ścianach budynków. Jednak tripadvisor kazał nam pójść w to miejsce i zjeść pizzę uformowaną na kształt łódki. To miejsce miało jakże polską nazwę Smak . Mąż zamówił z mięsem, dzieci klasyki, a ja skusiłam się na taką z kremem truflowym . I od pierwszego kęsu wiedziałam, że to jest coś, co muszę powtórzyć w warunkach domowych. Problem polegał jednak(...)niebawem. Jest bardzo wydajna i co tu dużo mówić - cieszę się, że mam ją w lodówce :) Samo pide pochodzi z kuchni tureckiej i podawane jest najczęściej z mielonym mięsem. Uformowanie kształtu łódki nie jest trudne, a przygotowanie sosu to chwila, choć trochę się nagłówkowałam nad tym, żeby wyszedł taki w punkt. Najpierw myślałam o beszamelu, o sosie na bazie
bistro mamaząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 2 puszki pomidorów 0,5 łyżeczki cukru sól morska pieprz 150 – 200g fasoli szparagowej Na pulpety: 500g mielonego mięsa z indyka 1 jajo 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki utartego sera żółtego Jak zrobić pulpeciki w sosie pomidorowym z fasolką: Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu
Dorota Smakujeniego słabość – szczególnie jak spotykamy się razem z koleżankami. Prosecco zawsze nadaje elegancji. 500 g płatów lasagne (suszonych, zwykłych – nie błyskawicznych), 500-600 g mielonej wołowiny, 350 g gotowanej szynki w plastrach (u mnie włoska mortadela), 1 litr passaty pomidorowej i niecały 1 litr wody, 5 jajek ugotowanych na twardo, cebula, 60 ml czerwonego wytrwanego wina(...)twardo (warto włożyć je po ugotowaniu do zimnej wody, aż ostygną). W dużym garnku rozgrzewamy na dnie oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso mielone i przesmażamy, aż będzie brązowe. Dolewamy wino, a następnie passatę. Butelkę po passacie płuczemy niecałym litrem wody i dolewamy. Doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem. Solimy do smaku
Poezja smakuzrobić z kaszą pęczak.Wyszły pysze i najważniejsze że wszystkim smakowały :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3 woreczki kaszy pęczak Cenos 1 kg dobrego mięsa mielonego np: z szynki 2 duże cebule 5 pieczarek sól, pieprz do smaku 4 łyżki oleju 1 łyżka suszonej bazylii 1 duża kapusta włoska Wykonanie : Kapustę umyć, wyciąć z środka głąb(...)Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, pieczarki i lekko podsmażyć, następnie dodać, mięso, troszkę soli, pierzu i suszonej bazylii. Dusić wszystko tak długo aż mięso zmięknie. Usmażone mięso dodać do kaszy, przyprawić ewentualnie solą i pieprzem, dobrze wymieszać.Na każdy liść jeśli jest
Sama słodycz i szczypta chiliNa zakonczenie IV Festiwalu Kuchni Arabskiej postanowilismy wspolnie przygotowac kibbeh. Jest to danie pochodzace z krajow Lewantu, czyli krajow polozonych we wschodniej czesci basenu Morza Srodziemnego
Codzienne Gotowaniewzględu na delikatny, słodkawy sos. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki można doprawić ostrą papryką i większą ilością pieprzu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 100g pędów bambusa 4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki 1 marchewka 1 cebula ½ czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 3 łyżki octu z białego wina(...)łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej Kromka chleba Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka *Makaron lub ryż jako dodatek do dania Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od przygotowania pulpetów. W misce umieszczamy mięso mielone, doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy namoczoną w wodzie kromkę chleba. Formujemy kulki. Jeśli nasze pulpety będą przygotowywane na parze to układamy w misce od parownika. Jeśli
Kolizje Smaków/namoczyć pierniczki Spód z pierniczków można zastąpić zwykłym ciastem kruchym, które należy przygotować z połowy składników z przepisu na tartę z czerwoną porzeczką. Pierniczki zmielić w maszynce do mięsa wcześniej można je odrobinkę spryskać mlekiem żeby maszynka nam się nie zapchała. Można też zmielić w foodprocesorze – malakserze na proszek. Na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno), wyłożyć(...)polecam gotowego maku z puszki, ponieważ jest zbyt słodki i zbyt mokry, poza tym nie wiadomo, co w nim jest oprócz maku. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Żółtka utrzeć z cukrem na kogiel mogel, cukier ma się rozpuścić, a masa zjaśnieć i podwoić objętość. Dodać zmielony mak, bułkę tartą, dodać bakalie, dodać olejek
moj przepis na/namoczyć pierniczki Spód z pierniczków można zastąpić zwykłym ciastem kruchym, które należy przygotować z połowy składników z przepisu na tartę z czerwoną porzeczką. Pierniczki zmielić w maszynce do mięsa wcześniej można je odrobinkę spryskać mlekiem żeby maszynka nam się nie zapchała. Można też zmielić w foodprocesorze – malakserze na proszek. Na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno), wyłożyć(...)polecam gotowego maku z puszki, ponieważ jest zbyt słodki i zbyt mokry, poza tym nie wiadomo, co w nim jest oprócz maku. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Żółtka utrzeć z cukrem na kogiel mogel, cukier ma się rozpuścić, a masa zjaśnieć i podwoić objętość. Dodać zmielony mak, bułkę tartą, dodać bakalie, dodać olejek
moj przepis nazdrowszej wersji niż tradycyjna? Proponuję gołąbki z kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami i kurkami. Gołąbki: 1 główka średniej wielkości kapusty 0,3 kg kaszy gryczanej prażonej 0,3 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka 5 suszonych pomidorów (najlepiej nie tych bez oleju) 200 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 jajko sól(...)przestygnięciu liście są gotowe do zawijania. Przygotowanie farszu do gołąbków zaczynam od uduszenia cebuli uprzednio pokrojonej w kostkę, następnie dodaje do niej posiekany czosnek i umyte kurki oraz zmielone mięso z piersi kurczaka. Jeżeli zdarzą się większe grzyby kroje je na mniejsze kawałki. Wszystko razem podsmażam. Równolegle gotuje kaszę gryczaną. Po ugotowaniu kaszy podsmażone składniki przekładam do niej. Dodaję tymianek
Cookery.plmożemy podać z pieczywem i jak to bywa w przypadku tego rodzaju dań, najlepiej smakuje odgrzewana :). Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zupy hamburgerowej będziemy potrzebowali: około 1 kg mięsa mielonego (takie jakie lubimy) 1 puszka 400 g pomidorów krojonych 1 puszka 400 g kukurydzy 500 g ziemniaków 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki (około 200 g) 1 cebula (około(...)drobniutko kroję, czosnek również drobniutko kroję i dodaję do pozostałych składników. Cebulę kroję w drobną kostkę i przekładam do osobnej miseczki. Gotowanie zupy: W garnku rozgrzewam olej, dodaję cebulę, mięso i smażę około 12 minut. Następnie dodaję warzywa, dodaję zioła (oprócz majeranku), wywar, doprawiam solą i gotuję pod przykryciem, od momentu zagotowania 10-15 minut, do miękkości ziemniaków. Następnie dodaję
Uwaga Babcia Gotujezdrowszej wersji niż tradycyjna? Proponuję gołąbki z kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami i kurkami. Gołąbki: 1 główka średniej wielkości kapusty 0,3 kg kaszy gryczanej prażonej 0,3 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka 5 suszonych pomidorów (najlepiej nie tych bez oleju) 200 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 jajko sól(...)przestygnięciu liście są gotowe do zawijania. Przygotowanie farszu do gołąbków zaczynam od uduszenia cebuli uprzednio pokrojonej w kostkę, następnie dodaje do niej posiekany czosnek i umyte kurki oraz zmielone mięso z piersi kurczaka. Jeżeli zdarzą się większe grzyby kroje je na mniejsze kawałki. Wszystko razem podsmażam. Równolegle gotuje kaszę gryczaną. Po ugotowaniu kaszy podsmażone składniki przekładam do niej. Dodaję tymianek
Cookery.pl/namoczyć pierniczki Spód z pierniczków można zastąpić zwykłym ciastem kruchym, które należy przygotować z połowy składników z przepisu na tartę z czerwoną porzeczką. Pierniczki zmielić w maszynce do mięsa wcześniej można je odrobinkę spryskać mlekiem żeby maszynka nam się nie zapchała. Można też zmielić w foodprocesorze – malakserze na proszek. Na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno), wyłożyć(...)polecam gotowego maku z puszki, ponieważ jest zbyt słodki i zbyt mokry, poza tym nie wiadomo, co w nim jest oprócz maku. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Żółtka utrzeć z cukrem na kogiel mogel, cukier ma się rozpuścić, a masa zjaśnieć i podwoić objętość. Dodać zmielony mak, bułkę tartą, dodać bakalie, dodać olejek
moj przepis napieczeń idealnie nadaje się do podania podczas zbliżających się świąt Wielkiejnocy, ale i nie tylko. Polecam wypróbować przepis, pieczeń jest bardzo smaczna. Do przygotowania pieczeni będziemy potrzebowali: 1 kg mięsa mielonego takie jakie lubimy – ja użyłam 500 gramów szynki i 500 gramów karkówki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1/2 dużej czerstwej bułki lub jedna czerstwa(...)siekam. Na rozgrzanym maśle z olejem, podsmażam cebulę przez kilka minut tak żeby się zeszkliła, następnie dodaję czosnek i jeszcze przez chwile smażę – cebula jest gotowa. Do miski przekładam mięso, dodaję odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki, doprawiam przyprawami, dodaję surowe jajko i całość bardzo dokładnie mieszam. Tak przygotowane mięso przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
Uwaga Babcia Gotujeodrobina oliwy z oliwek II. Sos bolognese: - oliwa z oliwek - 2 czerwone cebule (duża) - 3 ząbki czosnku - 3 marchwie - 3 średniej wielkości nacie selera - 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego - pół butelki czerwonego, wytrawnego wina - 400 g pomidorów z puszki - 100 g przecieru pomidorowego - 200 ml bulionu wołowego - sól - pieprz - kumin - 1/2 łyżeczki cynamonu(...)naczynia, w którym będziemy zapiekać lazanię. Cebulę, marchew i seler kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek siekamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Cebulę szklimy i dodajemy czosnek. Wrzucamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Smażymy, aż się zarumieni. Następnie dorzucamy marchew, seler, wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dolewamy
DominikaDolcigram) czosnek oliwa cebula buraki pomidor pieczarki portobello sos tahini musztarda Dijon pieprz sól sos worcestershire jajka miód sałata Przygotowanie: Burgery: Cebulę drobno kroimy i dorzucamy do naszego mięsa mielonego. Dodajemy łyżkę musztardy Dijon, wciskamy dwa ząbki czosnku, dodajmy łyżkę sosu worcestershire, żółtko oraz sól i pieprz do smaku. Formujemy dwa duże burgery i odkładamy do lodówki na 30minut(...)niego kolejno: 2 łyżki sosu tahini, łyżeczkę kminku, ząbek czosnku, łyżkę oliwy i łyżeczkę octu jabłkowego. Burgery cześć 2: Rozgrzewamy patelnię grillową, a jeszcze lepiej klasycznego grilla, wrzucamy mięso na rozgrzaną patelnie lub ruszt i grillujemy, aż burgery będą brązowe (około 5 minut na każdej stronie). Na koniec składamy nasz burger paleo : Na pieczarce układamy kolejno liść sałaty, humus
PaleoLifea.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI Składniki: - 500 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego - 300 gramów pieczarek - 1 cebula - 1 sucha kajzerka - 2 jajka - bułka tarta - mleko - olej - masło - pieprz - sól Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy i kroimy na półplasterki. Smażymy
Życie zamknięte w smakumakaronem lub pieczywem. Danie jest bardzo pyszne, lekko pikantne, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania chili con carne będziemy potrzebowali: Rondel lub garnek o pojemności 3L 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) 2 papryki czerwone 2 papryki żółte lub zielone 2 papryczki chili około 250 g cebuli 700 g passaty pomidorowej 1 puszka 400 g pomidorów krojonych(...)cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję paprykę i papryczkę chili i całość smażę około 10 minut, na małym ogniu. Po 10 minutach dodaję mięso i jeszcze smażę około 20 minut – na małym ogniu. Następnie dodaję pozostałe składniki i doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i całość gotuję (duszę) jeszcze około 10 minut, pod koniec sprawdzam
Uwaga Babcia Gotujechociaż lekkim podgrzaniu. Właściwie to pomidory w ogóle nie lubią niskich temperatur (podobnie jak ja:) i surowe, w lodówce tracą swój cudowny smak. No to zapiekam. Zazwyczaj do faszerowania mięso miesza się z ryżem, aby wchłonął nadmiar wody. Ja postanowiłam jednak danie zapiec na ryżu z dodatkiem zmiksowanego miąższu, co pozwala Królowi Pomidorowi całkowicie zawładnąć smakiem. Składniki dla 4 osób(...)patelni rozgrzać łyżkę oliwy, przesmażyć 1 posiekany ząbek czosnku. Dodać miąższ z pomidorów podsmażyć około 8 minut, aż pomidory zmiękną. Mozzarellę odsączyć, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z mielonym mięsem. Dodać pozostały czosnek, posiekane świeże zioła, sól i pieprz. Farszem napełnić wydrążone pomidory. Podsmażony miąższ doprawić według smaku, zmiksować, wymieszać z podgotowanym ryżem. Przełożyć na dno żaroodpornego naczynia
Pełny talerzkawałki selera naciowego 2 marchewki 1 cukinia 1 litr sosu pomidorowego 0,5 litra wody 1 litr rosołu / wywaru warzywnego 70 dkg mięsa mielonego ( u mnie łopatka ) 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 4 ząbki czosnku Wersja niedietetyczna : dodaj pod koniec mozarellę, żółty ser i pozwól żeby się zrobił lekko(...)prosić dużą miskę ? ZWYKŁY GARNEK : Do garnka wlej łyżkę oleju ( ja bym użyła rzepakowego ) i podsmaż na nim z odrobiną wody cebulę, czosnek i selera. Po chwili dodaj mięso podsmaż z warzywami, dodaj pozostałe składniki, na małym ogniu zagotuj zupę, wtedy dołóż połamane platy lasagne. Gotuj do miękkości makaronu. Dopraw do smaku. Gotowe :) Zupa lasagne – pyszny przepis
Kuchnia na wzgórzu