mięso mielone - 22854 przepisów (strona:548/1524)

Hamburgery, pieczone ziemniaczki i pyszny sos-czyli wieczór amerykański 199

pół sałaty lodowej, pokrojonej w cienkie paski 500 gram młodych ziemniaków, wyszorowanych, pokrojonych w ćwiartki świeży tymianek świeże oregano szczypta kminku chili w płatkach sól pieprz 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 ogórki małosolne, pokrojone w bardzo drobną kosktę 200 gram jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu  pół pęczka posiekanego szczypiorku 1 łyżka prażonej cebulki gotowy(...)odrobinę oleju rzepakowego i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 50 minut. Podczas pieczenia ziemniaki mieszamu od czasu do czasu.  Czas na przygotowanie mięsa. Mięso mielone mieszamy w misce wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulką oraz ogórkami małosolnymi, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy 5 kul, układamy je na talerzu wysmarowanym

Mango Papaja
Sajgonki z mięsem wieprzowym 120

Będziemy potrzebowali: papieru ryżowego oleju do smażenia   Składniki na farsz: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 50 g kiełków brokułu 1 posiekana w kostkę cebula 2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach 30 g grzybów mun (grzyby moczymy we wrzątku – odcedzamy, studzimy, siekamy) 100 g makaronu ryżowego (moczymy makaron 5 minut we wrzątku – odcedzamy studzimy, trochę(...)usmażyć później jeszcze raz   Podajemy z sosem rybnym lub sosem z: sosu sojowego 6 łyżek oleju sezamowego 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka     Artykuł Sajgonki z mięsem wieprzowym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Pieczone Gołąbki Z Kapusty Coolwarp 142

piekarniku sprawia, że nabierają pysznego lekko przypieczonego smaku ;) Składniki na około 12-14 gołąbków: 1 niewielka główka kapusty coolwarp (za moja zapłaciłam 2 zł) około 400 g mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe) 1 torebka ryżu 1/2 główki sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki(...)wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości. 5. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista. 6. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście

Gotowanie...to proste !
Coraz bliżej Święta 134

mgnieniu wyczarowaliśmy przepyszną świąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem i śliwki w czekoladzie Mały, ale wielki - chciałoby się powiedzieć o robocie Kohersen Mycook po stworzeniu tych wszystkich smakołyków. Niewielkie gabaryty(...)zmieści się nawet w bardzo małej kuchni. Gotowanie na parze i gotowanie indukcyjne, przeciery, kremy i purée dla dzieci i niemowląt,  krojenie, siekanie warzyw na surówki i sałatki, mielenie mięsa i kawy, kruszenie lodu, ubijanie piany, śmietany i masła, podsmażanie, zagniatanie ciasta – wszystkie te czynności (i jeszcze kilka innych) wykonuje Kohersen Mycook.  Nie muszę już szukać wagi – jest

Cztery Fajery
Coraz bliżej Święta 231

mgnieniu wyczarowaliśmy przepyszną świąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem i śliwki w czekoladzie Mały, ale wielki - chciałoby się powiedzieć o robocie Kohersen Mycook po stworzeniu tych wszystkich smakołyków. Niewielkie gabaryty(...)zmieści się nawet w bardzo małej kuchni. Gotowanie na parze i gotowanie indukcyjne, przeciery, kremy i purée dla dzieci i niemowląt,  krojenie, siekanie warzyw na surówki i sałatki, mielenie mięsa i kawy, kruszenie lodu, ubijanie piany, śmietany i masła, podsmażanie, zagniatanie ciasta – wszystkie te czynności (i jeszcze kilka innych) wykonuje Kohersen Mycook.  Nie muszę już szukać wagi – jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sprawdzone przepisy z grilla 186

bardzo pyszne. Wszyscy miłośnicy mięsnych dań z grilla znajdą tu pomysły dla siebie. Polecamy nasze pyszne i sprawdzone przepisy z grilla:   Grillowane faszerowane piersi kurczaka, Ćevapčići z mielonego mięsa wieprzowego Grillowana pierś z indyka     Grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki Grillowany schab z mozzarellą Grillowany schab z pietruszką i miętą Kofty, czyli szaszłyki z grillowanego mięsa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wegańskie kofty - klopsiki z cukinii i ciecierzycy 148

Tradycyjne kofty przygotowuje się oczywiście z mielonego mięsa. Te różnej wielkości i kształtu klopsy i klopsiki popularne są w wielu krajach, m.in. na Bałkanach i na Bliskim Wschodzie. Dwa lata temu, gdy jadłam jeszcze mięso, zamieściłam na blogu przepis na greckie wołowe keftedakia , zaś rok temu już na wegetariańskie keftedes z halloumi i kaszy jaglanej . W tym roku(...)cukinii i ciecierzycy Składniki / na 16 sztuk: 2 średnie cukinie sól 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka oliwa 1 puszka ciecierzycy, odsączona z zalewy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka przyprawy Ras el Hanout (można zastąpić mieloną kolendrą) ok. 80 g mąki z ciecierzycy (można zastąpić inną mąką lub bułką tartą) pieprz do podania: gotowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Sajgonki 10054

lubię marnotrawstwa, więc zrezygnowałam z piękna niewielkich sajgonek na rzecz praktycznej strony sajgonów. To by było na tyle ;) Ale wciąż się pyszne, obiecuję! ;) Składniki: - 500 gram drobno mielonego mięsa (u mnie wieprzowe z łopatki) - 2 opakowania papieru ryżowego po 200 gram - 100 gram makaronu ryżowego (suchego) - 25 gram grzybów Mun (suchych) - 1 średnia cebula - 1 duża marchewka - kawałek świeżego

Życie zamknięte w smaku
Ciastka smalcowe przez maszynkę + filmik 169

małym wioskowm sklepie, uff. Ciastka bez smalcu i bez tego zapachu to już nie są te ciastka, a mają być właśnie TE. Potrzebujemy też takiej starej maszynki do mielenia mięsa, na korbkę i odpowiedniej nakładki. Wtedy sobie spokojnie kręcimy, palcami dociskamy ciasto i mamy nad wszystkim kontrolę i w ten sposób możemy zużyć całe ciasto bez strat. Z maszynką elektryczną(...)łyżką.  2. Następnie przerzucamy wszystko na blat, zagniatamy, formujemy taki wałeczek i kładziemy na przykład na talerzyku, nie chłodzimy tego ciasta. 3. Instalujemy sobie taką starą maszynkę do mielenia z odpowiednią nakładką do ciasteczek i w ten sposób wytworzymy ciasteczka. 4. Kręcąc korbką wyciskamy sobie pasek ciasteczek, który układamy na desce, przycinamy do rozmiaru ciasteczek i układamy na blasze

Kawa z mlekiem
Hamburger XXL 120

oleju rzepakowego 1 jajko Składniki na hamburgera: 100 g boczku pokrojonego na cienkie plastry 80 g cebuli 1 ząbek czosnku 30 g oleju rzepakowego 500 g mięsa mielonego wieprzowina i wołowina 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 – 4 łyżki ketchupu 2 łyżeczki musztardy 3 – 4 ogórki konserwowe, pokrojone wzdłuż w 2 mm plastry(...)sama patelnie co smażył się boczek wlewamy olej (jeżeli został nam tłuszcz z boczku to oleju nie dodajemy). Wsypujemy pokrojona cebulę z czosnkiem. Kiedy cebula będzie lekko rumiana dodajemy mięso i podsmażamy (tak aby mięso było suche bez wody). Dodajemy przyprawy czyli sól, pieprz i paprykę. Dokładnie mieszamy aby rozprowadzić równomiernie przyprawy. Mięso pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Ciasto krótko wyrabiamy

Themo przepisy
Pasztet z fasoli z grzybami – kuchnia podkarpacka 138

Pasztet upieczony z gotowanej fasoli i suszonych grzybów to jeden z wielu przykładów na regionalne warzywne danie udające danie mięsne. Z reguły warzywa przygotowane na różne sposoby udają kotlety mielone, kotlety schabowe, a czasami mięsny farsz w pierogach. Pasztetu z fasoli raczej nie da się pomylić z pasztetem mięsnym, jednak jego forma, sposób przygotowania i podania oraz pasujące(...)moczymy około godziny, po czym gotujemy do miękkości przez 30-40 minut. Odcedzamy, ale zostawiamy klika łyżek wywaru. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. W maszynce do mięsa mielimy fasolę, grzyby i cebulę. Do masy dodajemy pozostawiony wywar z grzybów (nie za dużo), jajka, bułkę tartą i przyprawy. Dobrze mieszamy. Foremkę natłuszczamy (masłem, olejem itp.) i oprószamy bułką

Trzeci talerz
Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Podsumowanie wydatków z tygodnia drugiego. 171

poprzedniego dnia Deser:   koktajl owocowy Kolacja:   zupa z soczewicy Dzień piąty : Śniadanie:  jajko zapiekane w awokado II Śniadanie:  ostatni kawałek ciasta Obiad: makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym Deser:   brak Kolacja:   zupa z poprzedniego dnia   Dzień szósty : Śniadanie:  chleb z domową „nutellą” i mrożonymi owocami imitującymi dżem(...)masło orzechowe, kakao) – 9,97zł NAPOJE  (soki, mleka roślinne) – 7,42 zł PIECZYWO  – 6,41 zł NABIAŁ  (u mnie głównie jajka i sery) – 5,45 zł MIĘSO  – 8,6 zł RYBY I OWOCE MORZA  5,59 zł POZOSTAŁE  (np. mleczko kokosowe w puszce, dżemy, sosy, pesto, czekolada gorzka, miód lub syropy

Powiedz dietom nie
Włochy: Lasagne 151

razem z mamą. Znana jest też wersja ze szpinakiem lub szparagami, niektórzy moi znajomi lubią też wersję z samymi pieczarkami. Najbardziej klasyczna wersja zakłada obecność między płatkami lasagne mielonego mięsa wieprzowego, ale bardzo dobra jest także wersja z kurczakiem.   Skąd natomiast wziął się pomysł na lasagne? Otóż istnieją trzy teorie na ten temat. Dwie najbardziej prawdopodobne mówią

Przepysznik - BLW i nie tylko
Menu na tydzień: Kuchnia włoska, 150 zł dla dwojga 132

kosztowało mniej niż nas! No to do dzieła: Poniedziałek: Szybkie minestrone z pesto Wtorek: Pizza z chorizo na kalafiorowym cieście Środa: Polpette di polo Czwartek: Risotto panissa z mielonym mięsem Piątek: Zdrowy Alfred, czyli pasta alfredo inaczej Przepisy na dania już tradycyjnie będziemy dodawać codziennie rano. Więcej naszych menu na tydzień znajdziecie tutaj. Jak dobieraliśmy przepisy Co jest najtrudniejsze

Niedzielny kucharz
Bolognese... 153

okazję, czy to do makarony, czy do lasagne, albo do pieczonych ziemniaków... Składniki: (na 2 porcje - każda wystarczy na 400-500g opakowanie makaronu) 1 łyżka oleju 500g mielonego mięsa wołowego 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce, albo drobniutko posiekane - u mnie: czubata łyżeczka 'leniwego' czosnku ze słoiczka 3 łyżki pasty pomidorowej 1 cukinia, pokrojona w kosteczkę 1 marchewka

Lejdi of the house

Proponowane wyszukiwania