić naszych milusińskich(...)solą oraz pieprzem ( jeżeli aromat czosnku może okazać się zbyt intensywny, zastąpić można go oliwą aromatyzowaną czosnkiem ) Soczewicę przepłukać, wsypać do osolonego wrzątku i gotować do miękkości. Odcedzić. Mięso pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie. Suszone pomidory pokroić w małe kawałki Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Wymieszać makaron z pesto, mięsem, suszonymi pomidorami
Świat Smakusmaku, niedrogie i bardzo syte. Tyle reklamy, a teraz pora na podanie przepisu, a jest bardzo prosty. Nie odczujecie w nim braku mięsa, bo sprytnie wymyśliłam, że mięso zastąpię czerwoną fasolą, mniam! Paluszki lizać! Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem / 2 porcje Składniki: 400 g fasoli czerwonej z puszki 1 woreczek ugotowanej kaszy(...)gasimy płomień. Tak przygotowany gulasz warzywny podajemy z kaszą gryczaną posypaną parmezanem. W wersji mięsnej do potrawki można dodać ulubione porcje kurczaka lub innego drobiu. Świetnie sprawdzi się mielone mięso, tak jak np. do chilli con carne. Kasze wtedy można zastąpić ryżem
Moja smaczna kuchniadodatkiem korzennych przypraw. Wiele osób — w tym i ja — nie potrafi wyobrazić sobie bez tej słodko-kwaśnej żurawinowej mieszanki Świąt Bożego Narodzenia. Dawniej był przygotowywany obowiązkowo z mielonym mięsem (głównie baraniną lub wołowiną) - stąd też pochodzi ta chwytliwa nazwa. Obecnie częstym dodatkiem jest zaś łój wołowy. Nigdy jednak żadna z tych klasycznych wersji mnie nie przekonywała, ale odkąd pamiętam(...)żurawiny 100 g rodzynek 1 klementynka 80 ml Porto 40 ml Amaretto 50 g cukru muscovado 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków Spód: 100 g płatków owsianych 100 g płatków orkiszowych 100 g oleju kokosowego 50 ml syropu klonowego lub miodu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Dodatkowo: kilkanaście orzechów pekan
Food Squareczęści pochodna Brexitu, który osłabił funta, co podwyższyło koszty importu włoskich produktów. Wzrosły też koszty zatrudnienia w związku z ograniczeniem napływu imigrantów do UK. Składniki: Pulpety 500 g mielnego mięsa wołowo-wieprzowego 50 g rodzynek (5 łyżek) Garść orzechów włoskich, laskowych lub migdałów 100 g tartej bułki (1/2 szklanki) 50 g tartego parmezanu (1/2 szklanki) 3 łyżki octu balsamicznego(...)Posól. Sos możesz zmiksować ręcznym robotem, jeśli przeszkdają ci kawałki warzyw pływające w sosie. Krok 2 Zalej rodzynki octem balsamiczym, odstaw na 5 minut. Przełóż do głębokiej misy mielone mięso. Posiekaj drobno orzechy, pietruszkę i pomidory. Przełóż do misy z mięsem. Wsyp do mięsa bułkę tartą i parmezan. Odcedź rodzynki, przesiekaj i dodaj razem z octem balsamicznym
Niedzielny kucharzczęści pochodna Brexitu, który osłabił funta, co podwyższyło koszty importu włoskich produktów. Wzrosły też koszty zatrudnienia w związku z ograniczeniem napływu imigrantów do UK. Składniki: Pulpety 500 g mielnego mięsa wołowo-wieprzowego 50 g rodzynek (5 łyżek) Garść orzechów włoskich, laskowych lub migdałów 100 g tartej bułki (1/2 szklanki) 50 g tartego parmezanu (1/2 szklanki) 3 łyżki octu balsamicznego(...)Posól. Sos możesz zmiksować ręcznym robotem, jeśli przeszkdają ci kawałki warzyw pływające w sosie. Krok 2 Zalej rodzynki octem balsamiczym, odstaw na 5 minut. Przełóż do głębokiej misy mielone mięso. Posiekaj drobno orzechy, pietruszkę i pomidory. Przełóż do misy z mięsem. Wsyp do mięsa bułkę tartą i parmezan. Odcedź rodzynki, przesiekaj i dodaj razem z octem balsamicznym
Niedzielny kucharz