woreczki kaszy gryczanej białej 1 opakowanie drobiowego mięsa mielonego 6 pieczarek 1 pomidor malinowy Oliwa lub olej Suszony lubczyk, sól, pieprz liście z kapusty pekińskiej (można użyć kapusty młodej lub włoskiej) PRZYGOTOWANIE: 1.Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, ok.15-18 min. 2.Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty. 3. Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy lub oleju. Dodajemy sparzonego
Marcepanowa kuchniaSKŁADNIKI: 550g mięsa mielonego 1 bułka mleko - do namoczenia bułki 2 łyżki natki pietruszki 1 cebula sól pieprz 1 jajko szczypta czosnku granulowanego firmy GALEO bułka tarta albo panier olej do smażenia WYKONANIE: 1. Bułkę namoczyć w mleku. 2. Do miski włożyć mięso mielone, dodać bułkę, natkę pietruszki, cebule pokrojoną w drobną kostkę, jajko, doprawić solą, pieprzem
Dziś Ja gotujeDelikatne kulki z mięsa mielonego z dodatkiem wiórków kokosowych polane korzennym sosem curry(...)towarzystwie sypkiego ryżu to pyszna propozycja na lekki obiad. Ja przygotowałam je na parze ale można ugotować je np. w bulionie warzywnym lub upiec w piekarniku 😊 PULPETY: 200 g mięsa mielonego z kurczaka 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub 1 duże jajko Łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Sól, pieprz SOS: 1 szkl
Marcepanowa kuchnialitra bulionu - 0,5 litra passaty pomidorowej - bazylia, czosnek mielony, sól, cukier Dodatkowo - odrobina oleju Wykonanie Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam, studzę. Kapustę bardzo drobno szatkuję, przekładam do miski, posypuję solą, odstawiam na pół godzinki. Po tym czasie odciskam z nadmiaru soku. Do odciśniętej kapusty dodaje mięso mielone, ostudzony ryż, dwa surowe jajka, przeciśnięty przez
Kuchnia z widokiem na ogródszybsza i łatwiejsza do zrobienia. Smacznego:) 1/2 kg mięsa mielonego 1/2 kg kapusty 1 woreczek ryżu 1 cebula 2 jajka M sól, pieprz, papryka słodka 1. Kapustę drobno siekamy. Zalewamy wrzątkiem, moczymy przez około 20 minut, odcedzamy. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy. 2. Mięso mielone, kapustę, ryż, cebulę, jajka i przyprawy mieszamy
Szefowa kuchnistosują dietę rozdzielną i są zdrowi! " Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 szkl. fasolki szparagowej 2 cebule 500g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) puszka pomidorów bez skórki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso mielone podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedziesiątkę: Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (np. z łopatki, z udźca indyka) 1 jajko 1 cebula 1 mała sucha kajzerka sól, pieprz bułka tarta lub mąka do obtoczenia klopsów 15 dag sera ulubionego sera żółtego 20-30 dag pieczarek solidna szczypta ziół prowansalskich Przygotowanie: Mięso mielimy i przygotowujemy tak jak na mielone kotlety (jajko, cebula, bułka namoczona
Kuchnia po mojemusparzonych dużych liści młodej kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g kaszy jęczmiennej lub orkiszowej (1 woreczek) sól,pieprz 1,5 łyżki majeranku ok 0,5 l wody sos pomidorowy 2 puszki pomidorów sól cukier majeranek Kaszę ugotować na półtwardo, osączyć i wystudzić. Dodać mięso mielone oraz przyprawy i dokładnie wyrobić masę. Ze sparzonych liści
Monia miesza i gotujeDzisiaj polecam przepis na pyszny bigos z mięsnymi klopsikami. To doskonała propozycja na obiad jednodaniowy. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 słoik kapusty kwaszonej z marchewką DAGOMA , 1 cebula, 200g cienkiej kiełbasy, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej(...)około 30 minut. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na oliwie. Kiełbasę oraz cebulę dodaję do kapusty. 3. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. Z masy formuję małe klopsiki. Odsmażam na rumiano na patelni z oliwą. Klopsy dodaję do bigosu
Tradycyjna kuchnia Kasiwiecie, że potrzeba trochę czasu aby je przygotować. Całe szczęście ktoś wymyślił, że można obejść tę pracochłonną stronę dania jednocześnie ciesząc się ich tradycyjnym smakiem :) Mięso: 60 dag mięsa mielonego 60 dag kapusty włoskiej 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka 2 jajka bułka tarta Sos: 5 dag masła 1 średnia cebula(...)łyżki mąki bulion 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, maggi Mięso: kapustę drobniutko szatkujemy i zasypujemy 1 łyżeczką soli. Odstawiamy na kilkanaście minut. Kapusta pod wpływem soli puści sok i stanie się bardziej miękka. Po upływie tego czasu odciskamy kapustę z powstałej zalewy i dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy jajka, 5 łyżek bułki tartej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz
My simple kitchenmojej kuchni jak zwykle eklektycznie :) Mieszam, kombinuje, testuje. W ten sposób wczoraj udało mi się wycudować przepastny tajlandzki kociołek. Warto spróbować! Wyszło przepysznie! :) Składniki: - mięso mielone - 2 duże cukinie - 1 zielona papryka - pędy bambusa (mogą(...)być z puszki) - makaron - oliwa - czosnkowy sos chilli Tao Tao Cukinie oraz paprykę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni ok 15 minut, do momentu zarumienienia się cukinii. Dodajemy mięso mielone oraz pędy bambusa i podsmażamy wszystko razem. Gdy mięsko będzie już gotowe (lekko podrumienione) dodajemy 1/2 słoika z czosnkowym sosem chilli. W osobnym garnku gotujemy makaron. Podajemy
upichconaPieczarki można podawać na zimno jak i na ciepło. Ja natomiast uwielbiam takie prosto z piekarnika, polane keczupem. Faszerowane pieczarki SKŁADNIKI: pieczarki duże - 9 szt mięso mielone - 200 g tłuszcz cebula - 1 szt wegeta sól i pieprz ser starty żółty(...)łyżki natka pietruszki posiekana - 3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Pieczarki opłukać, osączyć, ogonki odciąć pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić, przesmażyć razem z pieczarkami na tłuszczu. Mięso mielone przełożyć do miski , dodać wegetę, pietruszkę i przesmażoną cebulkę z pieczarkami, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną masą mięsną, faszerować kapelusze pieczarek. Pieczarki układać
Kuchnia Danusikubeczkach ). * mąka pszenna typ 650 – 1 pełna szkl * mleko – 1 i 1/3 szkl * jajko – 2 małe lub 1 duże * sól – 1 szczypta * olej rzepakowy – 2-3 łyżki FARSZ: * mięso mielone wieprzowo-wołowe – 250 g * przyprawy: papryka słodka, chili, papryka wędzona, oregano, sól, pieprz * czosnek – 2 ząbki * pomidory w puszce – 1 op * cebula(...)ciasta i kolistym ruchem wałka rozlewamy po całości. Na drugą stronę przewracamy w momencie, kiedy ciasto zacznie się ładnie odklejać po bokach. FARSZ: Na oliwie podsmażamy cebulę . Dodajemy mięso mielone, smażymy do momentu, aż straci różowy kolor. Wlewamy pomidory wraz z zalewą, Tabasco oraz czerwoną fasolę, ciecierzycę i kukurydzę ( odsączone ). Dusimy 3-4 minuty. Układamy na naleśnikach
Ostra na Słodkosojowy, pędy bambusa i grzybki mun, wszystko to sprawi, że zupa ta jest idealna. Rozgrzeje i nasyci każdego :) Zupa ostro-kwaśna SKŁADNIKI: 400-500 g mięsa mielonego wieprzowego 5 łyżek oliwy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka czerwonego octu winnego 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka imbiru w proszku 1 l bulionu 1 papryczka chili(...)grzybków Mun garść grzybów Mun 2 łyżeczki pomidorowego 2 łyżeczki sosu chilli czosnkowego pieprz czarny do smaku sól do smaku (do zagęszczenia mąka kukurydziana - u mnie bez zagęszczania) PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone marynujemy - zalewamy oliwą, dodajemy imbir, przeciśnięty czosnek, oliwę, ocet oraz sos sojowy - dokładnie mieszamy i odstawiamy (ja zostawiłam na noc ale swobodnie wystarczy 30 - 40 minut) Grzybki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKlopsiki po japońsku Pyszne, smaczne i kolorowe danie jednogarnkowe. Ciekawy pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny. Polecam! Składniki: Klopsiki: 500g mięsa mielonego wieprzowego 100g kaszy jaglanej 1 jajko 1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra Sos warzywny: 2 papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 1 cebula(...)przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, cukier olej do smażenia *** Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. W misce umieszczamy mięso mielone i ugotowaną kaszę *** *** Dodajemy jajko oraz z przyprawami – do smaku *** *** Wszystko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę *** *** Z masy formujemy średniej wielkości kuleczki, które następnie obtaczamy
Blog z ApetytemWyjmijcie do miski mielone mięso, włóżcie ugotowany, odsączony i wystudzony brązowy ryż, wbijcie całe jajko. Przyprawcie mięso solą, pieprzem, cząbrem, majerankiem i przyprawą warzywną (tak, wiem że glutaminian i te sprawy, ale codziennie jej nie używam), wciśnijcie ząbek czosnku. Pokrójcie drobno średnią cebulę i zeszklijcie ją na łyżce oleju. Dodajcie do mięsa. Całość zagniećcie, najlepiej dłonią, aż wszystkie(...)ziemniakami lub kromką dobrego chleba? Wszystko jedno jak je zjecie – są naprawdę rewelacyjne. I w tej wersji – całkiem fit! SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty ( u mnie stożkowa) 500g mielonego mięsa z indyka 2 woreczki brązowego ryżu, ugotowane wg przepisu na opakowaniu 750ml rosołu, może być z kostki 1 jajko 100g dobrego przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej
Karo in the KitchenSkładniki: (na 4-6 porcji) 1 cebula, posiekana 1 cukinia, pokrojona w kostkę kubek mrożonego groszku spora garść młodego szpinaku, pokrojonego na małe kawałki 250g mięsa mielonego 220g ulubionego ryżu 500ml wrz ą cej wody kostka rosołowa, albo bulionetka sól i biały pieprz, do smaku odrobina oleju, do smażenia Rozgrzej 2-3 łyżki oleju w sporym garnku. Podsmaż(...)cebulę przez 3-4 minuty, a następnie dorzuć mięso mielone i smaż, aż będzie br ą zowe i większość płynu odparowana. Wsyp ryż i dobrze przemieszaj. Dodaj groszek i cukinię. Wymieszaj i dopraw do smaku. Wlej wodę i wkrusz kostkę, lub dorzuć bulionetkę. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Wmieszaj szpinak i gotuj
Lejdi of the housepasuje do ryżu. 300g mięsa mielonego 2 czerwone papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% posiekana natka pietruszki do dekoracji 1-2 łyżeczki curry sól, pieprz olej 1. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone. Kiedy się zarumieni, dodajemy paprykę
Szefowa kuchnimakaronu spaghetti (pszenny razowy) 500 g mięsa mielonego z indyka 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka (korzeń) 1/4 selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 400 g pulpy pomidorowej 2 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano świeża bazylia sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na oliwie przesmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy mięso mielone z indyka , które obsmażamy. Dodajemy startą
kulinarnyJaKrokiety ziemniaczane z farszem - kuchnia podkarpacka Dzisiejszy przepis na podkarpacki obiad pochodzi z Ziemi Lubaczowskiej. Są to krokiety przygotowane z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków, z farszem z mielonego mięsa i żółtego sera. Smaczne i oryginalne. Krokiety można podawać z różnymi sosami i surówkami. Składniki na około 10-12 dużych sztuk: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Farsz: 400 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe) 200 g startego żółtego sera 1 cebula 1 pęczek posiekanego koperku sól i pieprz Panierka: 1 roztrzepane jajko bułka tarta Olej do smażenia Cebulę siekamy, podsmażamy lekko, dodajemy mięso i razem smażymy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przestudzamy i dodajemy starty ser oraz
Trzeci talerztego obowiązkowo surówka! 500g mięsa mielonego 2 cebule 2 cukinie 4 marchewki 4 pomidory sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Cebulę i pomidory obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cukinię i marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone. Dodajemy cebulę i marchewkę a po kilku
Szefowa kuchnidodatkowo bakłażana. Można je traktować jako danie jednogarnkowe. Wystarczy dorzucić do niego bagietkę i obiad gotowy. Smacznie i szybko. Składniki: 1 młoda cukinia 1 bakłażan 300 gram mięsa mielonego z indyka Pomidory krojone z puszki 1 czerwona papryka Kilka(...)pieczarek 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej Mleko około 50 ml Olej Sól Pieprz 3 ząbki czosnku Wykonanie: Bułkę tartą zalewamy mlekiem ( tak aby bułka stała się wilgotna ). Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną bułkę, jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy małe klopsiki. Podsmażamy je na patelni z każdej strony. Cukinię i bakłażana kroimy
Smaki Ewysól, pieprz, słodka lub ostra papryka przyprawa do mielonego olej do smażenia 3 jajka 150 g startego żółtego sera 150 ml śmietanki 12% gałka muszkatołowa Przygotowanie: Makaron ugotuj al`dente zgodnie z przepisem na opakowaniu - odcedź i przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso mielone doprawiając solą, pieprzem, papryką i przyprawą
Alutka-Gotujemięsa mielonego cebula łyżka masła jajko 4 łyżki bułki tartej szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz sos 3 szklanki bulionu ( może być z kostki ) 200 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pęczek koperku przepis Cebulę drobno siekamy i rumienimy na rozgrzanym maśle . Mięso mielone wkładamy do miski
Smakowite Daniana 4 kulki przyprawy do mielonego 2 plastry schabu zioła ulubione glassa sojowa Ponti od INDEX FOOD ocet balsamiczny z Modeny Ponti od INDEX FOOD olej lniany OLEOFARM sól,pieprz,bazylia, mieszanka sałat-umyte gotowe do spożycia parmezan Ugotuj sos pomidorowy według TEGO PRZEPISU Mięso mielone dopraw jak lubisz.Ja te kulki zrobiłam
Z Kuchni Do Kuchni