Zupa Meksykańska z Soją 281soją , jest syta więc może stanowić samodzielne danie na obiad . Dodam od siebie że najlepiej smakuje odgrzewana :) . Będziemy potrzebować : 1,5 L wywaru mięsno – warzywnego około 800 g mięsa mielonego wołowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 400 g 1 puszka czerwonej fasoli 400 g 1 puszka soi 400 g ( lub 200 g suchej ) około 150 g cebuli 2 łyżeczki koncentratu(...)odlewam wodę , zalewam świeżą i gotuję od momentu zagotowania około 1 godziny , następnie odcedzam . Tak przygotowaną soję użyję do przygotowania zupy . Przygotowanie wywaru mięsno - warzywnego : Udka ( lub inne mięso ) dokładnie myję pod bieżącą wodą i osączam . Marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera obieram i płuczę . Teraz do garnka wlewam około 2 litrów wody daję udka , pora , warzywa ( marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera kroję
Uwaga Babcia Gotuje
Naleśnikowa zapiekanka 260omlet, a nadzienie mięsne wzbogacone suszonymi pomidorami okazało się pyszne. Składniki 4 jajka sól 400 ml mleka 2 małe cebule 1 ząbek czosnku 6 łyżek masła 500 g mięsa mielonego z karkówki 100 ml pasty pomidorowej posiekana natka pietruszki suszona bazylia 100 g startego sera Gouda kilka suszonych pomidorów w oliwie 150 g mąki Przygotowanie Normal 0 21 false(...)usmażyłem na złotożółty kolor. Jajka roztrzepałem widelcem z odrobina soli i mlekiem. Energicznie mieszałem, dodałem stopniowo mąkę , aż uzyskałem gładką masę. Odstawiłem na 10 minut. Dodałem mięso i usmażyłem , stale rozdrabniając mięso widelcem, aby nie tworzyły się grudki. Pod koniec smażenia dodałem pokrojone suszone pomidory w oliwie. Dodałem przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, bazylię i pieprz. Dusiłem kilka
R'n'G Kitchen
Bakłażan na ostro, faszerowany wieprzowiną 201sałaty lodowej z czosnkowym sosem, bardzo by do tak upieczonych bakłażanów pasował. Polecam! składniki (2 porcje) 1 duży bakłażan 1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę ok 250 g mięsa wieprzowego, zmielonego (szynka, schab) 200 g pomidorów ok 60 ml białego wina 1 łyżeczka harissy 125 g mozzarelli sól i świeżo zmielony czarny pieprz ostra papryka w płatkach duży pęczek(...)jakiś czas mieszając. Kiedy bakłażan lekko zmięknie, dodać wino, pokrojone w kostkę pomidory i smażyć dalej. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić mielone mięso, dokładnie porozdzielać je na drobne kawałki przy pomocy drewnianej lub plastikowej łopatki. Smażyć ok 5 minut, aż mięso lekko się zrumieni i nie będzie już surowe. Tak obsmażone
Stare Gary
Tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowym 151gołąbków, czyli obiad na dwa dni z głowy :) Osobiście podaje je z sosem pomidorowym i ziemniakami, ale wybór należy tutaj do was :) Składniki: * 2 duże kapusty * 1.5kg mięsa mielonego (750g wołowego i 750g wieprzowego) * woda * wegeta, pieprz * cebula * 2 szklanki ryżu Kapustę myjemy, zdejmujemy pierwsze brzydkie liście i odkrajamy jej głąb. Staramy się tak wykroić aby nie ponacinać(...)Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju przez około 5-6 minut, aż cebula będzie lekko brązowa. W między czasie smażenia cebuli, doprawiamy ją 1/2 łyżeczki wegety. Mięso przekładamy do dużej miski. Ryż gotujemy w 1/2 pojemności garnka wrzącej wody. Wsypujemy nasz ryż, przykręcamy ogień na mały i przykrywamy, zostawiając na 18 minut dokładnie. Ryż gotowany
Klasyka Gotowania
Pasztet drobiowy zwijany jak rolada. 168gotujemy do miękkości. Dlatego na gorącą wodę aby się mięso zamknęło i wszystko nie zwiało do wody. Gotujemy do miękkości, studzimy usuwamy cały tłuszcz i skórę a samo mięso mielimy w maszynce razem z ugotowanymi warzywami i czosnkiem. Taka masa jest dość sucha mimo warzyw które w tym wypadku zastępują nam jak to zazwyczaj się daje tłuste dodatki(...)których pieczarki "uczulają". A drugą formę zrobiłam zgodnie z zamówieniem czyli jako rolada. Ucięty papier rozkładamy na blacie, na nim rozkładamy prostokąt ( na długość foremki) z reszty mięsa. Na tym równomiernie rozprowadzamy pieczarki, zachowując 2 cm wolne brzegi. I teraz zostało tylko rolowanie. A więc wolno podnosimy jeden koniec papieru i mięso samo się zwija. Delikatnie skręcamy
Dieta moja pasja
Cukinia faszerowana kuskusem, marchewką i kurczakiem 222Cukinia to warzywo idealne do faszerowania. Jeżeli znudziła się Wam wersja nadzienia z mięsem mielonym , to zachęcam do przygotowania cukinii zapiekanej z kaszą kuskus, marchewką oraz kawałkami udek z kurczaka. Składniki na 2-3 porcje: 2 duże cukinie 4 wyluzowane udka z kurczaka (bez kości i skóry) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 pomidor malinowy 1 marchewka(...)miąższ nie będzie potrzebny do tego dania! Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć udka z kurczaka. Gdy mięso będzie usmażone to przełożyć je na talerz. Na tą samą patelnię wlać odrobinę oleju. Wsypać czosnek. Gdy lekko się przesmaży to dodać marchewkę. Całość zalać odrobiną wodą. Smażyć na średnim
Ugotować
1461. Pulpety z ryżem i marchewką 659okazało się, że zabrakło w domu koncentratu pomidorowego i dałam tylko trochę ketchupu, więc i kolor sosu jest inny...ale i tak danie było smaczne... 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1/2 szkl. ryżu parboiled Kupiec (suchego) 1 marchewka 1 łyżka majonezu sól,pieprz,vegeta,czosnek granulowany,pieprz ziołowy Sos: 1 szkl. śmietany 30% 2 łyżki majonezu(...)mąki sól,pieprz,vegeta Ryż ugotować w osolonej wodzie.Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor.Dodać marchewkę i chwilę podsmażyć.Mięso mielone , marchewkę z cebulą,ugotowany ryż,majonez,przyprawy dokładnie wymieszać.Formować pulpety [ ja dodatkowo podsmażyłam] i układać w naczyniu do zapiekania.Przygotować sos. Wszystkie składniki
Moje domowe kucharzenie
Gołąbki pieczone 973robię gołąbki. Dlatego też postanowiłam dodać przepis. Nam jakoś bardziej przypadły do gustu gołąbki pieczone. Są bardziej wyraziste w smaku i sos jest smaczniejszy. Składniki: Farsz: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatka i karczek) 1 woreczek ryżu (125 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko olej 2-3 łyżeczki przyprawy do gołąbków sól do smaku(...)pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju i podsmażyć na złoto cebulę. Pod koniec dodać czosnek. Całość razem z tłuszczem wlać do mięsa. Dodać ostudzony ryż, jajko, przyprawę i wymieszać na jednolitą masę. Ewentualnie dosolić do smaku. Z liści wyciąć zgrubiały nerw. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zwijać roladki
Ala piecze i gotuje
Falafele a'la jajka po szkocku (wegetariańskie jajka po szkocku) 211Słyszeliście o jajkach po szkocku? Jest to uwielbiana przez Brytyjczyków barowa przekąska, klops z jajka owiniętego mielonym mięsem. Dziś mam dla Was wegetariański wariant tego przysmaku, w którym zamiast mięsa używamy przypominającą falafel masę z ciecierzycy. Podrzucam Wam ten przepis przed Wielkanocą - takie falafele możecie podać podczas świątecznego śniadania lub obiadu. Na pewno zrobią wrażenie na gościach! Wegetariańskie jajka(...)jajka po szkocku (wegetariańskie jajka po szkocku) Składniki / na 8 sztuk: 10 jajek w temperturze pokojowej 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy lub oleju 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka mielonej kolendry 1 puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy (lub 240 g samodzielnie ugotowanej cieciorki) 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry 200 g bułki tartej (kupnej
Chilli Czosnek i Oliwa
Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem 326Moje ulubione greckie danie Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem SKŁADNIKI: 2 szt. bakłażana kilka ziemniaków 1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina) kilka pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy(...)lekko zrumienione, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut Na dużą patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut. Dodać resztę składników sosu: pomidory, koncentrat jeśli używamy, przyprawy. Wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 20-30 minut
MarciochaKucharzy
Pieczarki faszerowane białą kiełbaską 162wykorzystałam jedne z tutejszych kiełbasek. Takie surowe kiełbaski są tu niezwykle popularne. W każdym sklepie możecie znaleźć różnego rodzaju nieduże kiełbaski. Ponieważ takie kiełbaski to nic innego jak mięso mielone, ale już doprawione, wykorzystuje się je na wiele sposobów np. do przygotowania pulpecików, zapiekanek, gulaszy itp. Do przygotowania faszerowanych pieczarek można oczywiście użyć zwykłej, polskiej białej kiełbasy(...)najtańsze, "marketowe" kiełbaski przypominają smakiem, konsystencją i wyglądem szary papier toaletowy i są zupełnie bezsmakowe. Jeżeli jednak spróbujecie kiełbasek dobrej jakości, będziecie zadowoleni. Takie kiełbaski mają wysoką zawartość mięsa, często z wieprzowiny z wolnego wybiegu, są bardzo dobrze przyprawione, aromatyczne i smaczne. Brytyjskie kiełbaski często można kupić w różnych wersjach, z różnymi dodatkami, tak jak wspomniałam np. z karmelizowaną
Codzienne Gotowanie
Ekspresowe Gołąbki W Kapuście Pekińskiej ( pieczone ) 190Takie gołąbeczki to ja lubię. Dość szybko się je robi, a smakują wspaniale :) Składniki na około 15 gołąbków: 1 dość spora kapusta pekińska około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo - wieprzowe ) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: około 700 ml wody lub bulionu 3-4 łyżki śmietanki słodkiej(...)wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości. 4. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista. 5. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście
Gotowanie...to proste !
Meksykańskie chilli po polsku 299poza tym proste w przygotowaniu. Być może moje chilli nie jest tradycyjnym, meksykańskim chilli, ale ja je bardzo lubię. Zapraszam. Chilli con carne Będziemy potrzebować: 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowiny 1 puszkę czerwonej fasoli 1 puszkę białej fasoli 1 puszkę kukurydzy 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki 2 nie za duże papryki 1 papryczkę chilli (niekoniecznie całą(...)oregano, kmin rzymski olej do smażenia W nieprzywierającym garnku rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim pokrojone w kostkę cebulki. Gdy zrumienią się delikatnie, dodajemy posiekany drobno czosnek oraz mięso mielone. Smażymy, aż całe zmieni kolor i nie będzie już widać surowego. Wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat oraz przyprawy. Po ok. 5 min. dodajemy kukurydzę, czerwoną
Ratunku obiad
Środa: Enchilada 322mielonej wieprzowiny Puszka czerwonej fasoli Mała, drobno posiekana czerwona cebula 1 żółta papryka pokrojona w kostkę ½ szklanki startego bursztynu lub parmezanu 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka oleju plus odrobina do posmarowania formy do pieczenia Opakowanie placków tortilla (6 sztuk) Sos 3 łyżki oliwy 3 łyżki mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mielonej(...)winnym, solą i pieprzem. Krok 2 W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wyłóż na tłuszcz posiekaną cebulę. Smaż 5 minut aż zmięknie. Wtedy dodaj pokrojoną paprykę i mielone mięso. Smaż rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką do momentu aż ściemnieje i nie będzie w nim surowych kawałków. Dodaj czerwoną fasolę i kilka łyżek sosu enchilada. Posól i popieprz. Krok
Niedzielny kucharz
Najlepsza lasagne bolognese z beszamelem 133weekend Składniki na sos boloński: – 2 łyżki oliwy – 2 cebule – 5 łodyg selera naciowego – 1 duża marchew – 200g wędzonego boczku – 1000g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – 1,5 szklanki wina białego, wytrawnego – 2 szklanki bulionu – 6 łyżek koncentratu pomidorowego – 1000g przecieru pomidorowego – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – 1/2 łyżeczki
Be Fit Be Strong